Přátelé, chovatelé quessantských oveček. Ještě se u vás nebahní ? Kde se všichni poděli ?
U nás už to vypuklo. Dnes v 10.30 kluk jako buk. Maminka Babetka přivedla na svět čertíka Barnabáška
rybka
napsal(a):
Přátelé, chovatelé quessantských oveček. Ještě se u vás nebahní ? Kde se všichni poděli ?
U nás už to vypuklo. Dnes v 10.30 kluk jako buk. Maminka Babetka přivedla na svět čertíka Barnabáška
My rodíme obvykle po půlce dubna, takže už jsme napnutí. Amálka dneska šla stranou od stádečka, Drobek ji tam střeží a už pár dní za ní běhá jak ocásek, tak už se chystáme. Včera jsme u ní navíc viděla vemínko i naběhnou pipku. Možná dodrží loňské datum - loni 15.4. měla malou Stázičku. :)
Tak jsme tě Zuzi letos předběhli. Vloni jste začali dříve vy. Jinak gratuluji a ať je to holčina
U nás také stále nepřetržitě prší. Barnabášek to stihnul ještě do sucha, ale odpoledne začalo ,, a chčije a chčije " Na zítra mám v kalendáři poznamenané další bahnění tak jsem zvědavá zda bude. Co jsem viděla Jonáše naskakovat tak jsem hned utíkala zaznamenat. Minule nám to sedělo + - jeden, dva dny.
rybka
napsal(a):
Tak jsme tě Zuzi letos předběhli. Vloni jste začali dříve vy. Jinak gratuluji a ať je to holčina
U nás také stále nepřetržitě prší. Barnabášek to stihnul ještě do sucha, ale odpoledne začalo ,, a chčije a chčije " Na zítra mám v kalendáři poznamenané další bahnění tak jsem zvědavá zda bude. Co jsem viděla Jonáše naskakovat tak jsem hned utíkala zaznamenat. Minule nám to sedělo + - jeden, dva dny.
Tak mě čekalo obrovské překvápko - jsou to dvojčata. Máme tak holčičku a kloučka. :) Musela jsem je nakonec přenést do přístřešku a tátu oddělit, jak pořád honil děti ven, aby měl mámu jen pro sebe.
Nakonec to vypadá, že nám jehňátko dá i Isabellka. :) Má bříško a i ji kleslo níže jako vždy před porodem...tak uvidíme. Teď hlavně, aby kojila Amálka oba prcky a budu šťastná jak blecha.
Zuzko gratuluji Vám ke dvojčátkům. Krásné.
Jinak se přidávám k letošním výsledkům - stav 9 kloučků a 1 holka!
U nás to začalo postupně do teď od 23.3.. O jednu holčinu jsme bohužel přišli a taky o jednoho beránka, ale ten nás už v tom počtu tak nemrzí... Máme úplnou beránčí školku! Čekám netrpělivě ještě na dva přírůstky a už se opravdu modlím, aby to byly holky!
No ale jinak nenaděláme nic, hlavně, že jsou všichni zdraví ne?...
Zato u našeho 2. stáda kamerunek jsou to 4 holky a 2 kluci. Zatím...Tam je to veselejší.
Přeji krásná zdravá jehňátka všem!!!
My tiež už máme dve nové malé ovečky. Ešte 3 prírastky čakáme. Jedna kotná ovečka si zlomila nohu /nechápem ako/ .. Teraz má nasadenú termodlahu, dúfam že pôrod aj starostlivosť o malé zvládne ... Foto pred zákrokom
rybka
napsal(a):
Zuzi gratuluji tobě, ale hlavně ovečce, že dokázala sama přivést na svět dvě jehńátka
Myslím, že už jste dvojčátka jednou měli jestli se nemýlím a byla to ta samá ovečka ?
Těším se na fotečku
Ovečce se zlomenou nožkou přeji brzké uzdravení
Díky. Jo jo, je to stejná ovečka. Prvně měla 2 kluky, ale jeden skončil na flačce. Tak jsme teď napnutí, malá vypadala, že moc nepije, tak jsme ji zkoušeli dát z lahve a to nechtěla. Ale měla celkem bříško, tak to snad bude ok. Samotnou ji kojit nechce, ale jak pije brácha, klidně ji postojí. Navíc jsou už od neděle odpolende, tak musí pít, když je stále čilá. :)
Já jsem bohužel lehla, takže fotečky budou později....
lucmeek
napsal(a):
Zuzko gratuluji Vám ke dvojčátkům. Krásné.
Jinak se přidávám k letošním výsledkům - stav 9 kloučků a 1 holka!
U nás to začalo postupně do teď od 23.3.. O jednu holčinu jsme bohužel přišli a taky o jednoho beránka, ale ten nás už v tom počtu tak nemrzí... Máme úplnou beránčí školku! Čekám netrpělivě ještě na dva přírůstky a už se opravdu modlím, aby to byly holky!
No ale jinak nenaděláme nic, hlavně, že jsou všichni zdraví ne?...
Zato u našeho 2. stáda kamerunek jsou to 4 holky a 2 kluci. Zatím...Tam je to veselejší.
Přeji krásná zdravá jehňátka všem!!!
Díky. No, hlavně, že to bylo bez komplikací. Tak aspoň můžete vybrat pěkné do chovu a zbytek např. vykastrovat a dát jen na výpas. Však ono se to určitě zvládne. :)
Budu držet palce, aby se povedly aspoň ještě ty 2 holky. :)
U nás další dva kluci. Bílý Rudolf - narodil se 05.15 a černý Samuel - 16. 35. Opět standartní porody pouze za mého dohledu
No a protože bylo dnes Rudolfa, dostal první beránek jméno Rudík. S druhým ( černým ) jsme již dnes nepočítali a tak nás napadlo, že by se šiklo jméno Sam
Konečně jsem vyfotila naše rošťácká dvojčátka. :) Nakonec dostali jméno Vincek a Stázka. :)
Nám to rodí jak na běžícím pásu. Od 15.4. již máme sedum jehńátek. Smůla jen, že pět kluků a jen dvě holčičky. No snad ty tři co se chystají budou už jenom děvčátka
Po Barnabáškovi, Rudíkovi a Samíkovi konečně první jehnička Valinka ( Narodila se na Valerii )
Pro ty dnešní pro nedostatek času ještě jméno nemám. Jsou tři. Jehnička se narodila 04.15 mamince Emilce. Vloni měla úplně stejné jehňátko, ale kluka Rudyho.
Ráno vylezlo sluníčko a já malou hledala po celém výběhu a takhle si Emilka svou malou schovala
Další porod následoval 13.05 kdy se Majdě narodil také červený beránek. nevěřila jsem svým očím
Odpoledne se ještě umanula i Albínka, že porodí své jehňátko 16.15 a je to strakatý klučina. Tomu se však na svět ještě nechtělo a tak jsem ho musela pomoci vytáhnout. Pak už bylo vše tak jak má být
O Valinku mám velký strach. Ráno měla ucpaný prdík žlutým špuntem a během dne jsem jí zase prdík uvolňovala. Celý den pospávala, neměla zájem o zkotačící bratříčky. Držela se u maminky a ani moc nepila. Je malinká a mám strach, aby to nebylo něco vážnějšího. To dnešní kluci, kteří se narodili odpoledne již večer lítali s ostatními. Sice jen tak, aby byly mámy v dohledu, ale bylo vidět, že jim nic nechybí.
No, to bude zase noc. Doma mi bylo řečeno, že nemám hysteričit, ale myslím, že jsem měla raději veta zavolat. Stalo se něco podobného u vás, že mělo narozené jehńátko ucpaný žlutý prdík ?
rybka
napsal(a):
O Valinku mám velký strach. Ráno měla ucpaný prdík žlutým špuntem a během dne jsem jí zase prdík uvolňovala. Celý den pospávala, neměla zájem o zkotačící bratříčky. Držela se u maminky a ani moc nepila. Je malinká a mám strach, aby to nebylo něco vážnějšího. To dnešní kluci, kteří se narodili odpoledne již večer lítali s ostatními. Sice jen tak, aby byly mámy v dohledu, ale bylo vidět, že jim nic nechybí.
No, to bude zase noc. Doma mi bylo řečeno, že nemám hysteričit, ale myslím, že jsem měla raději veta zavolat. Stalo se něco podobného u vás, že mělo narozené jehńátko ucpaný žlutý prdík ?
Pokud malá pije a je jinak ok, tak bych to tak neřešila. I když vím, že člověk se bojí. Já zas trnu u Stázky, když ji Amálka nechce postát a nechá ji pít jen, když pije i brácha. Spoléhám se na to, že brzy začne ochutnávat i seno a ovesný vločky, apod. a dožene to. Ale stejně ji nechci zatím nabízet, kdyby něco... snad to bude ok. Začínám si říkat, zda by nebyl klid mít jen Vincka...no jo, něco za něco...
Takhle "zašpuntovaná" byla malá Květuška. Asi 3x jsem ji to musela sundavat, ale je fakt, že jinak byla docela aktivní. A je z ní krásná holka, vloni měla malou Žofku a letos nás to teprve čeká. Ale bříško má už pěkný a dneska měla i nateklejší pipku. :) Hlavně aby pila, to je teď nejdůležitější. Pokud máš možnost dát mámu a jí někam společně do klidu, asi bych je oddělila. Klidně ještě s jednou ovečkou, aby neměla máma zas šok, že jsou jen samy dvě. :) To aby to malá neměla k mámě moc daleko. Ale uvidíš, třeba to jen moc prožíváš a bude to ok. :) Což bych Ti moc přála.
Nám vloni malá Žofka taky dost pospávala, i když špuntík neměla, taky jsem z ní byla kapku nervózní...ale asi za 4 dny se chytila a řádila jak černá ruka...no, vlastně spíš karamelová. :D
Ještě mě tak napadá k těm barvám. Takhle "červení" ti zůstávají nebo světlají? Jsem takovouhle barvu viděla na webech z ciziny jen asi 2x, u Tebe je to docela časté. :)
a ještě naši černí ďáblíčci. :) Kteří teda zatím moc nezlobí, ale určitě brzy začnou... zvlášť až přibudou další zlobidla. :)
Tak se nám dneska kolem 15.hod. narodilo další jehňátko - černý beránek od Květušky. Docela změna po loňské karamelové jehničce. Musela jsem s ním Květušce pomoct, měl velikou hlavu, ale zvládli jsme to a prcek se má čile k světu.
pár minut na světě:
Uffffff
Ještě jedna ovečka a máme bahnění za sebou a aby jste měli na co koukat tak tady jsou fotečky
Jehňátka se barevně opravdu vydařila. Vloni měla v tomhle zbarvení jehńátko jenom bílá Emilka a Letos i černá Majda. Emilka vloni kluka, letos holčičku a Majda má klučinu jen škoda, že nám převládají kluci.
rybka
napsal(a):
Jehňátka se barevně opravdu vydařila. Vloni měla v tomhle zbarvení jehńátko jenom bílá Emilka a Letos i černá Majda. Emilka vloni kluka, letos holčičku a Majda má klučinu jen škoda, že nám převládají kluci.
A nemáš info od nových majitelů, jak jsou barevná teď? Docela by mě to zajímalo. :) Jj, u nás zatím 2:1 pro kluky...doufám, že Isabellka bude mít rozum a dorovná to na 2:2. :)
u nás zatím bohužel samí černí čertíci. Aspoň, že si Alex pořídil hvězdičku po mámě a rozliší se tak. :)
Věruška

XXX.XXX.34.243
Dobrý den, poprvé přispívám. Od loňského roku chovám Quessantské ovečky. První ovečka porodila 30.3.2012 malého Kvida, vše proběhlo hladce úplně předpisově. Druhá ovečka porodila 8.4. a narodila se Emička s mamkou byli trochu problémy, ale s veterinářem a antibiotikami jsme to zvládli. Třetí ovečka porodila 11.4. ovečku Izabelku a na to, že to byla prvorodička úplně bez problémů. Teď již všichni dovádí a drží při sobě jako klíšťata.
Věruška

XXX.XXX.34.243
Tak první je Sněhurka s Kvidem fotečky za chvilku mám malý technický problém nejde mi vložit foto nevíte proč?
Věruška

XXX.XXX.34.243
Nevím proč, ale nejdou mi vložit fotečky poradíte mi?
lavacca
napsal(a):
Takže dneska je už možná bílý s mírným nádechem do červena. :) Takové ovečky už jsem viděla...možná je to stejný jev jako červený šiml, kdy jsou šimlové s nádechem do červena místo do modra...
Přidávám do debaty fotečku naší ovečky, která se narodila přesně v tom "zrzavém" provedení (což jsem viděla jen na fotce od původní majitelky), matka je hnědá, otec bílý.
Zůstala jí jen hlava lehce dohněda a maličko hnědší vlna za krkem, ale jinak je normálně celá bílá, prostě vyšisovala.... Ještě jsme ji nestříhali, tak nevím jaká bude po shození vlny.
Je to jako se šimlovkama, narodí se tmavé a pak se dobarvují.
rybka
napsal(a):
Většinou mívají prťata očička do modra a s růstem se to změní, ale bylo by zajímavé, kdyby jim to zůstalo
Mně tohle právě překvapilo, jelikož naše je mají vždy odmala hnědavěžluté, které jim pak ještě světlají. A dosud jsem neviděla modroočko, natožpak v černém provedení. :)
Tak už máme všechny porody za sebou a převažují kluci. Jsou moc šikovní tak doufám, že se nám je podaří udat
lavacca
napsal(a):
Gratuluji. Kolik jich celkově čekáte? a barva tatínka? :)
Otec bílý.
lavacca
napsal(a):
Otec černý. Bílá ovečka je dcerou té na předchozím snímku po bílém beránkovi.
lavacca
napsal(a):
Ještě by měly být dvě, bílá a černá po bílém.
Beránků jsem měl celkem pět, během říje ale byli mladí odděleni a loňské jehničky také. Připouštěl pouze starý devítiletý beran z NL, před týdnem jsem jej daroval do zookoutku k Ostravě, je velice hodný na malé děti, jehňata, je trpělivý a poslušný. mají z něho radost. Mladé bílé beránky jsem nakoupil s tím, že si je vychovám a vyberu pro sebe jednoho do chovu. Ten černý je loňský z mého chovu, je nádherný po černém beránkovi, který šel do jiného chovu a černé ovečce. To je otec černé malé jehničky od bílé ovečky na horním obrázku. Beránci jsou dobře vychovaní, poslušní, samozřejmě občas zabojují o místo ve stádu, ale starý beran je měl pod kontrolou. Dnes si odvezli jednoho bílého beránka a březí černou ovečku do Litomyšle. Pozítří pojede další bílý beránek a bílá březí ovečka do Znojma. Snížím počet na polovinu, Zatím nechám bílého beránka z Ostravy, toho černého krasavce a dvě ovečky, černou a bílou s jehničkami. Odpadne mi hlídání a připařování při říji. V.K.
vokjam
napsal(a):
Beránků jsem měl celkem pět, během říje ale byli mladí odděleni a loňské jehničky také. Připouštěl pouze starý devítiletý beran z NL, před týdnem jsem jej daroval do zookoutku k Ostravě, je velice hodný na malé děti, jehňata, je trpělivý a poslušný. mají z něho radost. Mladé bílé beránky jsem nakoupil s tím, že si je vychovám a vyberu pro sebe jednoho do chovu. Ten černý je loňský z mého chovu, je nádherný po černém beránkovi, který šel do jiného chovu a černé ovečce. To je otec černé malé jehničky od bílé ovečky na horním obrázku. Beránci jsou dobře vychovaní, poslušní, samozřejmě občas zabojují o místo ve stádu, ale starý beran je měl pod kontrolou. Dnes si odvezli jednoho bílého beránka a březí černou ovečku do Litomyšle. Pozítří pojede další bílý beránek a bílá březí ovečka do Znojma. Snížím počet na polovinu, Zatím nechám bílého beránka z Ostravy, toho černého krasavce a dvě ovečky, černou a bílou s jehničkami. Odpadne mi hlídání a připařování při říji. V.K.
U březích zvířat hlavně pozor na manipulaci. Obecně se nedoporučuje nastávající maminy vozit po 4/5 doby březosti. Hrozí otočení plodu, atd.
maci22
napsal(a):
Včera se mi narodil první beránek. Loni se mi narodilo mrtvé jehnátko a tak na tohle jsme čekali jako na zázrak. Bohužel mamince Nastěnce neodešlo lůžko. Máte s tím někdo zkušenosti? Přijede veterinář, předpokládám, že píchne oxytocin a ATB, Doufám že bude v pořádku
Oxytocin by se měl píchnout brzy po porodu, to nevím, zda to už zachrání.... ATB dostane určitě (nejspíš injekčně + ještě čípek) a budu držet palce, aby to zvládla. Dejte pak vědět, jak to dopadlo.
lavacca
napsal(a):
U březích zvířat hlavně pozor na manipulaci. Obecně se nedoporučuje nastávající maminy vozit po 4/5 doby březosti. Hrozí otočení plodu, atd.
Zdravím Vás, Zuzko, ovečky jsou březí 3 a 2 měsíce, rozhodně bych si nedovolil nějaký risk, navíc mám ovečky vychované, důvěřivé, potvrdil mi to i nový majitel, byl překvapen, že vše dopadlo přesně tak, jak jsem mu řekl. Cestou po celou dobu /4 hodiny/ beránek s ovečkou klidně leželi a chroupali seno. Byli volně v os. autě vzadu.
V.K.
Nejhorší zážitek mého života s veterinářem :-(
Přijel vesnický vet a než jsem se nadála píchnul něco zdravému jehnátku i mamince , jednou jehlou jednou stříkačkou a kdoví jaký patáky kromě oxytocinu.Odjel a malej od té doby nepil neběhal jen ležel a měl strašný průjem. do té doby skákal jako kamzík.
Nastěnka naštestí jeho zásah zvládla bez ujmy aspon zatím. Tak jsem volala jiného ten bohužel mohl až večer, ale naštestní Zikmund (narodil se na Zikmunda :-) od poledne do večera ožil a začal pít. ted už zase vesele skáče, strašně se mi ulevilo... Chudáček muj malej asi má silnej kořínek.Nastěnka dostala oxytocit a dávky atb na další 4 dny budu jí to píchat sama. Asi pro příště budu potřebovat nějakého zkušeného chovatele na telefonu. Myslíte že by jste mi někdo mohl dát číslo na sebe?
Já mám zkušenosti se psy a kočkami, pracovala jsem na veterině, ale ovečky mám druhý rok a zatím jsem velmi bezradná.
Napadlo mě jestli nemohlo lůžko vyjít ,ale ovce to po sobě nesežerou ,ne? leda že by to v noci odnesla nějaká kočka. Nevím, ale vet říkal, že by už měla nějaký výtok a byla smutná, ale ona je úplně ok a výtok nemá ani z ní nic nevisí.
Dobrý den,
já jsem s tou nevyšlou placentou měla taky problém. Po porodu jsem ji nikde nenašla, lítala jsem po pastvě celej den abych se ujistila a nic. Ovečka nebyla nic moc celá se třásla a byla taková smutná, veterínář jí píchl oxitociin a týden dostávala antibiotika.
A do dneška nic ani se nečistila jako ty dvě další ovce, ale běhá a je docela v pohodě. Tenkrát mi vet. říkal, že to může vyjít až 20den. Ovce rodila 8.3.2012 a do dneška je mi záhadou, kde by ta placenta mohla být
maci22
napsal(a):
Nejhorší zážitek mého života s veterinářem :-(
Přijel vesnický vet a než jsem se nadála píchnul něco zdravému jehnátku i mamince , jednou jehlou jednou stříkačkou a kdoví jaký patáky kromě oxytocinu.Odjel a malej od té doby nepil neběhal jen ležel a měl strašný průjem. do té doby skákal jako kamzík.
Nastěnka naštestí jeho zásah zvládla bez ujmy aspon zatím. Tak jsem volala jiného ten bohužel mohl až večer, ale naštestní Zikmund (narodil se na Zikmunda :-) od poledne do večera ožil a začal pít. ted už zase vesele skáče, strašně se mi ulevilo... Chudáček muj malej asi má silnej kořínek.Nastěnka dostala oxytocit a dávky atb na další 4 dny budu jí to píchat sama. Asi pro příště budu potřebovat nějakého zkušeného chovatele na telefonu. Myslíte že by jste mi někdo mohl dát číslo na sebe?
Já mám zkušenosti se psy a kočkami, pracovala jsem na veterině, ale ovečky mám druhý rok a zatím jsem velmi bezradná.
Napadlo mě jestli nemohlo lůžko vyjít ,ale ovce to po sobě nesežerou ,ne? leda že by to v noci odnesla nějaká kočka. Nevím, ale vet říkal, že by už měla nějaký výtok a byla smutná, ale ona je úplně ok a výtok nemá ani z ní nic nevisí.
to je mi teda profesionál. Můj tel 728 264 828.
jinak já placentu našla z našich 11 porodů jen 3x (z toho 3x u jedináčka, u obou dvojčat nic). Ovce ji buď sežrala /což se v přírodě děje celkem běžně/ nebo zasáhly kočky...ale o těch pochybuju víc než o ovci, máme pěkný zmlasanky. :)
vokjam
napsal(a):
Zdravím Vás, Zuzko, ovečky jsou březí 3 a 2 měsíce, rozhodně bych si nedovolil nějaký risk, navíc mám ovečky vychované, důvěřivé, potvrdil mi to i nový majitel, byl překvapen, že vše dopadlo přesně tak, jak jsem mu řekl. Cestou po celou dobu /4 hodiny/ beránek s ovečkou klidně leželi a chroupali seno. Byli volně v os. autě vzadu.
V.K.
Tak to potom jo. :) Mám už zkušenosti od jiných většinou začínajících chovatelů, co byli šťastni, že sehnali pár, kdy byla ovečka březí a nedopadlo to... :( Jen mě překvapuje, že začátkem května máte ovečky březí teprve 2 a 3 měsíce. To jste je měl oddělené do beranů nebo jak? Navíc nějak nevidím důvod, proč to takhle zdržovat..... takováhle jehňata můžou do chovu až příští podzim.
Děkuji za kontakt :-)
Doufám že za rok už bude všechno v pořádku.
Nastěnka i Zik se mají skvele takže lůžko asi opravdu sežrala.
lavacca
napsal(a):
Tak to potom jo. :) Mám už zkušenosti od jiných většinou začínajících chovatelů, co byli šťastni, že sehnali pár, kdy byla ovečka březí a nedopadlo to... :( Jen mě překvapuje, že začátkem května máte ovečky březí teprve 2 a 3 měsíce. To jste je měl oddělené do beranů nebo jak? Navíc nějak nevidím důvod, proč to takhle zdržovat..... takováhle jehňata můžou do chovu až příští podzim.
Ovečky byly teprve loňské, dubnové, na podzim byly oddělené od beránků. Původně jsem je nechtěl vůbec zapúouštět. Zdálo se mi to moc brzo, snažím se o malé standartní ouessantky, nechci zakrslíky. Beránka pro ně jsem vybral také až po zimě. V.K.
vokjam
napsal(a):
Ovečky byly teprve loňské, dubnové, na podzim byly oddělené od beránků. Původně jsem je nechtěl vůbec zapúouštět. Zdálo se mi to moc brzo, snažím se o malé standartní ouessantky, nechci zakrslíky. Beránka pro ně jsem vybral také až po zimě. V.K.
Ovečky se běžně připouští už na podzim (záleží samozřejmě na kondici, atd.) z důvodu snadnějších porodů. Později pánev zvápňuje a porod může být komplikovaný. Také záleží na šíři pánve, nikdy nepřipouštět ovci s moc úzkou pánví - i toto se to dědí.
Jinak beran na fotce v chovu nemá co dělat. Má sice hezké toulce, ale točené moc na hlavu.
vokjam
napsal(a):
Ovečky se běžně připouští už na podzim (záleží samozřejmě na kondici, atd.) z důvodu snadnějších porodů. Později pánev zvápňuje a porod může být komplikovaný. Také záleží na šíři pánve, nikdy nepřipouštět ovci s moc úzkou pánví - i toto se to dědí.
Jinak beran na fotce v chovu nemá co dělat. Má sice hezké toulce, ale točené moc na hlavu.
lavacca
napsal(a):
Beránek na fotce je asi devítiletý, byl to před čtyřmi lety můj první, byl hrozně zubožený, vůbec nemohl chodit a ani neviděl. Má orig. NL známky.Za několik týdnů byl v pořádku, odchoval jsem od něho několik oveček a krásného beránka. Rohy jsem musel zkrátit, aby se lépe orientoval. Dnes je se šesti ovečkami v zookoutku u Ostravy na hraní pro děti, je neuvěřitelné, jak je hodný a trpělivý.
vokjam
napsal(a):
Beránek na fotce je asi devítiletý, byl to před čtyřmi lety můj první, byl hrozně zubožený, vůbec nemohl chodit a ani neviděl. Má orig. NL známky.Za několik týdnů byl v pořádku, odchoval jsem od něho několik oveček a krásného beránka. Rohy jsem musel zkrátit, aby se lépe orientoval. Dnes je se šesti ovečkami v zookoutku u Ostravy na hraní pro děti, je neuvěřitelné, jak je hodný a trpělivý.
Bohužel z NL a dalších zemí se do ČR většinou prodávají zvířata sice s PoP, ale nevalné kvality.... taky tomu odpovídá cena. Doufám, že má beran nejen zkrácené rohy, ale je již kastrovaný. Tohle je u beranů hrozně velký problém a bohužel jinak než výlukou z plemenitby se to nedá eliminovat.
lavacca
napsal(a):
Bohužel z NL a dalších zemí se do ČR většinou prodávají zvířata sice s PoP, ale nevalné kvality.... taky tomu odpovídá cena. Doufám, že má beran nejen zkrácené rohy, ale je již kastrovaný. Tohle je u beranů hrozně velký problém a bohužel jinak než výlukou z plemenitby se to nedá eliminovat.
Je pravda, že se k nám málokdy doveze něco kvalitního, ale u nás jsem neviděl lepšího beránka, a že jsem se něco po ovečkách najezdil. Kromě toulců asi 2 cm od lebky nemá chybu, hlavně je malý, silné kostry a má vynikající povahu. jeho syn má ideální toulce. Ovečky po něm jsou také malé a silné, vynikající matky bezvadné povahy. Letos bude mít šest oveček, takže příští rok se uvidí. V.K.
vokjam
napsal(a):
Je pravda, že se k nám málokdy doveze něco kvalitního, ale u nás jsem neviděl lepšího beránka, a že jsem se něco po ovečkách najezdil. Kromě toulců asi 2 cm od lebky nemá chybu, hlavně je malý, silné kostry a má vynikající povahu. jeho syn má ideální toulce. Ovečky po něm jsou také malé a silné, vynikající matky bezvadné povahy. Letos bude mít šest oveček, takže příští rok se uvidí. V.K.
Velikost je v ČR též dost velký oříšek, ale přece jen ta do života berana tolik nezasahuje jako špatně rostlé toulce, které mu případně tlačí na oči, čelist, apod. Samozřejmě, že je ideální, pokud se skloubí pěkné toulce + standardní velikost a povaha /ačkoli zatím jsem zrovna o povaze moc článků ani z ciziny nečetla; ta je totiž z části ovlivnitelná/. Proto by měl chovatel berana vybírat do chovu pečlivě a ne sáhnout po prvním nejlevnějším, co najde (teď nemluvím konkrétně o Vás, to všeobecně).
