Tak nám právě porodila naše druhá koza. Kůzlata má dvě jedno viditelně menší, ale má se také k světu. Ale, placenta a porodní obaly jí visí z rodidel. Nevím co s tím, u naší první kozy se mi to nestalo. mám to vytáhnout? nebo to vyjde samo. Je možné, aby tam bylo ještě jedno kůzle? Díky za rady
Dobrý den, my jsme taky u kamerunské ovečky čekali. Narodilo se to ráno a druhý den večer jsme jeli k veterináři a ten to z ní násilím tahal,ale už to opravdu smrdělo, takže se to dlouho léčilo antibiotikama. Takže bych doporučovala jestli to do večera nepustí sama tak ještě dneska k veterináři.
My jsme s tím měli trochu problém minulý týden, hlavní část placenty vyšla, ale ze zadku zůstal viset provazec, který se celý den nehýbal. Pak přijel veterinář a první co řekl, proč jsem kozu nechala to tahat za sebou po zemi ( nechtěla jsem na to sahat, protože se všude píše, že se za to nemá tahat...).A že se na tom mají udělat uzle, aby se to zkrátilo a nedosáhlo na zem a koza si na to nemohla šlápnout - a ty uzle fungují zároveň jako malá závaží, která to jemně tahají ven. U nás už na to ale bylo pozdě, koze to musel rukou zevnitř vytáhnout, dát jí čípek, píchnout oxytocin a antibiotoika. Zatím to vypadá, že je v pořádku - ťuk ťuk!
Adri
adri
napsal(a):
My jsme s tím měli trochu problém minulý týden, hlavní část placenty vyšla, ale ze zadku zůstal viset provazec, který se celý den nehýbal. Pak přijel veterinář a první co řekl, proč jsem kozu nechala to tahat za sebou po zemi ( nechtěla jsem na to sahat, protože se všude píše, že se za to nemá tahat...).A že se na tom mají udělat uzle, aby se to zkrátilo a nedosáhlo na zem a koza si na to nemohla šlápnout - a ty uzle fungují zároveň jako malá závaží, která to jemně tahají ven. U nás už na to ale bylo pozdě, koze to musel rukou zevnitř vytáhnout, dát jí čípek, píchnout oxytocin a antibiotoika. Zatím to vypadá, že je v pořádku - ťuk ťuk!
Adri
Měli jsme ten samý případ u ovce, chlapi jí to zjemna vytáhli a bylo to v pohodě, ale byly to nervy. Ovečka je taky v poho, ale taky ťukám.....
Dobrý den. Někde jsem četl, že to veterinář tahá až pátý den, až už je to částečně uhnité a nedrží to tak na děloze. Pamatuji si to z mládí - děsný smrad, hnisání a čípky. Před loni mě prvnička porodila předčasně a taky se nevyčistila. Druhý den jsem jí lůžko OPATRNĚ!!!! a POMALU!!!! vytáhnul, dal preventivně čípek a ovečka byla v pohodě. Před týdnem se mě to stalo znovu. Opět prvnička, opět předčasný porod a jasně že do druhého dne nevyčistěná Tak jsem jí to začal pomalu tahat, asi tak pětkrát , vždy po hodině. Ale nepodařilo se. Druhý den jsem to asi napotřetí vytáhnul naštěstí celé. Je to vlastně takové odtrhávání "přísavek" lůžka od dělohy. Nikomu to nedoporučuji, protože se to musí tahat opravdu S CITEM!!!!! Teď ovečku kontroluji (i čichem) jestli nehnisá a zdá se vpořádku.
Ale není nad to (jako např. včera) , kdy než jsem doběhl pro desinfekci, ovce "vyplivla" jehně jako tele , a během hodinky se krásně vyčistila
Martin
Tak mě dneska rodily dvě prvničky ve stejnou dobu. Trvalo jim to půl dne. A jedna jak napotvoru měla komplikovaný porod tím, že jehně šlo s předkloněnou hlavičkou. Musel jsem jehně zatlačit zpátky a hlavičku narovnat (nasměrovat čumáček dopředu). Děsná práce. Chudina ovce si vytrpěla. Pak 20 minut ležela jako v posledním tažení. Už jsem byl smířený s tím, že se po takovém komplikovaném porodu nevyčistí, ale světe div se! Krásně se vyčistila! A jehně se má pěkně k světu!
benesova
napsal(a):
Dobrý večer.Tak to máte určitě radost,že Ste to zvládnul. To Ste dostal za odměnu, že placenta vyšla v pořádku.To je pokaždé hezká tečka za snažením zvířete i chovatele..
