Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.10.2011 18:26
ovcechov

XXX.XXX.19.130

chtel bych dat ohradnik co k tomu všechno poptřebuji

12.10.2011 09:28
radulkav

XXX.XXX.244.234

Na to není jednoduchá odpověď.Co se zdroje týká-cena se odvíjí mimo jiné od délky plotu.Koupíte už od cca 1500kč,ale ten utáhne jen menší ohradu.Pak jsou zdroje,které utáhnou desítky kilometrů a ty už jsou podstatně dražšší.Nutno si uvědomit,že pokude táhnete ohradník ve více vrstvách,počítá se každá vrstva zvlášť.Ovce i kozy potřebujou,aby to opravdu kopalo,takže ty nejlevnější zdroje se mi neosvědčily ani na malé ohrady(pasu v síti).
Lanka a pásky mají taky odlišné ceny.Nejlevnější je tuším silon omotaný drátem,ale je blbě vidět.Musí se aspoň zpočátku nějak zvýraznit.Nejdražší jsou široké pásky.Cena je od metru.
Kolíky můžete mít dřevěné,nebo laminátové+izolátory,nebo koupit už hotové plastové se zachyty na lanko-pásku.Ty jsou dost drahé.Takže suma sumárum,když budete šikovní a ledasco si pořídíte svépomocí(např. dřevěné laťky nebo kolíky jako odpad z pily a na ně místo izolátorů vrchy z PET lahví),myslím,že se u menší ohrady vlezete do cca 5000kč.Pokud koupíte všechno originál,nemusí vám stačit ani 10000kč.

12.10.2011 09:37
danurba

XXX.XXX.40.197

Místo ohradníkového lanka se dá použít pozinkový drát, ve spodních vrstvách aspoň 2,2mm tloušťka, v horních stačí 1,6mm. Vychází to levněji než lanko, ale je s tím horší práce. Napínám ho pomocí plotového pozinkového napínáku a když se časem prověsí, jen přitáhnu račnu. Napínák dávám každých 50m, jeden stojí kolem 12kč. Izolátory koupíte od 1,50 za obyčejné hřebíkové až do 20kč za klipsnové na pásku.
Samotný ohradník se mi ale u ovcí neosvěčil, kombinuji ho s lesáckým pletivem, které se mi samotné taky neosvědčilo. Společně je to zatím nepřekonaná ohrada. Ohradník mám předsazený asi 15cm před pletivem, stačí pak jeden vodič asi 25cm nad zemí. Na ovčím oplocení se nevyplatí šetřit, protože ty mrchy okamžitě najdou každou slabinu. Plot je tak spolehlivý, jak je spolehlivé jeho nejslabší místo.

12.10.2011 10:18
ovcechov

XXX.XXX.19.130

danurba napsal(a):
Místo ohradníkového lanka se dá použít pozinkový drát, ve spodních vrstvách aspoň 2,2mm tloušťka, v horních stačí 1,6mm. Vychází to levněji než lanko, ale je s tím horší práce. Napínám ho pomocí plotového pozinkového napínáku a když se časem prověsí, jen přitáhnu račnu. Napínák dávám každých 50m, jeden stojí kolem 12kč. Izolátory koupíte od 1,50 za obyčejné hřebíkové až do 20kč za klipsnové na pásku.
Samotný ohradník se mi ale u ovcí neosvěčil, kombinuji ho s lesáckým pletivem, které se mi samotné taky neosvědčilo. Společně je to zatím nepřekonaná ohrada. Ohradník mám předsazený asi 15cm před pletivem, stačí pak jeden vodič asi 25cm nad zemí. Na ovčím oplocení se nevyplatí šetřit, protože ty mrchy okamžitě najdou každou slabinu. Plot je tak spolehlivý, jak je spolehlivé jeho nejslabší místo.

mam take oplocenou louku lesnim pletivem a zatim v pohodě jeké plemeno ovci mate?

12.10.2011 10:38
danurba

XXX.XXX.40.197

mám kříženky a na pastvině mám s nimi ještě kozy. Ovce i kozy se naučily prostrkávat pletivem hlavy, aby se dostaly na trávu za plotem. Rohaté kozy pak měly problém hlavu strčit zpátky, ovce zase roztahovaly oka, až nakonec jimi jehňata dokázala prolézt, ale neuměla trefit zpátky. Kozy se taky naučiyl plot podlézat v místech, kde byla nějaká přírodní prohlubeň a pletivo nebylo až k zemi. Jedním vodičem před pletivem se tohle všechno vyřešilo.

