Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.3.2012 20:40
klihostezka

XXX.XXX.214.235

Dobrý večer vespoleksmajlík
máme problém,
teda ne přímo my, ale kamarádka má zrovna manžela na horách a narodilo se do toho 8 kůzlátek. TO by samo o sobě problém nebyl, stalo se ale, že jedna z kozích mamin má zánět v polovině vemene:-(. Dotaz zní: co dělat????smajlík
Děkujeme moc!!!:-)

1.3.2012 21:08
janas

XXX.XXX.157.71

Vemte vepřové sádlo a namazat celé vemínko.janas

1.3.2012 21:23
klihostezka

XXX.XXX.214.235

Díky!! Kámoška mi píše, že má doma kozí sádlo (vepřové asi ne) - je použitelné i to kozí???smajlík
jinak už holka šikovná rozjela diskusi na nemoderce, něco tam radil starý bača - ano, taky radil sádlo z prasete smajlík

1.3.2012 21:41
pajca

XXX.XXX.234.122

Co nejvíc ji tu záňetovou polovinu vemena vydojte a zítra zavolejte veterináře. Koza bude potřebovat antibiotika. Vydojovat
zánět je potřeba několikrát za den. Jestli je mléko pouze sražené, tak by se to mohlo vyléčit, ale jestli jde ze struku
voda s krví, nebo hnisavá kaše, tak to bude špatné. Ještě můžete dát koze acylpyrin,proti horečce. 3 tablety. Záleží jaký
ten zánět je. Když koza dostane silný akutní zánět, tak se při horečce také může zastavit bachor.Tak si připravte prostředky
na podporu činnosti bachoru. Já Vás asi straším,ale stává se to.

1.3.2012 21:48
lovisa

XXX.XXX.89.121

Děkuji. Já jsem ta kamarádka.
U veterináře jsem byla, ale odmítl přijet sem, diagnostikoval zánět na dálku, ale vlastně ani nevím, jestli to zánět je, z toho co čtu a slyším od kamarádů, které obvolávám. Ve struku má zatvrdlinu a při dojení je mléko s příměsí krve. Ovšem žádný hrudky, nic. Struk je jinak klidný, není nijak horký, koza je jinak v pořádku, žere... Takže, byť jsem ATB vyfasovala, tak s nima ještě počkám. ATB jsou do struku a musela bych kozu oddělit od kůzlat, což je pro mne v mé situaci naprsto neproveditelné.

1.3.2012 21:50
klihostezka

XXX.XXX.214.235

Díky, tady kamarádka majitelky postižené kozy. už to řešej na nemoderce a vypadá to, že to nebude zánět. Koza totiž nemá teplotu, struk není horký, jen v jeho části je hmatná zatvrdlina. Mléko je normální (zádné vločky nebo tvaroh s vodou), jen má narůžovělou barvu. Pravděpodobně to bude prasklá žilka ve vemeni, kozu veterinář ani neviděl a hned po telefonu diagnostikoval zánět :-( Asi měl nahnáno, aby se něco nezanedbalo. Tak já končím, děkuju moc za rady! a koho zajímá, jak se to dál vyvíjí, koukněte se na nemoderku, vlákno
https://www.ifauna.cz/ovce-a-kozy/nemodforum/r/detail/1212392/jak-casto-ma-pit-jednodenni-kuzle-kdyz-je-odloucene-od-matky
(Jak často má pít jednodenní kůzle, když je odloučené od matky)
Dobrou noc a přeju samá zdravá zvířata smajlík

1.3.2012 22:02
klihostezka

XXX.XXX.214.235

Ahoj Loviso, maminko;-)
podle všeho co tu čtu, tak má pravdu starý bača a o žádný zánět se nejedná!!!! to by to muselo být horký, nebo zarudlý. Koza je v pohodě, tak buď pokud možno i Ty :-) Otevřete si s mamkou nějaký piva, kozu a kůzlata sleduj, ale neboj:-) Bude to dobrý, věřila bych opravdu zkušenostem bači (a případně Zbyňkovi V.) - neboj, nepodezřívám Tě, že bys z toho vyšilovala, ale taky to nechci bagatelizovat... Prostě to zkontroluj a dejte si s mamčou;) smajlíksmajlík jedno nebo dvě (do každý nohy, abyste nepajdaly) :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík