veve30
napsal(a):
Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou, zda by mi někdo poradil, jak naředit chlorid vápenatý. Doma si vyrábím kozí sýry a sháněla jsem dlouhou dobu CaCl2, sehnala jsem v lékárně, ale v práškové podobě-dihydrát a mám problém jakou koncentraci vyrobit. Může mi, prosím, někdo poradit?
Děkuji, Věra
Hezký den, já používám CaCl2 práškový už několik let a to tak, že si vyrábím nasycený roztok. Tak dlouho přidávám a rozmíchávám prášek ve vodě, až se přestane rozpouštět... bláznivě jednoduché :-)) Radmila
hanka mkf

veve30
napsal(a):
Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou, zda by mi někdo poradil, jak naředit chlorid vápenatý. Doma si vyrábím kozí sýry a sháněla jsem dlouhou dobu CaCl2, sehnala jsem v lékárně, ale v práškové podobě-dihydrát a mám problém jakou koncentraci vyrobit. Může mi, prosím, někdo poradit?
Děkuji, Věra
Nasycený roztok se připraví dle návodu výše a dávkování:
KOZÍ MLÉKO 0,02 ml nasyceného roztoku chloridu vápenatého na 1l mléka
Chlorid vápenatý váže vápenaté ionty, které mají přejít do sýřeniny. Díky pasteraci se vápenaté vazby poškodí a vápník "uteče" do syrovátky, což je nežádoucí - toto ale pouze po pasteraci mléka. Zvyšuje o 2 - 4 % výtěžnost produktu a sýřenina je kvalitnější a kompaktnější. (dávkujte inzulinovými stříkačkami - zakoupíte v lékárně)
Pozor, nepředávkovat, krystalizuje.
Obecně platí dávka 2 - 4 g na 100 l mléka u kozího mléka (je velmi citlivé) a 20 - 40 g na 100 l mléka u kravského mléka.
Vyrábí se roztoky 30 a 40 %, dávkování je jiné!!! Uvede výrobce či dodavatel.
U syřidlového preparátu z Milcomu je již chlorid vápenatý součástí tohoto syřidlového preparátu!!!
K efektu používání chloridu vápenatého dochází až při větším množství zpracovávaného mléka.
Hanka MKF
hanka mkf
napsal(a):
Nasycený roztok se připraví dle návodu výše a dávkování:
KOZÍ MLÉKO 0,02 ml nasyceného roztoku chloridu vápenatého na 1l mléka
Chlorid vápenatý váže vápenaté ionty, které mají přejít do sýřeniny. Díky pasteraci se vápenaté vazby poškodí a vápník "uteče" do syrovátky, což je nežádoucí - toto ale pouze po pasteraci mléka. Zvyšuje o 2 - 4 % výtěžnost produktu a sýřenina je kvalitnější a kompaktnější. (dávkujte inzulinovými stříkačkami - zakoupíte v lékárně)
Pozor, nepředávkovat, krystalizuje.
Obecně platí dávka 2 - 4 g na 100 l mléka u kozího mléka (je velmi citlivé) a 20 - 40 g na 100 l mléka u kravského mléka.
Vyrábí se roztoky 30 a 40 %, dávkování je jiné!!! Uvede výrobce či dodavatel.
U syřidlového preparátu z Milcomu je již chlorid vápenatý součástí tohoto syřidlového preparátu!!!
K efektu používání chloridu vápenatého dochází až při větším množství zpracovávaného mléka.
Hanka MKF
Moc děkuji za odpověď!!!!!!!!!!!!