Péče o paznehty - ovce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.8.2011 10:12
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

Zdravím! :-)
Můžete mi někdo poradit, co používáte na ovčí paznehty? Já jsem se našim holkám na ně už několikrát dívala a mají je v dobrém stavu. Třem je rok a půl a zatím jsem jim je nečistila.. Jsou hodně venku, takže si je ochodí a v zimě nestojí v ho*nech, takže žádné hniloby nemají. :-))
Každopádně jsem narazila na nějaký multifunkční nůž, tak se chci zeptat Vás, kdo s tím máte zkušenosti, jestli je tento výrobek ok nebo je blbost kupovat to takhle v jednom. Máme jen malé stádečko, tak nechci zbytečně kupovat více nožů na různé úpravy.
Joooo...tady je link na ten multifunkční :-) http://www.almvizovice.cz/pece-o-paznehty/nuz-paznehtni-multifunkcni

Předem díky za Vaše rady :-)
Katka

23.8.2011 12:08
vokjam

XXX.XXX.205.189

Pro odborníka s praxí je používání nože /obyčejného/ rychlejší. Já používám k plné spokojenosti zahradnické nůžky s ostřím délky max. 5 cm, ještě je dobré konce ostří /špičky/ zaoblit pro větší bezpečnost chovatele i oveček. V.K.

23.8.2011 12:28
nadja

XXX.XXX.213.74

Já používám roubovací nůž - ten se zahnutým ostřím. Zahr.nůžkama jsem to zkoušela též, ale spíš se to žvejkalo než stříhalo.

23.8.2011 13:24
vokjam

XXX.XXX.205.189

Nůžky musejí být ostré, ostří rovné, protistřižné. Používám je pouze na ovečky. V.K.

23.8.2011 23:47
nadja

XXX.XXX.213.74

vokjam napsal(a):
Nůžky musejí být ostré, ostří rovné, protistřižné. Používám je pouze na ovečky. V.K.

Já to zkoušela takovýma těma co se používají na stříhání stromků. Asi nebyly moc ostré. Zkusim koupit nové, tím nožem než jsme ořezala 11 oven, tak jsme měla mozol na prstě jak ... smajlík ale jinak to s ním šlo výborně. Až na berana, ten má paznehty snad z mramoru smajlík

24.8.2011 07:39
ivlna

XXX.XXX.233.208

Používám kleště štípačky malé podkovářské od Kamíra. Uštípnou všecko, ale jsou těžké do ruky.
I.

24.8.2011 09:52
kardovakaterina

XXX.XXX.203.46

Díky všem za Vaše tipy.
A díval se někdo na ten link, co jsem vložila? každopádně přikládám obrázek.
Díky Katka

24.8.2011 12:42
nadja

XXX.XXX.213.74

kardovakaterina napsal(a):
Díky všem za Vaše tipy.
A díval se někdo na ten link, co jsem vložila? každopádně přikládám obrázek.
Díky Katka

Nevypadá špatně. Jen si nedovedu představit - jak držíc ovci se snažím vytáhnout z nože nějaké to další jiné udělátko.

12.12.2011 07:48
lahut

XXX.XXX.194.81

Ahoj všem :)
některé moje ovečky už mají paznehty brutálně přerostlé a to jim je střihač na jaře upravoval. Takže jednou jsem viděl jak se to dělá a ještě jsem pohledal nějaká videa a jdu to zkusit tak mi držte palce.
tady jsou případně videa na youtube (je to anglicky, ale ukázka myslím dobrá):
http://www.youtube.com/watch?v=CdmtT4Pj46g&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=-Ar7D-GARhI

13.12.2011 08:22
xdaniels

XXX.XXX.187.115

Zdravím,
já jsem koupil http://www.almvizovice.cz/hledani/?search=Kle%C5%A1t%C4%9B+paznehtn%C3%AD+Standard&x=23&y=8
kleště paznehtní standart. Mám stálých cca 12 oveček. Jak upravovat paznehty jsem se naučil od našeho střihače, který nám každoročně ovečky stříhá. Je to poměrně snadné, jen je třeba se nebát. Určitě je ale dobré vědět, jak by to mělo vypadat. Některým ovečkám upravuju kopýtka 2x ročně, některým jednou, při střiži.

13.12.2011 09:32
mlynář

XXX.XXX.210.37

Já mám teda kozy a používám normální štípačky na dráty v pohodě vlezou do jedné ruky těžký nejsou a když přstřihnou železné dráty tak s paznehtama si taky poradí lehce.Ale tím že maj krátkou rukojeť tak tam není síla dodávaná mos fyzikálně (jako přes páku) ale hold fyzicky ( musí být síla v rukách) Hold já držím kozu a manželka ostříhá to co jde.A pak drží ona a já dostříhám zbytek na co jí síly nestačí.A vzhledem k tomu že jsme to nikdy neviděli dělat profíky tak nám to jde celkem pomalu takže jednu kozu děláme i půl hodiny.Takže jsme i rádi že se můžeme vystřídat a narovnat záda.

13.12.2011 10:09
xdaniels

XXX.XXX.215.81

S pákovýma nůžkama/kleštěma je to snadnější, já koupil ty jednoduché, v podstatě vypadají úplně stejně jako nůžky na plech, ovečky ošetřuju sám a jedna mi zabere (bez lovu) tak dvě až tři minutky.

13.12.2011 22:40
bohatýr

XXX.XXX.37.6

Na naší farmě paznechty ošetřujem jen zřídka,u sufolka to je vpohodě,máme kolem výběhů panely o které si je obrušují. Jen pokud některá kulže tak se odchytí a skontrolují se jí paznechty.A kontrolujeme to i u stříhání.

