Dobrý deň,
22.3. sa nám predčasne okotila ovečka, jahňa bohužiaľ žilo len 3 dni. Začali sme ju potom dojiť, teraz by som to už nerobila. Viem, že sme ju mali nechať zasušiť hneď. Keby som toto fórum objavila skôr bola by som múdrejšia. No stalo sa a mi teraz ráno a večer dojíme jednu ovečku, valašku (myslím), ostatné dve majú chvalabohu svoje jahňatá stále pri sebe, takže tým iba kontrolujem vemená. Ovečka má dosť mlieka, tak 2 - 5 dcl na jeden podoj.
No a teraz k tej kotnosti: máme ovce stále s baranom a predpokladám, že sa už chlapec činil. Ako zistím, že je kotná (ak vôbec je), aby som ju stihla včas zasušiť? Môžu sa už páriť aj tie dve, ktoré majú pri sebe jahňatá.
Vďaka. Andrea.
Většina plemen ovcí má tzv. sezonní říji. To znamená, že říje přichází vurčité části roku. u nás je to asi od srpna do konce zimy. Říji spouští zkracující se den. To nastává po 21.6. - letní slunovrat. První říje bývají slabší, ale v dalších už ovce většinou zabřeznou. Tak to teoreticky vychází na polovinu srpna pro zapuštění. Nenašla jsem, ale předpokládám, že i valaška je tento typ ovce. Teoreticky ba vaše ovečka neměla být tedy březí. Jednak není čas říje a jednak ji dojíte a to snižuje možnost časného zabřeznutí po porodu. ale příroda nás často překvapí. Pokud byste chtěla mít jistotu, oddělte berana a za měsíc si nechte udělat od veta ultrazvuk. Zasušení bych se nebála, ono se to nějak vyvrbí samo. Myslím si, že pokud bude ovce březí, mléka začne postupně ubývat a vy přestanete postupně dojit. Dana
Meheh

XXX.XXX.121.86
Kedy sa budú oce páriť?
Meheh

XXX.XXX.121.86
Meheh
napsal(a):
Kedy sa budú oce páriť?
Ovce.
Ketrovič&spol

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
kolik stojí ten ultrazvuk? Mám 3 ovce a mám u nich berana od 28.10.2016 jsou už zabřezlé ? Nebo mám ještě nechat berana a oddělit až po Vánocích a v lednu udělat ultrazvuk?
Ketrovič&spol

XXX.XXX.89.231
přezdívka
napsal(a):
Nechávám berana u ovcí přes dvě říjě, tj 6 týdnů. V případě, že ovce nezabřezne na první skok, tak má beran ještě možnost opravy. Na první skok zabřezne asi 80% stáda. Zbytek na druhý skok. Jedna ovce byla jalová. Jalovou ovci jsem měla asi po 8 letech.
Takže ještě berana mám nechat... a co ten ultrazvuk jaká je cena?
Ultrazvuk nedělám. Kdo si počká, ten se dočká. Usuzovat na březost se dá ve 4 a 5 měsíci podle toho jak ovce nabírá na objemu a podle toho, že se zklidní i ta největší plašanka. No a poslední asi 3 týdny podle toho jak se nalévá vemeno. Až budete chovat ovce 30 let jako já, tak už se moc nespletete. I když i po tolika letech dokáží člověka překvapit. U jedné jsem si říkala, že asi bude jalová. Břícho žádné, vemeno žádné a pak příjdu na louku a ona pod sebou měla krásnou jehničku. Kde ji nosila nevím. Vemeno se nalilo až po porodu.
Ketrovič&spol

XXX.XXX.89.231
přezdívka
napsal(a):
Ultrazvuk nedělám. Kdo si počká, ten se dočká. Usuzovat na březost se dá ve 4 a 5 měsíci podle toho jak ovce nabírá na objemu a podle toho, že se zklidní i ta největší plašanka. No a poslední asi 3 týdny podle toho jak se nalévá vemeno. Až budete chovat ovce 30 let jako já, tak už se moc nespletete. I když i po tolika letech dokáží člověka překvapit. U jedné jsem si říkala, že asi bude jalová. Břícho žádné, vemeno žádné a pak příjdu na louku a ona pod sebou měla krásnou jehničku. Kde ji nosila nevím. Vemeno se nalilo až po porodu.
Tak si asi také počkáme... právě že mám jednu letošní jehničku a beran k ní čuchá a zkouší ale vždycky mu uhne i od krmelce vždy odejde když tam přijde beran tak snad z toho něco bude uvidíme no...