30.10.2011 20:24
fisjir

XXX.XXX.75.212

Já mam ohradník od firmy AKO o výkonu 4J(cena 3500kč) a ohradu o délce cca 150m po 4 drátech o průměru2,2mm. Dráty jsou nad sebou po25cm.Další část mam z ovčího pletiva s oky15x15 a výška115cm cca70m, zbytek je z dřevěných planěk. A když to porovnám, která část je nejlepší, tak každá má své + a -. Na drát už vědí jak vyzrát, skloní hlavu k zemy a drát hlavou přes vlnu nadzvednou a projdou, nestačil jsem dráty znova napínat jak byly vytahané.Pletivo 15x15cm, sloupky(dřevěná kulatina,do půlky napuštěná) po 4metrech, také my je hlavou nadzvedávaly, vyřešeno hliníkovýma kolíkama o délce 50cm se zahnutou špičkou, 2kolíky mezi sloupky. Výška pletiva je oněch 115cm, po pletivu my šplhaly a podařilo se jim je docela hohně poškodit, vyřešeno horním dřevěným propojem mezi sloupkama z kulatiny.Ale ještě prostrukují hlavy skrt a mají problém je vyndat(bezrohé Zwartbles) 2x utrhnutá ušní známka. Plaňky jsou finančně nejnákladnější, ale zato nejlepší, pozor na větší mezery mezi plaňkama, od narození jehně my strkalo hlavu skrz ač měli pastvy požehnaňě, postupem času jsem musel dvakrát děnně vytahovat hlavu.Vyrobyt ohradník jde i ze zapalovací cívky z auta, to jsem taky poprvé zkoušel, ale je to moc slabé(cca 0,5J), výrobní cena bez zapalovací cívky je cca 350kč, cívku lze sehnat i zadarmo z nějakého starého vraku a nějaký šikovný elektro kutil zvladne lehce vyrobit do 2hodin.Pro větší ohradu mam tu zapojený dig.s LCD ohradník o výkonu 16,4J(20Km) cena 12tis. Asi nejlepší cenová varianta je ovčí pletivo(výdrž12let) a dřevěnýma sloupky o průměru cca12cm(vlastní lesní prořezávka, kus vyjde potom na cca 15kč) nejlépe kdiž se do půlky napustí+špičku(výdrž 5let), plastové sloupky vydrží o mnoho déle a cena se pohybuje kole 150kč.Izolátory používám plastové 2-3kč/ks mam i porcelánové, ale ty už se asi ani nedají sehnat a když tak budou drahé.Tak snad tyto moje informace někomu pomůžou v rozhodnutí. JirkaF

15.11.2011 08:50
enducha

XXX.XXX.18.54

Ahoj Jirko, mám taky Zwartblesáky a budu oplocovat novou pastvinu..chci použít původně lesnickou oplocenku, výška je cca 145cm. Myslíš, že i tak je lepší dát nahoru kulatinu, nebo to nechají být? Na zimovišti mám ovčí pletivo cca 110cm vysoké a nechává je to v klidu, tak doufám, že tímhle neprojdou...(beran tam nebude, je to jen pro ovce..). díky moc, Andy

