NÁPOJ - jste si jisti že je to dobrá věc?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.10.2011 10:24
horallka

XXX.XXX.195.188

Jak to tedy s těmi nápoji je? Před asi 10ti lety jsme chovali kozy a krmivo vždy dostávali suché.Teť po delší době se k chovu vracím a hledám informace o všem co se koz týká.Posledních šest měsíců jsem dokonce pracovala jako ošetřovatelka koz a...nejvíc mi vrtají hlavou nápoje.Prakticky všude kde se teť jedu dívat na kozy a bavím se s chovateli,tak všichni dávají kozám nápoj v podobě plného velkého kýblu teplé vody a na dně trochu ječmene nebo něčeho.I tady v diskuzích jsem se dočetla že spousta lidí to takto kozám připravuje,nad některými příspěvky jsem dokonce žasla (jako knedlíky,vegeta a vypláchlé hrnce od omáček do nápoje) :-)Ale pak ve článcích tady na fauně jsem našla toto: Kozy se nesmějí krmit příliš vodnatými krmivy nebo nápoji /kromě poporodního období/. Zatěžuje se jim tak trávicí soustava, zvětšují se jim břicha, jsou nevzhledné a porod má těžký průběh. Chovatelé u kterých jsem se v poslední době s nápoji setkala tak nápoje dělají kozám po celý rok.Každý den.Jak to tedy děláte?Dáváte kozám po celý rok,nebo před porodem méně?S těma nevzhlednýma kozama je to pravda,když vypijou ten kýbl najednou vypadají jak hodinu před porodem čtyřčat smajlíkJe podle vás tedy nápoj dobrá věc nebo koze to opravdu zatěžuje trávící trakt?smajlík

4.10.2011 11:54
renata

XXX.XXX.51.72

Ono je to tak ,že některé kozy ani nápoje rády nemají. U nás je to tak ,že jim namočím pečivo nebo sladový květ nebo šrot a do žlabu dostanou i jádro na sucho a hold si vyberou. Ráno je vždy vše prázdné. Nápoj je dobré řešení ,když koza málo pije.
Ale žádná moje koza by nevypila 10 litrový kýbl. Renata

4.10.2011 23:00
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

no ani moje koza tohle nechce..Jednou jsem jí to předložila a nenapila se vůbec.Ráno to bylo plné a ještě přidala pár bobků...:-).Naše koza miluje cokoli suché..Pak se jde sama napít čisté vody,podle chuti...Renata

Přidejte reakci

Přidat smajlík