Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.3.2010 15:38
ovecka

XXX.XXX.26.131

Chtěla bych se ,,pochlubit". Letos jsem dala manželovi a synovi (oba doma bez práce) za úkol, aby se starali o ovce. 6 týdnů před porody dávám oves s vitamíny v množství cca 200g na ovci a den. Mají to tak dvakrát do huby a dostanou do sebe Nutrimix pro ovce. Je toho asi půlka kyblíčku pro 14 oveček. No a řekla jsem si, že mužský jsou dospělí a odpovědní. A byli. Aby něco nezanedbali, nosili pro jistotu trochu více a výsledek. :-( Včera jsem tahala z ovcí dvojčata o hmotnosti 5,6 jehnička a 6,5 beránek. Jedináček beránek 6,5 kg, druhý jedináček 6,9 kg. Jediná ovečka, která má ,,menší" hmotnost, byly nedonošená a měla 2,8 kg. Tu jsem musela vypiplat v troubě a na dudlíku. Maminka ji viděl vždy jen na chvíli, než jsem nadojila. Po 3 dnech se dostavil sací reflex, tak dostala kombinézku a šla k mamince. Dneska vypadá mezi ostatními jako myš mezi králíky :-)). Hrozím se dalších porodů, protože dosud to byli samí mamuti. Večer se narodí a ráno už skáčou po chlívku a trkají se . Ale chudáci ovce. :-| Dana

31.3.2010 18:37
lavacca

XXX.XXX.1.3

Myslím, že to je pro muže, kteří nemají o chovu ovcí páru, typický. :-|
My jsme s mamkou už skoro před 2 roky odjely na 10 dní pryč z domu (naštěstí to bylo koncem května, takže jediné co bylo maličké byla kachňátka) a nechali tak tátu s bráchou se starat o ten náš zvěřinec. Musím je teda pochválit, že posekali a usušili trávu na jedné části(což jsme jim zadaly než jsme odjely). Ovšem to, že by bylo potřeba posekat trávu i na zbytku zahrady, to je jaksi nenepadlo. Bylo to zrovna v době, kdy u nás vydatně přes noci pršelo, takže travička rooooostla jako z vody. Chuděry slepice se trávou vysokou cca 20 cm sotva propletly. Koryto přetékalo obilím (myši si musely užívat) a nebýt toho, že se za těch 10 dní u nás stavil asi 3x strejda(zemědělský inženýr), tak nevím nevím, jak by na tom byla drůbež s vodou. Chlapcům jaksi nedošlo, že když v sadu běhá více jak 30 kachňat, bude spotřeba vody jaksi vyšší a musí se točit 2x denně. O zalévání skleníku raději ani nemluvím (tak uschlá rajčata jsem už dost dlouho neviděla). :-) No a jak se strejda později prořekl, táta mu volal kvůli každé prkotině kolem zvířat a i tak to nebylo teda ono. :-|:-))

No, myslím, že jsme s mamkou na delší čas vyléčené. :-)

A co se týče přikrmování oveček obilím, tak já jsme názoru, že lepší méně něž více. Právě kvůli velikosti jehňátek. Máme miniovečky, kde je normální porodní váha 1,5-2 kila a když vezmu, že sama ovečka váží 15-17 kilo, tak se velkých jehňat dosti bojím.

1.4.2010 08:51
hamarbox

XXX.XXX.207.1

Svěřuji svá zvířata max. na jeden den a i tak velmi nerada. Prostě nejlépe si to člověk udělá sám, o tom jsem přesvědčená,že je správně. Jediný úkol, který ráda svěřím je kydání a i to si radši udělám sama. Protože nikdo jiný by stáje nevymetl a nevypláchl.

Přítel se tedy špičkově stará o koně, ale to ostatní už moc nemusí, tak to zbývá na mě. Jak říká, že ty kozy ode mě mají mnohem lepší péči a servis.

Přidejte reakci

Přidat smajlík