15.11.2011 08:51
enducha

XXX.XXX.18.54

fisjir napsal(a):
Já mam ohradník od firmy AKO o výkonu 4J(cena 3500kč) a ohradu o délce cca 150m po 4 drátech o průměru2,2mm. Dráty jsou nad sebou po25cm.Další část mam z ovčího pletiva s oky15x15 a výška115cm cca70m, zbytek je z dřevěných planěk. A když to porovnám, která část je nejlepší, tak každá má své + a -. Na drát už vědí jak vyzrát, skloní hlavu k zemy a drát hlavou přes vlnu nadzvednou a projdou, nestačil jsem dráty znova napínat jak byly vytahané.Pletivo 15x15cm, sloupky(dřevěná kulatina,do půlky napuštěná) po 4metrech, také my je hlavou nadzvedávaly, vyřešeno hliníkovýma kolíkama o délce 50cm se zahnutou špičkou, 2kolíky mezi sloupky. Výška pletiva je oněch 115cm, po pletivu my šplhaly a podařilo se jim je docela hohně poškodit, vyřešeno horním dřevěným propojem mezi sloupkama z kulatiny.Ale ještě prostrukují hlavy skrt a mají problém je vyndat(bezrohé Zwartbles) 2x utrhnutá ušní známka. Plaňky jsou finančně nejnákladnější, ale zato nejlepší, pozor na větší mezery mezi plaňkama, od narození jehně my strkalo hlavu skrz ač měli pastvy požehnaňě, postupem času jsem musel dvakrát děnně vytahovat hlavu.Vyrobyt ohradník jde i ze zapalovací cívky z auta, to jsem taky poprvé zkoušel, ale je to moc slabé(cca 0,5J), výrobní cena bez zapalovací cívky je cca 350kč, cívku lze sehnat i zadarmo z nějakého starého vraku a nějaký šikovný elektro kutil zvladne lehce vyrobit do 2hodin.Pro větší ohradu mam tu zapojený dig.s LCD ohradník o výkonu 16,4J(20Km) cena 12tis. Asi nejlepší cenová varianta je ovčí pletivo(výdrž12let) a dřevěnýma sloupky o průměru cca12cm(vlastní lesní prořezávka, kus vyjde potom na cca 15kč) nejlépe kdiž se do půlky napustí+špičku(výdrž 5let), plastové sloupky vydrží o mnoho déle a cena se pohybuje kole 150kč.Izolátory používám plastové 2-3kč/ks mam i porcelánové, ale ty už se asi ani nedají sehnat a když tak budou drahé.Tak snad tyto moje informace někomu pomůžou v rozhodnutí. JirkaF

Jo a ještě, dáváš před oplocenku ohradník nebo ne?díky Andy

15.11.2011 09:42
danurba

XXX.XXX.40.197

já mám před pletivem ohradník a konečně jsem prožila rok, kdy mi ani jednou kozy ano ovce neutekly smajlík. A teď jsem natáhla ohradník i kolem zahradního plotu a konečně mi přestal zdrhat pes.

15.11.2011 10:15
fisjir

XXX.XXX.75.212

Ahoj Andy,kulatinu(někdy stačí rozříznout podél tu kulatinu) dej jen podél cesty kvůli lidem co je krměj a pokud máš za pletivem nějaký stromek tak tam taky.Pokud je v tom místě za pletivem nebude nic lákat, tak by si ji všímat neměla.Já mam hned vedle dřevěného plotu cestu a někdy je napůl vyražená plaňka jak se nohama opíraj. Někteří lidi jsou sv..ě hazejí tam víčka od PET, papír. kapesníky... . Příští rok plánuju poplastované pletivo125 a před dát 2x el. drát tak cca 20cm od plotu.

15.11.2011 11:50
enducha

XXX.XXX.18.54

Mno, taky trochu řeším co s lidma..budu teď ovce vyhánět na novou pastvinu, bohužel je kousek od silnice, tak jsem spíš přemýšlela o psovi, aby se lidi báli...mám ovce v KU a zrovna aby se jim něco stalo by mi vyšlo draho...sice je to kousek od baráku, ale stejně, člověk je stále nekontroluje..budu dělat v zimě taky probírku, takže si chci spočítat, co vše zužitkuju a co ztopim..:). Tu kulatinu dám určo napůl, je zbytečné dávat tam elou..spíš jsem si říkala, že bych to dala všude nad pletivo, abych v zimě měla pokoj a nepovolilo mi pletivo..

15.11.2011 14:02
fisjir

XXX.XXX.75.212

Tak pes tam nebude stále hlídat a pokud tam bude el. ohradník bude ho v určité vzdálenosti respektovat a když lidi uviděj psa budou mu taky něco házet. Můj pes štěká až moc, když jde někdo po cestě a některým lidem to vadí.Bojím se aby nedostal buřtíka s něčím. Já si myslím že nejlepší varianta je pletivo a před něj ohradník, koukal jsem že to tu má dost lidí a chválíto a žádná kulatina není už třeba, takto bych chtěl vyřešit celé oplocení.A nějaké cedulky nekrmit nebo vysoké napětí lidi nějak nečtou spíš to dřív utrhnou a někam zahodí.

15.11.2011 14:33
enducha

XXX.XXX.18.54

Hm, to asi je fakt...přemýšlím, že tam dám pak k holám berana a ono když tam chodí 130kg beran, tak už se lidi bojí...

