Kozy se prskají cca od začátku podzimu do zimy samy, někdy slabě na jaře. Nikdy jsem jim účelově na prskání nic nedával. Teoreticky by se Vám měly prskat ještě i v této době ... já byl u kozla včera, kůzlata by měla být začátkem letních prázdnin. Chovatel kozla říkal, že poslední opozdilci za kozlem jezdí i v této době. petr
agentka
napsal(a):
Zkuste zajít za chovatelem kozla - at vám dá hadr který bude od něj načichlý a pak ho dejte holkám čichat - a nebo např. tam s jednou zajet nechat je na chvíli spolu at ona nachytá jeho pach většinou to funguje a kozy se do 5 dnů rozprskají
No čo sa týka toho rozprskávania kôz až také skúsenosti nemám, ale kde si som sa dočítal, že kozy majú obdobie ruje asi 4 krát do roka. S príchodom jesene, skracovaním dĺžky dňa a znižovaním teploty však tento jav má stúpajúcu tendenciu. Obdobie ruje trvá okolo 20 – 30 dní s tým, že samotné prskanie ak to môžem tak vôbec nazvať trvá zhruba 24 hodín. Počas týchto 24 hodín je najoptimálnejší čas, kedy by mala byť koza pripustená. Nakoľko máme kozu len prví rok tak tiež sme nevedeli ako na to a zatiaľ čo všetci chovatelia na okolí mali už kozy pripustené tak tá naša nič. Nech som kozu sledoval ako som chcel, všetci chovatelia mi hovorili, že keď si všimnem, že je koza nervózna a vrtí chvostom tak vtedy je ten optimálny čas. Naša nevrtela ani v septembri ani v októbri až keď jedného dňa začiatkom novembra som spozoroval ako cap nakŕkal hlavou do maštale kde bola uviazaná koza. Pozerám na capa, že čo mu je, prečo tak stále uprene pozerá do tej maštale. Akonáhle som pozrel tým smerom zbadal som kozu ako vzpriamene, nažhavená stála pri bránke a vrtela chvostom ako torpédo. Pustil som kozu a tá sama utekala priamo k capovi, každý si asi domyslí čo sa udialo. Pár hodín po skoku už však nemohla capa ani cítiť, bo asi už vedela že je v tom. Možno skúsení chovatelia kôz dokážu natrhať byliny, ktoré tú ruju vyvolajú ako je to napr. u samíc zajacov, ktorým sa dáva týždeň pred pripúšťaním petržlen.