rosinda
napsal(a):
U kozlíka asi ano,ale jeho koupy zatím neplánuji.
Teď mi ale byly nabídnuty dvě bílé,bezrohé kozičky - sestry,každá za 900,- ale bez PP.
Je špatné,že nemají PP?Mám od koupi radši ustoupit?
Pokud je matka dobrá dojnice, tak bych se moc nebála.
PoP Vám udává z jaké linie koza pochází, jste schopna podle toho dohledat užitkovost předků, apod. Ale pokud chcete kůzlata na maso, tak bych klidně do těch bez PoP šla.
Známá vždycky měla kozy bez PoP. První kozičku kupovala s tím, že matku viděla a tak věděla, že je dobrá dojnice. Pak si jezdila připouštět ke kozlovi bez PoP - tato kůzlata šla pak do mrazáku. Když si chtěla nechat kozičku, tak si dojela za kozlem s PoP,a by měla větší kvalitu..
lavacca
napsal(a):
Pokud je matka dobrá dojnice, tak bych se moc nebála.
PoP Vám udává z jaké linie koza pochází, jste schopna podle toho dohledat užitkovost předků, apod. Ale pokud chcete kůzlata na maso, tak bych klidně do těch bez PoP šla.
Známá vždycky měla kozy bez PoP. První kozičku kupovala s tím, že matku viděla a tak věděla, že je dobrá dojnice. Pak si jezdila připouštět ke kozlovi bez PoP - tato kůzlata šla pak do mrazáku. Když si chtěla nechat kozičku, tak si dojela za kozlem s PoP,a by měla větší kvalitu..
Mno záleží koho se na to zeptáte! Jsou tu mezi námi tací kteří vám řeknou že je lepší když máte kozu s PoP ale že pokud vám jde jen o mléko a ta koza má dobré mléko a dobře dojí je to v pořádku,akorát by jste měla připouštět s licencovaním kozlem s PoP ,což vám ukládá i zákon plemnářský
Ale budou tu i takoví co na vás zavolají z Vatikánu exorcistu aby z vás vyhnal ďábla v podobě smrtelného hříchu při smýšlení na "obyčejnou" kozu!![]()
![]()
.
takže chladnou hlavu a fůru zdravého sleského rozumu při výběru!
rosinda
napsal(a):
U kozlíka asi ano,ale jeho koupy zatím neplánuji.
Teď mi ale byly nabídnuty dvě bílé,bezrohé kozičky - sestry,každá za 900,- ale bez PP.
Je špatné,že nemají PP?Mám od koupi radši ustoupit?
Záleží jen na vás,jestli se chcete věnovat čistokrevnému chovu.Nebo chovu jen pro radost. Mezi kozama bez PP jsou také výnikající dojnice. Roklanka