19.12.2011 16:40
bojsanebojsa

XXX.XXX.37.6

bohatýr napsal(a):
Na naší farmě paznechty ošetřujem jen zřídka,u sufolka to je vpohodě,máme kolem výběhů panely o které si je obrušují. Jen pokud některá kulže tak se odchytí a skontrolují se jí paznechty.A kontrolujeme to i u stříhání.

Ono je to s těma nohama u oveček různé,někdo je ošetřuje pravidelně a ovečky ipřesto občas kulhají.Jiní na to kašlou a ovce jsou v pohodě.V každém případě světlá rohovina roste rychleji než tmavá a také jsou rozdíly mezi plemeny.

28.1.2012 12:12
clasic

XXX.XXX.85.88

Já tedy sama stříhám ovečkám paznehtíky zahradnickýma nůžkama. Nemůžu si je vynachválit. A je pravda jak tady zaznělo, bílé paznehty rostou hrozně rychle oproti černým. Stříhám co 3 měsíce. Nedokážu si představit stříhat třeba jednou ročně. To by byla hrůza. :-)

13.10.2012 20:57
balekpetr

XXX.XXX.159.157

Dobrý den,
pokud chcete poradit celkem nenákladný nástroj tak jsou to nůžky na upravu paznechtů ovcí ( http://www.kamir.cz/d361-m3-cz-kleste-na-paznehty-pro-ovce ) , dělají se dva tipy , jeden tip má jedno ostří se zoubkama druhý ne , já doporučuju ten se zoubkama , ostří lépe proniká do paznechtu a hlavně se po něm nesmeká ! Já s těmito nůžkami dělám stovky ovcí a už jsem vyzkoušel hodně způsobů nástroju atd, na tyhle nůžky nedám dopustit !!
tak přeji at se daří
Petr

13.10.2012 22:52
nadja

XXX.XXX.213.74

balekpetr napsal(a):
Dobrý den,
pokud chcete poradit celkem nenákladný nástroj tak jsou to nůžky na upravu paznechtů ovcí ( http://www.kamir.cz/d361-m3-cz-kleste-na-paznehty-pro-ovce ) , dělají se dva tipy , jeden tip má jedno ostří se zoubkama druhý ne , já doporučuju ten se zoubkama , ostří lépe proniká do paznechtu a hlavně se po něm nesmeká ! Já s těmito nůžkami dělám stovky ovcí a už jsem vyzkoušel hodně způsobů nástroju atd, na tyhle nůžky nedám dopustit !!
tak přeji at se daří
Petr

No, já dlouho sháněla nůžky až jsme objednala přesně tyhle co máte odkaz - se zoubkama. S velkou lítostí musím konstatovat, že pro mě jsou naprosto k smajlík Neobejmu je v dlani tak abych je měla dostatečně rozevřené nebo když ano, tak nemám dostatečnou páku pro stříhnutí. Jsou pro mě strašně velké a nemotorné. Nakonec stříhal manžel a i pro něj jsou nůžky příliš humpolácké. Sice nemá dlaně jak lopaty, ale má ruku běžně chlapskou a stejně byli příliš obr do dlaně. Nakonec to skončilo zastřižením paznehtu až do krve (máme kamerunské ovce). Pak jsme na jedné výstavě natrefili na tyto nůžky a konečně supr, jsou malé a šikovné do ruky http://www.fiskars-shop.cz/nuzky-univerzalni-fiskars-singlestep-111280/d-93189-c-1004/

14.10.2012 10:09
balekpetr

XXX.XXX.159.157

no uznávám že jsou velké i mne to dlouho rvalo než jsem si na ně zviknul ( nejsem velkej ale malej mladej a blbej :-D ) , ale potom to stojí zato protože když někdy stříhám u někoho kdo má paznechty ve špatném stavu ( přerostlé a suché) tak ocením bytelné a tuhé ostří , pokud jsou paznechty v pořádku a provádí se jen běžné ošetření tak uznávám že lehčí a menčí jsou šikovnější :-)

Charlesvej

15.10.2017 20:28
Charlesvej

XXX.XXX.31.88

Prasklé kopyto - ovečce kamerunce prasklo koryto (polovina) -jakoby se odkupuje do strany kdy se do něj dostává bláto a bordel! Ovecka kvůli tomu stále kulhá! Co s tím? Tejpovat lepit melti?

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.10.2017 20:47

Charlesvej napsal(a):
Prasklé kopyto - ovečce kamerunce prasklo koryto (polovina) -jakoby se odkupuje do strany kdy se do něj dostává bláto a bordel! Ovecka kvůli tomu stále kulhá! Co s tím? Tejpovat lepit melti?

Funkčně upravit! nejlépe si na to někoho zavolat. chce to upravit, zkontrolovat, jestli se nejedná o hnilobu a podle stavu to ošetřit. asi to bude chtít i opakované ošetření. nelepit, netejpovat, spíš ořezat všechnu změněnou rohovinu a upravit pazneht tak, aby mohl dorůstat správně.

16.10.2017 08:39
dad

XXX.XXX.225.133

nadja napsal(a):
Já používám roubovací nůž - ten se zahnutým ostřím. Zahr.nůžkama jsem to zkoušela též, ale spíš se to žvejkalo než stříhalo.

Roubovák není zahnutý , používáte žabku
zahradník.

16.10.2017 08:47
dad

XXX.XXX.225.133

V přístřešku mám pověšené malé štípačky a oboustranný nůž na kopyta. Jak se mi něco nelíbí tak Lízu přichytnu jako na dojení a co noha to max dvě minuty. Všechny kopýtka při pravidelné údržbě máte do pěti minut.

17.10.2017 10:39

Charlesvej napsal(a):

Jestli muzete vyfotte. Ja si pod tim predstavuju kapsu z boku, nektery ovce to tak maj a nemusi to bejt zapricineni nejakou hnilobou atd. Je to ale na prd do chovu protoze kdyz se nedejboze ta hniloba objevi tak tahle kapsa je idelani misto kde se schova. Kdyz jsem pred lety poprve bojoval s hnilobou tak to mely dve krizenky a tem jsem to osapal kam to slo, ale pak to stejne uz nenaroste "prilepeny" na "kopyto" ale ta kapsa proste zustava.

