Dobrý večer. Narodil se nám kozlíček a má tzv. "močák". Učitelka ve škole mi vysvětlila, že se jedná o jisté zaškrcení předkožky a moč nemůže odtékat( nemůže normálně močit). Prý se to častěji vyskytuje u prasat, ale abčas i u beránků a kozlíčků. Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti, popř. i s terapií?? Prosím o pomoc. Na fotce to sice není moc vidět, ale lepší nemám...
chovatelka
napsal(a):
Dobrý večer. Narodil se nám kozlíček a má tzv. "močák". Učitelka ve škole mi vysvětlila, že se jedná o jisté zaškrcení předkožky a moč nemůže odtékat( nemůže normálně močit). Prý se to častěji vyskytuje u prasat, ale abčas i u beránků a kozlíčků. Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti, popř. i s terapií?? Prosím o pomoc. Na fotce to sice není moc vidět, ale lepší nemám...
Když je to takhle malé, můžete kozlíka dochovat do odstavu, pak pekáč. Vyléčit to nejde. Jednou jsem měla kozlíka, ten to měl veliké téměř jako mužské varle ( pánové prominou ), ale protrhlo se mu to a musela jsem ho urychleně porazit.
jirinajanickova
napsal(a):
Když je to takhle malé, můžete kozlíka dochovat do odstavu, pak pekáč. Vyléčit to nejde. Jednou jsem měla kozlíka, ten to měl veliké téměř jako mužské varle ( pánové prominou ), ale protrhlo se mu to a musela jsem ho urychleně porazit.
Tak jsem dnes mluvila s veterinářem u nás ve škole a ten mi poradil, že se ta předkožka dá malinko nastřihnout (1-2 mm) a pak to vydezinfikovat, např. Betadinou. Lepší by bylo, kdyby to udělal vet, ale bydlím v oblasti, kde veterinář k malému kůzleti nepojede a když už, tak za hodně peněz. Zítra to zkusím sama, jen doufám, že zrovna netrefím nějakou cévku... Ale stejně díky za odpověď. Aspoň vím, že to není tak ojedinělý. Kozlíka necháme do těch 10-15kg a pak poputuje na ten pekáč. On by stím stejně dlouho nemohl žít a na chov máme burskýho kozlíka Cipíska-)))