Jedna ovečka (Romanovka)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ondraaaa

20.8.2010 21:09
Ondraaaa

XXX.XXX.105.46

Dobrý den,mám takový asi blbý dotaz,ale chci se zeptat ¨jestli stačí pro jednu ovečku(romanovku) 50 m2 plocha na spasani ?předem děkuji moc za odpověd :-) Ondra

20.8.2010 21:14
danurba

XXX.XXX.12.226

nestačí, na jednu ovci potřebujete asi 100-150m2, podle toho, jaká tam roste tráva a jak je pastvina úrodná. Kromě toho by ovce nikdy neměla být sama, je to stádové zvíře a o samotě se trápí.

20.8.2010 21:42
ondraaaa

XXX.XXX.105.46

danurba napsal(a):
nestačí, na jednu ovci potřebujete asi 100-150m2, podle toho, jaká tam roste tráva a jak je pastvina úrodná. Kromě toho by ovce nikdy neměla být sama, je to stádové zvíře a o samotě se trápí.

dobře děkuji, a kdybych si pořídil dvě ovečky na 150 m2 a s každodenním přístupem k senu,stačilo by to? :)

20.8.2010 22:48
danurba

XXX.XXX.12.226

stačilo, ale toho sena byste potřeboval docela dost. Zálerží na tom, jestli je chcete jenom na sezónní vypásání nebo na pořád, i přes zimu

21.8.2010 11:34
lavacca

XXX.XXX.1.3

my měli 3 dospělé romanovky + 2 jehňata(která ale pořádně ani nepásla, ještě pila od mamin) na 400m2 a nestačilo to. :-|

21.8.2010 13:52
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

Myslím, že ovečce bude lépe na rožni, než osamocené a v takhle malém výběhu...smajlík

21.8.2010 18:38
ondraaaa

XXX.XXX.105.46

jasombačavelmistarý napsal(a):
Myslím, že ovečce bude lépe na rožni, než osamocené a v takhle malém výběhu...smajlík

Dobrý den,omlouvám se ale spletl jsem se :) máme místo 50 m2 zahradu velkou 290 m2.Opravdu se omlouvám.Takže pro 2 ovecky tech 290 m2 by stacilo? :)

22.8.2010 09:23
danurba

XXX.XXX.12.226

určitě, a pokud je pastvina dost úrodná, na sezónní vypásání tam můžete mít ovečky i tři. Ale na celoroční uživení to nebude.

22.8.2010 10:15
ondraaaa

XXX.XXX.105.46

danurba napsal(a):
určitě, a pokud je pastvina dost úrodná, na sezónní vypásání tam můžete mít ovečky i tři. Ale na celoroční uživení to nebude.

Můžu se ještě zeptat,kdybych si pořídil kamerunky ,tak ty určitě toho spasou mín že? nebo se pletu?

22.8.2010 10:20
lavacca

XXX.XXX.1.3

ondraaaa napsal(a):
Můžu se ještě zeptat,kdybych si pořídil kamerunky ,tak ty určitě toho spasou mín že? nebo se pletu?

Kamerunky jsou pomalu stejně velké jako romanovky, takže tím by jste si nepomohl. :-|

22.8.2010 20:48
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

1 ha uživí pastvou max. 12 ovcí, pokud seno děláte jinde a 8 ovcí, pokud seno vyrábíte na té pastvině. Při nejlepší vůli je to cca 800 m2 pro jednu ovci, ouessantce bu stačilo polovic, to je 400 m2. Zkuste se nějak domluvit se sousedy, nebo budete každý den 2x relaxovat s ovečkami na venkovní pastvě. Píšťalu a klobouk vřele doporučuji...smajlík

22.8.2010 22:25
danurba

XXX.XXX.12.226

Teď zjišťuju, že jsem během dovolené pravděpodobně vypla mozek a dávám tady zcela zavádějící informace.smajlík Nějak jsem všude vypustila jednu nulu. Jsem zvyklá uvažovat v arech a počítala jsem, že 1 ar je 10m2smajlík. Asi půjdu vrátit maturitní diplom.
Tímto se omlouvám zadavateli. Na jednu ovci potřebujete asi 12 arů, což je samozřejmě 1200m2. Takže váš pozemek by stačil pouze jako výběh s tím, že budete muset ovce celoročně krmit.
Ještě jednou se omlouvám:-). Dana

23.8.2010 11:59
lavacca

XXX.XXX.1.3

jasombačavelmistarý napsal(a):
1 ha uživí pastvou max. 12 ovcí, pokud seno děláte jinde a 8 ovcí, pokud seno vyrábíte na té pastvině. Při nejlepší vůli je to cca 800 m2 pro jednu ovci, ouessantce bu stačilo polovic, to je 400 m2. Zkuste se nějak domluvit se sousedy, nebo budete každý den 2x relaxovat s ovečkami na venkovní pastvě. Píšťalu a klobouk vřele doporučuji...smajlík

Ono strašně závisí na tom, jak kvalitní trávu máte a na počasí. Nám jeden rok, kdy bylo sucho, pastva 400m2 pro 3 romanovky se 2 jehňaty nestačilo. Měli to pomalu jak poušť. :-(

O 3 roky později jsme do ohrady pořídili 3 Quessantky a museli jsme část sekat, protože to nestíhali. To samé letos - máme nyní 2 dospělé ovce + 2 nyní 4 měsíční jehňata na 300m2 (100m2 mají zahraženo miniprasátka:-)) a opět to nestíhají. :-| Už jsme jim to od začátku pastvy, co jsou v tomto počtu, sekali 2x (vždy jen 1 půlku, druhou ať se pasou) a opět ta jedna půlka chce posekat - už jim tam ta tráva kvete, jak je velká. :-| Dodám, že předtím od jara byly 2 oveny + 2 jehňata (1 beránek se prodal a za 14 dní přijel nový, takže jsme stejně na počtu jako předtím). Takže uvidíme co dál, jsem zvědavá na příští rok, kdy tedy na 300m2 budou 4 dospělé Quessantky + 3 jehňata. Ještě k tomu dodám, že jehňátka nám můžou do cca 2,5 měsíce z ohrady utíkat na pastvu do sadu(ale stejně většinou okusují maliny, rybíz, apod. prostě toho ve výsledku moc nenapasou:-|).

