Mám barana a dve ovečky. Jednej sa narodilo 20.4.2010 prvýkrát jahniatko. Jahniatko je v poriadku, ale dnes som si všimol, že jeho mame vypadáva vlna na krku a na bruchu okolo nôh až na kožu. Čím to je ?? Ovce boli strihané na Veľkú noc a baran a tá druhá ovečka sú v poriadku. Prosím o radu. Ďakujem. Miro
zaciatocnik
napsal(a):
Mám barana a dve ovečky. Jednej sa narodilo 20.4.2010 prvýkrát jahniatko. Jahniatko je v poriadku, ale dnes som si všimol, že jeho mame vypadáva vlna na krku a na bruchu okolo nôh až na kožu. Čím to je ?? Ovce boli strihané na Veľkú noc a baran a tá druhá ovečka sú v poriadku. Prosím o radu. Ďakujem. Miro
No, udivuje mě, že ovečka je ostříhaná a přesto shazuje vlnu.
Naše holky - zvláště Amálka začíná cca v půlce dubna tzv. opadávat - vypadává jí vlna na krku a na přední noze, ale zároveň jí začíná hnedka růst vlna nová. Isabellku jsme letos ještě nestříhali(nějak jsem se k ní dík maturitě a příjimačkám nedostala, ale už jí to čeká), takže začala asi před týdnem už taky sama shazovat - a stejně jako Amálka na krku.
Ještě mě napadá - jak vysoké jste jí nechali ,,strniště´´? Možná se jí prostě zdá, že má ještě moc vlny a tak dík teplému počasí si řekla, že ještě něco shodí.
ještě mě napadlo - já takhle při padání vlny a jehňatech přidávám extra ještě Plastin(sypané vitamíny). Sypu to holkám na pečivo, které jim lámu či krájím na menší kousky, aby to mohla dlabat i jehňata.
A pokud by vlna padala dál i na jiných místech, tak raději ovečku chytit a juknout, aby to nebyla plíseň. Ono letos je nějak vlhko, tak by se jí asi i víc dařilo.
Strihal som ju elektrickými nožnicami ako svoju prvú ovečku v živote, tak to bolo trošku dlhšie. Na obrázku je to tá vľavo hneď po ostrihaní. Posledný bol baran a ten už bol oveľa na kratšie. Pravda je že, že tá vlna jej vypadáva práve tam, kder som ju nechal najdlhšiu, lebo som sa ešte bál aby som jej s tým strojčekom neublížil /krk, začiatok nôh hore/. Ovečka má dva roky a predtým nebola strihaná. Keď som ju pozeral dnes, tak sa mi zdá však aj nejaká vychudnutá.
Myslím, že by to mohla být kombinace únavy po porodu a po dlouhé zimě, nedostatku minerálů a vysokých teplot v současnosti. V místech, kde má vlnu delší, bych jí ostříhala nakrátko a do krmení přidávala zvýšenou dávku minerálního doplňku, já používám Nutrimix pro ovce a kozy, jsou v tom minerály a vitamíny. Nevím, jestli dáváte nějaké jádro, myslím, že vhodný by byl oves - mačkaný nebo celý. Taky bych jí nechala odčervit Ivomecem, můžou to být i nějaké kožní paraziti. A hned bych doktora poprosila, aby prohlédl, jestli to není ta plíseň. Dana
zaciatocnik
napsal(a):
Strihal som ju elektrickými nožnicami ako svoju prvú ovečku v živote, tak to bolo trošku dlhšie. Na obrázku je to tá vľavo hneď po ostrihaní. Posledný bol baran a ten už bol oveľa na kratšie. Pravda je že, že tá vlna jej vypadáva práve tam, kder som ju nechal najdlhšiu, lebo som sa ešte bál aby som jej s tým strojčekom neublížil /krk, začiatok nôh hore/. Ovečka má dva roky a predtým nebola strihaná. Keď som ju pozeral dnes, tak sa mi zdá však aj nejaká vychudnutá.
Tak to bude ono. Ráno jsme koukala na Amálku a taky jí ve slabinách vlna vypadala. Já ovečkám normálně nechávám chlupaté bříško (jen ji to nůžkami o kousek zkrátím, ale bojím se, abych je nepíchla, tak ne moc) a pak holám takovou ,,zástěrku´´ přes vemínko, aby se jim nespálilo. Obojí ji ale časem stejně samo vypadne a holky zase obrostou.
Přidejte jí vitamíny /pokud nedáváte něco na přilepšenou jako obilí, rohlík, apod. tak i to - tím aspoň přibere - když kojí, tak je to potřeba dávat. Ony zvlášť Quessantky jsou dost maminkovský a co jde dají do mléka/. A uvidíte, zda začne pomalu obrůstta či ne. Pokud ne, tak volat veta, ale jinak bych jí zatím zbytečně nestresovala.
PS: Naše Amálka (i Isabella) ač jí dopřáváme dost, tak letos taky nějak zhubla. Řekla bych že je to i tou dlouhou zimou. Ona dala zabrat tak nějak všem zvířátkům.
lavacca,danurba : ďakujem, za rady. Ovečkám dostávajú denne jeden suchý rohlík alebo krajec chleba /každá/. Kocku lizu som im kúpil iba pred týždňom, keď som zistil že ten pôvodný už zmizol /neviem kedy/. Mám však pocit, že tá kocka zatiaľ slúži iba ako hračka pre barana, lebo si ju postrkuje po tráve a nevidel som, že by ju ovečky oblizovali. Adélka /to je tá postihnutá/ dnes už dostala ovos a zhltla ho plnú misku. Neviem koľko jej ho môžem dať naraz /alebo denne/, aby nebodaj nemala nejaké problémy. Dnes bol u nás veterinár, vraj to môže byť hormonálna príčina súvisiaca s pôrodom. Dal im všetkým nejakú injekciu proti odčerveniu,alebo parazitom ?? neviem a doporučil Adélku ostrihať. Na pleseň to asi nevyzerá, lebo tam kde nemá pôvodnú vlnu je čierna lesklá kratučká. Zajtra ešte idem zháňať nejaké tie vitamíny čo ste mi poradili. Ešte raz ďakujem.
3334596247

XXX.XXX.208.214
ovce nespis pri porodu prodělala teplotu ci deficit nekterych mineralu a prvku cimž doslo k zuzeni (ztenceni) chlupu a ten ted jiz lehce podlehne pretrzeni, mělo by se to dát opet do normalu po doplnění vitaminu atd
3334596247
napsal(a):
ovce nespis pri porodu prodělala teplotu ci deficit nekterych mineralu a prvku cimž doslo k zuzeni (ztenceni) chlupu a ten ted jiz lehce podlehne pretrzeni, mělo by se to dát opet do normalu po doplnění vitaminu atd
Ovečku som ostrihal, má liz a mesiac som jej dával na prilepšenie ovos posypaný NUTRILONOM. Zdá sa, že je v poriadku. Aj druhý vetrinár-kamarát povedal, že to nie je nič vážne..
Zdravím, tak mojim devíti holkám také rouno postupně odpadává. Byly stříhány na začátku května a když jim trochu rouno odrostlo, začalo také postupně odpadávat a jelikož jsem se s tím ještě nesetkala konzultovala jsem problém s vetem, který mě ujistil, že to není nic vážného, že za to může z větší části výkyvy počasí. Odčerveny byly, doporučil vitamíny do vody či krmiva, že se to srovná, jen z estetického hlediska to není moc na koukání a v době, kdy si chovatelé vyzvedávají zamluvená jehňátka jsou malinko zaskočeni tím jak vypadají. Kdo chová, ten to chápe, kdo je začátečník je trochu zaskočen ( nedivím se, holky vypadají nepěkně ). Prcci jsou však zlatí a kožíšky mají v pořádku.
Brzy nás již jehňátka opustí a zase budeme čekat rok na další. Letos nám však jedna jehnička z chovu zůstane doma, tak to bude trošičku veselejší. Máme nového beránka ( budoucího vůdce stáda a ochránce ), tak jsme si jednu jehničku nechali ať vidíme, jak to mezi maminou a jehńátkem funguje a do jaké doby bude cucat mlíčko než jí maminka sama odstaví.
Na fotce je bílá Emilka ( zůstává doma ) s černou Eliškou Ta nám v neděli odjede s bílým beránkem do nového domova.
Slíbila jsem Zuzce fotky, tak tady jsou. Venoušek a Eliška. Venoušek odjede zítra k panu chovateli kde na něho čekají dvě letošní nevěsty. Je hodně malinký, nejmenší jehňátko od nejmenší karamelové ovečky Dorotky.
Tady jsou tři beránci, které jsem vyměnila s chovatelem za své, abych měla nepříbuzné ke svým ovečkám. Jsou moc pěkní. Hnědý již odcestoval s naší baruškou na Slovensko.
Dva bílí kluci jsou ještě u nás. V neděli si pro jednoho přijedou a spolu s Eliškou pojedou do nového působiště.
Všichni se již seznámili se všemi obyvateli statku a společné soužití jim nedělá vůbec žádný problém. Klidně se pasou i když jsou spolu s nimi ve výběhu ještě slepice, kačenky a krocani, kteří jsou větší jak oni. Vůbec se jich nebojí, spíše naopak občas je pěkně proženou.
Quessantky jsou velmi zvědavá stvoření a zvědavost většinou předčí strach.
Jinak zítra sem dám fotečku jak je náš Drobeček velký. Mám ho vyfoceného na kšírkách a vodítko poté, co jsme ho vezli k veterináři na očkování proti BT.(Úplně v klidu si u něj lehl na stůl, nechal si dát injekci a ležel dál a pozoroval okolí ve stylu: ,,A to je jako všechno?´´. Bohužel se, brouček, vytrhl v pátekl ráno 1 ušní známku, tak mu to veterinář odpoledne po očkovánívydesifikoval - co na tom, že jsem měla i já vydesinfikovanou celou ruku od zápěstí po loket.
No, prostě je u nás poslední dobou pěkná sranda(před 8 dny k nám přijely 2 britské kočičky, tak se ještě zabydlují, do toho Drobek...no, prostě trochu blázinec).
Ano, v loni jsem zadávala požadavek na karamelového beránka a letos jsem si ho dokonce přivezla na chvíli do stádečka výměnou za své uličníky, ale byl bohužel příbuzný z jednou mou dospělou ovečkou, tak jsem si nechala bílého.
Emilce sice hnědá malinko zesvětlala, ale stále má nožky i ocásek do hněda. Také na čumáčku je víc ,, opálená " Fotky jsou foceny na slunci, tak to trochu zkresluje.
Dnes jsme se rozloučili s posledním párečkem jehňátek a zůstala tu tedy pouze Emilka, tak jsem sama zvědavá kdy ji Ema odstaví od mlíčka.
Jinak jsis jistě Zuzi všimla, že už i my máme navěšeny předpisově známky. Ač nerada, ale ovečky šly od nás i na Slovensko, tak to bylo nutné a nevyhnutelné.
Tak to jo. Jo jo, známek jsem si všimla. Já letos jehňátkům nandala předpisově obě ,,naušnice´´. Vždycky jsem jim dávala jen 1 a jednu s sebou do nového domova, ale při přendavaní známky(německé za českou) Isabellce jsem si všimla, jak má tou oško už tlusté a pevné. A tak raději naznámkuju ještě v době, kdy mají ta ouška celkem měkká.
Tady fotečka jak ,,velký´´ je Drobeček vůči mně (dodám, že mám 173 cm - nikoli v kohoutku). Na můj účes prosím nehleďte, trochu mě pocuchal vítr.