Ahoj všem , máme od neděle čtyřčata, jsou velikostí vyrovnaná, a narodila se bez naší přítomnosti. Našla jsem pouze dvě placenty. Ale vloni jsem nenašla zádnou všechny sežrala. A teď prosím o radu: Koza žere, krmí mladý , chová se normálně , akorát se vůbec nečistí. Prostě uplně suchá vulva. Nic. Nesmrdí, ale neteče ani krev ani očistky, nic...je to normální, nebo co mohu očekávat !!!!! Bojím bojím, že se něco zaseklo, a te´d začne hnisat. Helena
hehe
napsal(a):
Ahoj všem , máme od neděle čtyřčata, jsou velikostí vyrovnaná, a narodila se bez naší přítomnosti. Našla jsem pouze dvě placenty. Ale vloni jsem nenašla zádnou všechny sežrala. A teď prosím o radu: Koza žere, krmí mladý , chová se normálně , akorát se vůbec nečistí. Prostě uplně suchá vulva. Nic. Nesmrdí, ale neteče ani krev ani očistky, nic...je to normální, nebo co mohu očekávat !!!!! Bojím bojím, že se něco zaseklo, a te´d začne hnisat. Helena
Mě se tohle stalo taky. Mám od minulého pondělka kůzlátko, jen jedno (podle břicha jsem čekala alespoň dvě). Koza byla hned druhý den čistá, asi jako popisujete Vy. Trochu mě to překvapilo, ale budiž. Jenže od včerejška začala taky krvácet, jen trochu, dneska už je toho víc, ale bez zápachu. Taky mám trochu obavy, jestli je to normální nebo jestli se něco neděje... U mě je ještě strach o to, zda v ní nezůstalo další kůzle. Jinak taky žere normálně, chová se normálně...
Uvítám zkušenosti a rady ostatních.
Lenka
hehe
napsal(a):
Podle mých zkušeností když se nevyčistí, je to patrné, prostě z ní větší nebo menší kousek visí.Do dvou hodin po porodu jí nechám čas.Když se do té doby nevyčistí, mám připraven účinný lidový prostředek - sušenou kvetoucí nať kopretiny vratiče (Chrysanthemum vulgare). Půllitrem vroucí vody spařím polévkovou lžíci byliny, nechám zchladnout a pomocí láhve od piva jí to naleju do krku. Za další dvě hodiny zkontroluju placentu. Když nevyjde sama, zkusím ji mírným tahem vybavit, když to nejde vůbec, zopakuju bylinnou kúru. Pokud nevyjde ani pak, volám doktora, ale to se mi stalo jednou, když se to narodilo mrtvé a ani koza to ve finále nepřežila. Bylina zabere bez problému, jen je třeba určité opatrnosti. Účinná látka způsobuje silné prokrvení břišních orgánů, a tím právě odloučí placentu (a co je výhoda, také podporuje apetýt). Nevýhodou je opravdu silné působení látky, takže je nutné bezpodmínečně dodržet dávkování. Nelze podat březímu zvířeti pro povzbuzení chuti - spolehlivě vyvolá potrat!!! Pokud se Vaše koza nijak zvlášť neprojevuje, asi je to v pořádku, kdyby chtěla hnisat, neujde vám ani znečištěný zadek, ani příšerný puch. Po přibližně dvou týdnech se může projevit nárazové zakrvácení, ale ani to nemusí být pravidlo.
hehe
napsal(a):
Nám rodily 2 z našich koz před měsícem. Z jedné šly očistky už snad první týden po porodu, druhé se začal "špinit" ocas až před týdnem. Kozy jsou v pohodě, kůzlátka spokojená. Nemohla ta placenta Vaší Rózy být roztrhnutá nebo od ní překousnutá na dva kusy? Zatím jsem neviděla, že by koza měla v sobě placent více, ale připouštím, že se mám stále co učit. Jinak pokud naše kozy mají problém se zčištěním, docela dobře zabírá namasírovat jim záda Francovkou. Po důkladné masáži mají tendenci tlačit a placenta je brzy vypuzena ven.
Přeju Vám, ať je Vaše kozí rodinka i nadále spokojená. Martina
oslik
napsal(a):
Nám rodily 2 z našich koz před měsícem. Z jedné šly očistky už snad první týden po porodu, druhé se začal "špinit" ocas až před týdnem. Kozy jsou v pohodě, kůzlátka spokojená. Nemohla ta placenta Vaší Rózy být roztrhnutá nebo od ní překousnutá na dva kusy? Zatím jsem neviděla, že by koza měla v sobě placent více, ale připouštím, že se mám stále co učit. Jinak pokud naše kozy mají problém se zčištěním, docela dobře zabírá namasírovat jim záda Francovkou. Po důkladné masáži mají tendenci tlačit a placenta je brzy vypuzena ven.
Více jak jedna placenta je poměrně běžná u vícečetných porodů. Jedna z mých oveček má dvě placenty při každém porodu (dvojčata, trojčata). Letos jsem našla dvě placenty u prvničky, která měla 3 jehňata. Porod placenty pak trvá déle než když je jen jedna.
alina
napsal(a):
Více jak jedna placenta je poměrně běžná u vícečetných porodů. Jedna z mých oveček má dvě placenty při každém porodu (dvojčata, trojčata). Letos jsem našla dvě placenty u prvničky, která měla 3 jehňata. Porod placenty pak trvá déle než když je jen jedna.
