palos
napsal(a):
Poradíte mi někdo jak dělat kozí sýr aby se mě povedl. Budu to zkoušet poprvé a jsem z toho dost nervní. Předem děkuji
Já jsem taky začátečník sýrař a docela mi moje výtvory chutnaj. Jen ta konzistence je trochu zvláštní-sýr při kousání trochu vrže. Tak nevim, jestli dávam moc syřidla, nebo je to normálka
.Jinak chuť je dle rodinných ochutnávačů výborná. Tak bych taky tímto poprosila o názor odborníka. Děkuju, Alča
palos
napsal(a):
Poradíte mi někdo jak dělat kozí sýr aby se mě povedl. Budu to zkoušet poprvé a jsem z toho dost nervní. Předem děkuji
Jinak, pro začátečníka je docela dobrá brožura Domácí zpracování mléka(bylo mi zde poraděno a zakoupila jsem). Stojí pár kaček a lze ji objednat on-line na www.rosa.ecn.cz. Pak taky zadat na nemoderce : kozí sýr a je tam několik postupů a rad. Alča
ajicek
napsal(a):
Jinak, pro začátečníka je docela dobrá brožura Domácí zpracování mléka(bylo mi zde poraděno a zakoupila jsem). Stojí pár kaček a lze ji objednat on-line na www.rosa.ecn.cz. Pak taky zadat na nemoderce : kozí sýr a je tam několik postupů a rad. Alča
S tím vrzáním mezi zuby to pravděpodobně je způsobeno přílišným množstvím syřidla. Zkuste dát tolik, aby se mlíko vysýřilo za třicet až čtyřicet minut, ne dřív. Lenka ze Dvora
lenkadvur
napsal(a):
S tím vrzáním mezi zuby to pravděpodobně je způsobeno přílišným množstvím syřidla. Zkuste dát tolik, aby se mlíko vysýřilo za třicet až čtyřicet minut, ne dřív. Lenka ze Dvora
Díky. Já to nechávam sýřit hodinu, dřív se do toho bojim šťourat, aby se to nepokazilo. Tak možná, že to je chyba.
ajicek
napsal(a):
Díky. Já to nechávam sýřit hodinu, dřív se do toho bojim šťourat, aby se to nepokazilo. Tak možná, že to je chyba.
sýřidlo by se mělo dávat do naočkovaného mléka (kultura + chlorid kalcia). Toto by mělo být už cca 30 minut odstáté a mělo by to mít teplotu +/- 39°C. po půlhodině se provede zkouška lomu sýřeniny - opatrně se kolmo ponoří cca 1 cm hluboko špička kulatého nože a kousilíííínek se s ním naplocho pohne. Když to udělá pusinku, tak je vysráženo. Když ne, tak ještě chvílůi počkat. Do čím chladnějšíhom mléka se sýřidlo dává, tím pomaleji se sráží. Vrzání mezi zuby značí, že sýřidla bylo nalito moc. zkuste v příští várce ubrat.
jeduvka
napsal(a):
sýřidlo by se mělo dávat do naočkovaného mléka (kultura + chlorid kalcia). Toto by mělo být už cca 30 minut odstáté a mělo by to mít teplotu +/- 39°C. po půlhodině se provede zkouška lomu sýřeniny - opatrně se kolmo ponoří cca 1 cm hluboko špička kulatého nože a kousilíííínek se s ním naplocho pohne. Když to udělá pusinku, tak je vysráženo. Když ne, tak ještě chvílůi počkat. Do čím chladnějšíhom mléka se sýřidlo dává, tím pomaleji se sráží. Vrzání mezi zuby značí, že sýřidla bylo nalito moc. zkuste v příští várce ubrat.
Díky mockrát !
ajicek
napsal(a):
Díky mockrát !
