Dobrý den,
dnes (16.6.2009) jsem zde objevil inzerát s nadpisem "Prodám dvouletou kastrovanou kamerunskou ovečku" Chtěl bych se zeptat zkušenějších. Proč někdo nechá kastrovat ovečku? Není to škoda? Jsou to přece krásná zvířata a jejich jehňátka jakbysmet. Tak proč ovečky prznit tímto zákrokem? A navíc ovečku prodávat za 2500 Kč když nemůže mít malé je další věc do diskuze. Na druhou stranu, ale uznávám, že do celého problému nevidím a neznám konkrétní důvod, proč zadavatel ovečku nechal vykastrovat. Díky za odpovědi. *Jimi*
jbulin
napsal(a):
Dobrý den,
dnes (16.6.2009) jsem zde objevil inzerát s nadpisem "Prodám dvouletou kastrovanou kamerunskou ovečku" Chtěl bych se zeptat zkušenějších. Proč někdo nechá kastrovat ovečku? Není to škoda? Jsou to přece krásná zvířata a jejich jehňátka jakbysmet. Tak proč ovečky prznit tímto zákrokem? A navíc ovečku prodávat za 2500 Kč když nemůže mít malé je další věc do diskuze. Na druhou stranu, ale uznávám, že do celého problému nevidím a neznám konkrétní důvod, proč zadavatel ovečku nechal vykastrovat. Díky za odpovědi. *Jimi*
Tak jsem se na inzerát koukala. Není tam bohužel napsáno, jak je ovečka stará.
Důvod kastrace může být ze zdravotních důvodů - ovce třeba porodila a přitom z ní vyšla málem děloha. Veterinář mohl doporučit buď dát ovečku někam jen na mazla (bez dalšího chovu) nebo nechat ve stádě, ale vykastarovat. A tak ji nechlai vykastrovat s tím, že si jí nechají, ale nakonec jí musí prodat dál. To je jedna možnost.
Upřímně jiný důvod pro kastraci ovečky nevidím.
Jinak cena 2500,- za kastrovanou ovečku mi přijde také dost, ale nemám moc přehled o ceně kamerune, takže cena možná odpovídá ceně jehněte.
jbulin
napsal(a):
Dobrý den,
Může se jednat o nechtěnou příbuzenskou plemenitbu a kastrací se zamezí dalšímu množení genetických vad.Jsou to sice dohady,ale chovatel může být velmi zodpovědný,proto zvolil kastraci.Neznám ceny kamerunských ovcí,ale je to otázka nabídky a poptávky.