Znovu odrohování gumičkama

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2009 20:14
dado

XXX.XXX.33.250

přidávám foto jak vypadá koza 4 měs. od doby co jí odpadli rohy kdo neví že byla rohatá tak to na ní nepozná

3.3.2009 20:15
dado

XXX.XXX.33.250

dado napsal(a):
přidávám foto jak vypadá koza 4 měs. od doby co jí odpadli rohy kdo neví že byla rohatá tak to na ní nepozná

všechno pěkně zarostlo

3.3.2009 20:26
kessi

XXX.XXX.22.24

dado napsal(a):
všechno pěkně zarostlo

Můžu se zeptat,dá se to dělat i dospělím kozám a jak se to tedy dělá,jaká velikost gumiček?Dík moc Pavla

3.3.2009 20:46
dado

XXX.XXX.33.250

kessi napsal(a):
Můžu se zeptat,dá se to dělat i dospělím kozám a jak se to tedy dělá,jaká velikost gumiček?Dík moc Pavla

dospělim kozám se to dělá ta naše je asi 5 letá ,jsou to kastrační gumičky a tam je myslim jen jedna velikost už to tady bylo několikrát popisované jak se to dělá skuste si to tady prolistovat

3.3.2009 20:51
danurba

XXX.XXX.190.165

kessi napsal(a):

já jsem nasadila gumičky asi před třema týdny, potom, co jsem to tu viděla nafocený...jednu už má asi 1cm v rohu, druhá pořád nic. To je normální, že je to takhle asymetrický?

4.3.2009 07:39
kessi

XXX.XXX.22.24

dado napsal(a):
dospělim kozám se to dělá ta naše je asi 5 letá ,jsou to kastrační gumičky a tam je myslim jen jedna velikost už to tady bylo několikrát popisované jak se to dělá skuste si to tady prolistovat

Tak se ještě zeptám,krvácí to moc když to odpadne samo nebo jen když si to třeba urazí předčasně?Mě to příjde jako docela dobrý spůsob odrohování,mám jednu kozu bez rohou a druhou rohatou a ta rohatá mi připadá někdy opravdu nebezpečná jenže má báječné mléko s 5l udělám 60dk tvrdého sýra tak jse jí nechci zbavovat a tohle by mohla být cesta.Děkuji za odpovědi a trpělivost

4.3.2009 19:21
dado

XXX.XXX.33.250

danurba napsal(a):
já jsem nasadila gumičky asi před třema týdny, potom, co jsem to tu viděla nafocený...jednu už má asi 1cm v rohu, druhá pořád nic. To je normální, že je to takhle asymetrický?

nevim jak jinde ,ale naší skoro vůbec krev netekla aspon když jsme ráno přišli do chlívku tak rohy leželi na zemi a koza měla jen trochu zaschlí krve na hlavě,tak nevim jestli jí sami odpadli nebo si je urazila protože do vedlejšího boxu jsme dali novou kozu .Jenom pak byla na hlavu velice citlivá a bála se i zakrslích koz aby jí nepraštili do hlavy ted už je v pohodě

5.3.2009 08:21
kessi

XXX.XXX.22.24

danurba napsal(a):

ještě se zeptám.ty gumičky se dávají úplně k hlavě?protože rohatá má ty rohy u kořene jakoby zarostlé srstí.Děkuji

5.3.2009 12:00
dado

XXX.XXX.33.250

kessi napsal(a):
ještě se zeptám.ty gumičky se dávají úplně k hlavě?protože rohatá má ty rohy u kořene jakoby zarostlé srstí.Děkuji

ano uplně k hlavě kdyby jste to dala na roh tak se nic nestane ten gumička nezaškrtí ,doporučoval bych i pisatelce víše co nasadila gumičky před 3 týdny a zařezává se jen jedna jestli má tu druhou pořádne nesazenou až u hlavy na rohu to opravdu nemá žádný víznam

5.3.2009 12:14
pvc

XXX.XXX.48.253

dado napsal(a):

Taky se přidám s dotazem - v jakém věku jste gumičky nasazovali? Myslím u kůzlat - rohy začnou růst tak po 14 dnech věku (kdy jsou už opravdu rašící) - dáváte je hned, kdy už je šance, že budou držet, nebo počkáte, až už jsou větší, třeba ve 2 měsících?

5.3.2009 19:41
dado

XXX.XXX.33.250

pvc napsal(a):
Taky se přidám s dotazem - v jakém věku jste gumičky nasazovali? Myslím u kůzlat - rohy začnou růst tak po 14 dnech věku (kdy jsou už opravdu rašící) - dáváte je hned, kdy už je šance, že budou držet, nebo počkáte, až už jsou větší, třeba ve 2 měsících?

já osobně nemám zkušenosti s odrohováním kůzlat ,podle mě to u kůzlat nejde jen u dospělích koz a už vůbec ne u tak malích ten roh musí mít nějakou velikost aby ta gumička měla co zaškrtit no snad vám odpoví někdo kdo stim má jiné zkušenosti my odrohovali jen starou kozu a tam to fungovalo perfektně

5.3.2009 20:41
danurba

XXX.XXX.190.165

dado napsal(a):
ano uplně k hlavě kdyby jste to dala na roh tak se nic nestane ten gumička nezaškrtí ,doporučoval bych i pisatelce víše co nasadila gumičky před 3 týdny a zařezává se jen jedna jestli má tu druhou pořádne nesazenou až u hlavy na rohu to opravdu nemá žádný víznam

opravuji svoji informaci o tom, že se mi zařezává jen jedna gumička...zařezává se i ta druhá, jen jsme si toho nevšimla. Pravý roh se odděluje z vnější strany, levý z vnitřní, takže to bylo špatně vidět. Včera to viděl náš veterinář, ještě o tom neslyšel, hodně ho to zajímalo, tak mi rovnou pomohl nasadit gumičky i naší druhý rohatici. Škoda, že o tomhle doktoři moc nevědí, ušetřili by si hodně práce

7.3.2009 10:29
solmus

XXX.XXX.102.75

pvc napsal(a):

Již jsme to tu dříve řešili pokud nepoužijete u kůzlete brzy po narození kauter (brr), pak musíte s odrohováním kozulky počkat alespoň rok! I na mladší růžek sice gumičku nasadíte, třeba v půl roce, ale rizkujete, že se znovu objeví růst různě pokřivených růžků nebo se vyvine pahýl. Dejte na dobrou radu a počkejte, až růžek - stejně jako kozička - "dospěje" pak už je úspěch jistý . Než jsem sem kdysi o tomto způsobu napsala, opravdu jsme toto již několik let pečlivě prověřovali v našem stádě

Přidejte reakci

Přidat smajlík