Jahnata - starostlivost o ne...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.3.2012 16:57
tibora6

XXX.XXX.240.49

Zdravim.

Hladal som tu nejaku temu v ktorej by boli napisane take zakladne ukony starostlivosti o novonarodene jahnata. No nic som nenasiel.
Mam na mysli kedy a cim treba ockovat, kedy a cim odcervovat, nejake doplnky do potravy, atd...

Takze budem vdacny ak mi s tymito otazkami pomozete... smajlík

6.3.2012 18:57
danurba

XXX.XXX.40.196

O narozené jehně se v první řadě stará máma ovce. Většinou ho olíže a tak během první hodiny se jehně poprvé napije. Pokud ne, je to na chovateli, aby ho přistrčil pod vemínko, podržel ovci pokud nechce malému postát, v krajním případě aby oddojil trochu mleziva a dal mu napít z lahve nebo ze stříkačky. To se musí stát tak do 4-6 hodin po narození, jinak jehně slábne a jeho šance na přežití rychle klesají. Během prvního dne po narození je dobré dát selen ve formě sirupu - Selevit, Hydrovit. Dávám 1ml a po týdnu dám ještě 2ml. Někteří to nedávají a taky jim jehňata přežívají bez problémů, já to dávám a mám důvod. Zrovna minulý týden se nám stalo, že 3 týdny starý beránek začal padat na zadek i přes to, že selen 2x dostal. Dala jsem mu ho tedy potřetí a druhý den už byl fit.
Jehňata poprvé odčervuju nejdříve v 6 týdnech, většinou injekcí Ivomecu. Proti ničemu je neočkuju, ale plánuju chovné kusy začít očkovat proti tetanu, protože mám ovce společně s koňmi. Jehňatům žádný příkrm nedávám, jsou pod matkami, dokud je neodstaví a od jinak mají stále pastvu. Porážíme je na konci pastevní sezóny, většinou v říjnu.

6.3.2012 21:46
zetor7745

XXX.XXX.159.11

Lze v těch 6týdnech odčervovat aldifalem?

6.3.2012 21:48
danurba

XXX.XXX.40.196

to by vám řekl spíš veterinář, ale snad ano

6.3.2012 22:18
zetor7745

XXX.XXX.159.11

No jdemi oto že mi ho ještě od podzima zbylo když jsem odčervoval staré ovce. Sám vet mi ho poradil že to vyjde levnějc něž každou ovci injekčně.

6.3.2012 22:19
zetor7745

XXX.XXX.159.11

danurba napsal(a):
O narozené jehně se v první řadě stará máma ovce. Většinou ho olíže a tak během první hodiny se jehně poprvé napije. Pokud ne, je to na chovateli, aby ho přistrčil pod vemínko, podržel ovci pokud nechce malému postát, v krajním případě aby oddojil trochu mleziva a dal mu napít z lahve nebo ze stříkačky. To se musí stát tak do 4-6 hodin po narození, jinak jehně slábne a jeho šance na přežití rychle klesají. Během prvního dne po narození je dobré dát selen ve formě sirupu - Selevit, Hydrovit. Dávám 1ml a po týdnu dám ještě 2ml. Někteří to nedávají a taky jim jehňata přežívají bez problémů, já to dávám a mám důvod. Zrovna minulý týden se nám stalo, že 3 týdny starý beránek začal padat na zadek i přes to, že selen 2x dostal. Dala jsem mu ho tedy potřetí a druhý den už byl fit.
Jehňata poprvé odčervuju nejdříve v 6 týdnech, většinou injekcí Ivomecu. Proti ničemu je neočkuju, ale plánuju chovné kusy začít očkovat proti tetanu, protože mám ovce společně s koňmi. Jehňatům žádný příkrm nedávám, jsou pod matkami, dokud je neodstaví a od jinak mají stále pastvu. Porážíme je na konci pastevní sezóny, většinou v říjnu.

Jo a ten selen kupujete kde máte nejáký odkaz?

6.3.2012 22:57
danurba

XXX.XXX.40.196

Já ho kupuju přímo na veterině, když jsme měla jen pár ovcí, vet mi natáhnul do stříkačky potřebné množství, teď už si kupuju na sezónu celou lahvičku 250ml, stojí kolem 100kč. Má ale trvanlivost jen asi rok.

7.3.2012 20:47
haben

XXX.XXX.110.131

Dobrý den, selen se dá koupit i v lékárně(i když někde je na objednávku), ptejte se po Hydrovitu E+SE, dále můžete podávat Hydrovit AD2.

7.3.2012 21:53
zetor7745

XXX.XXX.159.11

Kolik že se ho dávkuje mám deset starých ovcí plus zhruba 20 jehnat. tak jestli to balení 250ml využiju. Má jehnata různého stáří od 2dní asi do 3 týdnů můžu ho dát všem?

7.3.2012 22:22
danurba

XXX.XXX.40.196

zetor7745 napsal(a):
Kolik že se ho dávkuje mám deset starých ovcí plus zhruba 20 jehnat. tak jestli to balení 250ml využiju. Má jehnata různého stáří od 2dní asi do 3 týdnů můžu ho dát všem?

Já dávám 1ml po narození a 2ml po týdnu, takže na jedno jehně asi 3ml. Ale můžete to dávat i ovcím do vody, abyste to nemusel vylévat jen tak. Já ještě dávám kamarádce a sousedům, co mají pár kousků. Ale stejně lahev nespotřebuju, mám 10 ovcí a 3 kozy a krávu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík