Jedna nebo dvě placenty?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.1.2010 11:00
danurba

XXX.XXX.204.155

vždycky, když se mi bahní ovce, na konci vychází jedna placenta a to bez ohledu na počet jehňat. Slyšela jsme ale, že může mít každé mládě svou placentu...jak je to? Stává se to?

8.1.2010 12:05
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

danurba napsal(a):
vždycky, když se mi bahní ovce, na konci vychází jedna placenta a to bez ohledu na počet jehňat. Slyšela jsme ale, že může mít každé mládě svou placentu...jak je to? Stává se to?

Každé mládě má svoje plodové obaly. Spíš je to tak, že každé se z toho svého "balónu" prodere a vypadne ven, no a pak povolí spojení kotyledonů ( to jsou takový ty kulatý "masíčka" ) s dělohou a celá tato matérie může též opustit útroby rodičky . Jestli se při tom rozdělí na části, nebo vypadne jeden chumel, není rozhodující. Placentu přežvýkavcůí tvoří soubor těch kotyledonů - "ježků", jak se taky říká, takže to, co vidíte z ovečky vypadnout, jsou vlastně plodové obaly s řadou malých placentiček.

8.1.2010 13:46
agentka

XXX.XXX.152.142

jirinajanickova napsal(a):
Každé mládě má svoje plodové obaly. Spíš je to tak, že každé se z toho svého "balónu" prodere a vypadne ven, no a pak povolí spojení kotyledonů ( to jsou takový ty kulatý "masíčka" ) s dělohou a celá tato matérie může též opustit útroby rodičky . Jestli se při tom rozdělí na části, nebo vypadne jeden chumel, není rozhodující. Placentu přežvýkavcůí tvoří soubor těch kotyledonů - "ježků", jak se taky říká, takže to, co vidíte z ovečky vypadnout, jsou vlastně plodové obaly s řadou malých placentiček.

V loni moje ovce měla dvojčata a dvě placenty - byla jsem z toho v šoku co to je byly obě stejně velké a podobného tvaru jako u ovcí co měly placentu jen jednu . A v záží mi porodila moje první koza nejdřív jedno kůzle a do dvou hodin vyšla placenta - tak jsme si řekli no bude jedináček naše koza je holt přežraná - a co se stalo po třech hodinách se narodili další dvě kůzlata - a z kozy vyšla další placenta - nevím jak to vysvětlit ale placeny byly dvě a ten porod byl v pohodě bez problémů , ale netušili jsme že když vyjde placenta že se něco ještě narodí a vyjde placenta další - tot moje zkušenost. člověk se pořád učí a příroda ho překvapuje - Anička

Přidejte reakci

Přidat smajlík