Pro ilustraci přikládám foto vloni inzerovaného beránka. Z fotky je asi každému jasné, že takovýhle beran do chovu nepatří..i přesto v inzerci zmíněno, že je vhodný do chovu.
Takovýchto nabídek je hodně, často jsou to také berani se zakrslými toulci. Roční beránek už by měl nějak vypadat, o dvouletém ani nemluvím. Na fotografii jsou ročci.V.K.
Vkládám foto pana Kvardy, které mi poslal. Je to párečeček, který si od nás vloni odvezl co by jehńátka a letos spolu mají prvního prcka ( jehničku ).
Betynka ( ovečka ) se narodila jako tmavá ovečka jen kolem čumáčku měla bílé flíčky. Vypadalo to jako by měla knírek. Když jsem jí rozhrnula kožíšek, podsada byla světlá a vyrostla z ní krásná šimlová ovečka. Oba rodiče Betynky jsou bílí. Vypadá, že i jejich holčička bude v barvě ,, šiml "
tak jak Vám rostou jehňátka? Mně se konečně podařilo ty naše zlobidla nafotit. :)
Kluci:
a princezna. :) Je trochu od hlíny, tak na fotce není čistě černá jako normálně. :)
Tieto ovečky sú pre mňa momentálne novinkou. V prvom momente som sa potešila, že konečne niečo vhodné pre nás, na náš menší pozemok (cca 1000 m2) a mala som chuť okamžite bežať a nejaké si zohnať Samozrejme zvíťazil rozum a teda v prvom rade si musíme čo to o nich pozisťovať. Je toto plemeno skutočne vhodné pre nás? Zháňame ovečky na vypásanie záhrady, tiež pre potešenie nám aj deťom. Musia byť preto mierne, priateľské a prítulné. Sú tieto ovečky také? Tiež musia byť nenáročné na kŕmenie, ustajnenie... Aké majú nároky tieto ovečky? Aký rozmer by mala mať pre ne maštaľka? Tiež vlastním 2 fenečky border collie, jednu z nich trénujem na pasenie... sú tieto ovečky vhodné? Nie sú príliš vspurné, ostré na psa? Ak sa z nejakých príčin nemôžu pásť, vystačia si dočasne s nakosenou trávou v menšom výbehu (máme zdroj lucerny aj trávy)? Zo zbežného preštudovania čo som kde pochytila, prišli mi priam ideálne, to mi pripadá nemožné
V čom je zádrhel? Stačí chovať spolu ovečku a barančeka? A treba ich niekedy nejak oddeľovať, napríklad v čase keď sa narodí jahniatko alebo tak? Budem vďačná za všetky informácie, prípadne odkazy na veby, kde info nájdem, ďakujem
akami
napsal(a):
Tieto ovečky sú pre mňa momentálne novinkou. V prvom momente som sa potešila, že konečne niečo vhodné pre nás, na náš menší pozemok (cca 1000 m2) a mala som chuť okamžite bežať a nejaké si zohnať Samozrejme zvíťazil rozum a teda v prvom rade si musíme čo to o nich pozisťovať. Je toto plemeno skutočne vhodné pre nás? Zháňame ovečky na vypásanie záhrady, tiež pre potešenie nám aj deťom. Musia byť preto mierne, priateľské a prítulné. Sú tieto ovečky také? Tiež musia byť nenáročné na kŕmenie, ustajnenie... Aké majú nároky tieto ovečky? Aký rozmer by mala mať pre ne maštaľka? Tiež vlastním 2 fenečky border collie, jednu z nich trénujem na pasenie... sú tieto ovečky vhodné? Nie sú príliš vspurné, ostré na psa? Ak sa z nejakých príčin nemôžu pásť, vystačia si dočasne s nakosenou trávou v menšom výbehu (máme zdroj lucerny aj trávy)? Zo zbežného preštudovania čo som kde pochytila, prišli mi priam ideálne, to mi pripadá nemožné
V čom je zádrhel? Stačí chovať spolu ovečku a barančeka? A treba ich niekedy nejak oddeľovať, napríklad v čase keď sa narodí jahniatko alebo tak? Budem vďačná za všetky informácie, prípadne odkazy na veby, kde info nájdem, ďakujem
K dětem osobně nedoporučuji berana - v době říje a po porodu ovečky je ostřejší a kombinace jeho a dítě by nemusela dopadnout dobře. Obecně neradno berana mazlit, takže pokud chcete vysloveně 2 mazlíčky dětem, tak sáhněte po ovečkách (holkách).
Na pasení psem bych je nedoporučila - jsou takové plašanky a věřím, že by se dřív uhonily než se psem spolupracovali. Sice máme fenu, která k nim pravidelně chodí, ale ta nemá tendence pást. Druhá fena ano a holky opradvdu s vyděšeným výrazem zdrhají.
Zdravím, já mám dva vnoučky a třetí je na cestě. Do výběhu k ovečkám je beru a Jonáše ( berana ) pro jistotu kurtuji na úvaz po celou dobu, kdy se ve výběhu s dětmi sdržuji. Je mírnější než náš první beran, ale je to prostě beran a jedná dle svého uvážení. Když už se mu zdá, že je člověk na jeho území déle než se mu líbí, dá to občas najevo.
Naše ovečky jsou velmi komunikativní a příjdou si i na drbání. Jehńátka jsou pro děti velká atrakce a podívaná k nezaplacení, obzvlášť v podvečer, když začnou být aktivní a chtějí se bavit. jinak, pokud máte menší prostor a neuvažujete , že by jste chov rozšiřovali, pořiďte si jen ovečky a máte problém s beranem a dětmi vyřešen.
Krom feny do výběhu psy bereme, ale také ne moc často. Ne, že by byly nějaké komflikty, ale naši psi s oblibou pojídají ovčí bobky, obzvlášť náš ovčák Dalas. Ten nedělá nic jiného než, že běhá po výběhu s čumákem u země. Je jako bagr a ovečky ho nějak zvlášť nezajímají.
Co se týče nenáročnosti chovu tak co se píše je holá pravda. Na spásání ideální ( ovšem zabežpečit keře a stromy, také si rády na nich smlsnou, hlavně v zimě ), ustájení ( domeček ) moc nevyužívají, mají rády volnost a prostor.
Samozřejmě máme domeček pro ovečky k dispozici, ale takřka vůbec ho nevyužívají. Chodí tam jen proto, že tam mají lizy a sem tam nějakou dobrotu ( ovoce, zeleninu ). Nocují na volném prostranství ve výběhu, většinou kolem krmelce ( i v zimě ).
Myslím, že když si zadáte do vyhledávače - Quessantské ovečky, vyjede vám již dost chovatelů, kteří o nich mají na svých stránkách povídání a sdělují tam i své zkušenosti, takže pěkné počteníčko a pokud chcete ovečky jen na spásání je to správná volba.
musela jsem odskočit, tak jsem to nedopsala. Co se týče náročnosti na výpas jsou opravdu nenáročné. Kopřivy teda nepasou, ale většině stačí posekat a nechat trochu zaschnout a taky si dají.
My pro ně máme jen přístřešek + lehají za keře (jedovaté tisy, takže je nejí). určitě postavit tam, kde se nejvíce budete zdržovat. Původní domek byl na druhém konci ohrady a zvlášť holky byly schopné stát v dešti jen, aby na nás viděly.
info i kontakty na chovatele najdete zde: http://ouessant.webnode.cz . Snažila jsem se tam udělat takový přehled, co a jak. :)
Dobrý den, je velká pravda, že jsou tyto ovečky velmi nenáročné. Měla jsem o ně v zimě velký strach, ale ony vypadaly velmi spokojeně. Když byly velké mrazy neustála jsem to a schovala je do chléva, ale vím, že jiní chovatelé je nechávají celou zimu venku. Já jsem citlivka a mámy čekatelky jsem nesnesla vidět jak leží na zemi. Měli nachystáno v krytém výběhu podestýlku a kdoví co a oni se leželi na mrazu na holé zemi. Tak jsem je schovala:)
Jinak beran je beran s tím se nedá nic dělat, ale ovečky jsou milé,nevybíravé a kouzelné a jehňátka no ty mě zaplatila celé ty bojůvky s beranem. Jsou to ty nejhezčí chvilky.
Vřele doporučuji na spásání trávy a na pomazlení ne v tom pravém smyslu jsou tyto ovečky nejlepší volba
Ešte mi bolo odporučené plemeno scudo, o tom ale neviem nájsť zhola nič, ak neberem v potaz pár strohých informácií. Vraj sú miernejšie ako ouessantské ovečky. Viete to porovnať, prípadne niečo viac o tomto plemene?
Ovečku s baránkom sme chceli práve preto, že môžu mať z jari jahniatko, je to také krajšie, keď sa zvieratká množia. Nemám tu na okolí nikoho a nič, nemám kam ovečky odviezť k baránkovi. Je baran veľmi protivný?
Čo sa psov týka, sú teda alebo nie sú príliš plašivé? Naše feny si behajú voľne všade podľa svojej vôle, mladšia bude určite stále pri ovciach, ak necvičí alebo nie je s nami, stále trávi čas pri kačiciach, hydine, králikoch, proste potrebuje byť pri zvieratách. Nerada by som mala vzpurného barana, ktorý by za každú cenu šiel do fenečky len čo ju zabdá, už len z princípu.
Prípadnem ak by sme skutočne len na vypásanie, čo takto kastrovaný baran? Nie je kľudnejší? Namiesto ovečiek dvoch baránkov? Alebo tieto sa nekastrujú?
Skutočne hľadám niečo nenáročné, ako na priestor, tak na podmienky. Je prípadne iné plemeno, ktoré by podľa vás bolo vhodnejšie? Pracovala som kedysi na farme s koňmi a ovcami, viem čo potrebovali ovce tam, ale v hobby chove som skutočne laik, stále sa ešte len orientujem.
akami
napsal(a):
Ešte mi bolo odporučené plemeno scudo, o tom ale neviem nájsť zhola nič, ak neberem v potaz pár strohých informácií. Vraj sú miernejšie ako ouessantské ovečky. Viete to porovnať, prípadne niečo viac o tomto plemene?
Ovečku s baránkom sme chceli práve preto, že môžu mať z jari jahniatko, je to také krajšie, keď sa zvieratká množia. Nemám tu na okolí nikoho a nič, nemám kam ovečky odviezť k baránkovi. Je baran veľmi protivný?
Čo sa psov týka, sú teda alebo nie sú príliš plašivé? Naše feny si behajú voľne všade podľa svojej vôle, mladšia bude určite stále pri ovciach, ak necvičí alebo nie je s nami, stále trávi čas pri kačiciach, hydine, králikoch, proste potrebuje byť pri zvieratách. Nerada by som mala vzpurného barana, ktorý by za každú cenu šiel do fenečky len čo ju zabdá, už len z princípu.
Prípadnem ak by sme skutočne len na vypásanie, čo takto kastrovaný baran? Nie je kľudnejší? Namiesto ovečiek dvoch baránkov? Alebo tieto sa nekastrujú?
Skutočne hľadám niečo nenáročné, ako na priestor, tak na podmienky. Je prípadne iné plemeno, ktoré by podľa vás bolo vhodnejšie? Pracovala som kedysi na farme s koňmi a ovcami, viem čo potrebovali ovce tam, ale v hobby chove som skutočne laik, stále sa ešte len orientujem.
Skudde je o něco větší, povahově nemám srovnání. Ale většinou čím větší, tím bývají klidnější. :)
beran umí být protivný, fenu bych tam bez dozoru nenechávala - stačí aby ji vzal 1x na záda a je z ní mrzáček. Pokud budou odděleni plotem, nevidím zas tak velký problém.
Dva beránky . kastráty samozřejmě můžete mít. Kastrovat jdou jak po porodu kastrační gumičkou, tak i později v narkóze. Nás stála u 4 měsíčního beránka 350,-. (před 4 lety). Finančně vás vyjdou mnohem lépe než ovečky (beránka od 1000,-, ovečky od 3000,- - dle barvy a původu to jde u beránků až do 4 tisíc, u oveček až do 7 tisíc.
Naše ovečky jsou s kozama na jedné pastvině. Nemají s tím žádný problém. Naopak letošní beránek berán s skamarádil s kozlatama a vyvádí s nima. Dospělí beran ( jeho otec ) je velice ochranářský a jak se někdo objeví v ohradě tak ihned k němu vystartuje . Běží jak kdyby Vás chtěl srazit k zemi, ale na poslední chvilku zastaví, tedy pokud se nedáte na útěk. Pokud neuhnete tak je hrozně zvědaví a nechá se i podrbat. Na děti si nikdy nic nedovolil, ale do manželky si už i drcnul. Tak nevím.
Ale je to hrozně legrační kolik statečnosti se vejde do takového malinkého zvířátka.
Jinak jsou velice nenároční .
Teď máme volného toho maličkého beránka tak kdyby měl někdo zájem je zde.
BobCZ
www.ahele.cz
Páteční velké malé překvápko. :) Je to beránek, říkáme mu Zpozdílek - narodil se 3 měsíce po ostatních. A to jsme si mysleli, že Isabellka už letos žádné jehňátko mít nebude. :)
Věruško, to musí být krása. Já byl rozhodnutý si pořídit jenom černé, bílé mám čisté Skudde.
Černá je pro ouessant typická, tak jsem ji chtěl mít a šířit, ale jak tak koukám na fotografie v této diskusi, tak si říkám, že i ta červená má něco do sebe. A co potom ta vaše karamelová - to musí být paráda.
Nějaký podzimní snímek by nebyl? Jinak se mi vaše stádečko z dřívějších fotek moc líbí.
Je vidět, že i zavčasu necháváte ovečky stříhat. Stíháte to před porodem anebo po něm?
Aojky
nádhera to je a ta karamelová je nejmazlivější. Fotečky pošlu později.) V loni jsem stříhala v březnu před porodem. Potom mě střihač odjíždí do zahraničí.) tak abych měla vše O.K. musela jsem v březnu, ale bylo to tak akorát. Ještě, že jim stačí jednou ročně tyto ovečka jsou fajn:)
Přeji hodně úspěchu v chovu.
Tak dnes to začalo, beránci začali nakrývat ovečky, jehňátka by mohla být koncem dubna.
Chován čtyři ovečky, dvě černé a dvě bílé a dva beránky, černého a bílého. Dříve jsem měl 10 oveček a 4 beránky a stádečko bylo v pohodě. Nyní, když jsou beránci jen dva, musím je během říje držet zvlášť, aby se zbytečně neprali a měli čas na ovečky. V.K.
My letos vůbec nemohli sehnat střihače. Dívám se tady na iFauně na inzeráty a všude píší - je to jen o dohodě, dojedeme kamkoliv... Ale když jsem si já podal inzerát, že mám čtyři ovce na karlovarsku, tak neodpověděl jaksi nikdo. Nakonec jsme čirou náhodou v jedné vsi asi 15 km u nás viděli na křižovatce auto s nápisem stříhání ovcí na dveřích, tak jsme pána zmermomocnili a ovendy nám ostříhal a kopýtka zarovnal. Ale už to bylo v létě.
Takže teď na zimu nemají úplně dorostlou srst a do ostříhání si začátkem léta taky užili v horku to svoje.
Ale to byly klasické velké ovce, ne Ouessant, ty máme až letos od podzimka. Tak uvidíme za rok. Klidně bych si troufl je stříhat sám, ale ty ceny za strojky... ups, to je dost.
Věruško, tak že karamelovou ovečku moc pozdravuji.