Jééé, děkuji! No už jsem potřeboval nějaký úspěch. Na podzim se mě dostal beran mezi jehňata a zabřezly mě i některé slabší jehničky. Jedna předčasně porodila dva nedonošené beránky. Další dvě začaly mít mlezivo až třetí den po porodu a to ještě minimum. A taky jedna starší ovce měla tak husté mlezivo, že jsem to ještě nezažil!!! Dva dny jsem to nemohl ani vytlačit, když jsem to vytlačil, tak to bylo jako nějaké lepidlo. Tak že to bylo několik nocí co jsem vstával a chodil přikrmovat. Letos to mám nějaké divné. Mladé ovce se mě kotily vždy poslední, až v dubnu a květnu, letos už se kotí a staré ovce vláčí břicha po zemi a vyčkávají
. A zatím mám devět narozených oveček a jen jednoho beránka. Tak že asi hrozí dívčí válka nebo co
Včera mi porodila ovečka a podle mě z ní nevyšla placenta. Mám první jehnátko a nemám zkušenosti. Volala jsem veta ten ji dal oxytocin a atb ,ale říkal že tu placentu tam asi nemá protože z ní nic nevisí ani nevytíká je uplně v pohodě spokojená a jí.(je to už den a pul) tak nevím jestli mohla třeba v noci placentu sežrat, myslela jsem že ovce to po sobě nežerou.
tak ted nevím jestli do ní ty atb rvát a nebo ne. a čípek mi vubec nedal. Jaký čípek to je, abych mohla být příště nachystaná.
maci22
napsal(a):
Včera mi porodila ovečka a podle mě z ní nevyšla placenta. Mám první jehnátko a nemám zkušenosti. Volala jsem veta ten ji dal oxytocin a atb ,ale říkal že tu placentu tam asi nemá protože z ní nic nevisí ani nevytíká je uplně v pohodě spokojená a jí.(je to už den a pul) tak nevím jestli mohla třeba v noci placentu sežrat, myslela jsem že ovce to po sobě nežerou.
tak ted nevím jestli do ní ty atb rvát a nebo ne. a čípek mi vubec nedal. Jaký čípek to je, abych mohla být příště nachystaná.
Pokud z ovečky nic nevisí tak asi oravdu placenta vyšla hned po porodu a ovce ji sežrala. Ovce se vám bude ještě asi týden "čistit", to znamená, že z ní sem tam vyjde krev. Pokud nezačne smrdět, tak je vše OK. Letos jsem placentu tahal ze tří prvniček. Několikrát denně jsem S CITEM kousíček popotáhl a max. třetí den jsem to z ovce vytáhl celé. Vše pak bylo OK.
Ovce velmi často placentu sežerou. Čípek dávám jen když placentu nevytáhnu do pátého dne. Některý veterinář vám řekne, že placentu nechat min. 5 dnů v ovci, aby už začala zahnívat a šla lehce vytáhnout. Pak už je ovšem čípek a antibiotika nutností. Na název čípku si nevzpomenu, já vždy zajedu k veterináři a on mě čípky prodá.
Přeji ať vám to dobře dopadne!!!
maci22
napsal(a):
Re: placenta (Vložil: profesor1 - 14.03.2012 12:00:38)
Dobrý den. Někde jsem četl, že to veterinář tahá až pátý den, až už je to částečně uhnité a nedrží to tak na děloze. Pamatuji si to z mládí - děsný smrad, hnisání a čípky. Před loni mě prvnička porodila předčasně a taky se nevyčistila. Druhý den jsem jí lůžko OPATRNĚ!!!! a POMALU!!!! vytáhnul, dal preventivně čípek a ovečka byla v pohodě. Před týdnem se mě to stalo znovu. Opět prvnička, opět předčasný porod a jasně že do druhého dne nevyčistěná:-( Tak jsem jí to začal pomalu tahat, asi tak pětkrát , vždy po hodině. Ale nepodařilo se. Druhý den jsem to asi napotřetí vytáhnul naštěstí celé. Je to vlastně takové odtrhávání "přísavek" lůžka od dělohy. Nikomu to nedoporučuji, protože se to musí tahat opravdu S CITEM!!!!! Teď ovečku kontroluji (i čichem) jestli nehnisá a zdá se vpořádku.
Ale není nad to (jako např. včera) , kdy než jsem doběhl pro desinfekci, ovce "vyplivla" jehně jako tele , a během hodinky se krásně vyčistila smajlík
Martin
Už jsem totu vlastně psal
Děkuji za info. Vzhledem k tomu, že to je již dva dny co porodila a je stále spokojená a nic z ní nevisí , nevytéká a nesmrdí tak to opravdu asi sežrala. to jsou pro mě naprosto nové poznatky. Zdejší veterináři podle mě ani neví která atb dát a o čípku nevědel žádný o oxytocin jsem si musela říkat.