Je plod chraneny pri trkani druhou kozou?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.9.2011 21:10
kukuland

XXX.XXX.155.185

Nedavno sme kupili novu 2 rocnu kozicku. Tu co mame ma tiez 2 roky. Ta nova je vsak o tretinu vacsia a vzhladom k tomu, ze su spolu ustajnene ju obcas napada. Obidve su sice bezrohe, ale zaujimalo by ma, ze ked bude kotna a ta druha do nej vpali, ci nenastane poskodenie plodu s naslednym zmetanim. Nedavno som sa docital, ze kozu separovat od druhych, len tesne pred porodom, tak teraz neviem, ci pockat nez sa budu prskat nez si na seba do vtedy zvyknu, alebo ich po prsknuti separovat? Mozu tie ich trkance sposobit uhyn plodu?

18.9.2011 17:07
deko

XXX.XXX.226.66

uhyn plodu to sposobit moze. par ludi to tu aj pisalo. osobne som ale na vlastne oci videl, ako jedna moja koza buchla priamo do brucha druhu kozu cca 3 tyzdne pred porodom. ta trknuta preletela dva metre. kozlata sa obidve narodili v pohode. navyse, plody najviac rastu poslednych cca 6 tyzdnov, dovtedy su relativne male. takze ak separovat, tak cca v poslednom mesiaci gravidity.

Michal H.

19.9.2011 12:44
renata

XXX.XXX.51.72

Tak to se bohužel stává ,že koza zmetá po potrkání. Když je ve stádě zlý beran a nějaká ovce se mu nelíbí ,tak taky může dojít ke zmetání . U kozlů jsem to nikdy neviděla ,že by řezal kozu .Jenom v případě ,že se koza chová jako kozel ,tak to si potom pořádek udělá. Ale z těchto trkanic mám taky obavy. Když se kozy hašteří ,tak to čekají . Nejhorší je když např u krmelce v klidu baští a jiná koza ji napálí aby si udělala místo,tak to jsou ty případy kdy koza zmetá. Renata

21.9.2011 11:13
mafrin

XXX.XXX.147.19

My jednu trkavou kozu na jaře dávali pryč, kvůli tomu, že trkala druhé březí pořád zboku do břicha a ta začala krvácet (trochu a několikrát se to vrátilo). Sice nebylo úplně jisté, jestli to bylo opravdu od toho, ale když byla trkavka pryč, krvácení se po pár dnech zastavilo a koza celkem v pohodě donosila (jen porodila asi o 10 dní dřív, kůzlata byla zdravá).

21.9.2011 13:27
agentka

XXX.XXX.158.141

mě koza při trknutí - ale pořádném - z boku do břicha a přitlačení až na zeď - začla do dvou hodin potrácet - bylo to měsíc před termínem - okamžitě šla ta co to udělala na samotku a dostala gumičky na rohy - tet je z ní jednorožka a druhý roh nechce dolů ale doufám že brzo upadne

21.9.2011 14:37
mafrin

XXX.XXX.147.19

A ještě trká tím jedním rohem, nebo už zkrotla?

21.9.2011 15:40
agentka

XXX.XXX.158.141

jo trká i tím jedním měla to špatně nasazené musím ji dát novou gumičku

21.9.2011 15:47
iisaabeel

XXX.XXX.119.241

je takové riziko i u bezrohých,šéfka si občas při žrádle dělá pořádek s jinou kozou,netrká ji silně ale odtláčí z boku

21.9.2011 16:16
lavacca

XXX.XXX.1.3

Před 3 lety nabral ovečku březí 2,5 měsíce bran ze strany do břicha tak, že sebou sekla o zem (úplně ji převrátil). Hrozně mě tím naštval, šel na samotku (za plot) a já doufala, že mrně zůstane u mámy v bříšku. Zůstalo. Narodil se jí i přes ten hroznej žďuchanec krásný beránek. :) (je to miniovečka, takže jedináčci jsou normální, ne že by třeba o 1 plod přišla).

Ale bála jsem se toho dost a věřím, že pokud ji koza nabere hodně, potratit může. Proto doporučuji novým majitelům případně berana oddělit - min. na přilepšování. Takhle ti naši dostali nakrájená jablka s Plastinem a beran byl nenažraný. :-|

Přidejte reakci

Přidat smajlík