Prosím o radu zkušenější - jedná se mi o barvu šiml.
Před rokem jsme koupili šimlového beránka - jako malý byl hodně tmavý a postupně zesvětlal do barvy šiml. Letos se nám po něm s bílou ovečkou narodila jako první dvojčátka (narození dvojčat nás velmi překvapilo, vždycky jsme měli pouze jedno jehně). Malý beránek je bílý po matce a jehnička ma velmi zvláštní barvu - je černá s výrazným bílým melírem (vypadá to strašně pěkně). Máte někdo, prosím,zkušenost se šimlovými jehňaty? Zajímalo by mě, zda naše jehnička vylíná do podoby táty nebo v této kouzelné melírované barvě zůstane. Bohužel se mi nedaří vložit na toto fórum fotografii, neustále mi to hlásí chybu Andrea.
Osobní zkušenost tedy nemám, ale co vím od dalších chovatelů (i z ciziny), tak ve většině případů takové jehně vysvětlá do celobarevna, tj. ve vašem případě šimlova.
Nám se pro změnu rodí celo černá jehňata a cca od 2,5 měsíce začnou světlat až jsou hnědočerné. Matka je nyní vysloveně odstínů hnědé, čistou černou na ni člověk už nenajde.
Jinak co se týče dvojčat - my je měli hnedka první rok porodů u nás, docela mě to šokovalo. Bohužel navíc jednoho beránka odmítla ovce kojit, takže z něj byl flaškáč.
Ta naše je víc a pravidelně melírovaná - pošlu Vám její fotku na Váš soukromý mail. Včera se nám narodila další jehnička, která mě také překvapila barvou - po stejném šimlovém otci a karamelové matce je černá holčička. letos to asi bude zajímavé, protože budu čekat, které z mláďat "změní" barvu.
kuku
napsal(a):
Ta naše je víc a pravidelně melírovaná - pošlu Vám její fotku na Váš soukromý mail. Včera se nám narodila další jehnička, která mě také překvapila barvou - po stejném šimlovém otci a karamelové matce je černá holčička. letos to asi bude zajímavé, protože budu čekat, které z mláďat "změní" barvu.
Dobře, budu ráda. :) Pokud budete chtít, tak jí sem pak dám. Mě to naštěstí funguje.
tak u té tipuji, že ještě bude světlat. Nebo je v genech blízko celo černý předek? Koukala jsem na to a spoustě lidí se rodí malé šimlovky černé a postupně světlají.
jů, já pochopila, že má jen límec. A ona je to zatím taková krasavice malovaná.
Tak to bohužel nevím, zda vysvětlala, ale myslím, že u ní je o více než pravděpodobné. Navíc jsem zatím za dobu mého hledání Ouessanek různě ve světě (už to budou 4 roky) nenarazila na fotku, kde by byla takhle strakatá dospělá Ouessantka.
Co se týče pózování, tak to mají holky snad genetické. Chtěla jsem dát fotku našeho odchovaného beránka na webovky a zjistila jsem, že je někde pořád v pohybu či si aspoň drbe nohu nebo rohy. Za to při hledání fotečky jehničky jsem přesně věděla, kterou použít, protože jsme jí měla ten rok jako tapetu na PC.
Doufám, že se na mě pan Trubíni nebude zlobit, když zveřejním jeho fotky šimlového jehńátka ( beránka ) a pozdější foto stejného beránka, aby jste viděli, že barva jde vždy do světlejší. EvaP.
Naše Emilka se narodila také strakatá a dneska má světlou barvu, ale čistě bílá není.