Včera byl u nás na mé zoufalé prosby známý - známá kapacita, učí chov koz a ovcí na univerzitě / a asi sto jich sám chová / a ujistil mě, ža kdyby se placenta někde zasekla, je koza po kobyle a ženský nejcitlivější zvíře a byla by do jednoho dne s horečkou, nežerala by a šlo by jí o život. Sáhnul naší madam na uši , řekl, že horečku nemá ,podal jí jablko, pochválil to naše nadělení a doporučil přesunout kůzlata honem do kuchyně za kamna , a dokrmovat ,což jsme neprodleně udělali. Řekl, že některé koze trvá až týden, než se pořádně rozdojí, že třeba taky nemusí pouštět mlíko pro tolik kůzlat / což je určitě náš případ, protože koza má vemeno jako šutr, ale nepodojím témeř nic / a že než se rozdojí, mohou být ty dvě nejslabší mrtví. Je to totéž co vloni, taky jsme přikrmovali prvních čtrnáct dnů jednoho ze trojčat, a pak už to nebyl problém, uživila je pak v pohodě. Jen jsme museli krmit na etapy, jak byli tři - rvali se pod vemenem jako koně a málem jí cecík urvali.. Teď ve čtyřech a při morálce
naší Rózy teda nevím, budu je muset házet do nějaké ohrádky nebo bedny a krmit na etapy
. Jedna hobby koza je pro ženskou na mateřské, nebo v důchodu ! Já jsem výdělečně činná, / teď zrovna budu živit ještě dvě kůzlata místo kozyi
/ a ráno prostě musím do práce, i když se mi to tedy vůbec nehodí.Ach ach..
oslik
napsal(a):
Každé jednotlivé mládě má svoji placentu - lidově se taky říká postýlka. Placenta je orgán, který mládě vyživuje a odstraňuje škodliviny do krevního oběhu matky, proto musí mít každé mládě svou. V praxi se ale jedna od druhé špatně odlišuje a nemusí být snadné je spočítat.
jirinajanickova
napsal(a):
Každé jednotlivé mládě má svoji placentu - lidově se taky říká postýlka. Placenta je orgán, který mládě vyživuje a odstraňuje škodliviny do krevního oběhu matky, proto musí mít každé mládě svou. V praxi se ale jedna od druhé špatně odlišuje a nemusí být snadné je spočítat.
Omlouvám se za hloupou otázku, ale když třeba po dvojčatech z kozy vyjde jen 1 placenta, mohou to být v podstatě 2 v jedné? Nám opravdu z koz po porodu nikdy víc jak 1 lůžko "nevypadlo". U feny vím, že každé štěně má svou placentu, také vycházejí každá zvlášť v průběhu porodu, ale třeba u prasnice vyjde jedno velké lůžko až po skončení porodu. Předem děkuji za odpověď.Martina
oslik
napsal(a):
Omlouvám se za hloupou otázku, ale když třeba po dvojčatech z kozy vyjde jen 1 placenta, mohou to být v podstatě 2 v jedné? Nám opravdu z koz po porodu nikdy víc jak 1 lůžko "nevypadlo". U feny vím, že každé štěně má svou placentu, také vycházejí každá zvlášť v průběhu porodu, ale třeba u prasnice vyjde jedno velké lůžko až po skončení porodu. Předem děkuji za odpověď.Martina
I čtyřčata mohou mít jednu placentu. Více jak jednu jsem viděla pouze u jedné ovce a to 2x z jejích 6 bahnění (jednou u dvojčat a jednou u trojčat). Teď i její dcera měla dvě u 3 jehńat.
alina
napsal(a):
I čtyřčata mohou mít jednu placentu. Více jak jednu jsem viděla pouze u jedné ovce a to 2x z jejích 6 bahnění (jednou u dvojčat a jednou u trojčat). Teď i její dcera měla dvě u 3 jehńat.
Poslyšte odbornou přednášku o placentách!Každý plod, ať je jich v děloze 10 nebo 1, má tři plodové obaly. V místě, kde obal přisedá k děložní sliznici, vzniká placenta jako orgán výměny látek mezi matkou a plodem.Placenta má u různých skupin savců různý tvar: u prasat a koní je rovnoměrně rozptýlená po pvrchu dělohy, u hlodavců a člověka tvoří terčovitý útvar, u ˇpsů tvoří pás kolem každého štěňátka a u přežvýkavců, což nás nejvíc zajímá, tvoří kotyledony - lidově ježky, které můžete pozorovat jako kousky masa v blanách, které po porodu vyjdou.Ta krvavá řasnatá záležitost je vnější plodový obal - chorion, který někdy může být pro dva plody společný. Tenká průsvitná blanka, ze které někdy musíme méně životný plod vybavit, je vnitřní plodový obal amnion, který má každý plod vlastní.
Zdroj: Morfologie hospodářských zvířat