Doporučuji sýrařský kurz- já dělám sýry 4 roky, před 14 dny jsem absolvovala sýrařský kurz pod vedením úžasného pana doktora Guby- a připadala jsem si jak Alena v říši divů- a to jsem si dosud sebevědomě myslela, že dělám docela slušné sýry- aspoň všichni konzumenti chválili- kurzem získáte spoustu informací, návodů, praktických zkušeností- něco jiného je číst v příručkách a shánět návody, kde se dá- a něco jiného je se v tom 3 dny matlat a vše si ohmatat a okoukat. Opravdu to stojí za to. Judyna
judyna
napsal(a):
Doporučuji sýrařský kurz- já dělám sýry 4 roky, před 14 dny jsem absolvovala sýrařský kurz pod vedením úžasného pana doktora Guby- a připadala jsem si jak Alena v říši divů- a to jsem si dosud sebevědomě myslela, že dělám docela slušné sýry- aspoň všichni konzumenti chválili- kurzem získáte spoustu informací, návodů, praktických zkušeností- něco jiného je číst v příručkách a shánět návody, kde se dá- a něco jiného je se v tom 3 dny matlat a vše si ohmatat a okoukat. Opravdu to stojí za to. Judyna
To bych moc ráda. Už jsem si i vyhlídla nejbližší místo konání, ale tři dny by beze mne moje ještě ssající ratolest nevydržela (nebo já bez ní?) a koza by asi taky zanaříkala, kdyby ji nikdo nepodojil. Tak sned někdy... Ale jak tak koukám na ty výtvory, to je nádhera
! Přeju všem mnoho ňam úspěchů a tiše závidím znalosti a dovednosti. Alča
ajicek
napsal(a):
To bych moc ráda. Už jsem si i vyhlídla nejbližší místo konání, ale tři dny by beze mne moje ještě ssající ratolest nevydržela (nebo já bez ní?) a koza by asi taky zanaříkala, kdyby ji nikdo nepodojil. Tak sned někdy... Ale jak tak koukám na ty výtvory, to je nádhera
! Přeju všem mnoho ňam úspěchů a tiše závidím znalosti a dovednosti. Alča
Alenko odkud jste? Mohlo by Vám pomoct domluvit se s někým kdo kurz absolovoval a domluvit se na třeba polodenní nebo jednodennní návštěvku i s miminkem... R
gretlik
napsal(a):
Alenko odkud jste? Mohlo by Vám pomoct domluvit se s někým kdo kurz absolovoval a domluvit se na třeba polodenní nebo jednodennní návštěvku i s miminkem... R
Alenko, určitě nebude problém se domluvit s nějakým sýrařem poblíž vašeho domova. Napište.
Jarmila - kozí farma ROZINKA
kozozrout
napsal(a):
Alenko, určitě nebude problém se domluvit s nějakým sýrařem poblíž vašeho domova. Napište.
Jarmila - kozí farma ROZINKA
Bydlíme ve Chvalšovicích, to je cca. 20km jihozápadně od Strakonic. Napadlo mne, že bych zajela na kozí farmu pana Špatného do Bílska,to máme asi tak 25km. Kdysi jsem mu tam pomáhala s koňma a dělali tam výborný sýr. Nevím, jestli to tak ještě je,už to bude tak deset let zpátky, ale zkusím ho kontaktovat. Díky za dobrý nápad. Alča
ajicek
napsal(a):
Bydlíme ve Chvalšovicích, to je cca. 20km jihozápadně od Strakonic. Napadlo mne, že bych zajela na kozí farmu pana Špatného do Bílska,to máme asi tak 25km. Kdysi jsem mu tam pomáhala s koňma a dělali tam výborný sýr. Nevím, jestli to tak ještě je,už to bude tak deset let zpátky, ale zkusím ho kontaktovat. Díky za dobrý nápad. Alča
S panem Špatným jsem se potkala na sýrařském kurzu v Kroměříži, je to velmi příjemný pán a určitě vás neodmítne. Jenže ta výroba sýru je tam asi o něčem jiném, já bych vyhledala i nějakého domácího výrobce amatéra. Jarmila - kozí farma ROZINKA
kozozrout
napsal(a):
S panem Špatným jsem se potkala na sýrařském kurzu v Kroměříži, je to velmi příjemný pán a určitě vás neodmítne. Jenže ta výroba sýru je tam asi o něčem jiném, já bych vyhledala i nějakého domácího výrobce amatéra. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Já bych to s tím miminkem neviděla jako ztracené- aspoň jestli je tak hodné jako 3 měsíční syn Lenky ze Dvora- ten s náma kurz absolvoval- a byl zlatý. Je fakt, že ho tatínek skoro stále nosil jako indiánská babička, ale zvládli to skvěle. A s tím podojením koz- zkuste někoho přemluvit- dnes už vím, že to jde- byla jsem poprvé na 3 dny z domu po 18 letech manželství- a dojení skvěle zvládla má pubertální dcera. Tak držím palečky. Judyna
judyna
napsal(a):
Já bych to s tím miminkem neviděla jako ztracené- aspoň jestli je tak hodné jako 3 měsíční syn Lenky ze Dvora- ten s náma kurz absolvoval- a byl zlatý. Je fakt, že ho tatínek skoro stále nosil jako indiánská babička, ale zvládli to skvěle. A s tím podojením koz- zkuste někoho přemluvit- dnes už vím, že to jde- byla jsem poprvé na 3 dny z domu po 18 letech manželství- a dojení skvěle zvládla má pubertální dcera. Tak držím palečky. Judyna
Naše sluníčko už má téměř 14 měsíců, tak už běhá a asi by se na kurzu dokázala vloudit i do nádoby se sýřeninou, nebo by zcizila formičky, atd. Taťka nám jezdí z práce jednou za dva týdny, tak to by asi taky neklaplo. Navíc v září mi opět začne život studenta-dálkaře, už teď se z toho nevidim, Takže nejspíš zajedu někam jen na čumendu a takový ten pořádný kurz si asi dopřeju příští rok. I když, kdo ví, dost mě to láká.V září to máme nejblíž, kdesi na krumlovsku... Alča