Predčasný "pôrod"? (koza)

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2012 21:00
vladusqo

XXX.XXX.224.1

Zdravím , mám problém s kozou , mám dojem že jedno kozliatko porodila predčasne ako mala, koze chováme niečo cez 15 rokov + a nikdy sa nám to nestalo preto sa obraciam na vás máte stým niekto skúsenosti ?

Ráno bola koza v poriadku nejavila žiadne náznaky že by mala "rodiť" jej presný termín neviem nakoľko máme doma capa a on ju sám pripustil . Poobede keď som išiel okolo kozla tak sa začala ohlasovať nevedel som čo jej je pretože vždy keď sa kotili tak mali už niekoľko týždňov dopredu naliate vemená mliekom niekedy tak že som im ho musel oddájať aby sa im nezapálili vemená. Koza vyzerá že by mala mať 3kusy mladých ak nie znova 4 ( pred dvoma rokmi sa stalo že mala 4).
Takže z ničoho nič začala tlačiť a behom hodiny bolo vonku jedno malé kozliatko a nič viac zdá sa mi ako by ho predčasne vyvrhla môže sa to stať? pretože koza má stále brucho ( "funguje" ďalej ako keby sa ani neokotila) a skoro žiadne MLIEKO iba trošku v strukoch ale to je strašne málo a to aj preto kozliatko :( . Kozliatko je zdravé čiperné trošku menšie na môj obdiv aj samé žerie čo inokedy sa museli prvý deň prikladať no toto to zvláda samé :) Skúšal som aj kašu z otrubov ... nejaké rady? stalo sa to už niekomu ?smajlík

25.3.2012 12:56
agentka

XXX.XXX.59.114

je to divné ale i tlustá koza může mít jen jedno - stalo se mi to loni že koza co vypadala na trojčata porodila jedno kůzle a byla dál tlustá - ale měla porod v termínu - pokud to vaše kůzlátko je silné a samo pije bude zřejmě taky narozené v termínu a proč koza nenalila vemeno to může mít řadu příčin - třeba krmení nebo prostě si řekla že tomu malému stačí jen to co má a ona to nabere stím jak kůzle poroste - každá koza je jiná - některá hubená má dvojčata a tlustá jen jedno

Přidejte reakci

Přidat smajlík