Quessantská ovce - barva šiml

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.3.2011 15:29
kuku

XXX.XXX.74.46

Prosím o radu zkušenější - jedná se mi o barvu šiml.
Před rokem jsme koupili šimlového beránka - jako malý byl hodně tmavý a postupně zesvětlal do barvy šiml. Letos se nám po něm s bílou ovečkou narodila jako první dvojčátka (narození dvojčat nás velmi překvapilo, vždycky jsme měli pouze jedno jehně). Malý beránek je bílý po matce a jehnička ma velmi zvláštní barvu - je černá s výrazným bílým melírem (vypadá to strašně pěkně). Máte někdo, prosím,zkušenost se šimlovými jehňaty? Zajímalo by mě, zda naše jehnička vylíná do podoby táty nebo v této kouzelné melírované barvě zůstane. Bohužel se mi nedaří vložit na toto fórum fotografii, neustále mi to hlásí chybu Andrea.

28.3.2011 15:52
lavacca

XXX.XXX.1.3

Osobní zkušenost tedy nemám, ale co vím od dalších chovatelů (i z ciziny), tak ve většině případů takové jehně vysvětlá do celobarevna, tj. ve vašem případě šimlova.

Nám se pro změnu rodí celo černá jehňata a cca od 2,5 měsíce začnou světlat až jsou hnědočerné. Matka je nyní vysloveně odstínů hnědé, čistou černou na ni člověk už nenajde. :-)

Jinak co se týče dvojčat - my je měli hnedka první rok porodů u nás, docela mě to šokovalo. Bohužel navíc jednoho beránka odmítla ovce kojit, takže z něj byl flaškáč.

28.3.2011 15:54
lavacca

XXX.XXX.1.3

tipuji, že máte podobně fešáckou slečnu, že?:-)

28.3.2011 18:13
kuku

XXX.XXX.74.46

Ta naše je víc a pravidelně melírovaná - pošlu Vám její fotku na Váš soukromý mail. Včera se nám narodila další jehnička, která mě také překvapila barvou - po stejném šimlovém otci a karamelové matce je černá holčička. letos to asi bude zajímavé, protože budu čekat, které z mláďat "změní" barvu.

28.3.2011 19:49
lavacca

XXX.XXX.1.3

kuku napsal(a):
Ta naše je víc a pravidelně melírovaná - pošlu Vám její fotku na Váš soukromý mail. Včera se nám narodila další jehnička, která mě také překvapila barvou - po stejném šimlovém otci a karamelové matce je černá holčička. letos to asi bude zajímavé, protože budu čekat, které z mláďat "změní" barvu.

Dobře, budu ráda. :) Pokud budete chtít, tak jí sem pak dám. Mě to naštěstí funguje.

tak u té tipuji, že ještě bude světlat. Nebo je v genech blízko celo černý předek? Koukala jsem na to a spoustě lidí se rodí malé šimlovky černé a postupně světlají. :-)

28.3.2011 20:12
kuku

XXX.XXX.74.46

Její babička byla černá. Fotky sem klidně dejte, třeba to bude zajímavé i pro další chovatele.

28.3.2011 20:15
lavacca

XXX.XXX.1.3

kuku napsal(a):
Její babička byla černá. Fotky sem klidně dejte, třeba to bude zajímavé i pro další chovatele.

až doběhne mailík, tak je sem dám. :-)

28.3.2011 20:18
lavacca

XXX.XXX.1.3

jů, já pochopila, že má jen límec. :-) A ona je to zatím taková krasavice malovaná. :-)

28.3.2011 21:50
kuku

XXX.XXX.74.46

Tak ta je taky krásná. Změnila nějak do dospělosti barvu? Mě ta naše frajerka taky dostala, když se narodila, nevěřila jsem pomalu svým očím.

29.3.2011 08:03
agentka

XXX.XXX.158.141

ta malá je krásná a jakoby to holka věděla jak už umí pózovat :-)

29.3.2011 16:29
lavacca

XXX.XXX.1.3

Tak to bohužel nevím, zda vysvětlala, ale myslím, že u ní je o více než pravděpodobné. Navíc jsem zatím za dobu mého hledání Ouessanek různě ve světě (už to budou 4 roky) nenarazila na fotku, kde by byla takhle strakatá dospělá Ouessantka.:-|

Co se týče pózování, tak to mají holky snad genetické. Chtěla jsem dát fotku našeho odchovaného beránka na webovky a zjistila jsem, že je někde pořád v pohybu či si aspoň drbe nohu nebo rohy. Za to při hledání fotečky jehničky jsem přesně věděla, kterou použít, protože jsme jí měla ten rok jako tapetu na PC. :-)

29.3.2011 22:12
rybka

XXX.XXX.201.155

Doufám, že se na mě pan Trubíni nebude zlobit, když zveřejním jeho fotky šimlového jehńátka ( beránka ) a pozdější foto stejného beránka, aby jste viděli, že barva jde vždy do světlejší. EvaP.

29.3.2011 22:13
rybka

XXX.XXX.201.155

a o nějaký ten měsíc později :-)

29.3.2011 22:17
rybka

XXX.XXX.201.155

Naše Emilka se narodila také strakatá a dneska má světlou barvu, ale čistě bílá není.

29.3.2011 22:19
kuku

XXX.XXX.74.46

Děkuji za fotky beránka, vypadá to, že naše ovečka by mohla být něco podobného. Andrea

29.3.2011 22:19
rybka

XXX.XXX.201.155

a tady po dvou a půl měsících s maminkou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík