Zdravím,potřebovala bych pomoc,ráno v 7,30 jsem našla kozu přichystanou k porodu,první obaly byli prasklé ,koza je celkem klidná ale stav se zatím nezměnil ,vet mi tvrdil že to může trvat i 12 h ale všude jsem se dočetla že do hodiny max. do 4 hodin by měla odrodit.Poradíte někdo co dělat??
pokud jste si jistá že plodová voda odtekla a nic se neděje ani koza nemá tendenci tlačit - tak bych do kozy sáhla - ono já stím mám ale zkušenosti tak si umím napravit i nepravidelnou polohu či podobně - pokud se bojíte zkuste alespon dvěma prsty zjistit zda hlavička je již těsně za vulvou - ono to jde pěkně poznat pokud tam je tak musíte jednat může být podložená nožka, nebo kůzle moc velké a nebo jak se mi stalo letos tlačily se mi dvě hlavičky najednou - nechci vás vůbec strašit, ale já pokud voda odteče a do hodiny se nic neděje tak koze okamžitě pomáhám - nejlíp pak sehnat někoho kdo tomu rozumí bud teda veta
ale nejlepší je nějaká zkušená kozařka z okolí
Ahojky,jdu jenještě jednou poděkovat za radu i po telefonu.
Koza dostala ATB a jak píšeš přesto po 3 dnech měla vysokou horečku ,bylo podezření na zadržení lůžka,naštěstí se diagnoza nepotvrdila a další dávky ATB pomohla ,Kačenka se dala do kupy a ted je v naprostém pořádku ,zaplať bůh
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, sháním informace ohledně porodu a tak jsem narazila na Váš příspěvek, nám kůzlátko umřelo druhý den po porodu a nevíme proč,v pátek ráno se narodili a večer se začalo krčit. Druhé kůzlátko žije,ale také se krčí, vet u nás byl, povídal něco,že se asi nemohlo vykakat nebo se vykakalo moc a koze dal oxitocin a kůzlátkům se prý nic nedvá.
Píšete,že koze praskly obaly, tak měla dvě kůzlata ? Ale píšete,jen o jednom mrtvém, vet ho z kozy vytáhl ? Nevíte proč umřelo ?
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Dobrý den, sháním informace ohledně porodu a tak jsem narazila na Váš příspěvek, nám kůzlátko umřelo druhý den po porodu a nevíme proč,v pátek ráno se narodili a večer se začalo krčit. Druhé kůzlátko žije,ale také se krčí, vet u nás byl, povídal něco,že se asi nemohlo vykakat nebo se vykakalo moc a koze dal oxitocin a kůzlátkům se prý nic nedvá.
Píšete,že koze praskly obaly, tak měla dvě kůzlata ? Ale píšete,jen o jednom mrtvém, vet ho z kozy vytáhl ? Nevíte proč umřelo ?
Zdravím, bohužel nevíme proč kůzle uhynulo, ale stalo se tak ještě v kozeně cca 2 dny před porodom.Jinak kůzlatům i jehňatům dáváme po narození selevit a kombisol,je celkem poznat že jsou života schopnější než když jsme ho nedávali.Držím palce.