Dobrý den všem tady na fóru. I když iFaunu navštěvuji dlouho,chodil jsem převážně jen k holubářům.Před časem se kamarád zmínil,že si chce pořídit ovce na vypásání zahrady.Jelikož jsem se nikdy o ovce ani kozy nezajímal,začal jsem pročítat zdejší příspěvky a celkem jsem se také nadchl pro tuto myšlenku.S manželkou jsme přemýšlely o tom náš dvůr a zahradu něčím oživit.Bydlíme na dědině a kohůta jsem neslyšel kokrhat ani nepamatuji a ovce děcka z blízka snad ani neviděli(viděli ve Vyškově v Zoo).,Takže jsme si vedle holubů pořídili napřed slepičky no a teď už i ovečky.Obrázky přikládám.Jsou to beránek s ovečkou,otec suffolk matka romanovka.Pokud s chovem,nebo se sousedy nebudou problémy,chtěl bych si na podzim pořídit valašky.Teď ale ještě přemýšlím nad kozičkou.Ale chci se zeptat,jestli stačí jedna koza,když máme ovce(aby nemečela a nebylo jí smutno),nebo by jsme museli taktéž pořídit kozy dvě.Díky za odpověď.Jirka
Zdravím, myslím si, že ovečky jsou ideální na vypásání zahrady či dvora. Koza je mlsná, bude stát po břicho ve vysoké trávě či jetelině a bude okusovat lístky ze stromu. Rovněž tak i všude vleze. Koza musí mít buď dobře fungující ohradník a nebo hustou ohradu, či plot. Ovce není taková utíkavá, když má co žrát. Koza v pohodě vyleze po nižší zdi kolem zahrady, vyskočí na nizkou střechu a klidně po ní chodí. Proto si myslím, že jsou ovce lepší. Zdraví St. Toman
Taktéž zdravím, jsem posedlej vším, co se nechá doma chovat, na prvním místě holubi, potom drůbež ,ptáci, králíci a i ovce a aby toho nebylo málo, rád chodím do lesa na posed. Jinak si myslím a i to znám od kamarádů, že chovají s ovcemi i kozu jednu, jak říkáte na mléko. Je to v pohodě. Zdraví St. Toman
koze společnost ovcí vyhovuje, ale musí na ně být zvyklá. Takže si pořiďte buď kozu, která žila s ovcemi, nebo malé kůzle, které si snadno zvyká. A s těmi kozími útěky to není tak hrozné, nejsou v tom horší než ovce. Potřebují rozmanitejší pastvu než ovce a pokud jí mají, jsou spokojené tam kde jsou. A oproti ovcím jsou daleko komunikativnější a zábavnější. Dana
Děkuju Dano za odpověď.Celkem mne láká pořídit si kozu na mléko a na výrobu sýrů a tvarohu.Jen musím nejdřív navštívit nějakou kozí farmu a zkusit jejich produkty.Ten názor na kozí příchuť je silně zakořeněný a všichni mne od toho zrazují,ale nedám nad vlastní zkušenost.Nechová kozy a nezabývá se výrobou sýrů někdo kolem Uherského Hradiště?Jirka
Kozí příchuť samozřejmě v kozím mléce je, stejně tak v kravském je příchuť kravská...ale občas se stane, že opravdu některá koza má mléko více či méně hnusné, až nepitné. Někdy je to jen taková pachuť na patře, někdy je mléko úplně trpké. Záleží hodně na tom, co koza žere, na jejím zdravotním stavu a ustájení, ale některá koza má prostě takové mléko pořád. Takže pokud budete kupovat dospělou kozu, nejprve ochutnejte mléko a dejte na prví dojem. Pokud budete kupovat kůzle, ochutnejte mléko od matky, trpká chuť je prý dědičná. Mě se jednou stalo, že koza najednou začala dávat mléko s pachutí, ale po odčervení se to opět spravilo.
Já sýry vyrábím a mí zákazníci říkají, že jsou moooc dobré, ale od UH jsem hodně daleko, až na Šumavě. Já se učila na farmě u Roklanky, ale ta je u České Lípy...ale určitě se vám někdo od vás ozve.
A určitě si pořiďte kozy rovnou dvě, pokud na to máte místo, stejně u jedné asi nezůstanete a pokud začnete dělat sýry, snadno zpracujete i mléko od dvou koz. Držím palce a ozvěte se, jak pokračujete.
Mimochodem, chovám i holuby