Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jako naprostý laik jelikož jsem se o ovce nikdy nezajímal.. Manželka a teď už teda i já by jsme chtěli jehně.
Zatim jedno, na jaře pořídit a na podzim do mrazáku.. Ale jak říkám, nic o tom nevím..
Musí mít ohradu ale jak velkou pro tyto účely ?? Mám zahradu cca 50 x 25m ale na části mám ovocné stromky a na části záhonky, tak že na celou zahradu ji pustit nemůžu. Zbyde mi asi 15 x 7,5m. Stačilo by to? Jak a z čeho takovou ohradu udělat?
Stačí dřevěné kůly a ovčí uzlíkové pletivo? Nevím, jestli jednu větší ohradu nebo jednu menší přenosnou..
Musí mít nějaký přístřešek, stačí střecha na čtyřech kůlech nebo by to mělo mít boční výplň jako ochranu před větrem?
A krmení.. prý stačí pastva, seno a voda.. je to tak?
Jehňata ze zákona musíte mít alespoň dvě. A je to tak lepší i prakticky, jedno jehně se špatně pase, jen stojí a řve. JInak na 1 ovci potřebujete asi 5-10 arů pozemku podle toho, jak je vlhký a jaká tam roste tráva a přístřešek asi 2m2 na 1 kus. Ale ovce přes léto stejně do přístřešku téměř nelezou, radši se schovají pod stromy. Dana