Vokjam, máte to moc krásně udělané. Hotový hotel pro ouessantky :). Moc vám tu krytou zpevněnou plochu závidím, ale spíš přeju. I vašim ovečkám. My začínáme, takže to taky nějak skoulíme dohromady. Teď jsme měli brigádku ve výběhu celý výkend. Porazili jsme nějaké staré ovocné stromy, dali jsme nové mladé, okolo samozřejmě ohrádky proti ovendám, shrabalo se lupení, co ovce nedojedly, pouklízely větve a hnedle to jinak vypadá. Jinak jsem viděl na nějakých holandských fotkách skupiny s více berany ve stádě, a tak jsem si říkal, že když jich se asi hodně (kusů celkově), tak že je to v pohodě. Ale pak někde někdo psal, že ti ostatní berani musí být vykastrovaní, jinak že se nesnesou, ani když jsou to stáda o mnoha hlavách.
Tak vaše osobní zkušenost je jiná, že? Více beranů se sneslo, ale chce to asi i štěstí na konkrétní kusy a mít dostatečně vhodné podmínky, členitý výběh, krmelec přístupný z obou stran a podobně.
Jinak ten váš černý beran na fotce vypadá skutečně náramně, i když není až tak moc vidět. Ale to jistě bude parádní kus a ty toulce se zdají být dostatečně daleko od hlavy - no super!
Náš beránek (letošní květnový) je takový divnější. Nechá se hladit od dětí, když byl čerstvě dovezený, tak za člověkem chodil jako pejsek a byl moc milý, ale teď, co má tři vlastní ovečky, je náladový. Jednou je prima, jindy vskočí do krmelce a lehce si tam a dělá si na něj nárok (on vyskočí i na velký kulatý slisovaný balík sena, když chce), párkrát mě už zkoušel trknout, ale bylo to spíš takové srandovní pošimrání (je malinký, hravě ho unesu). No ale teď o víkendu se choval divně. Naše ouessant mají takový stálý výběh se zázemím a pak je občas (tak 2-3x týdně) dám na jiný výběh, ten má jen nízké oplocení, takže je tam kvůli cizím psům nechci nechávat na noc nebo i déle, no a na tom novém výběhu začal prohánět svoje ovečky, asi na něj šly touhy nebo se nudil nebo nevím a jednu ovečku (tu nejhezčí, nejkontaktnější a nejmilejší, ale bohužel i nejmladší (červencová) napálil zezadu a ona tak zvedala zadní levou nožku. Když za mnou běžela pro seno, tak běžela normálně, čiperně a zdravě, ale když se v klidu pásla, tak nožku odlehčovala a přizvedávala k tělu. A pak jí zase napálil, do toho samého místa. Tak jsem na něj měl trochu vztek. Pak jsem mu dal do toho "denního" výběhu seno, tak se tam utábořil a dal děvčatům klid a ta se shánčlivě pásla po tom výběhu. Tráva je tam ještě pěkná a je jí dost, ale on je prostě magor. Možná už by je chtěl pářit, ale ony ještě nejsou zralé. Tak možná budou děvčata chodit na denní výběh sama a beránek bude na ně čekat v "domácím" výběhu.
Zajímavé bylo, když jsme jim v tom výběhu krom těch ovocných stromů porazili i takový zakrslý nezdravý dutý smrk, tak zatímco velké ovce se můžou po smrkových větvích utlouci, tak ouessant to nejedly, i když měly větve přímo ve výběhu. A poté, co jsem ten výběh uklidil, větve odnosil a dal vše do cajku, tak mi zbylo pár větví smrkového chvojí ze zimování zahrady, tak jsem je jen tak položil do výběhu ouessant, že s nimi pak něco udělám a ovečky se na větvičky hned vrhly a jak jim to šmakovalo. Asi si toho ve výběhu nevážily a když to zmizelo, tak pochopily :).
Zpevněným, částečně krytým výběhem se velmi usnadní péče o ovečky, hlavně za nepříznivého počasí a v zimě. Pokud jde o zmíněné čtyři beránky , byli to tři polobratři stejně staří a "šéfoval" jim starý bílý beránek. Opravdu byl klid a pořádek. Černý beránek na horním snímku je loňský, opravdu pěkný a hodný, z mého chovu. Jeho matku i otce jsem prodal a nakoupil tři bílé beránky, z nich jsem si vybral a ponechal jednoho. Tito dva stejně staří,spolu vyrostlí se ale při říji oveček zajímali jen jeden o druhého a prali se. proto jsem je od sebe oddělil.
honzapm
napsal(a):
Dobrý den,
posouvám nahoru.
Kdo a kolik oveček a v jakých barvách chováte? Já se před měsícem stal majitelem 1,3 stádečka.
Vše černé.
Tak my máme stádečko 1,3. Beran je karamelový(po dovozech z Holandska), ovečky zwart (hnědavá, dovoz Německo s PoP), černá(taky dovoz Německo) a hnědočerná (dcera zwart). Bohužel ta zwart a černá už jsou 9 leté, tak uvidíme, zda zvládnou zimu...už je na nich ten věk hold znát. Až nás opustí, chtěla bych ještě 1 karamelovou ovečku. Už mám vyhlídnutého i otce (je to překrásný beran, tak bych ráda jeho geny. :)).
Dřív se mi ještě hrozně líbili šimlové, ale už mě to nějak přešlo. A bílým jsme na chuť nikdy nepřišla.
Přikládám fotku z loňského podzima (letos spolu ještě vyfocení nejsou, jelikož ta zwart porodila až koncem července a beránka, takže teď na říji jsou oddělení, aby taťka synáčka neproháněl. Klučík v úterý odjíždí do nového domova, tak pak půjde mamina zas zpět do stádečka a uvidíme no. Ta černá letos měla s vypětím sil dvojčata, tak uvidíme, jestli se ještě povede příští rok nebo zda to bylo její poslední potomstvo)
Vokjam, díky za další snímek. Máte to opravdu vychytané a velmi inspirativní. My bychom měli stodolu k tomuto použitelnou, i by to do ní nebylo v zimě (sněhem) daleko s vodou, senem atd., ale ve stodole je jaksi toliko "krámů", že už se tam ty ovenky nevejdou :). Letos tedy bude alternativní zimování a příští rok zkusím něco vymyslet. Prosím, máte na podlaze litý beton nebo písek nebo něco jiného? Můj zrak není nejbystřejší, díky.
Zajímalo by mne, když navracíte beránky po říji k sobě, jak reagují? Je chvíli trochu divočeji a pak se uklidní? Nebo vše ok? Mám tři stáda (různá plemena, ale asi se zaměřím jenom na jedno plemeno) a přes zimu bych je asi chtěl mít v jednom výběhu (jedno seno, jedna voda...). Na porody, jaro, léto, říji bych je měl zvlášť. Výběhů mám dost, ale už teď mě docela zmáhá lítat s vodou 3x, plus tři krmelce atd. Tak aby při spojování stád nevznikly nějaké boje.
Lavacca - zdravím a děkuji za obsáhlý popis. Můžu se zeptat, jak starý byl váš chovný beran na fotce v době její vzniku (loni)? Máte nějakou zkušenost se životností ouessantských oveček nebo spíš odhadujete, že devátým rokem už to "budou mít za pár"? Někde jsem četl, že ovce může žít i dvacet let, ale to je asi hodně individuální, i s ohledem na plemeno, že? Takže u těch ouess. tak těch deset let?
A pozorujete nějaké rozdíly ve stavbě těla (mohutnost, tvar hlavy, těla, zadek) podle barvy? Mě ty černé přijdou takové stejné, kdežto další barevné rázy jsou (někdy) trochu větší, delší nebo nemají zadek tak typicky ouessantsky useknutý. Zdá se mi to nebo máte podobnou zkušenost?
PS: ten červencový beránek byl inzerovaný ´Romeo´? Tak už se našel kupec? To je dobře.
Ještě by mne zajímalo, jestli se vaši beránci chovají ke všem ovečkám stejně nebo jestli mají nějaké favoritky.
Mám stádo 1,3 (ovečka nar. 5.4.2012, ovečka nar. 21.4.2012, beránek nar. 5.5.2012 a ovečka nar. 4.7.2012) a beránek tu nejmladší ovečku trochu honí. Trochu i pajdala nejdřív na zadní nožku (viděl jsem ho potom, jak jí nabral - a to už pajdala - bídák) a pak zase pajdala na přední nožku. Ale jen když šla pomalu, při pastvě. Při běhu (např. když jim nesu seno) nepajdá vůbec. Nejdřív jsme přivezli beránka, pak tuto nejmladší ovečku a byli spolu sami v menším výběhu. Myslel jsem, že už je takto nechám jako pár, ale pak se mi naskytly ještě dvě ovečky (ty dubnové, najednou), tak jsem je vzal. Ty dubňačky jsou tandem, dělají si vše spolu, jdou kam chtějí atd. a malinká ovečka byla fixovaná na beránka, takže ta zase chodí všude s ním. Je i nejdrzejší, nechá se sama jediná pohladit. No ale poslední dobou (tak deset dnů) se mi zdá, že ji beránek prohání. Možná ty dubnové už mu voní po říji, tak ji, coby "mládě" odhání? Nebo nevím. Jen doufám, že až i ona dospěje, tak je bude mít rád všechny tři stejně a nebude mezi nimi dělat rozdíly.
Máte to taky tak nebo je některá ovenda i vyloženě utiskovaná beránkem?
honzepm: Drobek měl v době focení skoro 1,5 roku. :) Na webech z ciziny píšou až 15 let, ale co se týče chovu, končí u oveček 7., max. 8 rok. Takže u nás byl už ten 9.rok asi výjimečnější... uvidíme, co teď. Amálka (černá) se krásně říjela, Drobek si jí hlídal, tak uvidíme, zda z toho něco ještě bude. :) Jj, Romeo byl právě ten malý zpozdílek. :) V úterý si pro něj má přijela paní - bude mít 2 nevěsty, tak se mu tam bude určitě líbit. :)
Ano, je to tak. Ono barevné rázy vznikaly přikřížením dalších plemen. Ta přerostlost, delší hlava, apod. je nejčastější u bílých, ale i u šimlových. U karamelových je to celkem už stálé. :) Přece jen se do nich sem tam vmíchá zas ta černá, která už je krásně ustálená za ty generace. :)
U nás je favoritka ta černá (ačkoli po příjezdu k nám byl nadšený a běhal jak ocásek za hnědočernou - byla stejně stará, tak ho měla ráda nejvíc. :) starší holky ho nějakou dobu braly jako cizáka. :D). Hnědočernou má taky rád, ale zwart celkem odhání - přijde mi, že je to tím, že nešla tak brzy do říje a on to cítí...a bere jí jako "nepotřebnou". Navíc ona je šéfová stádečka, tak se občas přou i o pozici. Ale že by ji úplně odháněl, to ne. Jen jí většinou všechno sežere před nosem.
Honzapm: Vážený příteli, těší mě Váš zájem o miniovečky, napsal jsem Vám odpovědi na všechny Vaše otázky, přidal jsem i další foto a pak, když bylo hotovo, se mi vše podařilo smazat... Neměl jsem už náladu vše psát znovu. Bylo by lepší se setkat a pohovořit, pokud to vzdálenost dovolí. Mám zkušenost /jsem také holubář/, že ti, kteří si zde nejvíce rozumí, jsou od sebe bydlištěm velmi vzdáleni.
V.K., Rpety u Hořovic okres Beroun, tel. 739 420 045.
Vokjam, ou, to zamrzí. Ale i tak díky za odpověď a krásnou fotku. Ten dřevěný srub je snový.
Od nás (Karlovarsko) je jaksi všude daleko...
Taky přidám snímek těch mých černochů.
Je z 24.11.2012, teď už jsme skoro týden pod sněhem (650 m n.m.).
Beránek je celkem fotogenický, ale děvčata se ke mě raději otáčejí zády.
Nevím, zda si to mám brát osobně.
Na černoškách (Ouessant) se mi mj. líbí, že spasou bez řečí téměř všechno.
To se s masnými ovcemi vůbec nedá srovnávat.
Ty na nové pastvě spokojeně mlčí tak týden a potom řvou a donucují si příkrm.
Další fotka ouessantských děvčat z 24.11.2012.
A nakonec neposeda beránek s jeho nejvěrnější ovečkou (červencová).
Je ještě tuze malá, tak nemá známky. Mám je pro ni připravené, až bude větší.
Ani netuším, jak by v těch jejích miniaturních ouškách mohla známka držet.
Zdravím,, před několika roky jsem koupil čtyři beránky přímo v Karlových Varech /p. Bartoš/, když jsem začínal. Měl perfektní chov. Pokud jde o dřevěný domek, je to "u sousedů" /sestra/, kde vypásám. El. ohradník /samovýroba kromě zdroje/ je na to ideální. V.K.
Pan Bartoš tenkrát choval čistokrevné černé ouessantky. Dřevěný domek /ne srub/ je využíván k celoročnímu bydlení, výrobce Bios Dobříš. Zdravím, V.K.
Dobry den Ouessantaci:),
mame dve ovce: berana a ovci, oba rok stari, jedna se o Ouessantske ovce. Jak uz napovida nadpis, problem je v tom, ze ovce neustale meci, predevsim teda v rannich hodinach a to klidne od pul 6(dnes) az treba do 10, nekdy i pres cely den. Pred mesicem se ji narodil maly beranek, porod a vse probehlo velmi hladce, avsak presto, ze je maly zdravy, maji plno louky na spaseni, sena, vodu, tak ovce furt meci, az je to k nevydrzeni. Myslite si, ze treba to muze byt zpusobeno nejakym vnitrnim parazitem? Samozrejme, ze pokud nema maleho v dohledu, tak meci, to je pochopitelne, ale maly je stale u ni. Dekuji za pripadnou radu
frankie33
napsal(a):
mame dve ovce: berana a ovci, oba rok stari, jedna se o Ouessantske ovce. Jak uz napovida nadpis, problem je v tom, ze ovce neustale meci, predevsim teda v rannich hodinach a to klidne od pul 6(dnes) az treba do 10, nekdy i pres cely den. Pred mesicem se ji narodil maly beranek, porod a vse probehlo velmi hladce, avsak presto, ze je maly zdravy, maji plno louky na spaseni, sena, vodu, tak ovce furt meci, az je to k nevydrzeni. Myslite si, ze treba to muze byt zpusobeno nejakym vnitrnim parazitem? Samozrejme, ze pokud nema maleho v dohledu, tak meci, to je pochopitelne, ale maly je stale u ni. Dekuji za pripadnou radu
Parazit to na 99,9% není. Je to prostě jen o výchově - pokud ji máte naučenou, že přijdete a dáte ji dobrotu, klidně si to takhle vynucuje celý den. Jediné, co na to funguje, je totální ignorace.
U nás pomohlo odčervení - injekčně Biomec a do vlny Arpalit.
Ovce měla ve vlně nepředstavitelné množství klošů (už jsme ji tak bohužel koupili).
Byla z toho tak stresovaná, že neustále bečela a měla silný průjem,
který se mi nedařilo vyléčit, ani dietou (seno), ani aktivním uhlím.
Nakonec se jí do srsti dostali i ti brouci, kteří rozkládají trus, jak byla znečištěná.
Musel jsem ji nůžkama vzadu celou ostříhat a odčervit, i když podle kupní smlouvy
odčervovaná letos byla. Příští týden přijede střihač, tak snad už vše bude v pořádku.
Ty kloše měla na sobě i její jehnička, jak od ní cucala nebo když na ní ležela.
Pokud můžete zcela vyloučit tyto problémy, dáváte pitnou vodu a trochu jádra (oves)
pro lepší tvorbu mléka, nemáte problém s vemenem a jiné, tak platí, co napsala Zuzka.
Všechny zdravím. Já pravidelně odčervuji a nikdy jsem problém s klošema neměla. Letos jsem si koupila nového berana a když jsem minulý týden stříhala ovce tak jsme na kloše narazily u jedné ovečky a hlavně je měl ten beran. Podle střihače se drží nejvíc na beranovi a na jehňatech. prodal mi prostředek na venkovní parazity aplikuje se to za krk jak u psů a jmenuje se to SPOT ON má to vyzkoušené u ovcí co stříhá v zahraničí tak snad to zabere a neuškodí těm mým ovečkám:) Dnes se mi většina podařilo naaplikovat jedna ovce a dvě jehňata zdrhly tak snad se mi to podaří zítra. Přeji všem pěkný den
frankie33
napsal(a):
Zdravím. Vaše ovečky se staly rodiči a s tímto nastává i starost o potomka. Ovečky jsou po celou dobu, kdy jsou jehňata s nimi ve výběhu hlučnější. Bečí i když mají jehńátka na dohled a o to víc se hlasově projevují, když je nevidí.
Určitě to není žádným parazitem. Pokud berana s ovcí pravidelně odčervujete, mělo by být jehně pokud pije mateřské mléko chráněno. My odčervujeme nejdříve ve dvou měsících.
Jinak ovce si rychle navyknou pokud budete často navštěvovat výběh, předkládat dobroty a budou si je pak hlasitě vynucovat kdykoliv vás uvidí.
Dá se to odnaučit, ale trvá to dýl, vyžaduje trpělivost a pevné nervy.
Do výběhu choďte jen v nejnutnějším případě ( podat vodu či založit seno ), střídejte se, aby nechodil jen jeden na koho jsou ovce zvyklé a vůbec si jich nevšímejte.
U nás to první rok bylo stejné. Ovečkám jsme podstrojovali a pak stačilo, když vrzla vrátka a nastal hned koncert. Pak jsme lítali stále s něčím jen, aby na chvíli přestaly a místo, aby se to zlepšovalo tak to bylo horší a horší. ( To nepíši o době kdy měly jehňata ).
Dnes jsou v pohodě, nebečí a hledí si svého, ale když příjdou jehńátka tak s nimi i čtvrtrok kdy musíme jejich mateřskou výchovu tolerovat a pokud to nejsme my, nebo sousedé ochotni po tuto dobu snášet tak by bylo na místě zvážit zda dál chovat či nikoliv
Přeji pevné nervy.
věruška
napsal(a):
Všechny zdravím. Já pravidelně odčervuji a nikdy jsem problém s klošema neměla. Letos jsem si koupila nového berana a když jsem minulý týden stříhala ovce tak jsme na kloše narazily u jedné ovečky a hlavně je měl ten beran. Podle střihače se drží nejvíc na beranovi a na jehňatech. prodal mi prostředek na venkovní parazity aplikuje se to za krk jak u psů a jmenuje se to SPOT ON má to vyzkoušené u ovcí co stříhá v zahraničí tak snad to zabere a neuškodí těm mým ovečkám:) Dnes se mi většina podařilo naaplikovat jedna ovce a dvě jehňata zdrhly tak snad se mi to podaří zítra. Přeji všem pěkný den
Věruško, zdravím.
My taky kloše nikdy v ovcích neměli, jen tahle jedna zprůjmovaná je měla (a její jehnička též).
Problém je v tom (si myslím), že původní majitelé ji loni neostříhali.
Takže vlnu má už tedy pořádnou.
Možná právě to se klošům na ní tak moc zalíbilo, v jiných ovcích nejsou.
Ale spíš je to tou kombinací - původ (kde mohl být kloší ráj) a neostříhání.
Možná je chytla až u nás, kdo ví. Ale měla je prostě jen ona a její mimino.
Dekuji za odpoved :) Pecivem je uz nekrmim vubec, proste radsi at rve a prestane(pouze ovce rve, beran je flegmos, tomu je vse jedno:)) nez furt jim tam dohazovat, vsiml jsem si totiz, ze i driv placha ovce uz najednou zamnou pobiha, kdyz jim jdu treba dolit vodu. Jinak letos jsme jeste neodcervovali, respektive nemame s tim zkusenost, jelikoz ovce mame teprv rok a od puvodnich majitelu jiz byly odcervovany. Ovsem zeptal bych se, zda je nutné jit k veterinarovi pro odcervovaci prostredky nebo se daji zakoupit nekde volne? A dale me zajima, jak resite treba agresy berana? Ten nas byl vzdycky plachy ale v zime trochu zdivocel a i kdyz ted jak uz jsou vsichni pohromade venku je relativne klidny, tak si obcas bouchne, ale nejsou to rozbehy pres celou louku spis tak lokalne a po prasteni se uklidni..ale k otazce, cetl jsem na netu, ze je mozne ho shodit na zem a jakoby znemoznit, cimz mu dokazu dominantnost nebo jej proste prastit a odstrasit kdyz se rozhodne zautocit, priznavam, ze docela to funguje, ale nevim, jestli je to spravny pristup. Dale jeste jsem nasel na internetu tzv. beranni stit(doslovny preklad)http://www.premier1supplies.com/img/newsletter/10-112006/ram_shield_special.jpg .. pry velmi ucinne, ale u nas asi k nedostani. Omlouvam se za vycerpavajici vyklad
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím přátelé quessantek. Bohužel u mě se nedaří a z důvodů zachování dobrých sousedských vztahů musím po letošních prvních úspěšných odchovech quessantky zrušit. Dost mě to mrzí a tak se chci poptat zda byste neměli někdo zájem o starší ovci, ročního berana a měsíčního beránka. Vše registrované, ostříhané, upravené paznehty, zvyklé na úvaz. Beran je hodný. Mrzí mě to, ale bohužel se nedá nic dělat
Dobrý den, chci se zeptat na váš názor, jak vypadají rohy mého berana. Rostou dobře? Děkuju
maxik11
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat na váš názor, jak vypadají rohy mého berana. Rostou dobře? Děkuju
Přiznám se, že jsem takhle rostlé toulce ještě snad neviděla...hlavně budou beranovi za chvíli bránit ve výhledu, takže 100% nevhodný tvar. Teda pro něj je to lepší než ty zarůstající do lebky, ale do chovu bych ho nedala, aby to nepředávala dál.
Správně by měly jít od hlavy v úrovni brady, ne očí, jak se děje u vašeho beránka...
Pepo, zkazím vám radost.
Beránek není Ouessant, ale Skudde.
A na Skudde ještě ani nemá příliš kvalitní toulce, aby to stálo za množení.
Je zmrzačený jedním spojením s nekvalitní Ouessant, a to mu zničilo toulce.
Nepoužil bych ho ani do Skudde, natož do dalšího mršení Ouessant.
Budete tak produkovat křížence dvou různých vřesovištních plemen
Ouessant x Skudde, která jsou si možná pro laiky podobná.
Bohužel, dost často se to děje např. v Německu, kde jsou lidé extrémně
neznalí. U nás se to rozmáhá též.
Sice to ke mě máte přes celou republiku, ale kdybyste měl zájem,
jednoho zcela špičkového letošního Ouessant beránka tu mám.
A pro vás by byl zadarmo.
Má úcta. H. z g.
Pepo, prohlédl jsem si vaše krásné fotky ještě jednou, důkladněji.
Ten váš beránek není Ouessant x Skudde, jak jsem psal výše.
Ale je to Skudde x nějaké dlouhoocasé plemeno.
Odtud ta částečná atrofie (oslabení) toulců (rohů).
Mohl se narodit spojením Skudde x Šumavka, kde samci toulce nemají
a tudíž došlo u potomka k jejich částečnému oslabení a šíří se to dál.
Samozřejmě nemusí pocházet k přesného takového spojení,
nemusí být první generací. Šumavka může být někde v pra (prapra)
předcích. Případně jiné plemeno či kříženec.
Proč píšu:
Navíc má váš beránek velmi špatný ocas, který žádné ze tří vřesovištních
plemen nemá. Patří tam Ovce vřesová (vřesovištní), Ouessant a Skudde.
Krátký ztenčující se ocas je pro ně zcela typický a charakteristický.
Je to jedna z výhod těchto malých plemen.
Dochází k lepšímu nakrytí a celá ovce je mnohem čistší.
Krátký ocásek je velmi praktický.
Krom množení kříženců by vám v budoucnu mohl nastat problém.
Pokud na miniovečky pustíte většího křížence, mohou mít problém
s porodem - jehně může být po otci více narostlé, což má za následek
těžší porody.
Ouessant beránek do chovu má mít, krom špičkových toulců, které jsem
letos v inzerci na iFauně ještě nezahlédl, co nejmenší tělesnou konstituci.
Ouessant oproti Skudde nikdy nemá křídově bílé nohy.
Křídově bílou hlavu. Skudde má hlavu částečně klabonosou, plnější, jinou,
zejména čumák. Skudde má jiný typ vlny, což je viditelné už napohled,
má jiný typ-směr růstu a utváření vlny.
Skudde rodí 3x za dva roky, případně každé jaro (dle podmínek a průběhu zimy).
Rodí bez problému i dvojčata.
Ouessant rodí vždy konec března, duben, květen. Jedináčka.
Dvojčata u ouessant, případně jiný termín porodu (zimní) svědčí o jejich
křížení v rodičovské či pra- prapra- rodičovské linii.
V případě dotazů se neváhejte ptát.
Pepo, jedna z vašich oveček má menší růžky.
U Ouessant je to nežádoucí (nicméně se to vyskytuje).
Důvod - spojení se Skudde kdysi dávno, případně spojení s Ovcí vřesovou.
Samice ovce vřesové mají růžky všechny, u Skudde má růžky cca 40% samic.
U původních Ouessant, z malého francouzského ostrova u Bretaně,
se růžky u samic nevyskytují.
Některé Ouessant nesou znaky spojení s muflonem, jiné s Ovcí vřesovou.
(Rozličné barvy, bílý čenich, příliš rozestoupené toulce...)
Doporučení - nakrytí současných ovcí lepším beránkem,
selekce z vlastních dcer, jejich ponechání, odklonění současných samic
a pořízení nového, špičkového, chovného beránka.
To je vše - hodně úspěchu ve zkvalitňování chovu.
U ostatních chovatelů je mi jedno, co na dvoře mají.
Vás a vaše perfektní fotky (Cholmogory a Orlovky) znám z Drůbeže,
proto plýtvám svým časem a energií na psaní takovýchto nevyžádaných elaborátů.
Och, učiteli, děkuji.
Ještě jeden rozdíl mezi Skudde a Ouessant - beránci Skudde jsou nádherní.
Umí se nést jako opravdová vysoká zvěř (lehkost, ladnost, rozvážnost,
důstojnost, majestát?)
Ouessant - šašek, kašpárek, do zookoutku (prostě pejsek, vždy při člověku)
Skudde berani jsou plaší, důstojní, k lidem v naprosté většině neútoční.
Drží si odstup a není vždy snadné se k nim přiblížit.
Ouessant je otravný asistent. Ultra otravný.
To ale zjistí jen ten, kdo obě plemena v čistokrevné formě bude léta mít,
a hlavně důkladně pozorovat.
Nejen z gaučíku.
Každý den vídáme nové a nové inzeráty na plemeno Ouessant.
V drtivé většině případů jsou směšné.
Nádherný beránek - pouze do chovu - NE NA MASO (následuje
řádka vykřičníků, o kterých nám (pravý) profesor Reinisch při přednáškách
psychologie vyprávěl, že jsou znakem nedostatečného sebevědomí).
A beránek má pak toulce jako na následující fotce.
Přitom to je šestiměsíční (čili už dospělý a plodný) kus.
V takovém věku by měl mít důstojné a velmi výrazné toulce.
Tyto růžečíčky odpovídají růžkům roční samice Skudde. Chudák kluk.
Ale šup s ním do chovu, páč je ho přece škoda.
Je na místě pochybovat, zda atrofie růžků není způsobena
atrofovanými kulkami - neplodností beránka.
Co ale po takovém chudákovi chtít, když byl počat otcem,
který sám má toulce - řekněme - velmi problematické, nekvalitní,
navíc má opět dlouhý ocas, jako v Pepově případě, tudíž nese znaky
nežádoucího křížení s dlouhoocasými bezrohými plemeny ovcí.
Člověk aby se bál, že za 5 let nebude možné koupit špičkové Ouessant.
Názorná ukázka, jak to opravdu, ale opravdu vypadat nemá.
A jeden z mých šestiměsíčních beránků. Takto vypadají všechny mé obchovy,
je vyfocený náhodou - žádné vybírání toho nej nej nej.
Srovnejte sami rohy - toulce - mého beránka a stejně starého černého beránka
z předchozího příspěvku.
A to je dávám zadarmo sousedovi, kterej mi pak vynadá, že jejich maso bylo cítit.
Kaňour jeden nevděčnej. :).
Navíc - moje odchovy jsou nerozmazlené - nezničené - drží si od lidí odstup
A NETRKAJÍ.
.
Nějak nechápu, proč se tu už po několikáté řeší dodatek v inzerátu -...."ne na maso, ale pouze na chov..... "
Většina inzerentů tím stejně nemyslí na plemenitbu a jestli jo, tak.... říká se, že každá věc si časem najde svého kupce. No tak jej někdo koupí, a když nepochopí na poprvé, tak pochopí na podruhé. Někdo je nepoučitelný, někdo se učí rychle, tak proč se tím vzrušovat. A jestli někdo v takových inzerátech vidí konkurenci, tak asi není moc pevný v kramflecích ! ! ! ! !
Pravda, jsou lidé, kteří mají co říci k naprosto každému tématu.
PS: pro podobné omyly existuje funkce Editovat svůj příspěvek
po dobu 15 minut po jeho odeslání, pokud na něj někdo rychleji
neodpoví - potom už to nejde.
Teď jste si na něj odpověděl sám, učiteli.
Tak vám aspoň popřeju krásné nedělní odpoledne až podvečer.
Právěže nám většina pedagogického sboru na obou třech mých VŠ říkávala:
"Kolegové, jsme na akademické půdě. Prosím, oslovujte nás tituly námi získanými.
Tj. Inženýr, Asistent, Doktor, Docent." Profesorů tam mnoho nebylo. Logicky.
A Honzíkovi to utkvělo v hlavičce a hodně se toho držel.
Na rozdíl od spolužáků, kteří pak vypadali trapně, když Inženýrovi říkali Profesore.
A tak, abych třeba náhodou taky nevypadal trapně, vám říkám učiteli,
neb váš titul (dosud) neznám, a (možná drze a mylně) pochybuji,
že máte Profesuru, pane Kolego.
Jejdá už zase... NEMÁM titul ! ! ! (tak že ani mylně, ani drze / ale zas nějak moc hloupý nejsem, nebo jo, Honzo ? / ) Tak že kolega taky nejsem
Za tuhle mou přezdívku (NE TITUL) může koleguv pes, který si dělal co chtěl a tak jsem mu říkal že je profesor - Takhle to myslím bylo doopravdy, protože už je to víc než 20 let co jsem ji poprvé použil. A vzhledem k tomu že vždy se najde někdo, komu to začne vadit, tak ji už se škodolibou radostí používám všude možně
Vzdělaných lidí si opravdu vážím, ale jakmile si někdo na titulu zakládá, tak.... tak už si ho vážím trošičku míň.