23.8.2010 22:43
ondraaaa

XXX.XXX.105.46

lavacca napsal(a):
Ono strašně závisí na tom, jak kvalitní trávu máte a na počasí. Nám jeden rok, kdy bylo sucho, pastva 400m2 pro 3 romanovky se 2 jehňaty nestačilo. Měli to pomalu jak poušť. :-(

O 3 roky později jsme do ohrady pořídili 3 Quessantky a museli jsme část sekat, protože to nestíhali. To samé letos - máme nyní 2 dospělé ovce + 2 nyní 4 měsíční jehňata na 300m2 (100m2 mají zahraženo miniprasátka:-)) a opět to nestíhají. :-| Už jsme jim to od začátku pastvy, co jsou v tomto počtu, sekali 2x (vždy jen 1 půlku, druhou ať se pasou) a opět ta jedna půlka chce posekat - už jim tam ta tráva kvete, jak je velká. :-| Dodám, že předtím od jara byly 2 oveny + 2 jehňata (1 beránek se prodal a za 14 dní přijel nový, takže jsme stejně na počtu jako předtím). Takže uvidíme co dál, jsem zvědavá na příští rok, kdy tedy na 300m2 budou 4 dospělé Quessantky + 3 jehňata. Ještě k tomu dodám, že jehňátka nám můžou do cca 2,5 měsíce z ohrady utíkat na pastvu do sadu(ale stejně většinou okusují maliny, rybíz, apod. prostě toho ve výsledku moc nenapasou:-|).

Dobrý den,takže jste toho názoru že by nákých 310 m2 pro 2 oveny mohlo stačit? ja se prave porad rozmyslim a vse de zatim k zaporu,protoze slysim od všech ze musim mit na jednu ovecku nejmin 1000 m2 smajlík.Moc děkuji za komentář :) trosku me zase povzbudil :)

24.8.2010 08:47
lavacca

XXX.XXX.1.3

ondraaaa napsal(a):
Dobrý den,takže jste toho názoru že by nákých 310 m2 pro 2 oveny mohlo stačit? ja se prave porad rozmyslim a vse de zatim k zaporu,protoze slysim od všech ze musim mit na jednu ovecku nejmin 1000 m2 smajlík.Moc děkuji za komentář :) trosku me zase povzbudil :)

Ono strašně záleží na kvalitě trávy a taky na plemeni. Pro Quessatky by to mělo stačit, pro větší už ne.

Otázka je na co ovečky chcete? Jen na výpas? Pak můžete zvolit Quessantky. Pokud na jídlo, tak se toho musíte vzdát nebo hooodně přikrmovat senem. :-| Čím větší ovce, tím logicky větší spotřeba. Quessantky mají v dospělosti cca 16 kg (ovce) a 20 kg (beran). Už kamerunské ovečky jsou proti nim pomalu třikrát tak velké. Takže těm by ta plocha už nestačila. smajlík

25.8.2010 20:51
ondraaaa

XXX.XXX.105.46

lavacca napsal(a):
Ono strašně záleží na kvalitě trávy a taky na plemeni. Pro Quessatky by to mělo stačit, pro větší už ne.

Otázka je na co ovečky chcete? Jen na výpas? Pak můžete zvolit Quessantky. Pokud na jídlo, tak se toho musíte vzdát nebo hooodně přikrmovat senem. :-| Čím větší ovce, tím logicky větší spotřeba. Quessantky mají v dospělosti cca 16 kg (ovce) a 20 kg (beran). Už kamerunské ovečky jsou proti nim pomalu třikrát tak velké. Takže těm by ta plocha už nestačila. smajlík

Děkuju moc za vyčerpávající odpověd...asi od toho budu muset upustit od oveček :( ikdyz je mi to strasne lito :( protoze jsem chtěl ty Quessantky,ale když jsem zjistil že stojí 4-5000 Kč ovečka,na ovečky bych měl ale už na nic ostatního by mě to nedalo :( achjo no jinak moc děkuju ...

26.8.2010 09:11
danurba

XXX.XXX.204.155

Zrovna vedle této diskuze běží jiná diskuze o tom, jak se těžko chovatelé zbavují qessantských beránků. Co kdybyste si tedy pořídili dva tyto beránky a dali je vykastrovat, aby se neprali? Jehňat se s nimi sice nedočkáte, ale radost vám určitě udělají taky.

26.8.2010 11:10
ondraaaa

XXX.XXX.105.46

danurba napsal(a):
Zrovna vedle této diskuze běží jiná diskuze o tom, jak se těžko chovatelé zbavují qessantských beránků. Co kdybyste si tedy pořídili dva tyto beránky a dali je vykastrovat, aby se neprali? Jehňat se s nimi sice nedočkáte, ale radost vám určitě udělají taky.

Určitě o tom popřemýšlím moc děkuji za radu :) ikdyž jsem chtěl ovečky :)smajlík

26.8.2010 20:31
jasombačavelmistarý

XXX.XXX.247.101

Beránek, to je taková ovečka s rohama a kulkama, pokud není zrovna kastrovanej...smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík