Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2011 12:13
senicka

XXX.XXX.97.99

Mám dvě ovečky obě rodily s odstupem 4 dnů.U porodu jsem nebyla obě rodily během dne .Jedné se narodily 2 jehňata ale jedno znich bylo už mrtvé když jsem přišla bylo mokré na tlamičce a nohách ,udruhá ovečka porodila trojčata dvě živá a třetí bylo v plodovém obalu a utržená pupeční šňůra je skoušela jsem oživovat ale asi už to nemělo cenu protože ty ostatní jehňata byla suchá je možné že se u obou ovcí jehňata udusila plodovou vodou.A také jsem měla zato že ovce z jehňat plodové obaly utrhnr nrbo olíže.Může někdo poradit.A ještě by mě zajímalo že když jsem se byla na ovci dívat neměla žádné projevy před porodem a během dvou hodin od mé návštěvi musela začít rodit.může někdo poradit

19.2.2011 14:28
lavacca

XXX.XXX.1.3

senicka napsal(a):
Mám dvě ovečky obě rodily s odstupem 4 dnů.U porodu jsem nebyla obě rodily během dne .Jedné se narodily 2 jehňata ale jedno znich bylo už mrtvé když jsem přišla bylo mokré na tlamičce a nohách ,udruhá ovečka porodila trojčata dvě živá a třetí bylo v plodovém obalu a utržená pupeční šňůra je skoušela jsem oživovat ale asi už to nemělo cenu protože ty ostatní jehňata byla suchá je možné že se u obou ovcí jehňata udusila plodovou vodou.A také jsem měla zato že ovce z jehňat plodové obaly utrhnr nrbo olíže.Může někdo poradit.A ještě by mě zajímalo že když jsem se byla na ovci dívat neměla žádné projevy před porodem a během dvou hodin od mé návštěvi musela začít rodit.může někdo poradit

Jehně se už mohla narodit mrtvé, takže ho ovce ani neodbaluje. Někdy se stane, že i zdravé jehně prostě neodbalí - je ve stresu, nezapůsobí včas mateřský instinkt. není to bohužel až ten neobvyklé.

Ovce se nijak projevovat dopředu nemusí. Já jsem ze 7 porodů našich oveček viděla předporodní přípravy jen 1x. tak jsem ovci hlídala a ta porodila až +- 12 hodin. Takže je to dost individuální. Z některé jehně vyjde v mžiku, jiná si dává načas. Chovatel bohužel nemůže být s ovcí 24 hodin denně, takže občas o jehňata přijde. Ale nic si určitě nevyčítejte, občas se stane, že i když se snažíte a třeba odmítnuté jehně pipláte na flašce, že umře na vrozenou vadu či tak. A matky toto občas vycítí a odmítnou jehně právě kvůli tomu.

Nám první rok ovce porodila dvojčata /u mini oveček výjimka, normálně jsou jedináčci/ a jednoho beránka nechtěla. Takže ho odchoval známý na flašce a kozím mléku a je z něj pěkný beran. :) Nechali jsme ho vykastrovat a je jen jako mazel / již jinde, vlastní otec ho nesnesl/. I tak to může někdy být.

19.2.2011 17:04
agentka

XXX.XXX.158.141

stane se hlavně u trojčat že matka toho má plné kecky olizuje dvě a další z ní vypadne třeba ve stoje (běžně se nám to u ovcí stává i druhé takto vypadává) a prostě si ho nevšimne olizuje první dvě jehňata a o třetím ani neví takže se to může stát hlavně proto - dobu předporodní u ovcí pozná většinou zkušený chovatel - některá se chová jakoby nic a pak začne rodit, ale u některých to jde vysledovat delší dobu dopředu , nežerou, hrabou pořád , vstávají lehají apod.Anička

Přidejte reakci

Přidat smajlík