Vedra

17.10.2017 14:38
Vedra

XXX.XXX.13.145

Čelní kleště, jestli nevíte které to jsou naťukejte do googlu, Velká páka, díky tvaru jenom vložíte zboku pod přesahující část paznehtu cvak cvak a je hotovo.

Bekkky

17.10.2017 16:18
Bekkky

XXX.XXX.255.205

No, to je ale jen na nejhrubší korekci ty kleště, u tvrdých kopyt... Dobře se to dělá když se tak 2 hodiny pasou ve vlhké trávě. Pak to jde většinou nožem, osvědčil se mi zahnutý a rovný zahradnický od Victorinox červený. Nůžky používám Fiskars ty běžné, nejsou nijak extra trvanlivé na tenhle účel, ale dobře se mi drží a smířila jsem se s tím, že životnost je v tomto případě konečná...
Když se pazneht odchlípne z boku, je to třeba opatrně na vícekrát oříznout až nahoru, nebo do místa, kde se to už nedělí. Nevadí, když se pazneht téměř odstraní. Rychlé naroste nový. Zastřiknout modrým sprejem (alamycin?) A pak ještě tak za 14 dní až 3 týdny to opravit do tvaru. Pokud je polštář pořád moc široký, dá se opatrně zmenšit po obvodu na dolní hraně kopýtka i mezi prsty. To je dobré udělat víckrát. Je třeba si s tím dát práci, někdy to trvá i půl hodiny. Když jsou ovce po ořezání paznehtů na čisté louce, rychleji se to hojí. U malého stáda je možné větší korekci udělat vždy na jedné noze a až se to zahojí, udělat další.
Tohle ale neplatí, pokud mají nakažlivou hnilobu paznehtů. Pak je třeba udělat vše najednou, dát antibiotika a opakovanou lázeň se sulfátem zinku, nebo mědi, ale to je tu určitě chronicky známé. A oddělit od stáda. Ale v Čechách to není tak časté naštěstí..

Charlesvej

17.10.2017 16:42
Charlesvej

XXX.XXX.31.88

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jestli muzete vyfotte. Ja si pod tim predstavuju kapsu z boku, nektery ovce to tak maj a nemusi to bejt zapricineni nejakou hnilobou atd. Je to ale na prd do chovu protoze kdyz se nedejboze ta hniloba objevi tak tahle kapsa je idelani misto kde se schova. Kdyz jsem pred lety poprve bojoval s hnilobou tak to mely dve krizenky a tem jsem to osapal kam to slo, ale pak to stejne uz nenaroste "prilepeny" na "kopyto" ale ta kapsa proste zustava.

Díky za reakci, pokud to laicky popíšu tak kopyto je ze zdola prasklé po vnějším obvodu a bok toho kopyta (tvrdá vnější krusta) je odchlípnutá od zbytku kopyta (od vnitřní části). pro ilustraci jsem stáhl fotku kopyta a vyznačil pomyslnou prasklinu. Tato jak vy říkáte kapsa je hluboká cca 2-3 cm. Nevím zda tuto odchlíplou rohovinu můžu odstřihnout/odříznout, přece jen bojím se abych ovečce zbytečně neublížil.

- o víkendu jí odchytneme a pokusím se to vyfotit, snad to na fotce bude vidět.

Charlesvej

17.10.2017 16:53
Charlesvej

XXX.XXX.31.88

Na netu jsem našel fotku kopyta jak to plus mínus vypadá! Tušíte co s tím? jak léčit?

17.10.2017 17:16
Massaro

XXX.XXX.6.252

No prostě ostříhat, ořezat. Nebát se případné krve.

Bekkky

17.10.2017 17:27
Bekkky

XXX.XXX.250.91

Charlesvej napsal(a):
Na netu jsem našel fotku kopyta jak to plus mínus vypadá! Tušíte co s tím? jak léčit?

Udělala bych to nožem, posaďte si ji mezi kolena do pneumatiky aby moc nehrabala, ze spoda to seříznete, a pak z boku až kam se to rozděluje. To by mělo jít bez krve. A oskrabat svinstvo.

17.10.2017 18:13
honzapm

XXX.XXX.182.25

Já používal nůžky na růže. Ostré, nové, s těmi to jde nejlíp.

17.10.2017 20:13

Https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1576796/hniloba-paznehtu-u-ovci-aneb-jak-vypada-zdrave-meziprsti
Projedte si to, mam tam fotky jak vypadaj orezany kapsy. Jeste jako neregistrovany uzivatel, oranzova kombineza. Az takhle to slo orezat nozem, nuzkama si to moc dobre neumim predstavit. At jsou sebeostrejsi, tohle se odkrajuje.

charlesvej

17.10.2017 20:15
charlesvej

XXX.XXX.31.88

Bekkky napsal(a):
Udělala bych to nožem, posaďte si ji mezi kolena do pneumatiky aby moc nehrabala, ze spoda to seříznete, a pak z boku až kam se to rozděluje. To by mělo jít bez krve. A oskrabat svinstvo.

Všem moc děkuji, snad se to rychle zahojí a bude zase běhat!

17.10.2017 21:33
Massaro

XXX.XXX.205.119

Https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1576796/hniloba-paznehtu-u-ovci-aneb-jak-vypada-zdrave-meziprsti
Projedte si to, mam tam fotky jak vypadaj orezany kapsy. Jeste jako neregistrovany uzivatel, oranzova kombineza. Az takhle to slo orezat nozem, nuzkama si to moc dobre neumim predstavit. At jsou sebeostrejsi, tohle se odkrajuje.

Snad jen jedna poznámka. Pokud se to udělá pečlivě, kapsa nezůstane.

