Quessantky nechcú seno, poradte prosím ..

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.2.2012 17:05
zaciatocnik

XXX.XXX.110.163

Môj baran a 5 ovečiek sa až doteraz stále pásli až vypásli všetko takmer po holú zem... Sneh u nás túto zimu nebol iba riadne mrazy. Dávam im stále seno /nič iné/ ale to im nejak nechutí .. stále majú v krmelci a väčšina je iba vyťahaná po zemi... Zdá sa mi že sú nejaké nervózne a mám obavy či nie sú hladné.... Od jesene až doteraz som minul ledva 2.5 malých balíkov sena - 20 kilogramové. Seno je dvojročné môže byť problém v tom ?? Minulú zimu ho normálne konzumovali a ničím som neprikrmoval.. Tak neviem čo mám robiť, poradíte ?? Ďakujem

10.2.2012 17:38
lavacca

XXX.XXX.1.3

zaciatocnik napsal(a):
Môj baran a 5 ovečiek sa až doteraz stále pásli až vypásli všetko takmer po holú zem... Sneh u nás túto zimu nebol iba riadne mrazy. Dávam im stále seno /nič iné/ ale to im nejak nechutí .. stále majú v krmelci a väčšina je iba vyťahaná po zemi... Zdá sa mi že sú nejaké nervózne a mám obavy či nie sú hladné.... Od jesene až doteraz som minul ledva 2.5 malých balíkov sena - 20 kilogramové. Seno je dvojročné môže byť problém v tom ?? Minulú zimu ho normálne konzumovali a ničím som neprikrmoval.. Tak neviem čo mám robiť, poradíte ?? Ďakujem

Zkuste jiné seno. Naše někdy taky nechají seno v jeslích, tak jim ho vezmu a dám nové - zelenější. A to rády sní. To "nechtěné" dávám morčatům a králíkům, kteří ho jedí v pohodě. Někdy je to sranda se ovenkám trefit do chuti, ale zvlášť pokud jsou březí je potřeba, aby byly pořádně najedené a raději koupit novější.

Možná jim nesedí i to, že je už dvouleté, zkuste loňské a uvidíte. Dejte pozor ať to není moc velké, tvrdé - pro koně, to ovce moc rády nejedí. Naše milují dlouhou zelenou trávu či drobnější zelené seno. :)

10.2.2012 21:44
rybka

XXX.XXX.201.155

Naše si také ze sena vybírají jenom to co jim chutná. Když jdu zakládat nové ( i přes protesty manžela, který tvrdí, že jsou to potvory rozmlsané ), mají v krmelci samý dolík od toho jak se snaží dostat čumáky co nejhlouběji, jestli tam nezůstaly ještě nějaké lístečky. Milují sušené kopřivy ( čerstvých si ani nevšimnou ), ale ty mám pro ně na období porodů.
Nastlali si pod sebou také dost, ale zase mají na čem ležet. Většinou přebývají i těch mrazech přímo pod krmelištěm.
Domek vůbec nevyužívají i když jsou u nás mrazy velké od - 15 do - 28. Sníh již leží od vánoc a stále po trochách přibývá.
Já to praktikuji tak, že ráno naplním jesle, v poledne jim to trochu přehážu ať nemají díry a večer tvrdé stonky, které zbudou seberu, zanesu do domku ( tam si to ještě proberou a zbytek zůstane na podestýlku ). Večer nandám seno nové. Tak pořád dokola. Jsou sice dost velké ztráty, ale oveny spokojené. Denně dostanou pár jablek a větev na okus a je klid.
Jinak dvouleté seno, pokud bylo dobře skladované by jim vadit nemělo.
My měli první domek pro ovce z malých balíků slámy. První zimu vydržel v pohodě. Druhou zimu ho začaly pomalu rozebírat a požírat, že jsme se rozhodli na třetí zimu postavit dřevěný i z toho důvodu, že původní stádečko čítalo beránka a dvě ovečky a teď máme beránka a deset oveček a to by ten domek určitě nevydržel ani do jara :-)

12.2.2012 08:27
agentka

XXX.XXX.59.114

já si myslím že hlad by je donutil jíst jakékoliv seno - pokud není jinak nijak závadné

12.2.2012 10:22
lavacca

XXX.XXX.1.3

agentka napsal(a):
já si myslím že hlad by je donutil jíst jakékoliv seno - pokud není jinak nijak závadné

to je sice pravda, ale u březích bych to nedělala... smajlík

16.2.2012 15:43
zaciatocnik

XXX.XXX.110.179

Doniesol som mojim "hladným potvorkám" na prilepšienie nakrájané jablká a kapustu. Kapusta zmizla za okamih, jablká si nevšimli. Vybral som sa za kamošom po nové seno, tiež si ho nevšímali... Ale včera napadlo u nás prvýkrát za túto zimu asi 10 cm snehu... Seno čo tam mali od nedele do rána zmizlo... aj jablká pojedli, iba zemiak čo som im dal na skúšku zostal... Takže asi naozaj netrpeli hladom, až ten sneh to zmenil.. Ďakujem za rady...

16.2.2012 16:18
lavacca

XXX.XXX.1.3

zaciatocnik napsal(a):
Doniesol som mojim "hladným potvorkám" na prilepšienie nakrájané jablká a kapustu. Kapusta zmizla za okamih, jablká si nevšimli. Vybral som sa za kamošom po nové seno, tiež si ho nevšímali... Ale včera napadlo u nás prvýkrát za túto zimu asi 10 cm snehu... Seno čo tam mali od nedele do rána zmizlo... aj jablká pojedli, iba zemiak čo som im dal na skúšku zostal... Takže asi naozaj netrpeli hladom, až ten sneh to zmenil.. Ďakujem za rady...

No jo, teď na to koukám, že u vás dlouho sníh nebyl. U nás je už cca měsíc a půl, takže krmíme senem v pohodě. :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík