Prosím o radu s výběrem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.7.2010 10:36
loudas

XXX.XXX.213.148

Dobrý den. Začínáme s přítelkyní stavět rodinný dům u kterého je zahrada dlouhá cca 200 m a široká 30 m, celá oplocená. Kolem domu bude zahrádka, takže pastvina by byla oddělená a celková velikost pastviny pro ovce by byla asi o rozměru 200 m2. Chtěl bych si pořídit hlavně na spásání 1 berana a 2 ovečky nějakého klidného plemene, kterému neroste příliš rychle vlna a je odolné. Zimu by měli trávit také na této pastvině, s tím, že jim postavím krytý přístřešek i s pevnými stěnami aby byly chráněné před vlivy počasí. Jelikož jsem ovečky ještě nikdy nechoval, poraďte mi druh, který by byl vhodný do těchto podmínek a nenáročný na chov (pro úplného začátečníka). Děkuji.

9.7.2010 11:28
danurba

XXX.XXX.204.155

Dva ary bude stačit tak na jednu až dvě ovce běžně velkého plemene s tím, že na zimu budete muset koupit seno. Možná by to stačilo na dvě ovečky a berana kamerunek, ty nemají vlnu, jenže zase nejsou klidné. Qessantky jsou prý klidné, jsou malé, ale zase mají spoustu vlny...

9.7.2010 19:10
lavacca

XXX.XXX.1.3

loudas napsal(a):
Dobrý den. Začínáme s přítelkyní stavět rodinný dům u kterého je zahrada dlouhá cca 200 m a široká 30 m, celá oplocená. Kolem domu bude zahrádka, takže pastvina by byla oddělená a celková velikost pastviny pro ovce by byla asi o rozměru 200 m2. Chtěl bych si pořídit hlavně na spásání 1 berana a 2 ovečky nějakého klidného plemene, kterému neroste příliš rychle vlna a je odolné. Zimu by měli trávit také na této pastvině, s tím, že jim postavím krytý přístřešek i s pevnými stěnami aby byly chráněné před vlivy počasí. Jelikož jsem ovečky ještě nikdy nechoval, poraďte mi druh, který by byl vhodný do těchto podmínek a nenáročný na chov (pro úplného začátečníka). Děkuji.

200m2 je strašně malé. Už na 2 quessantky by to bylo akorát a to ještě dle stavu trávy. :-| Odolné sice jsou, ale co se týče výtěžnosti vlny, tak jsou jedny z nejlepších. Váží jen do 20 kil (berani) a přitom vlny nastříháte i 2 kila!!! A pokud chcete, aby na této pastvině byly i přes zimu, tak nekupovat ani párek, že by bylo 1 jehně. Ovečky jsou dost drahé a ne každý vám je prodá s tím, že se na nich nebude dál chovat. Jen pro přestavu - ovečky se prodávají cca od 3500-6000,-. Dle barvy, původu a místa. Beránci stojí od 900-3000,- též dle barvy, atd.

Doporučila bych vám v tomto případě koupit 2 beránky a nechat je vykastrovat. Není to nijak velký zásah, nás vyšel na 500,- za beránka. Pokud by jste je nekastroval, bojím se, že by spolu i bez oveček dost bojovali a nebo si i zbytečný elán vybíjeli na vás. :-|

9.7.2010 22:04
danurba

XXX.XXX.12.226

pokud máte pozemek velký 60 arů, nebylo by možné na pastvinu pro ovečky vydělit větší plochu, než 2 ary? Alespoň 10, aby to mělo trochu smysl...

10.7.2010 14:25
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

Normální je 6-8 ovcí na hektar, to jest 10000 m2. Každá by tedy měla mít na pasení cca. 1500 m2, tedy 15 arů. Tak je to u velkých ovcí tedy vážících cca. 50-60 kg.

Přidejte reakci

Přidat smajlík