14.2.2021 21:17
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Přeji pěkný den,
hned se přiznám, že jsem podcenila péči o paznehty. Ale jiné roky s tím nebyl problém, nic jsem na způsobu nezměnila, možná vlhké léto 2020, čas od času jsem zběžně koukla, až před 14 dny jedna ovce začala kulhat na přední nohu. Udělala jsem kontrolu a polekala se - na paznehtu velká kapsa. Snažila jsem se to odstranit, ale buď ovce nějak přibrala, nebo já málo jedla, ale bylo to nad mé síly. Tu bolavou nožku jsem sice zvládla- ostříhala a trochu i ořezala, ale u té poslední nohy jsem mlela z posledních sil. A stejně jsem z toho neměla dobrý pocit. Zavolala jsem tedy odborníka na ni a zbytek stáda.

Já na noze nic, vyjma kapsy nenašla. Ovce, když mohla, tak na ni nestála, dnes už je to více jak 14 dnů.

Stříhač přijel, paznehty ji ještě jednou ošetřil, pochválil mě, že ta má práce nebyla tak špatná, a taky nenašel, proč by ovce kulhala (že by uklouzla na ledu a měla klasický výron?). Kapsy měly i některé další ovce. Celému stádu minulé úterý ostříhal paznehty. Na můj vkus z některých teklo moc krve, byl ale mráz a čerstvý sníh, tak jsem si říkala, že se to spraví. Všechny rány zastříkal desinfekčním modrostříbrným sprejem, ale ovce stejně sníh barvily krví. O ovce se starala dcera, byla jsem pryč a dnes jsem viděla tu postiženou, evidentně ji pořád bolí přední noha, ale do toho se přidala i noha zadní, asi bolí víc, tak teď stojí vratce, ale zvedá zadní nohu.

Jak jste mi pomohli minule identifikovat, tak ovce chytly příměť pyskovou někdy od 9.12-2.1- zatím jsem ji našla jen u jedené na tlamě a v době střihání už tam neměla skoro ani ty strupy., jeden kotel se zdál čistý ¨a na druhém dva drobné vřídky bez strupů.

Může kulhání ovce -nyní zadní noha - souviset a) s krvavým střiháním, ale je už to 5 dnů; b) se zimou - ovce nemají stáje, spí venku na sněhu a ledu v zimě na horách 800 m n.m. a určitě bylo více jak -10oC, mají sice přístřešek, ale že by tam zalezly si nemyslím, minulé zimy se tam asi schovávaly (měly sněhem vymezený malý prostor okolo přístřešku), letos si však zvládly vyšlapat pěšinu pod vzdálený smrk a tam vždy po žrádle odcházejí a lehají si nebo stojí za sebou na pěšině; c) s příměti; d) jinou chorobou? Zítra se chci domluvit s vet, zda by se nepřijel na ovci podívat, ale sama moc nevím, co jde takto vymyslet, když na první pohlede se nic nejeví.

Ještě u jedné z ovcí byl na zadním paznehtu nad spěnkou bolák se strupem, hnisalo to, vypadalo to obdobně jako ta příměť, tak jsme to desinfikovali a s vet také znovu prohlédneme. Ale tato neměla nic. Střihače jsem o příměti informovala.

Děkuji za zkušenosti.
Jitka

15.2.2021 14:57

Mate vyfocenej ten bolak se strupem?

15.2.2021 17:33
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Nemám, zítra doplním, bude-li ještě.

K té kulhající ovci, trpím s ní, vet mi řekl, že když není nic zřetelného, tak ho taky nic nenapadá, mám ji pozorovat. Je si sice pravda, že k jídlu přijde, ale působí na mě pohuble.

Jitka

15.2.2021 17:44
16.2.2021 08:28
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Žláza zanícená to určitě nebyla, tu měla jiná ovce.

Na článku dle odkazu mě překvapilo tvrzení- Arthritída je běžný stav u jehňat a dochází k němu těsně po narození, kdy se infekce dostává do organismu skrz pupeční šnůru nebo po značkování, kdy využije čerstvých ranek na uších. Klinické příznaky se objevují do 2 až 14-ti dnů po invazi.

..... jako že dám známky do uší a jehně dostane artritidu ????.

Přečetla jsem si ještě od Horáka kulhání ovcí a poprosím vet, abychom udělali stěry, nebo je zvládnu sama?
Jitka

16.2.2021 08:35

suffolkovce napsal(a):
Žláza zanícená to určitě nebyla, tu měla jiná ovce.

Na článku dle odkazu mě překvapilo tvrzení- Arthritída je běžný stav u jehňat a dochází k němu těsně po narození, kdy se infekce dostává do organismu skrz pupeční šnůru nebo po značkování, kdy využije čerstvých ranek na uších. Klinické příznaky se objevují do 2 až 14-ti dnů po invazi.

..... jako že dám známky do uší a jehně dostane artritidu ????.

Přečetla jsem si ještě od Horáka kulhání ovcí a poprosím vet, abychom udělali stěry, nebo je zvládnu sama?
Jitka

Přes pupík nebo děravé ucho může, při nedodržení hygieny, proniknout infekce, nejčastěji streptokoky. Ty u přežvýkavců rády cestují mj. do kloubů a způsobí zánět. Vídávala jsem to u telat, oteklé karpy, někdy už s provalenou píštělí.

16.2.2021 08:36

Zacinajici zanet meziprsti nebo uz propuklou hnilobu poznate tim smradkem. Starej baca o tom tady napsal hromadu textu.

16.2.2021 17:17
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Starý bača už nic nenapíše. Pase ovečky na nebíčku.

16.2.2021 17:44

Bohuzel.

16.2.2021 21:02
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

A taky se jeho příspěvky již nedají vyhledat, protože mu zde deaktivovali účet, a to je škoda, určitě by byl rád, aby jeho zkušenosti pod jeho jménem dál zůstaly.

