Trávenie, článok čo nie je o kozách, ale bude máť pravdepodobnú súvislosť.
Preposielam Vám link o jadrových krmivach pre prežúvavú zver, ktorá určite bude mať veľký vplyv na chov kôz, ale i dojivosť. Sám poriadne neviem nič o trávení kôz a po prečítaní tohto článku sám zisťujem, že som sa vo výžive asi dopustil niekoľko vážnych chýb. Ja osobne som bol vždy názoru, že keď chce človek niečo mať musí tomu dať! Výnimka však potvrdzuje pravidlo. Myslel som si, že keď kozám dám denne kvalitnú mladú ďatelinu a dobrý pšeničný šrot, teplý nápoj a čistú vodu, že tým splním všetky predpoklady na to aby som zväčšil dojivosť. Z praxe viem, že u väčšiny hospodárskych zvierat ak podám šrot, je lepšie stráviteľný a navyše jeho živiny lepšie využiteľné, ale vo výžive kôz to asi neplatí vôbec po prečítaní tohto linku http://www.cvzv.sk/ziv/Rajsky5.pdf navyše sám si spomínam z detstva, že starí ľudia dávali kozám žrať len sečku (trávu s posekanou slamou) a z času na čas ovos, alebo jačmeň, samozrejme kvalitné seno tiež nemohlo chýbať a výsledky v dojivosti asi tiež boli niekde inde v porovnaní s nákladmi. Po kŕmení ďatelinkou, pšeničným šrotom je síce mliečko pekne sladké a človek ani nespozná, že je od kozy, ale je ho menej, bo po dvoch dňoch už koza o ďatelinu nejaví záujem a samotný šrot jej zapeká črevá a zhoršuje sa trávenie, kde to obyčajnú lúčnu trávu požiera ako divá a čím viac jej zožerie tým viac stúpa produkcia mlieka, samozrejme na úkor kvality mlieka, resp. nie ani tak kvality, ale chuti. Preto rád uvítam akékoľvek podrobné i odborné informácie, alebo nejaké iné zaujímavosti o tom ako funguje tráviaci trakt prežúvavcov a samotný proces trávenia a ako naň pôsobí jadro, okopaniny, trávy, ďateľoviny, minerálny liz, aká je ich optimálna dávka tak, aby mal tráviaci trakt vždy zachovanú tú správnu ph hodnotu.? Ďakujem za info, P.H.