profesor1
napsal(a):
To učiteli zní hrozně! ! !
Nechtělo se mě to psát znovu(ani kopčit). Navíc nikdo není dokonalý, ale to vám určitě cejchovaný profesor Reinisch říkal.
A dík za přání, nápodobně, aspoň ten podvečer. Neděle se vydařila, sluníčka habaděj, tak že podzimní depka zase o něco menší.
Profesore, když se neděle vydařila a sluníčka bylo habaděj, nezkusil jste vyrazit do mladých smrčin kouknout, jestli rostou houby?
Takže dávám na výběr - Učiteli nebo Kolego.
Klidně si vezměte čas na rozmyšlenou.
Přidám mé letošní stádo Ouessant ovcí. Fotky jsou červencové (21/7/2016).
Beránek na nich je tříměsíční - to pro srovnání, jak vypadají tříměsíční toulce
u předpisového kusu.
Nechám to na vás. Vzdělaný jste na to dost, aby jste vybral správně, věřím vám
A k těm vašim ovenám - nejsu pověrčivý, černé kočky se nebojím, na třináctku nevěřím, klidně si rozložím stan u hřbitova..., ale kdybych večer vlez do chléva a tohle černé na mě vykouklo, tak si asi ušpiním spodní prádlo .
A ta pastvina byla taky nachystaná na reklamní foto? Co to je za louku? Já tam vidím samý jílek, to je vyseté?
Kolego, myslíte tu zválenou neposekanou přerostlinu?
Tak to je skutečně vytrvalý jílek a bylo to políčko, převážně bramborové i jiné.
Ony se tam ostatní druhy už ukazují. Tady na horách se seká až v tom červenci,
letos ale Medard úřadoval pečlivě, takže se síklo až v srpnu.
Miniofcí mám osm + jehňata a mají cca 1,5 hektaru, takže spásat nestíhají.
Po seči už je to lepší. Některý blok nechávám volný a rok tam nechodí - střídačka.
Jinak zlé jazyky jim říkají Gaučíkovky. Netuším proč.

honzapm
napsal(a):
Dobrý den, seno ven.
Moc krásné jsou

Ja bych mel porad pocit ze jim neco chybi ze jsou takovy nedopeceny :).

Česnek?
Já bych řekl, že jsou pečený až dost. Uplně spálený, a tak dočista zčernaly.
A budou teď chodit Učitele a další strašit do stájí a maštalí. Uí.
Bububu...

Stříhání Visantíků, provizorní přepouštěcí ohrádky, provizorní přistínění.
Nakonec David Zdrha ani nepotřeboval kábl, má strojek na baterii
a může od letoška za ofcema chodit kamkolif.

Lilo: nepochlubila... ?
Povedlo, mám dvě letošní holčičky. Ale pořád mám rozeseté inzeráty na DE, AT inzercích a nula... jeden velkochovatel z Bavorska přislíbil, že by mohl vyšetřit jednoho beránka na příští rok, ale ohledně samic...k těm se člověk prostě nedostane. Fakt nevím, kde je zakopán pes :(
Jj, ty jacoby jsou jacoby pekelní
Konečně mi jede internet. Děkuji Vám Honzo za podrobný popis. Samozřejmě jsem ho kupoval jako špičkového beránka Ouessant. A k té ovečce vím, že nemá mít rohy, ale v chovném stádu, když jsem ji vybíral, žádná z ovcí, ani matka, rohy neměla. Navíc vybírala si ho moje žena Dáša protože se jí velmi líbil. Ale má z něho radost,
účel tohoto malého stádečka je pouze vypásání travin a náletových stromků. A s tím, že si toto plemeno oťukám, a pokud si budeme navzájem vyhovovat tak bych si pořídil i další stádo čistokrevných s rodokmenem. Za nabídku překrásného beránka moc děkuji, zatím ji nevyužiji.Otec tohoto beránka byl maličký a černý s mohutnými rohy a matka byla světle hnědá. Pepa
Lilo, to je Rudolf, beran z května 2014. Rodí se jedináčci, mají se královsky.
Nejen pod maminkou, ale i u mne.
Na toulcích jsou krásně vidět všechny tři sezony 14,15 a kus 16 + dvě zimy.
Ideální znak pro určení věku, pokud by někdo narazil na neseriózního prodejce.
Léčené chcípáčky bych neuchovnil.
Kolego, já ovce zásadně nepřikrmuji - už jsem psal výše, kujví to charakter.
To byste koukal, jak Ruda za větvičku nebo lístek třešňový panáčkoval.
Nejraději měl ale ostružiník.
Rudolfa a dvě děfčata jsem nedávno odklonil do nového domova.
Tak se tam na ně můžete zajet podívat.
Novým majitelům se Šárka, Helena a Rudolf prý moc líbějí.
http://www.westernburianek.websnadno.cz/
Berana už mám nového a zrovna předevčírem jsem na něj koukal,
jakou má fantastickou hřívu. Karlík je a bude boží. Nafotím.
Moniko, toť. Třešně jsou mňam.
Uí. Má úcta.
No kozam tresne moc nejedou...asi to bylo spis ze zvedavosti to pozovani... maliniky, ostruziniky to je jina... jinak mate hezke fotky a zvirata na nich... jo sezona a zima stejne tak jako porody u rohatejch se proste poznaj... a to i v pripade ze se prikrmuji... proste je tam vetsi vydej... pro urceni veku je to take dobre... ale hlavne pro urceni zdravotni kondice... ja jsem spis na ty kozy nez na ofce... kdyz koukam na inzeraty nekdy je to pekna tragedie...
Nejde o příkrm, jde o to, že když má beran sezónu a ve stádě konkurenci, tak v tu sezónu skoro ani nežere a jen si hlídá ovce, které mu zrovna zavoní. To byla jen úvaha o tom hladovém znaku na parohu jak se ptala kolegyně
A z očí mu kouká že by chtěl za tu pózu něco lepšejšího než třešňový list. To mě nikdo nevymluví!
Moje mini maji tresnove listy za ultrapochoutku, ostruzini az pak. A beran, i kdyz ma ted cas sexovani, zere malo, kdyz hodim slusnou 1 vetev z tresne, treba i se zlutymi listy - sex jde bokem a zenske od vetve odezene, aby ji krkoun ozral sam Hazim je vic od sebe.
Mate nekdo zkusenost - zerou miniovce listy z bezinky? A ty cerne kulicky? Zatim jsem jim nezkousela dat. U nas jinak chutnaji i jerabiny bobule cervene, vrbove listi a jiva, smrk berou jen v zime kdyz jine neni.
Diky Honzo, pristi rok jim dam vetve cerneho bezu Jinak od 3. let jsem vyrustala v cizine (rodice Cesi), anglina a cestina jsou me jazyky, akcent mam krasne prazsky nebo krasne americky z NJ. Na prumce v CR spoluzaci lezeli smichy na lavicich, rada jsem je bavila, kdyz jsem anglicky text prekladala do cestiny Uz umim cesky vic slov nez anglicky, jen mam nejake "sve" vyrazy, např. hezke "sexování", ale sny mam porad ceske nebo anglicke, v duchu nadavam tak i tak, i po 42 letech v CR Denne slysim, mluvim, obema jazyky.
Mne jako laikovi se fotky tvoje Honzo a vojkam beranku libi, ja sleduji jen toulce a telo - beru to tak, ze jsou beranci cistokrevni, drazsi papiraci a pak nepapiraci, levnejsi. Vsechno na svete se ruzne krizi - i lidi tomu se nezabrani. Jen by lide pri prodeji meli rikat pravdu.
Zdravím, černí beránci mají doložitelný původ do třetí generace, kohoutková výška obou /jsou to bratři/ 41 cm, váha 18 kg, jsou čerstvě ostříhaní. U bílých a jinak barevných jsou vlastně všichni kříženci. V.K.

Vokjam: Máte pěkné ovečky. Z Honzypm si nic nedělejte. Je občas chytrej jak rádio

Taky občas ale Profesor to alespoň myslí ve vtipu, takže když má člověk alespoň trochu smysl pro humor a nadhled, tak se tomu může zasmát
Fajn den
PS: I k těm malinkejm ovečkám musí člověk v zimě kvůli vodě, pokud je nemá ve chlívku, tak je už jedno, co chováte... seno zařídit člověk musí, vodu jim zavézt taky, oplotit trávu taky..
V zimě mám taky ruce v kapsách kvůli zimě jde mě o ruce v kapsách přes léto!
No a že jsem chytrý občas-často jako rádio si myslím často, naštěstí mě tu vždy někdo usměrní (občas je to boj! )
Vtipný, vtipný... spíše jsem se naučíl zoufalství řešit smíchem. Doporučuji, je to pak snesitelnější
Zdravím, přátelé, jen na vysvětlenou, až vám bude 70 let, budete mít za sebou 20 let práce zootechnika /krávy, koně/, pak 24 let soukromého podnikání /velkochov králíků a holubů, při tom doma se ženou 14 let 2000 slepic na produkci vajec a pak 10 let chov brazilských potemníků - 250 kg za měsíc/, dáte si v lednu při pasení oveček také klidně ruce do kapes a budete poslouchat, jak spokojeně chrupají, přestože mám doma plný seník kvalitního ručně nasušeného sena a otavy. V.K.

vokjam
napsal(a):
Zdravím, přátelé, jen na vysvětlenou, až vám bude 70 let, budete mít za sebou 20 let práce zootechnika /krávy, koně/, pak 24 let soukromého podnikání /velkochov králíků a holubů, při tom doma se ženou 14 let 2000 slepic na produkci vajec a pak 10 let chov brazilských potemníků - 250 kg za měsíc/, dáte si v lednu při pasení oveček také klidně ruce do kapes a budete poslouchat, jak spokojeně chrupají, přestože mám doma plný seník kvalitního ručně nasušeného sena a otavy. V.K.
Smekám před Vámi pomyslný klobouk...ať Vám zdraví a síla vydrží!