Mastnacku, dnes jsem nafotila kulhající ovci, jsem z toho hodně špatná, když vidím, jak sotva jde. Ještě jsem to telefonicky probírala jednou z vet, poté, co jsem včera načetla Horáka a jeho kapitolu o kulhání a celá se z toho vyplašila. Chtěla jsem totiž vzít z kopýtka stěry. Argumenty veterináře byly rozumné, ovce jsou venku na mrazu, žádné bahno, žádná podestýlka nic k vidění a kulhá jen jedna.

2.2. jsem si všimla, že ovce kulhá na přední nohu, ale spíš odlehčuje (téhož dne jsem si všimla, že druhá ovce má v hubě strupy- příměť), další dny byl problém ji chytit, 4.2. jsem ji konečně chytla a paznehty ostříhala, paznehty měla přerostlé, z bočních stran velké kapsy, ale nic, co by svědčilo o infekci či důvodu kulhání jsem nenašla; bylo to na mě fyzicky náročné, a tak jsem po telefonu sehnala pána, který se stříháním paznehtů živí. Přijel 09. 2., paznehty znovu ošetřil také nic nenašel, ovce hodně po jeho zásahu krvácely, doslova odkapával krev (Horák psal, že nikdy by při úpravě paznehtů nemělo docházet ke krvácení), zastříkal to modrým sprejem, ale stejně barvily. V neděli 14.2 jsem si všimla, že ovce vůbec nešlape na zadní nohu. Její stav se vůbec nezlepšuje, dnes se mi tedy znovu odchytla, měla výrazně méně síly, a tak nebyl velký problém ji přeprat a posadit, prohlédla a nafotila.

Na přední noze nemá vůbec nic zřetelného, asi by na ni stále kulhala, kdyby neměla teď tak špatnou zadní nohu, na kterou se vůbec nepostaví.
Na zadní noze na spěnce zezadu měla malý žlutý strup, viz foto - možná obdobný jako ta s přímětí, ale ten byl černý. Jinak paznehty čisté i v meziprstí, mazová žláza není zanícená, nezapáchají. Jen prostor bílé čáry mezi rohovinou a chodidlovým segmentem měla citlivý na dotek a jakoby živý. Působilo to na mě, že jí to střihač vzal hodně do „masa“ a že se to pořád hojí a utvořila se citlivá kožovitá blána, kterou bych mohla zase protrhnout. Nicméně mohla pod tím mít i hnis, ale já neměl odvahu jí do toho vrtat.

Tak jsem si udělala svou neodbornou teorii – to první kulhání bylo pravděpodobně za následkem uklouznutí a zvrtnutí (byly velké ledovky), 1. 2. jsem navážela nové balíky, a tak tam vznikl schod, kterého si ovce nemusela všimnout a uklouzla na něm. A to druhé kulhání je v důsledku úpravy paznehtů, i když už je to dnes 8 den po jejich úpravě, a i jiným ovcím tekla krev, ale ty nekulhají. Do toho všeho se přimotala příměť, která mě vyplašila, že kulhání bude něco vážnějšího, co vše jsem si mohla s beránkem do stáda zanést.

Jak dlouho tomu mám dát ještě čas, když vidím, jak trpí, tak bych to ráda řešila a vyřešila, ale z každého chytání je hrozně vyděšená a mě došla invence.

Děkuji za rady Jitka

16.2.2021 21:11

suffolkovce napsal(a):
A taky se jeho příspěvky již nedají vyhledat, protože mu zde deaktivovali účet, a to je škoda, určitě by byl rád, aby jeho zkušenosti pod jeho jménem dál zůstaly.

Mastnacku, dnes jsem nafotila kulhající ovci, jsem z toho hodně špatná, když vidím, jak sotva jde. Ještě jsem to telefonicky probírala jednou z vet, poté, co jsem včera načetla Horáka a jeho kapitolu o kulhání a celá se z toho vyplašila. Chtěla jsem totiž vzít z kopýtka stěry. Argumenty veterináře byly rozumné, ovce jsou venku na mrazu, žádné bahno, žádná podestýlka nic k vidění a kulhá jen jedna.

2.2. jsem si všimla, že ovce kulhá na přední nohu, ale spíš odlehčuje (téhož dne jsem si všimla, že druhá ovce má v hubě strupy- příměť), další dny byl problém ji chytit, 4.2. jsem ji konečně chytla a paznehty ostříhala, paznehty měla přerostlé, z bočních stran velké kapsy, ale nic, co by svědčilo o infekci či důvodu kulhání jsem nenašla; bylo to na mě fyzicky náročné, a tak jsem po telefonu sehnala pána, který se stříháním paznehtů živí. Přijel 09. 2., paznehty znovu ošetřil také nic nenašel, ovce hodně po jeho zásahu krvácely, doslova odkapával krev (Horák psal, že nikdy by při úpravě paznehtů nemělo docházet ke krvácení), zastříkal to modrým sprejem, ale stejně barvily. V neděli 14.2 jsem si všimla, že ovce vůbec nešlape na zadní nohu. Její stav se vůbec nezlepšuje, dnes se mi tedy znovu odchytla, měla výrazně méně síly, a tak nebyl velký problém ji přeprat a posadit, prohlédla a nafotila.

Na přední noze nemá vůbec nic zřetelného, asi by na ni stále kulhala, kdyby neměla teď tak špatnou zadní nohu, na kterou se vůbec nepostaví.
Na zadní noze na spěnce zezadu měla malý žlutý strup, viz foto - možná obdobný jako ta s přímětí, ale ten byl černý. Jinak paznehty čisté i v meziprstí, mazová žláza není zanícená, nezapáchají. Jen prostor bílé čáry mezi rohovinou a chodidlovým segmentem měla citlivý na dotek a jakoby živý. Působilo to na mě, že jí to střihač vzal hodně do „masa“ a že se to pořád hojí a utvořila se citlivá kožovitá blána, kterou bych mohla zase protrhnout. Nicméně mohla pod tím mít i hnis, ale já neměl odvahu jí do toho vrtat.

