Denisala

XXX.XXX.53.122
Dobrý den, asi před 3 a půl měsícem jsem byla u kozlíka s kozičkou (prvnička)(šla jsem ke kozlíkovi v lednu) . šla jsem domů s vědomým že je připuštěná . Ale když nastal čas prskání tak se začala prskat, tak sem si řekla že to nechám na podzim, ale když sem si pak po její říji povídala s maminkou tak mi řekla ať to zkusím znovu ještě, ale ona už se neprskala a teď v březnu se mi začíná kulatit tak nevím jestli moc žere nebo je připuštěná. na internetu sem se dočetla houbelec akorát to že prvničky se na jaře přestanou prskat a začnou zase na podzim prosím o odpověď
ALKAPV

XXX.XXX.150.111
Máme taky stejný problém akorát, koza byla připuštěna 9.1.2012 je to prvnička vemínko neměla žádné. 14.3. jsme ji pořídily malinkého kozlíka kterého máme na chov a jsou spolu. Kozlík dostává denně mléko a svoji stravu ale je fakt že od té doby jsem shledala že se kozence vemínko zvětšuje dnes je již pěkně do ruky (mojí) a jsou velice patrné dvě půlky vemene. Přemýšlím tedy furt zda kozlík mohl nějak kozence vemínko vytahat nebo co já vím a nebo je tedy březí? Já říji spolehlivě nepoznám takže kozel u nás musel zůstat 4 dny a mi hlídali kdy bude skákat a povedlo se za mojí asistence právě toho 9.1.
Jo a ještě jedna věc dnes se mi zdálo že to vemínko má trochu teplejší než jiné dny mohla by mít třeba zánět i když ještě nikdy nedojila? Děkuji zkušeným a prosím o radu...
Tak my jsme prvničku připouštěli 27.1. a už asi dva týdny se jí pomalu zvětšuje vemínko. Do ruky ještě není, ale už tomu moc nechybí, zdálo se mi to brzy, ale už to tak bude. U kozla byla ještě kolem 15. prosince u původního majitele, ale od té doby měla ještě jednu říji a druhou jsme připouštěli.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ALKAPV
napsal(a):
Máme taky stejný problém akorát, koza byla připuštěna 9.1.2012 je to prvnička vemínko neměla žádné. 14.3. jsme ji pořídily malinkého kozlíka kterého máme na chov a jsou spolu. Kozlík dostává denně mléko a svoji stravu ale je fakt že od té doby jsem shledala že se kozence vemínko zvětšuje dnes je již pěkně do ruky (mojí) a jsou velice patrné dvě půlky vemene. Přemýšlím tedy furt zda kozlík mohl nějak kozence vemínko vytahat nebo co já vím a nebo je tedy březí? Já říji spolehlivě nepoznám takže kozel u nás musel zůstat 4 dny a mi hlídali kdy bude skákat a povedlo se za mojí asistence právě toho 9.1.
Jo a ještě jedna věc dnes se mi zdálo že to vemínko má trochu teplejší než jiné dny mohla by mít třeba zánět i když ještě nikdy nedojila? Děkuji zkušeným a prosím o radu...
Loni měla kůzlátka od dvou koz. Ve stádě byla i mladá kozička, kterou jsem nepřipouštěla. Vemínko se jí nalilo a kdybych začala oddojovat, tak jsem ji možná rozdojila. Tak tu vaši možná maličký kozlík stimuloval k tvorbě mléka.
Letos jsem ji připouštěla, jenže se pak přeprskávala, další připuštění už se nepovedlo a teď vypadá jako březí. Tak jsem další, kdo tedy neví.... Vemínko má znatelné, trochu menší než zasušená koza.
denisala
napsal(a):
to je ale hrozné to čekání ale já budu ráda ikdyž kůzlátko nebude hlavně ať se té mojí něco nestane
a další kozenku mám už zamluvenou tak to bude radost chodit navolno po naší krajině a ještě s pejsky
Chodíte s kozenkou navolno? Ja mám z toho strach... Teda bojím sa, že by sa kozi rozbehla a za ňou by sa rozbehla aj kobyla... tú by sme už neudržali
denisala
napsal(a):
ano chodím s ní navolno, protože sem jednou chtěla jít s ní a aji s pejskama a neměla sem tolik vodítek tak sem to riskla a šla vedle psů tak teď už ani neví co to je obojek s vodítkem ....sice si běhá kam se jí zlíbí ale jenom na moji viditelnost dál se bojí jít sama
Tak to je paráda
Možno sa odhodláme na pokus aj my. Snáď nebudem potom viať za kobylou ako šarkan

Taky chodím s kozama na volno. Mám čtyři, v létě k tomu byla 3 kůzlata. Zatím se mě drží. Chce to kapsy plné dobrot.
( Čtyři kozy to nic není, Roklanka chodí s cca dvaceti )
napsal(a):
Taky chodím s kozama na volno. Mám čtyři, v létě k tomu byla 3 kůzlata. Zatím se mě drží. Chce to kapsy plné dobrot.
( Čtyři kozy to nic není, Roklanka chodí s cca dvaceti )
20??
Ja sa ani tak nebojím, že by mi koza ušla... skôr, že by sa niekam rozbehla... a kobyla za ňou... oni sú závisláčky
Pokud si budete kupovat borderku,tak z pracovní linie,pokud možno ,aby oba rodiče pásli,nepase každá. Tohle je moje holka s dětičkama.