Letos máme poměrně velký problém.
10 let chováme kozy a ještě se nám nestalo aby jsme nevěděli, který kozle patří ke které koze.
Máme 16 koz. Bílé, hnědé i mix.
Letos nás ale naše kozičky dostali. Prozatim ze 14 kozlat je jen jedno béžové a ostatní jsou bílé po plemeném kozlovy.
Je to hrozný mazec.
Protože je máme volně venku a take chceme některé i prodat i s matkou,musíme vědět, ke které koze které kozle patří.
Napadlo nás popsat je číslama a tak je snadno odlišit.
Volba padla na barvu na vlasy ve spreji. Stála 60Kč.
Dalo nám dost práce kozlata pochytat a popsat tímto sprejem.
Výsledek byl obstojný, ale vydrželo to na nich jen chvilku. Druhý den už jsme zas nevěděli nic.
Popis byl pryč.
Nakonec jsem se naštval a popsal jsem je znova barvou na školní tabule. Ta zatím drží.
Nevíte čím se to dělá správně? Náš kozel má ještě teď na sobě číslo z loňské aukce. Nevíte čím je popisují ?
My máme tohle:
http://www.almvizovice.cz/znaceni-ovci/znackovac-raidex-klasicke-provedeni
Drží to dlouho.
A koukám, že se dělá i něco ve spreji:
http://www.kamir.cz/d2276-m124-cz-barva-znackovaci-ve-spreji-raidex-400-ml
S tím ale nemám zkušenost. To první je taková jakoby voskovka, vypadá to jako velká rtěnka, či kolíkový kancelářský lepidlo.
Ty obojky jsme původně taky chtěli použít. Měli jsme připravené různobarevné.
Ale už jsme kvůli obojkům přišli o dvě kozy a koncem roku málem i o kozu, která u nás byla jen na připouštění.
Při obvyklé šťouchanici koz se roh jedný kozy dostal pod obojek roh ty druhý a pak se okolo sebe točili až se nám koza ověsila.
Sousedovu kozu jsem zachránil na poslední chvíli. Už ležela s jazykem venku na zemi.
Tak obojkům moc nefandíme.
Taky potřebujeme už na několik metrů rozlišit co je to za kozle.
S obojkem a číslem na něm by jsme museli nahánět všechny kozlata na jedno místo a pak mezi nima hledat, které má jaké číslo na obojku.
Mimochodem včera přibyli další 4 kůzlata a opět všechna bílá.
Ta barva ve spreji pokud by držela je nejlepší. Rychle napíšete číslo a je hotovo.
Těď to u nás vypadá jako na dostihách. Zejména když se kozlata rozhodnou všechny najednou proběhnout.