Tak jsem si udělala svou neodbornou teorii – to první kulhání bylo pravděpodobně za následkem uklouznutí a zvrtnutí (byly velké ledovky), 1. 2. jsem navážela nové balíky, a tak tam vznikl schod, kterého si ovce nemusela všimnout a uklouzla na něm. A to druhé kulhání je v důsledku úpravy paznehtů, i když už je to dnes 8 den po jejich úpravě, a i jiným ovcím tekla krev, ale ty nekulhají. Do toho všeho se přimotala příměť, která mě vyplašila, že kulhání bude něco vážnějšího, co vše jsem si mohla s beránkem do stáda zanést.

Jak dlouho tomu mám dát ještě čas, když vidím, jak trpí, tak bych to ráda řešila a vyřešila, ale z každého chytání je hrozně vyděšená a mě došla invence.

Děkuji za rady Jitka

Já nevím, ale když vidím ty upravené spárky, divím se, že vám toho nekulhá víc. Asi jsem přecitlivělá, ale takhle si to nepředstavuji.

16.2.2021 21:15

Rano se musim podivat na fotky na pc, na telefonu prd vidim. Jeste jak jsou cerny nohy i paznehty.

Krev by mela tyct jen nedopatrenim. Byl jsem jednou u jednoho strihace a taky snad co noha to potok krve, nechapal jsem. Jsem rad ze u me paznehty nedelal.

Bacovy prispevky se urcite daji vyhledat.

16.2.2021 21:18

Rano se musim podivat na fotky na pc, na telefonu prd vidim. Jeste jak jsou cerny nohy i paznehty.

Krev by mela tyct jen nedopatrenim. Byl jsem jednou u jednoho strihace a taky snad co noha to potok krve, nechapal jsem. Jsem rad ze u me paznehty nedelal.

Bacovy prispevky se urcite daji vyhledat.

Podívejte se, mně se to nelíbí.

16.2.2021 21:49
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Příspěvky Starý bača - už se objevuje jen jako uživatel s deaktivovaných účtem, a to je velká skupina osob, takže není jasné, co konkrétně napsal. Je to škoda, že na ifauně nezachovají v diskusi jméno uživatele.

To stříhání paznehtů, tak to jsem zvědavá, jak to M. okomentuje.

Jitka

17.2.2021 08:20

Tak jsem si fotky stahnul abych si to zvetsil. Co bych udelal tak ji chytil znovu a ten zlutej vred vymacknul a zastrikal dezinfekcej. Dobry by bylo kdyby pobyla par dni na suchym. Zrovna bych ji i vymacknul tu mazovou zlazku nad paznehtem. Na zanet meziprsti to opravdu nevypada podle fotek a jestli neni nic cejtit tak muzete bejt v klidu.

Kdyz jsem mel suffolky a dotah jsem si domu tyhle potize, tak zrovna suffolky byly ovce, kterym hodne trvalo nez zacaly noham ulehcovat. Dospely jak jsou tezky, tak chodej i prez tu bolest. U jehnat a mladych ovci, ty zvedaly nohy driv. Romanovky ty doslova tancovaly slapaka podle toho jestli je bolela zrovna predni nebo zadni.
Mel jsem velky kapsy u krizenek romanovka suffolk, nikdy ten pazneht nedorost tak, aby kapsy zmizely ( jsem rad, ze uz zmizely ty ovce ). Podle fotek me to prijde na mladou ovci, lonska? ( a nebo mate tak veliky ruce ).

Jestli vas specialista na paznehty je takovej reznik, uz bych je ho delat nenechaval. Ovecku budete stejen sledovat jak ostriz, je brezi? Premejslel bych o vyrazeni. Clovek se se suffolkama nadre, kdyz je potreba casto kontrolovat a lecit.

17.2.2021 08:50
17.2.2021 09:21
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji za rady
je to jehnička 5-2019, měla by snad být březí od 12/2020 (mlady 1-2018 beránek tam sice byl od 16.3.2020 do 15.8.2020 - ale ani jedna ze 7 nezabřezla), ale ruce mám velký:).

Ošetřím dle rady a řezníkovi se pro příště vyhnu, nejraději bych si to dělala sama, ale jak jsou větší a větší, tak už na ně nemám sílu, zkusím vymyslet kolébku, abych jí ty kapsy mohla pravidelně opilovávat.

pobyla par dni na suchym - to nepůjde, dle ochranářů ovce žádné zázemí nepotřebují - ani stáj ani seník, ani elektriku ani vodu - takž ji nemám kam zavřít, navíc se otepluje, tak to bude hodně mokro, naštěstí nahoře to aspoň v noci zamrzne a budou chodit po sněhu- ledu a ne v bahně. Ještě mě pak v noci napadlo, zda to žluté není také mazová žláza. Jitka

17.2.2021 09:40
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Dala bych ty ochranáře k ovcím, ať se předvedou jak vydrží bez přístřešku. Někteří jsou fakt hrozný magoři.

17.2.2021 09:51

Prezdivko, ja bych je dal jinam, presneji receno bych je postavil nektery ke zdi a ....

suffolkovce: nevim o mazove zlazce v tehlech mistech, myslim ze spis ne :) Ale kdyz se zaniti ta horni, tak vam dokaze upatlat celej pazneht, vypada to jako zkristalizovana sul.
K tomu strihani a manipulaci, kdybyste mela zed :) tak postavit ke zdi a udelat ve stoje, delal jsem takhle kozam. Nejlepsi ve dvou lidech, aby jeden primack predek, ja udelal zadek a pak protocit.

17.2.2021 10:16

Prezdivko, ja bych je dal jinam, presneji receno bych je postavil nektery ke zdi a ....

suffolkovce: nevim o mazove zlazce v tehlech mistech, myslim ze spis ne :) Ale kdyz se zaniti ta horni, tak vam dokaze upatlat celej pazneht, vypada to jako zkristalizovana sul.
K tomu strihani a manipulaci, kdybyste mela zed :) tak postavit ke zdi a udelat ve stoje, delal jsem takhle kozam. Nejlepsi ve dvou lidech, aby jeden primack predek, ja udelal zadek a pak protocit.

Mně přišlo lepší posadit, ale to chce někoho, kdo má sílu a grif.

17.2.2021 10:20

suffolkovce napsal(a):
Děkuji za rady
je to jehnička 5-2019, měla by snad být březí od 12/2020 (mlady 1-2018 beránek tam sice byl od 16.3.2020 do 15.8.2020 - ale ani jedna ze 7 nezabřezla), ale ruce mám velký:).

Ošetřím dle rady a řezníkovi se pro příště vyhnu, nejraději bych si to dělala sama, ale jak jsou větší a větší, tak už na ně nemám sílu, zkusím vymyslet kolébku, abych jí ty kapsy mohla pravidelně opilovávat.

pobyla par dni na suchym - to nepůjde, dle ochranářů ovce žádné zázemí nepotřebují - ani stáj ani seník, ani elektriku ani vodu - takž ji nemám kam zavřít, navíc se otepluje, tak to bude hodně mokro, naštěstí nahoře to aspoň v noci zamrzne a budou chodit po sněhu- ledu a ne v bahně. Ještě mě pak v noci napadlo, zda to žluté není také mazová žláza. Jitka

Netluče se to se zákonem na ochranu zvířat? Celoroční chov ovcí bez přístřešku? To venku i rodíte? (nekritizuju vás, ale kroutím hlavou nad těmi ochranáři). K věci - sežeňte si Kubatol spray nebo rovnou dehet a ošetřete - bude to vodě i bahnu odolné.

17.2.2021 10:31
přezdívka

XXX.XXX.105.195

I kubatol se dělá ve dvou koncetracích. V loňském roce se mě začaly oštipovat kachny, tak jsem je tím kubatolem stříkala. Doporučil vet. To jen tak, že to má i jiné použití, než jen na paznehty.

17.2.2021 10:34

Cokoli se strikne na paznhet a ovce nebude aspon par hodin na suchu tak je to dole. Je to spis dobry na psychiku chovatele :) ze neco udelal. To by muselo bejt neco extra lepivyho a vode odolnyho. Kubatol jsem kdysi taky strikal.

17.2.2021 12:27

Cokoli se strikne na paznhet a ovce nebude aspon par hodin na suchu tak je to dole. Je to spis dobry na psychiku chovatele :) ze neco udelal. To by muselo bejt neco extra lepivyho a vode odolnyho. Kubatol jsem kdysi taky strikal.

No a to je právě ten Kubatol ve sprayi, lepivý, voděodolný a zaschne během pár vteřin. Vozila jsem ho na praxi, když jsme s dětmi jezdili upravovat spárky u ovcí. Když se řízlo trochu hlouběji a objevila se krev, zastříkli jsme nejdřív Pederiprou a pak tím Kubatolem.

17.2.2021 12:39

Vystrikal jsem tehda snad tri baleni kubatolu, pokud to neni jak pise prezdivka, nejaka vetsi koncetrace, tak ten co jsem mel byl dobrej na dve veci. Obstal by snad jedine v kombinaci se zabalem.

17.2.2021 13:21

Vystrikal jsem tehda snad tri baleni kubatolu, pokud to neni jak pise prezdivka, nejaka vetsi koncetrace, tak ten co jsem mel byl dobrej na dve veci. Obstal by snad jedine v kombinaci se zabalem.

Je fakt, že ty ovce byly tenkrát ve stáji, ne venku v bahně.

17.2.2021 14:15
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Ano, když byly teď ty mrazy anebo když hodně sněží a ovce jsou celé obalené ve sněhu, tak mám sto chutí ochranáře pozvat „na kávičku“ z té jejich teplé kanceláře a k tomu všechny televize a redaktory. Iritují mě jejich zakomplexované názory a naivní a vyčtené představy o životě v přírodě a chovu zvířat. Možná, bych se s tím byla schopna ještě nějak poprat, ale když vidíte, že vedle vyrůstají nové mega penziony, nové komunikace v lese apd.. Moje ohrady plánováno 130 cm vysoké jsou podle ochranářů nadměrně vysoké, a proto nejsou povoleny - prý jsou příliš robustní (např. sloupek plotu průměr 10 cm). Chataři a penziony mají oplocení ještě robustnější, ale tam je to v pořádku. Takže mám jenom elektrické sítě - v zimě stávajících 110 cm, elektrické sítě zapadají sněhem, a tak je musím neustále vytahovat nahoru, dnes jsou tak 40 cm nad vrstvou sněhu, tak to tady bude místy až 1 m sněhu. Největší problém je až zamrzne, doufám, že to neobjeví vlci a potulní psi. Ale loňský rok mi i ovce odešly na procházku, zamrzlo to ze dne na den, ony vyskočily z vyhrazeného prostoru a odešly po tvrdém podkladu.
Nemají přístřešek, kde by se daly zavřít, ale asi jen 1 metru *5,3 m stříšku, se závětřím (stěnami, kde mají sucho a vytahané seno z děr vyřezaných do krmelce), kam se mohou schovat, navazuje to na stavebně nepovolený ani dodatečně krmelec 3,25m*5,3m- pokuta 40.000 Kč a nyní s rozhodnutím zbourat. Fakticky si tam vůbec nechodí lehat, jenom se tam nažerou. Ano, venku i rodí, letos jsem byla hodně vystrašená, protože jsem měla strach, že nakonec zabřezly až v srpnu, a tak budou rodit v lednu, naštěstí jsem si všimla počátku říje v srpnu včas a beránka rychle dala pryč, ale stejně jsem od listopadu až do konce ledna hodně trnula a promýšlela, jak situaci budu řešit. Po pravdě mi začíná docházet energie, zvláště, když se přidávají ty nemoci, tak mě to bere chuť, protože v těchto podmínkách to vše musí fungovat, jakmile je problém, tak na koleně se to těžko řeší, a to už ani nemluvím o plánovaném rozšíření stáda. Mám 4 ha plochy, tak jsem si chtěla vychovat cca 20 bahnic, ale nosit jim vodu z bytu v kanystrech, to bych nedala, tak, co se narodí bude muset pryč, v těchto podmínkách bych více ovcí neobstarala.
Děkuji Vám všem za praktické rady, objednala jsem Kubatol, je fakt, že ovce si na nohu nestoupne, tak snad bude čas, aby to zaschlo a předem to vysuším, nahoře padá sníh, a zítra to nastříkám, protože s ní opravdu trpím – už to trvá dlouho. Zatím jsme jí to stříkala, tekutým obvazem se stříbrem.
Mastnacku, opřu ji o zeď krmelce, tak děkuji za radu, to mě nenapadlo, někde jsem četla, že je dobré ji taky položit do pneumatiky, ale naštěstí byla minule slabá, to jsem jí přeprala 😊. Ta horní žláza zanícená není, ale zkusím ji tedy preventivně vymáčknout , žlutý vřed vymáčknu a vydesinfikuji a budu hoblovat, aby se pazneht po kapsami zahladil.
Díky Jitka

