POMOC! Jak naředit chlorid vápenatý???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.3.2008 16:18

Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou, zda by mi někdo poradil, jak naředit chlorid vápenatý. Doma si vyrábím kozí sýry a sháněla jsem dlouhou dobu CaCl2, sehnala jsem v lékárně, ale v práškové podobě-dihydrát a mám problém jakou koncentraci vyrobit. Může mi, prosím, někdo poradit?
Děkuji, Věra

27.3.2008 17:20

veve30 napsal(a):
Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou, zda by mi někdo poradil, jak naředit chlorid vápenatý. Doma si vyrábím kozí sýry a sháněla jsem dlouhou dobu CaCl2, sehnala jsem v lékárně, ale v práškové podobě-dihydrát a mám problém jakou koncentraci vyrobit. Může mi, prosím, někdo poradit?
Děkuji, Věra

Hezký den, já používám CaCl2 práškový už několik let a to tak, že si vyrábím nasycený roztok. Tak dlouho přidávám a rozmíchávám prášek ve vodě, až se přestane rozpouštět... bláznivě jednoduché :-)) Radmila

hanka mkf

27.3.2008 17:36
hanka mkf

veve30 napsal(a):
Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou, zda by mi někdo poradil, jak naředit chlorid vápenatý. Doma si vyrábím kozí sýry a sháněla jsem dlouhou dobu CaCl2, sehnala jsem v lékárně, ale v práškové podobě-dihydrát a mám problém jakou koncentraci vyrobit. Může mi, prosím, někdo poradit?
Děkuji, Věra

Nasycený roztok se připraví dle návodu výše a dávkování:

KOZÍ MLÉKO 0,02 ml nasyceného roztoku chloridu vápenatého na 1l mléka

Chlorid vápenatý váže vápenaté ionty, které mají přejít do sýřeniny. Díky pasteraci se vápenaté vazby poškodí a vápník "uteče" do syrovátky, což je nežádoucí - toto ale pouze po pasteraci mléka. Zvyšuje o 2 - 4 % výtěžnost produktu a sýřenina je kvalitnější a kompaktnější. (dávkujte inzulinovými stříkačkami - zakoupíte v lékárně)
Pozor, nepředávkovat, krystalizuje.
Obecně platí dávka 2 - 4 g na 100 l mléka u kozího mléka (je velmi citlivé) a 20 - 40 g na 100 l mléka u kravského mléka.

Vyrábí se roztoky 30 a 40 %, dávkování je jiné!!! Uvede výrobce či dodavatel.
U syřidlového preparátu z Milcomu je již chlorid vápenatý součástí tohoto syřidlového preparátu!!!

K efektu používání chloridu vápenatého dochází až při větším množství zpracovávaného mléka.

Hanka MKF

27.3.2008 18:42

hanka mkf napsal(a):
Nasycený roztok se připraví dle návodu výše a dávkování:

KOZÍ MLÉKO 0,02 ml nasyceného roztoku chloridu vápenatého na 1l mléka

Chlorid vápenatý váže vápenaté ionty, které mají přejít do sýřeniny. Díky pasteraci se vápenaté vazby poškodí a vápník "uteče" do syrovátky, což je nežádoucí - toto ale pouze po pasteraci mléka. Zvyšuje o 2 - 4 % výtěžnost produktu a sýřenina je kvalitnější a kompaktnější. (dávkujte inzulinovými stříkačkami - zakoupíte v lékárně)
Pozor, nepředávkovat, krystalizuje.
Obecně platí dávka 2 - 4 g na 100 l mléka u kozího mléka (je velmi citlivé) a 20 - 40 g na 100 l mléka u kravského mléka.

Vyrábí se roztoky 30 a 40 %, dávkování je jiné!!! Uvede výrobce či dodavatel.
U syřidlového preparátu z Milcomu je již chlorid vápenatý součástí tohoto syřidlového preparátu!!!

K efektu používání chloridu vápenatého dochází až při větším množství zpracovávaného mléka.

Hanka MKF

Moc děkuji za odpověď!!!!!!!!!!!!

27.3.2008 18:50

gretlik napsal(a):
Hezký den, já používám CaCl2 práškový už několik let a to tak, že si vyrábím nasycený roztok. Tak dlouho přidávám a rozmíchávám prášek ve vodě, až se přestane rozpouštět... bláznivě jednoduché :-)) Radmila

A jak ten roztok pak dávkujete?

Přidejte reakci

Přidat smajlík