dobrý den,
můžete mi prosím poradit, včera ráno se naší kozičce spustil hlen a porod nikde, známí který má s porody zkušenosti mi řekl že když se spustí hlen měla by koza do 2 dnů porodit, vemínko má nalite a bříško má taky sestouplé.koza normálně žere jen je trochu nervozní, mám strach aby nebylo něco špatně.
agentka
napsal(a):
budte v klidu pokud je koza v klidu - já u moji kozy v loni viděla hlen tři týdny předem a narodil se ji krásný zdravý kozlík
tak ta moje kozena pořád nic,vemeno má že už ani pořádně nemůže chodit a kůzlátka pořád nikde,mám z toho hrůzu je to můj první porod a takový problémy.Lucie
lucie2
napsal(a):
tak ta moje kozena pořád nic,vemeno má že už ani pořádně nemůže chodit a kůzlátka pořád nikde,mám z toho hrůzu je to můj první porod a takový problémy.Lucie
Podobným způsobem mě kdysi vyděsila jedna koza. Porodila úplně pohodě za 14 dní od hlenu,takže klid,ještě je čas.
my tiež čakáme :) a stále nič. Ani sa mi nechce od nej odchádzať ako sa teším a ona si iba v kľude prežúva a akoby sa mi smiala.
Túto zimu sme to tu mali čulé. Koncom septembra som si bola kúpiť kozičky. Mali 7 mesiacov. Mala som zlý pocit, pretože za 4 mesiace u nás ani trošku nenarástli a že to má byť veľká koza. Obvolávala som chovaťeľov a veterinárov že moje biele ročné kozy sú tak vyše kolien.
Pred týždňom o pol deviatej v noci, ani neviem prečo ma niečo vyhnalo ku kozičkám aaaaaaaaaa našla som malé kozie babatko. Neviem či sa mám tešiť alebo byť nešťastná že mám doma mini kozy biele
Být Vámi, tak se nebojím. Zažila jsem něco podobného. Pětiměsíční kozičky mi skočila k tříměsíčnímu kozlíkovi. Hned mi nenapadlo, že by mohla být březí. To jsem zjistila až měsíc pře porodem, když se jí udělalo vemínko. Bylo mi také ale divné, že neroste. V době porodu měřila v kohoutku 51 cm. Manžel ji chtěl zabít, ale uhájila jsem ji. Dnes je to má nejlepší koza. V kohoutku měří 70 cm. Loni dojila 3,5 litru a má krásné vemeno. Jen musíte pořádně krmit a přidávat vitamíny, aby kozička mohla tvořit mléko a k tomu růst. Té naší jsme kůzlátko nechali 10 týdnů a potom jsme jí zasušili, aby se nevysilovala tvorbou mléka. Dája
Nenapadlo by ma že je kozlík schopný oplodniť už v 3 mesiaci
Ja som s kozenkami iba rok a som trošku šťastlivec a trošku smoliar.
Mám ešte jednu mini kozičku tá bola prvá a tiež nedorástla. Na málo kŕmenia a nedostatok živín sa sťažovať nemôže, pretože som ako nováčik stály zákazník chovatelských potrieb. Kŕmime okrem sena , jačmeň, ovos otruby, kukuricu, pšenicu a kŕmnu repu. Máme aj čoto na lízanie a vitamíny. Nerastie a ani není březí. Jej rodičov oboch poznám a sú to také malé poníky. Jedna pani mi povedala, že môže zostať malá ak nebola pri odstave odčervená. Viete mi poradiť aj s týmto?
No mě také nenapadlo, že by to kozlík ve třech měsících zvládnul, ale povedlo se
K té Vaší kozičce. Myslím, že u Vás se určitě kozička odčervovala, takže by měla být po této stránce snad v pořádku. Pro jistotu můžete udělat ještě koprologické vyšetření. Když je začervené kůzle, tak opravdu neroste, ale po odčervení se to za nějaký čas srovná. Napadá mě spíš, jestli kozička nebyla brzy odstavená. Měla jsem také problém z jednou kozenou. Když jí bylo 6 týdnů, tak její matka uhynula. Bohužel kozička nechtěla pít ani od jiné kozy ani z lahve a ani z kbelíku. Přestala růst. Ve čtyřech měsících měla jen o 2 kila víc než v 6 týdnech. Pak se to ale zlomilo a najednou začala růst. V 10 měs. měla 35 kg a tak jsem jí připustila. Je z ní pěkná kozička. Kůzlátka od ní čekáme na apríla.
Pak už jen, jestli není přikřížené nějaké malé plemeno. Ale nezoufejte, koza roste do 3 let.
Tak bojueme neviem ako u Vás, ale my sme ani po 10 dňoch a s vemenom že už ledva ide neporodili
Čakáme a čakáme .....
Na fotke sú naše prvé prírastky :-)
A na druhej to naše kúpené kozliatko s čerstvo narodeným kozliatkom. Darí sa im fajn, už sa bláznia
Tak nasa prvnička Peggy konečne porodila predvčerom. Tiež mala hlien uz minimalne 2 týždne pred pôrodom. Termin sme nevedeli lebo sa s 4mesacnym kozlikom spárila ešte u pôvodného majiteľa takže sme len tŕpli aby sa nenarodili v nevhodnom čase a nezachladili. Večer už sa mi zdala trošku nepokojná, občas pomekávala, ale nie veľmi nápadne, žrala stále, dokonca mám dojem že v ten večer pred pôrodom žrala viac ako bežne. Ešte o 5h ráno som ju bola kuknúť a nič, ráno tam našiel o 7:30 manžel troch mokrých krpcov :) Kozička ich prijala, stará sa, len sa zdá že možno budem musieť to najmenšie prikrmovať./"počala" 5-mesačná/
M.