17.2.2021 14:34

Nic nehoblujte :))
Reknu to strucne, ja bych se na to vy....l v takovych podminkach. Chovam protoze me to prinasi radost. Paradoxne kvuli paznehtum jsem byl 2x na hrane to vzdat ( ale jsem palice ). Kdyby se do me zacali sra...t ochranari, tak to skonci spatne :) i s tema ochranarema.

17.2.2021 14:44
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Nechám si poradit, hoblovat nic nebudu ... taky je hlavním důvodem chovu radost .. pořád čekám, že je to přejde .. ale poslední jejich závazné stanovisko bylo spíš o tom, že umí dobře kopírovat … taky se k tomu pan vzdělaný přírodovědec k mému odvolání přiznal, že používá již připravené šablony textu .

Jitka

18.2.2021 07:52

Takovy chlapci zaslouzi jediny, chytit pod krkrem. ( ruku mate velkou, slo by to :)))
Mozna by nebylo marny, zjistit si veci okolo novych standardu na ochranu proti selmam. Tam uz jsou minimalni vysky ohrad vyssi nez to co ted mate.
https://standardy.nature.cz/res/archive/218/073115.pdf?seek=1612431946

18.2.2021 22:25
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Je pravda, že jsem žádala v roce 2015 o 150 cm (právě s představou výšky sněhu) a pak v roce 2016 o 130 cm, a to ještě vlci v kurzu nebyli. Poslední žádost 110 cm mi milostivě jako dočasnou stavbu povolili, ale již ne elektrickou přípojku - doporučili mi sluneční kolektory - teď v Texasu je vidět, jak by to s nimi dopadlo, když nasněží, a to tady na horách sněží několik měsíců v roce; další variantou je pak výroba elektřiny pomocí dieselového motoru . A obě tyto varianty jako řešení problému s elektřinou mi do telefonu poradil sám pan slovutný šéf liberecké AOPK ing. Hušek. Na takový jeho argument mi spadala brada a já pochopila, ……. zato heliport na Jizerce pro pana Kelnera, tak ten ing. Hušek v tisku bez uzardění obhajovala povolil. A to ta přípojka - jedna má stát 1 m vedle sloupu el. vedení a druhá asi 10 m od železné konstrukce stožáru s transformátorem - takže člověkem žádná nedotčení krajina.

sdělené neštěstí, poloviční neštěstí ….a taky pro ty, co uvěří ve vzletné programy AOPK o jejich "podpoře" chovu ovcí na horách …. aby věděli, že realita je zásadně odlišná.

PS. Ovce si stále na nohu nechce vůbec stoupnout, ale asi obleva je zahnala do sucha a dnes mě poprvé přivítaly z přístřešku:

Jitka

30.10.2021 00:13
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Zdravím, ještě k té kapse z jara. Ovce sice nekulhá, odrodila, ale pořád tam nějaká kapsa je.

Dnes jsem ale stíhal paznehty jiné ovci - s mazovou žlázou - protože začala minulý týden hodně kulhat. A také měla kapsy takřka na všech paznehtech veliké, skoro do půlky. Stříkala jsem si ji sama s citem a žádná krev. A tak jsem si říkala, kde se ty kapsy berou,
Může to být důsledek předchozího špatného stříkání, kdy ovce dost hodně krvácely?
Protože rohovina paznehtu skoro přerostlá nebyla, jen někde tak 2 mmm od jarního stříkání, ale kapsy pod rohovinou skoro všude.

Na kulhající noze jsme si všimla něčeho krvavého u mazové žlázy, možná se píchla o větev v lese, ale žádná zanícená bulka. Ale právě na tom paznehtu měla kapsu až ve 2/3 skoro až ke korunce, dál už jsme to raději ani nestříkala. A u korunky to bylo takto bílé, viz foto. Může to být příčinou kulhání. I když po postříkání 2* Pederiprou po 2 dnech na pazneht začala došlapovat a dnes už se mi zdálo, že ani nekulhá. Není to bílé hniloba? Ale nějak zvlášť to při střihání cítit nebylo.

Děkuji za rady
Jitka

Přidejte reakci

Přidat smajlík