Zdravím všechny chovatelské nadšence Již delší dobu sháním pro svou vlastní potřebu (já já já jenom já
) nepasterizované mléko, prostě právě nadojené, dobroučké mlíčko, ničím a nijak neošetřené... Ale nějak nemůžu na nikoho narazit, mi přijde, že snad v královéhradeckým kraji nikdo kozy na mlíčko nechová
Mít kde, tak už kozenku mam, ale bohužel takový přepych život ve městě nedovoluje... Proto Vás prosím - chováte někdo kozy venku, mají kde se pást a volně běhat, nejsou zavřené v chlívku? Byl byste někdo ochotný prodávat mi mléko? Cenu respektuju
Rozumnou teda
Budu šťastnej člověk když konečně seženu.... PS: čím blíž Dvoru Králové - tím líp
Ozvětě se prosím na mail: Monciina@seznam.cz
moninka
napsal(a):
Zdravím všechny chovatelské nadšence Již delší dobu sháním pro svou vlastní potřebu (já já já jenom já
) nepasterizované mléko, prostě právě nadojené, dobroučké mlíčko, ničím a nijak neošetřené... Ale nějak nemůžu na nikoho narazit, mi přijde, že snad v královéhradeckým kraji nikdo kozy na mlíčko nechová
Mít kde, tak už kozenku mam, ale bohužel takový přepych život ve městě nedovoluje... Proto Vás prosím - chováte někdo kozy venku, mají kde se pást a volně běhat, nejsou zavřené v chlívku? Byl byste někdo ochotný prodávat mi mléko? Cenu respektuju
Rozumnou teda
Budu šťastnej člověk když konečně seženu.... PS: čím blíž Dvoru Králové - tím líp
Ozvětě se prosím na mail: Monciina@seznam.cz
Kdybyste viděla, co všechno se do mléka při dojení dostane, asi byste na nijak neoštřeném mléce netrvala. Tzv. šetrná pasterizace probíhá při 65°C cca 20 min a mnou pravidelně využívaný kuchyňský způsob je na 72°C po dobu cca 2 min. Pořiďte si přesný laboratorní teploměr (např. z Metry Šumperk - přijde na 500,- Kč) a nepokoušejte osud. Mám 3 děti a dejte pokoj s dysenterií... Část vitaminů i enzymů zachováte, ale zničíte např. i viry. I kozy mají klíšťata. Janušková
januskova
napsal(a):
Kdybyste viděla, co všechno se do mléka při dojení dostane, asi byste na nijak neoštřeném mléce netrvala. Tzv. šetrná pasterizace probíhá při 65°C cca 20 min a mnou pravidelně využívaný kuchyňský způsob je na 72°C po dobu cca 2 min. Pořiďte si přesný laboratorní teploměr (např. z Metry Šumperk - přijde na 500,- Kč) a nepokoušejte osud. Mám 3 děti a dejte pokoj s dysenterií... Část vitaminů i enzymů zachováte, ale zničíte např. i viry. I kozy mají klíšťata. Janušková
Klíšťata spíš chytneme v lese, trávě apod, než že by encefalitidu měla přenést koza- ale i to je možné. Zodpovědné matky dnes děti naočkované mají (proti borelce to stejně nejde), tak proč si nedát syrové mlíko? Je to na zvážení každého. Judyna
moninka
napsal(a):
Zdravím všechny chovatelské nadšence Již delší dobu sháním pro svou vlastní potřebu (já já já jenom já
) nepasterizované mléko, prostě právě nadojené, dobroučké mlíčko, ničím a nijak neošetřené... Ale nějak nemůžu na nikoho narazit, mi přijde, že snad v královéhradeckým kraji nikdo kozy na mlíčko nechová
Mít kde, tak už kozenku mam, ale bohužel takový přepych život ve městě nedovoluje... Proto Vás prosím - chováte někdo kozy venku, mají kde se pást a volně běhat, nejsou zavřené v chlívku? Byl byste někdo ochotný prodávat mi mléko? Cenu respektuju
Rozumnou teda
Budu šťastnej člověk když konečně seženu.... PS: čím blíž Dvoru Králové - tím líp
Ozvětě se prosím na mail: Monciina@seznam.cz
Máme 15ti měsíčního chlapečka a vypije za den 1l (4x 250ml) našeho kozího mlíčka. Možná je to moc, ale pije ho takhle už delší dobu a nijak viditelně mu to neškodí...Pro jistotu mlíčko pasterizuji (dle odborné literatury při 72°C po dobu 30sekund a pak ihned schladit ve vodní lázni na 30°C). Když nám přebývá, část zmrazím...radili nám to i při kojení s mateřským mlékem, tak to snad mléko neznehodnocuje-nemáte s tím někdo zkušenosti, či vědomosti? O mlíčko se můžeme rozdělit...ozveme se Vám na mail.