15.11.2011 14:33
enducha

XXX.XXX.18.54

enducha napsal(a):
Hm, to asi je fakt...přemýšlím, že tam dám pak k holám berana a ono když tam chodí 130kg beran, tak už se lidi bojí...

..k holkám..

15.11.2011 15:17
fisjir

XXX.XXX.75.212

Berana se bojím i já a to mu jsou dva roky. Jednou jsem sbíral v ohradě jabka co spadla těsně za plaňky a jak jsem byl sehnutý, tak mě beran za ochotu nabral, že jsem proletěj plotem jako kulečníková koule kuželky. A nebo jsem (ovčí pletivo) sekal z venčí podél ohrady klasickou benz.sekačkou a tostal jsem ji takovou, že jsem se nemohl chvíly pomalu bolestí nadechnout a to bylo cca 30cm od pletiva.Tím chci taky upozornit na velké nebezpečí, když ohrada z pletiva vede např.podél cesty, dítě které mu bude dávat trávu přes oplocení to nenusí taky rozdýchat a soud je na krku v nejhorším basa. Je lepší ať už el. odhradu nebo jakékoliv oplocení vést alspoň2-3metry od okraje vašeho pozemku a na kraj dát upozornění o zákazu vstupu k ohradě pod nebezpečím nebo něco podobného.

15.11.2011 16:06
enducha

XXX.XXX.18.54

fisjir napsal(a):
Berana se bojím i já a to mu jsou dva roky. Jednou jsem sbíral v ohradě jabka co spadla těsně za plaňky a jak jsem byl sehnutý, tak mě beran za ochotu nabral, že jsem proletěj plotem jako kulečníková koule kuželky. A nebo jsem (ovčí pletivo) sekal z venčí podél ohrady klasickou benz.sekačkou a tostal jsem ji takovou, že jsem se nemohl chvíly pomalu bolestí nadechnout a to bylo cca 30cm od pletiva.Tím chci taky upozornit na velké nebezpečí, když ohrada z pletiva vede např.podél cesty, dítě které mu bude dávat trávu přes oplocení to nenusí taky rozdýchat a soud je na krku v nejhorším basa. Je lepší ať už el. odhradu nebo jakékoliv oplocení vést alspoň2-3metry od okraje vašeho pozemku a na kraj dát upozornění o zákazu vstupu k ohradě pod nebezpečím nebo něco podobného.

Já ma 4-letýho, ale zatím je to fakt zlatíčko..sice jsem obezřetná, ale žádný ataky od něj nejsou..no, možná to vyřešim jen tou oplocenkou s kuláčema a na ohradník se vyprdnu..alespoň se nebudu bát, že mi někdo ukradne zroj..

MotýlEm

29.1.2013 00:18
MotýlEm

XXX.XXX.24.162

když jste tady zmínily ty napuštěné kůly-čím je napouštíte aby tak brzo neshnily?
Díky

29.1.2013 08:29
fisjir

XXX.XXX.75.212

Kůl se má prý tatloukat syrový samozřejmě se špičkou, tak jsem to tedy tak udělal a pro jistotu jsem je ještě do půlky natřel penetrákem a některé olejem. Už to budou tři roky a 95 procent je OK. Letos jsem něnil rozměry odrady a po vytažení s nátětem penetráku byly netknuté. Vršky jsem také natřel aby kůl nesál vodu z horního konce kůli.

29.1.2013 08:38
motýlem

XXX.XXX.24.162

a z jakého dřeva je máte a neokusují ten penetrák ? Děda dřív natírál vyjetým olem,ale to asi není moc eko,ale zase to fungovalo

29.1.2013 08:46
fisjir

XXX.XXX.75.212

Klasický smrk, penetrák jsem po natření nechal zaschnout 3hodiny i déle. Nátěry jsem dával 2.

29.1.2013 08:49
motýlem

XXX.XXX.24.162

a odkůrovávál jste je?

29.1.2013 09:02
fisjir

XXX.XXX.75.212

Ano, a při zatloukání palicí si na vršek kůlu dám železné kolečko o trochu větším průměru než je ten kůl a uprostřed kolečka je zapoštěná díra pro hřebík který po zatlučení kůlu vyndám s kolečkem, kůl není potom vůbec rozštípaný na vršku od zatloukání, síla kolečka je 5mm vyřízl jsem ho flexou ze silného plechu.

29.1.2013 09:06
motýlem

XXX.XXX.24.162

díky za infosmajlík

29.1.2013 11:03
motýlem

XXX.XXX.24.162

když už je to tady to ohradníkové téma,mohli by mi zkušení "ohradníci" doporučit konkrétní tip ohradníku.Mám zakrslé kozy,ale do budoucna bych tam chtěl chovat i husy,a v daleké budoucnosti snad i lamy,tak aby to fungovalo i na ně.Momentálně oplocelo lesnickým pletivem,ale není to pro ně nepřekonatelná překážka i při výšce 160cm,takže bych to chtěl zkombinovat s el. Délka ohrady + - 300m ,takže v případě trojitého drátu do 1km,ale člověk nikdy neví,zda ještě nebudu připlocovat a měl by to být bateriový zdroj.A mělo by to být na drát a ne na to lanko s těmy drátky.Díky

29.1.2013 12:32
fisjir

XXX.XXX.75.212

Já používám zn.Ako. Vám dle mého názoru bych doporučil verzi o výkonu 5Joulu. Ale nevím jak je to s kvalitou, co se setkávám tak po 4 letech začínají být problémy-vysychají kondenzátory(poddymenzované některé výkonové součástky) a proráží se spínací tyristory, zatím jednou jsem se setkal s mezizávitovým skratem vinutí transformátoru. Příště až si budu kupovat nový zkusím zn. OLLI
Jinak mam tyto: http://www.farmercz.cz/3402_Elektricky-ohradnik-sitovy-PowerProfi-Digital-NDI-10000-s-automatickou-regulaci/
Pak ještě malý 2J

30.1.2013 17:33
lesakm

XXX.XXX.163.101

fisjir napsal(a):
Ano, a při zatloukání palicí si na vršek kůlu dám železné kolečko o trochu větším průměru než je ten kůl a uprostřed kolečka je zapoštěná díra pro hřebík který po zatlučení kůlu vyndám s kolečkem, kůl není potom vůbec rozštípaný na vršku od zatloukání, síla kolečka je 5mm vyřízl jsem ho flexou ze silného plechu.

Lepší na zatloukání je tohle , stačí posvářet ze starých trubek,MLsmajlík

30.1.2013 17:35
lesakm

XXX.XXX.163.101

Á tak se nepovedlo vložit obrázek , tak druhý pokus

30.1.2013 22:37
fisjir

XXX.XXX.75.212

Jo jo to znám a měl jsem to, ale jsem na to bohužel sám aby mi to někdo držel. A kůly mam od průměru cca 9-12cm. Když si udělám maflíkem špičku, tak stačí ze zhora trochu palicí ťuknout a drží balanc sám.

30.1.2013 22:58
lesakm

XXX.XXX.163.101

fisjir napsal(a):
Jo jo to znám a měl jsem to, ale jsem na to bohužel sám aby mi to někdo držel. A kůly mam od průměru cca 9-12cm. Když si udělám maflíkem špičku, tak stačí ze zhora trochu palicí ťuknout a drží balanc sám.

Trošku vám nerozumím , se zatloukadlem přece nic držet nemusíte , zatloukám s ním sám už léta a jde to daleko snáze než se lopotit s palicí , trubku navléknete na sloubek chytnete za držátka a potom už jen jezdíte po sloupku nahoru a dolu a zatloukáte , používám plastové sloupky 8cm a najaře stačí pár ran a sloupek je v zemi , používal jsem to i na dřevěné sloupky a nerozštípou se ani trošku smajlíkML.

30.1.2013 23:08
fisjir

XXX.XXX.75.212

Aha, tak to se omlouvám, měl jsem tedy něco jiného.A jak je dáváte hluboko já je zarážím 35cm do země. Sem tam mam docela pod povrchem jílovatou půdu, tak i jstou těžkou palicí mam problém.

30.1.2013 23:23
lesakm

XXX.XXX.163.101

Používám dvě délky sloupků 150cm na ohradník a 200cm na pletivo , na ohradník je zatloukám asi 40cm a ty delší na pletivo asi 70cm do země , nejdřív si udělám v zemi železnou tyčí jakýsi důlek do toho zarazím sloupek nasadím zatloukač zatluču kousek zvážím vodováhou a dotluču tak aby všechny byly stejně hluboko nejlíp to jde najaře kyž rozmrzne a půda je pěkně změklá smajlíkML.

23.2.2013 10:00
sentinelcz

XXX.XXX.18.54

Chci se zeptat jaky je to penetrak?

Přidejte reakci

Přidat smajlík