Vokajm : to je dobrý výčet. Tak ať společně ještě dlouho ve zdraví chroupete a užíváte si "malinké"
vokjam
napsal(a):
Zdravím, černí beránci mají doložitelný původ do třetí generace, kohoutková výška obou /jsou to bratři/ 41 cm, váha 18 kg, jsou čerstvě ostříhaní. U bílých a jinak barevných jsou vlastně všichni kříženci. V.K.
Vokjam - máte to moc pěkné, všechna čest.
Však si vás velice dobře pamatuji už několik let.
Na ty afrikánové záhonky v trávníku a ohradníky proti visantíkům.
A dřevěný domeček a tak dále.
Také na zastřešené zázemí, které je v zimě tak praktické.
A už tenkrát jsme vás, nejenom se Zuzkou F., upozorňovali,
že tam máte beránky Skudde a křížíte si to vesele mezi sebou.
Což o to - to je naprosto vaše věc a chyba toho, kdo od vás koupí.
Ale určitě cítím nutnost na tuto politováníhodnou nesrovnalost upozornit.
Už jen kvůli tomu, že jsem chytrej jak rádio, a rádia prostě neumí mlčet,
jak známo.
Ale ten prostřední beran je pěkný, ten nejčernější. Ten se líbí i mě,
a to už je co říci.
O to smutnější to křížení se Skudde je, že tam máte ty jiné doložitelné kousky.
Třeba ta tři bílá jehňátka - ani jedno není pravý Visantík.
Bílé nohy (Skudde), u dvou jen minimální pískový pruh za krkem.
Zadní nožky mají všechna bílá jehňátka příliš masivní na Ouessant.
Prostě to Skudde z nich ani po šesti generacích křížení nezmizí.
U bílého berana můžeme pozorovat typický Skudde čenich a kost
a jiné rýhování toulců - Skudde a Ouessant mají rýhy odlišného typu.
Však kdo zná vaše fotky, co tu jsou na webu z historie, ten ví.
Mohl bych pokračovat, ale nechci, neb tady už několik let nepadá snaha
na úrodnou půdu. Jen jsem vám ty kříženečky s chutí pochválil.
Např. světlá ovečka nejvíc vlevo u ohradníku je předpisová Ouessant,
ta vedle ní už nikoliv. Plemenář vezme metr, a "jak je to malé", tak to - většinou -
projde. Však bych mohl pokračovat...
Taky se mi narodila letos ovečka s mini-růžky - a už je z mého chovu vyřazena.
Také jsem míval ovečku, která rodila v lednu - vyřazeno. Také jsem míval ovečku,
která měla dvojčata - vyřazeno. Také jsem míval dlouhou ovečku - vyřazeno.
Také jsem míval ovečku s dlouhým nevřesovištním ocáskem - vyřazeno.
Prostě nekompromisní selekce.
Je fakt, že plno lidí ani neví, že kříží. Trochu to zkomplikoval fakt, když před pár
lety Francouzi uznali i jiné barevné rázy u Ouessant, než byla černá-černohnědá.
Najednou každá malá bílá ovce je Ouessant - a na Skudde se zapomíná.
Lidi holt málo poslouchají rádia.
Jano, máte pravdu - prodejce by měl při prodeji nebo před informovat.
Jenže - mnozí prodejci ani neví (nebo nechtějí vědět), co vlastně chovají/nabízejí.
Tak snad se vám v ČR líbí? A letos jste sehnala neprašné seno?
Už ho nemáte v garáži?
ZOO Praha má moc pěkné Ouessant v mnoha barvách, tam byste jistě pořídila,
a nemáte to daleko.
Honzo, mate pravdu, ze mnozi nevedi, zda maji krizene nebo ne - ani ja. Kdyz prodavam moje 2-3 deti (pokud beran znasilni i ovecku se kterou se nesnaseji ), lide prijedou, obhlednou rodice a male si odvezou. Reknu, ze nemam papirove ovce (mam jen 3+1), jsem registrovana, a ja kadruju kupujici, aby se k mym detem chovali dobre, odmitam ty, co se uz v telefonu ptaji, zda je hned muzou "sezrat". Moje mala chlupata rodina ma jmena, jako psi, ziji u nas na furt, zabit zvire neumim ani nechci, leda kdyby se trapilo. Jehneci a zvireci deti nejim odmala. Jim jen dospelaky
Driv jsem si myslela, ze 100% super Ouess. jsou ty s rodokmenem, drahe, papirove, co jsou na ne dotace a ty levnejsi, co mam i ja, jsou bez rodokmenu.
V lese jsem ultrastastna, a pokud nepujde EU totalne do haje, kam se zatim vydava, tak tu asi i skoncim. Me deti jsou Cesi jak poleno, i kdyz jsem je naucila oba jazyky, jsou tu doma.
Mate super pamatovaka ! Rozhodla jsem se tehdy jinak, ze prodame dum, uz to bezi, s tim, ze pak postavim jiny, pidimidi na duchod, kde si venku udelam tu drevokulnu na seno a uz se nebude prikladat do kamen v obyvaku - coz ted mame, a mym plicim to taky vadi. Doktor mi zatim nezakazal ovecky a psy, ale spis proto, ze vi, ze by neuspel, i kdybych mela odejit na oblacek driv. Zatim je kolo sena furt v garazi, ale vic si vybiram, nosim na ksichtiku respirator a bryle na oci, kdyz pracuji se senem, nebo hnojem. Kdyz susim nasi travu, a obracim seno na zahrade, take frajerim v respiratoru a brylich, bavim kolemjdouci
Jinak mi tu nekdo skvele poradil, davat kolo sena na lezato, lip se pak rozebira.
Rada tu ctu a ucim se od Vas zkusenych - velky dik
Co myslite temi mini ruzky? Holky maji mit hole hlavicky? Moje maji asi 0,5cm cudliky a jeste jsem nevidela ani u cizich ovecku bez cudliku...
Jano Jano, co to čtu? Prodej vašich dětí? Znásilnění? Majn Got!
(Majn Got - to znamená v češtině něco jako - Dobrotivé nebe :) :) )
Tak jsem rád, že si polepšíte-polepšujete.
Letos mám malé balíky. Už mě to s těmi velkými taky nebavilo.
Pro ty miniovečky ty velké kulaté balíky nemají smysl.
Z louky jsem jich sklidil 11 a využil dva. Co s tím zbytkem?
Dal jsem je sousedovi - má čtyři býky, tak to využije.
Když velký balík načnu, tak je to na dlouho, než ho spápnou.
Když jim ho do krmelce nakulím celý, tak jim akorát navlhne.
I když je krytý střechou, tak prostě tou zimní vlhkostí z boku atd.
Mám na mysli tyhle minirůžky - literatura je uvádí a toleruje.
Já je selektuji pryč. Jen tak, pro můj lepší pocit perfekcionisty.
Marie mě dnes kontrolovala. Dala by si švestku, ale už nemám.
A můj nový plemeník, Karlík, má nádhernou, ale opravdu nádhernou hřívu.
Takovou jsem u tak mladého Visantíka dlouho neviděl.
Tak jen pro ilustraci, jak by měl vypadat 6,5 měsíční Ouessant beránek, vč. toulců.
Já taky ne, Kolego, ale co mi zbývá? Jak jsem koupil, tak chovám.
Mohu být rád, že na mě ještě něco zbylo. Přece nepojedu někam
dálku, když mohu mít malého i ze sousední fsi. Paní měla ještě jednoho,
ale ten měl dvě hlavy. Tak toho jsem raději nebral, on by sežral víc.
A pindíka měl jenom jednoho (koukal jsem mu) a kulku taky.
Ale věčná škoda ho zaříznout, on udělá službičku ještě někde jinde.
Přece ho paní nevyhodí? Hurá do chovu + Má úcta.
Kolego, vy jste nebyl na Seči, nebo trpíte nespavostí?
Tak když měl Karlík včera ten svátek (dostal jabloňový lupínek, abyste neřekli),
tak ještě jeden snímek + druhý, jak již si čiperně zastává své povinnostě.
Diky Honzo za foto miniruzku, takove jsem jeste nevidela.
Kolo sena v garazi mi vydrzi pro mych 3+1 na 3/4 az 1 rok. Garaz je sucha, tepla, neshnije nic - ale prasi to, zabira misto za auto, kulna venku nebo garaz, kazde ma sve pro a proti. Male baliky v okoli nejsou, louku nemam, ususim tak 30 pytlu max. ze zahrady a u nas je 1 pytel na 1 den.
Jo jsem na Seči, a to jsem akorát šel nad ránem spát - to byl mejdan Konečně jsem viděl Hipííísačku bez čepice
Dvouhlavého Visantíka sháním, že víc sežere by nevadilo, já bych si jednu hlavu vypreparoval na zeď a jednu bych mu nechal.
Marie na švestičky, Karlík třešňový list, teda to máte stádo plné gurmánů. Já jsem taky na švestičky, ale tekuté, naštěstí zásoby mám, tak v zimě můžu stále mlsat.
Máte nejen pěkné stádečko, ale i pěknou travičku, zřejmě nějaká polabská nížina. Tady už párkrát přešel ranní mrazík -5°C, tak už se to tak nezelená.
Kolego, neuvěřitelné. Takže Veronique už nevypadá jako Kalimero?
Jano, vy jim dáváte seno celoročně?
Zajímavý dlouhouchý kříženeček.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/inzerce/r/detail/2866713/ovce-ouessantska-beran/
.

Jana: to je naivní představa. Stále se máte hodně co učit (to my všichni samozřejmě).
To, co je optimální pro zvířata, se jen velice zřídka schoduje s tím, co pro ně v reálu děláme...
Většina lidí má miniovce na výpas. Přece jen z nich toho mnoho jiného není.
Masa pomálu, chuť si zatím nikdo, komu jsem je dal pro konzum, nepochvaloval.
Mléčné nejsou, plodné taky ne. Rodí jedno mimino (mám-li použít Janinu terminologii).
Někdo si chce preparovat jejich hlavy, ale takových lidí je málo a jsou divnější.
Takže co s nimi jiného? Výpas a pást se a pást a pást a pást.
A při dotaci senem se ta vypasená plocha snižuje. Takže já seno nedávám proto.
Chci, aby objely sad několikrát dokola za sezonu, aby byl pěkně udržovaný.
No a to, že ho ještě počůrají a povíteco, tak to je příjemný bonus.
Jediná škoda, že neumí bojovat s hlodafci typu krtek nebo hryzec.
To by byl pak f sadu uplnej ráj už ale...
Zdravím všechny, nechtěně jsem se tu zapojil do polemiky ohledně ouessantek. Obdivuji, jak se může někdo "kvalifikovaně"vyjádřit k některým detailům podle nekvalitní fotografie. Nebudu se o tom rozepisovat. Spíš mě zarazilo vyjádření o kvalitě masa, která je u ouessantek vynikající.
Honzo, co ten zarostlý obraceč? Takhle se chová hospodář? Přidal jsem foto larvy brazil. potemníka-zofobas morio. V.K.

Mmchdem: Honzopm - s tím obrázkem pod nickem jste mi udělal radost. Ale nejlepčí byla stejně (t)lama s patkou!
Pánové, hrabačky a obracečky mám dvě. To jen tak pro info.
A JE TO TU! Rozdíly mezi plemeny Ouessant a Skudde z neznalosti popřeme
a budeme dělat, že žádné nejsou. Juch.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/inzerce/r/detail/2874013/zakrsleho-beranka-skudde/
.

Dík, lamo
Kříženky Ouessant x Kamerunská.
Proto ty nožky gazelí, proto ta vlna, proto ty porody v září a říjnu.
Dbejte na porody u Ouessant duben-květen (výjimečně březen - druhá půle)
a ojediněle červen - to když nezabřezne při první říji.
Ouessant nerodí v lednu-únoru, ani v září-říjnu.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/inzerce/r/detail/2890588/ovce-ouessantske/
.
No tak to pak nechapu... protoze my mame ovecky na 7000 metrech a krtinec na krtinci vypada to tam jak po orbe... zatimco soused ma louku na seno hned vedle a krtinec zadny... ze by to bylo o podminkach? nebo ze by quesantky odpuzovaly krtky zatimco suffolkove je pritahovali? ja mam spis pocit ze jde o podlozi, o podminky...
Ouessantky nejvíce samice, vydávají hlavně při kopulaci zvuky o frekvenci vyžší než 20 kHz - ultrazvuk, který mohou vnímat např. delfíni, netopýři či krtci. Proto se ti krtci drží stranou. (taky toho netopýra a delfína už vůbec ne, v blízkosti jejich ohrad neuvidíte! )
(honzapm bude asi taky vnímavější, protože jej minule přítomnost u kopulace jeho Ouessantek, taky rozhodila! )
Hezký den přeji všem
K těm krtkům. Když je půda úrodná na žížaly a humosní tak krtci nedělají krtince protože jim stačí i v zimě probíhávat svoje stávající chodby a v nich najdou dostatek žížal a pod. Když je potravy málo musí proto neustále dělat nové chodby a hlínu co vytlačí ven jsou krtince. Pravděpodobně u té drůbeže byly žížaly zdecimovány. Pepa
Moc pěkný beránek je nyní k dispozici na inzerci.
Předpisového vzhledu, neváhejte, kdo si chcete vylepšit čistokrevný chov
Ouessant, bez míchání se Skudde a dalšími plemeny či kříženci.
Tenhle se opravdu povedl:
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/inzerce/r/detail/3057743/ouessant-beran/
Dobrý den, chci Vás požádat o radu zda je vhodné mít staré berany romanovek(kastrované) spolu s ouessantskými ovečkami, chceme pouze na výpas. Důvod kombinace začínali jsme s plemenem romanovek a nyní bychom rádi začaly s miniovečkami, ale staré berany je nám líto dát do salámu. Děkuji za rady a tipy.