Uživatel s deaktivovaným účtem

Dozvěděla jsem se od chovatelů i z četby a televize, že koza je stádové zvíře a neměla by být sama, protože by se utrápila smutkem, jenže naší koze jak jsem vypozorovala, je nejlíp,když je sama a nikdo jí neotravuje, když byla s kozlíkem, utíkala pořád před ním, když nedal pokoj, začali spolu bojovat, stáli na zadních a vráželi do sebe rohama div si neublížili a nevypíchli třeba oko, pak co jsme ho dali pryč, ulevilo se jí a pak co měla kůzle, nedalo jí pokoj, skákalo pořád na ní a vráželo do ní rohama, jak si lehla a odpočívala, hned kůzle jí šlo skákat na břicho a trkat do něj, ona musela vstát a jít jinam ... a když jsme kůzle před časem prodali, je spokojená, klidná. Tak si říkám, mám si pak nechat jedno její kůzlátko nebo jí pořídit kamarádku třeba jsme měli smůlu na raubíře

Zajímalo by mě, jestli máte taky kozu samotářku a jak to snáší ?
Taky mám takovou, všechno je moje i poslední kůzle odhání(měla tři) od jesliček a bylo zajimavé že kozík který se narodil jako první měla nejraději,(je v mražáku) venku pozoruje slepice a husy ve chlívku prasata a králíky, zkoušela jsem si nechat její kůzle aby nebyla sama byly to boje a chlívek zvětšit nejde.

janas
napsal(a):
Taky mám takovou, všechno je moje i poslední kůzle odhání(měla tři) od jesliček a bylo zajimavé že kozík který se narodil jako první měla nejraději,(je v mražáku) venku pozoruje slepice a husy ve chlívku prasata a králíky, zkoušela jsem si nechat její kůzle aby nebyla sama byly to boje a chlívek zvětšit nejde.
A já pořád slychám: koza je stádové zvíře, nesmí být sama, utrápila by se ... a přitom ona je sama v pohodě, že jí nikdo neotravuje
Fakt to byly boje s kozlíkem a pak i s tou její kozičkou
Čekám, že se jí narodí každým dnem kůzlátka a těžko se mi bude s nima loučit, chtěla bych si nějaké nechat, ale jestli by tu měly být boje, to radši ať je sama.
To je naprosto normální,že když je kozel sám s kozou,že jí bude pronásledovat a snažit se s ní spojit.Když už je koza březí,tak ho pochopitelně nenechá a tak spolu bojují a v tom případě už by spolu být neměli.Ve velkém stádě to nevadí,ale když jsou sami dva,tak může kozel koze ublížit. Ale co se týká potomka,určitě by bylo vhodné nechat kožičku mámě jako kamarádku.Mám to tak u ovcí.Nechala jsem si dcéru a ta přerostla maminku a u nás je to obráceně a maminka neustále školí a vychovává dceru a často se spolu utkávají,ale to ničemu nevadí,je to normální,že se mezi sebou škádlí.Jak ovce,tak kozy tak jiná zvířata. Navíc dnes je to i zákonem brané jako týrání zvířat chovat stádové zvíře samotné.

réza
napsal(a):
To je naprosto normální,že když je kozel sám s kozou,že jí bude pronásledovat a snažit se s ní spojit.Když už je koza březí,tak ho pochopitelně nenechá a tak spolu bojují a v tom případě už by spolu být neměli.Ve velkém stádě to nevadí,ale když jsou sami dva,tak může kozel koze ublížit. Ale co se týká potomka,určitě by bylo vhodné nechat kožičku mámě jako kamarádku.Mám to tak u ovcí.Nechala jsem si dcéru a ta přerostla maminku a u nás je to obráceně a maminka neustále školí a vychovává dceru a často se spolu utkávají,ale to ničemu nevadí,je to normální,že se mezi sebou škádlí.Jak ovce,tak kozy tak jiná zvířata. Navíc dnes je to i zákonem brané jako týrání zvířat chovat stádové zvíře samotné.
Slyšela jsem o tom zákoně
Myslíte, že nemůže být koza, která nikoho nesnese ?
Kozlík byl pak vykastrovaný a stejně spolu bojovali.
Jak se k ní přiblíží naši dva psi, trpasličí pudl a jorkšír, hned je chce nabrat rohama, zdá se mi, že jedinýho koho snese jsem já, kam se hnu, tudy jde za mnou.
napsal(a):
Slyšela jsem o tom zákoně
Myslíte, že nemůže být koza, která nikoho nesnese ?
Kozlík byl pak vykastrovaný a stejně spolu bojovali.
Jak se k ní přiblíží naši dva psi, trpasličí pudl a jorkšír, hned je chce nabrat rohama, zdá se mi, že jedinýho koho snese jsem já, kam se hnu, tudy jde za mnou.
No možné je všechno,ale podle mně ,kdyby jste pořídila novou kozu jako kamarádku,tak by si na sebe zvykly.Nejprve by nějaký čas trvalo než by se otrkaly a to doslova(určí si tak kdo je šéf) a pak by bez sebe nedaly ani ránu.To samé s kůzletem,pokud by měla kozičku,ono si s ní bude hrát než vyroste.Moje jehnička taky po máme furt skákala a dělala si z ní srandu,ale to je normální:)
réza
napsal(a):
No možné je všechno,ale podle mně ,kdyby jste pořídila novou kozu jako kamarádku,tak by si na sebe zvykly.Nejprve by nějaký čas trvalo než by se otrkaly a to doslova(určí si tak kdo je šéf) a pak by bez sebe nedaly ani ránu.To samé s kůzletem,pokud by měla kozičku,ono si s ní bude hrát než vyroste.Moje jehnička taky po máme furt skákala a dělala si z ní srandu,ale to je normální:)
Hlavně ne jednu rohatou a druhou bezrohou, to by byla bezrohá chudák.
Jinak bych také řekla, že každá koza je jiná a některá dá radši přednost člověku, než jiné koze - ale neměla by být celý den sama. Podle mých zkušeností se nejlíp vždycky snesla koza s kozlem (měli jsme doma 2 půjčené na nějakou dobu, ale oba byli mírní).