Dobrý den, chováme kamerunské ovečky. Už dříve nám přišlo, že mají nějak řídkou srst, ale přisuzovali jsme to línání. Teď jsme ale u jedné objevili něco jako lupy nebo cosi co nevypadá nijak vábně a dokonce i cca milimetr velké oválné jakoby vajíčka co se trošku mlela (možná vlivem větru...). Vyfotil jsem to. Můžete nám prosím poradit o co by mohlo jit? Veterinář říkal, že pro jistotu odčervíme injekčně. Jinak všechny s chutí žerou. Sena mají dostatek a každý den ještě chleba a oves. Pochopitelně mají k dispozici vodu a minerální liz pro ovce + melasovaný liz se selenem. Díky moc za odpověďi. *Jimi*
jbulin
napsal(a):
Dobrý den, chováme kamerunské ovečky. Už dříve nám přišlo, že mají nějak řídkou srst, ale přisuzovali jsme to línání. Teď jsme ale u jedné objevili něco jako lupy nebo cosi co nevypadá nijak vábně a dokonce i cca milimetr velké oválné jakoby vajíčka co se trošku mlela (možná vlivem větru...). Vyfotil jsem to. Můžete nám prosím poradit o co by mohlo jit? Veterinář říkal, že pro jistotu odčervíme injekčně. Jinak všechny s chutí žerou. Sena mají dostatek a každý den ještě chleba a oves. Pochopitelně mají k dispozici vodu a minerální liz pro ovce + melasovaný liz se selenem. Díky moc za odpověďi. *Jimi*
druhá
jirinajanickova
napsal(a):
není to moc zřetelné, ale téměř ruku do ohně bych dala za to, že se jedná o všenky. Kozy stříkám Biokillem, je možno použít i Arpalit.
Taky se kloním k všenkám,ale ať se jedná o jakéhokoliv parazita,ošetřila bych to Biokilem a nechala bych jim píchnout Ivomec.
roklanka
napsal(a):
Taky se kloním k všenkám,ale ať se jedná o jakéhokoliv parazita,ošetřila bych to Biokilem a nechala bych jim píchnout Ivomec.
Opravdu do vypadá na všenky,nejvíc jsou aktivní v zimě,kdy není sluníčko a zvířata se pořád k sobě tulí,nám pomohl na 100% Ivomec.ZuzanaALASKAFARM
alaska
napsal(a):
Opravdu do vypadá na všenky,nejvíc jsou aktivní v zimě,kdy není sluníčko a zvířata se pořád k sobě tulí,nám pomohl na 100% Ivomec.ZuzanaALASKAFARM
Dobrý den, jsou tyto všenky přenosné i jinými zvířaty, nebo mohou se nakazit i ostatní zvířata kolem? Které je nejčastějším nosičem těchto příživníků. Děkuji.
rybka
napsal(a):
Dobrý den, jsou tyto všenky přenosné i jinými zvířaty, nebo mohou se nakazit i ostatní zvířata kolem? Které je nejčastějším nosičem těchto příživníků. Děkuji.
Zdravím přenést se mohou když jsou zvířata v tesném kontaktu,ale mám zkušenost že pokud je zvíře v dobré kondici tak na něj většinou nejdou občas se dají chytit ze staré slámy a sena,loni v zimě jsem je mela na kobyle ,byla podviživená,tak jsme jí nemohli píchnout Ivomec ,týden jsem jí stříkala arpalitem a byl klid a na ostatní naprosto zdravá zvířata vůbec nešli.
jbulin
napsal(a):
a třetí...
Díky všem za rady. Taky po pročtení všech názorů bych se přikláněl k těm všenkám. Byl tu veterinář a prý přijede v pondělí a injekčně odčerví (asi Ivomec). Zítra začnu shánět i zmiňovaný Biokill, tak budeme kombinovat. Čeká mě i vyklízení podestýlky, ale jelikož nastýláme průběžně, tak je podestýlka už z kraje zimy - děs, ale co se dá dělat. Ještě jednou tedy moc díky za všechny rady. *Jimi*
kessi
napsal(a):
Zdravím přenést se mohou když jsou zvířata v tesném kontaktu,ale mám zkušenost že pokud je zvíře v dobré kondici tak na něj většinou nejdou občas se dají chytit ze staré slámy a sena,loni v zimě jsem je mela na kobyle ,byla podviživená,tak jsme jí nemohli píchnout Ivomec ,týden jsem jí stříkala arpalitem a byl klid a na ostatní naprosto zdravá zvířata vůbec nešli.
Všenky jsou malé breberky protáhlého tvaru krémové barvy s červenou hlavičkou (nebo aspoň ty "naše" byly, je víc druhů). Dle veta je možný přenos jen z kožichu na kožich. Zvířata ty místa svědí, drbou se. Měla jsem je dva roky po sobě u koní (koncem zimy) a vždy prvně na hlavě. Stádo je neměnné - podvyživení ani ve špatné kondici nejsou, pes ošetřovaný pipetou proti vnějším parazitům. Došla jsem k závěru, že koně mi nakazily kočky, které se ve stodole na seně vyskytovaly s příchodem jara v hojném počtu (ani jedna naše, takže jsem byla dost nasr.... na majitele těch koček a nejradši bych jim předložila účtenky za ošetření koní, oknem vyhozené skoro 2000). Pomohla spot-on pipeta stejně jako na psy, jen ve větším balení. To jen malá odbočka k tomu, jak k nim mohly oveny přijít :-( A určitě je dobré vydesinfikovat i "bydlení" a aplikaci např. Biokillu zhruba po týdnu zopakovat.
A něco se o nich píše i tady: http://www.schok.cz/files/pdf/mag4_2001.pdf