zajímalo by mě, jak je to s využitelnou energií u ječmene a u ovsa. Někde jsem četla, že oves má víc energie, že je lépe stravitelný a zvíře tuto energii lépe využije, jinde zase psali, že po ječmeni víc přibírají a že je vhorné ho krmit mláďatům na výkrm. Jak to tedy je? Komu dávat ječmen, komu oves, kdy a proč?
danurba
napsal(a):
zajímalo by mě, jak je to s využitelnou energií u ječmene a u ovsa. Někde jsem četla, že oves má víc energie, že je lépe stravitelný a zvíře tuto energii lépe využije, jinde zase psali, že po ječmeni víc přibírají a že je vhorné ho krmit mláďatům na výkrm. Jak to tedy je? Komu dávat ječmen, komu oves, kdy a proč?
Odpověděla jste si skoro sama. Mláďatům a žírným kusům se dává spíš ječmen, oves se dává hlavně plemeníkům v období připouštění.
danurba
napsal(a):
Oves NEMÁ víc energie, jen poměrně dost lidí neumí rozlišit energetickou hodnotu od energie-temperamentu.
danurba
napsal(a):
co je lepší na tvorbu mléka? A nějak nechápu souvislost mezi energetickou hodnotou krmiva a energií - temperamentem zvířete
To mi taky zůstalo skryto .
Takový nejhrubější rozcestník je :
na maso - ječmen
na mléko a vejce - pšenice
na - ( teď se musím fakt smát - je to opravdu na výdej energie ) plemeníci na pohlavní aktivity, ale taky koně na práci - oves
jirinajanickova
napsal(a):
na maso - ječmen
na - ( teď se musím fakt smát - je to opravdu na výdej energie ) plemeníci na pohlavní aktivity, ale taky koně na práci - oves
Poměrně dost koňáků vám řekne, že ovsem nekrmí, protože koně po něm mají moc energie, z toho vychází ten blud, že oves je vysoce energetický oproti ostatním obilovinám, což je nesmysl.
strelish
napsal(a):
Poměrně dost koňáků vám řekne, že ovsem nekrmí, protože koně po něm mají moc energie, z toho vychází ten blud, že oves je vysoce energetický oproti ostatním obilovinám, což je nesmysl.
Jedna věc jsou hodnoty v krmivářských tabulkách, druhá věc je, jak se které krmení v praxi využívá a "chová". A oves - ať se to komu líbí, nebo ne - se prostě k tomu dodání energie používá. Pro kozly se v připouštěcím období doporučuje 1-1,5 kg ovsa, u beranů je to podobné, i kancům v přirozené plemenitbě jsme dávali - jestli si to po těch letech správně pamatuju - 2 kg ovsa denně.
A koně a oves ? To k sobě pasuje jako noc a den - i když v dnešní době už je někdy problém stanovit správnou dávku, aby to nebylo moc ani málo, když je dejme tomu využití pod sedlem ne úplně pravidelné. Naši předkové využívali koně asi pravidelněji a tak věděli, že :
... když já jim dám ovsa, oni skáčou hopsa
... když já jim dám obroku, oni skáčou do skoku
... když já jim dám jetele, oni skáčou vesele
a držgrešle, kterej nenakrmil, tak mohl akorát naříkat :
Když jsem jel do Prahy pro hrach,
padl mi na cestě valach.
Kdybych mu byl dával oves,
moh jsem mít valáška dodnes.
jirinajanickova
napsal(a):
Jedna věc jsou hodnoty v krmivářských tabulkách, druhá věc je, jak se které krmení v praxi využívá a "chová". A oves - ať se to komu líbí, nebo ne - se prostě k tomu dodání energie používá. Pro kozly se v připouštěcím období doporučuje 1-1,5 kg ovsa, u beranů je to podobné, i kancům v přirozené plemenitbě jsme dávali - jestli si to po těch letech správně pamatuju - 2 kg ovsa denně.
A koně a oves ? To k sobě pasuje jako noc a den - i když v dnešní době už je někdy problém stanovit správnou dávku, aby to nebylo moc ani málo, když je dejme tomu využití pod sedlem ne úplně pravidelné. Naši předkové využívali koně asi pravidelněji a tak věděli, že :
... když já jim dám ovsa, oni skáčou hopsa
... když já jim dám obroku, oni skáčou do skoku
a držgrešle, kterej nenakrmil, tak mohl akorát naříkat :
Když jsem jel do Prahy pro hrach,
padl mi na cestě valach.
Kdybych mu byl dával oves,
moh jsem mít valáška dodnes.
...spíš bych to formulovala takhle nějak: ... když já jim dám jetele, raz dva se mi posere :))
jirinajanickova
napsal(a):
na maso - ječmen
tak oves bude asi to nejlepsi - vykon v praci a v posteli
co vic si prat
asi zacnu brat to "musli" vazne
pardon
mate pravdu a napsala jste to uplne podle starych sedlaku,obecne jecmen na vykrm,psenice na na mleko a vejce,oves pro plemeniky a plemenice,+- upravovat pomery dle druhu,veku,rocniho obdobi a momentalni kondice zvirat
Tomas
strelish
napsal(a):
...spíš bych to formulovala takhle nějak: ... když já jim dám jetele, raz dva se mi posere :))
Aj tak sa može
Teď bychom tady zas mohli zavést vlákno o krmení a nekrmení jeteliny a případných nafouknutích nebo kolikách - ale ono to přijde časem samo, tak za měsíc tipuju, když začnem vyhánět na rašící jeteliny
tomasnix
napsal(a):
tak oves bude asi to nejlepsi - vykon v praci a v posteli
co vic si prat
asi zacnu brat to "musli" vazne
pardon
mate pravdu a napsala jste to uplne podle starych sedlaku,obecne jecmen na vykrm,psenice na na mleko a vejce,oves pro plemeniky a plemenice,+- upravovat pomery dle druhu,veku,rocniho obdobi a momentalni kondice zvirat
Tomas
pšenice je prý ale pro přežvýkavce nevhodná???
danurba
napsal(a):
pšenice je prý ale pro přežvýkavce nevhodná???
Toto tvrzení už jsem tady zaznamenala. Nevím, kdo tuto moudrost zase vypustil.
M. Fantová - Chov koz : Pšenice je chutným krmivem s dobrými dietetickými účinky. ( I když tabulky s doporučenými krmnými dávkami pšenici nezmiňují, ale ani jiné zrniny - jen oves, ječmen a pšeničné otruby. )
Skotu - tedy jalovicím a krávám - pokud se nedávala směs, krmila se pšenice s ječmenem 1 : 1.
Směs pro dojnice obsahuje pšeničnou krmnou mouku a pš. otruby ( krom jiného )