Kamerunka nebo ne?
Ahoj zdravím všechny příznivce plemene ovcí kamerunských. Už mockrát jsem četla, že by hodně lidí chtělo vidět co vznikne, když se spáří velká ovce s kamerunskou a tak jsem se rozhodla vám ukázat naše přírůstky. Jsou to dvojčátka ovečka a beránek narodili se velké ovci a jejich otec jestli ho tak můžu nazvat je kamerunský beránek starý 2 roky a ovečka mamina je kříženka, ale bohužel nevím jaká. Původní záměr byl, že nám spase zahradu kterou kamerunské ovečky sami nedokázaly spást. A tak jsem se rozhodli pořídit posilu která půjde na podzim do mrazáku byla narozená v březnu loňského roku, ale jelikož jí začali růst růžky tak jsme se rozhodli jí nechat a zkusit jak to dopadne, když se zkříží. Nevím jak by to dopadlo kdyby se zkřížil velký beran a kamerunská ovečka docela bych měla strach z toho jak by to dopadlo při bahnění, aby jehňata nebyla moc velká na takovou malou ovečku. U nás jsme z toho strach neměli i když, abych řekla pravdu já měla strach i tak. Jehňátka se nám narodila ráno 5.3. už jsou to pěkný macíci.
Jediné o co Vás poprosím je - NEPRODÁVEJTE je dál ! Lidi jsou neuvěřitelně klamaví a ač vám budou slibovat, že na nich chovat nebudou, tak budou. A tím, že jsou to kluci(?, jednoho vidím, u druhého nevím), tak to množení půjde pomalu samo a ve větší počtu...
A je jedno, že takoví kříženci jsou skoro bez užitku.
Myslím, že je škoda pouštět vědomě křížence dál do chovu. Pro tu "srandu" z křížení to beru, ale pak taky sníst. A ne - je nám ho líto, vemte si ho někdo do chovu. Neříkám, že je to váš případ, ale ono už jich je...
Vidím to u ouessanek, kde se zvesela kříží ouessant beránek s kamerunkou ovečkou (ano, ouessantské ovečky prostě k sehnání moc nejsou..což mě zase vede k tomu, že ti "horší" beránci můžou klidně končit na talíři, aby tu nebyl takový převis..). Kříženci jsou divné barvy, větší po kamerunce, vlnu mají normální, popř. kratší, ale mají. Takže výhodou obou plemen (nejmenší na světě, nestříhá se), jsou v "tahu" a někdo si takové zvíře vědomě koupí do chovu a zase kříží dál. A pak světe div, když po na pohled "čistých" rodičích přijde na svět jehně zbarvené jako kamerunka, i když o tom noví majitelé někdy nemají ani páru.
Ach jo..to je zas můj výkřik do tmy, že kříženci patří na pekáč.
My je máme jen na pekáč dál je šířit určitě nechceme.Jen jsem se chtěla ukázat jak vypadájí. My jsme kamerunky koupili, protože nemáme až tak velký pozemek a taky jsme koukali na to, že se nemusí stříhat a velká ovce byla jako výpomoc, když tráva pořád rostla a já ještě musela sekat sekačkou trávu.Letos to tak nevypadá máme tu krásné golfové hřiště a tak jehňata půjdou do mrazáku až budou mít váhu.
Mě přijde, že nám taky jeden chovatel prodal né úplně čistou kamerunku, když se teď podívám na ta dvě jehňátka a na ty co jsou opravdu čisté. O lítosti tady není ani řeč i dětem to vysvětlujeme už teď, že je to "maso". Jsou teď sice moc krásná a roztomilá, ale za pár měsíců odrostou no a co potom mňam!
1mamca
napsal(a):
My je máme jen na pekáč dál je šířit určitě nechceme.Jen jsem se chtěla ukázat jak vypadájí. My jsme kamerunky koupili, protože nemáme až tak velký pozemek a taky jsme koukali na to, že se nemusí stříhat a velká ovce byla jako výpomoc, když tráva pořád rostla a já ještě musela sekat sekačkou trávu.Letos to tak nevypadá máme tu krásné golfové hřiště a tak jehňata půjdou do mrazáku až budou mít váhu.
Mě přijde, že nám taky jeden chovatel prodal né úplně čistou kamerunku, když se teď podívám na ta dvě jehňátka a na ty co jsou opravdu čisté. O lítosti tady není ani řeč i dětem to vysvětlujeme už teď, že je to "maso". Jsou teď sice moc krásná a roztomilá, ale za pár měsíců odrostou no a co potom mňam!
Tak to je fajn.
Jinak jsou pěkňoučcí.