Záleží taky na tom, jak je koza stará, kolik bude stát a jak moc mléko potřebujete. Prvnička může dát klidně kolem litru denně a na třetí laktaci bude na třech litrech. Ale jestli ukojila dvojčata, počítejte s tím, že by mohla dát bez problému minimálně dva litry. Tohle si budete muset rozhodnout sama, v tom vám asi nikdo neporadí.
Mam doma, mimo jiné, prvničku, nejasného puvodu, řekla bych, že tam bude i kamzík , teď jí začínám dojit a dává s minivemínkem s přehledem 2l denně, tak mi holka dělá radost
.Měla jsem dvouletou, po odstavu kuzlat dávala 2l a víc, ale potvora rohatá, trkavá, takže šla k ,,rohatýmu,, stádu a já shánim náhradu. Jelikož vyrábím i sýry a podobně, tak každý litr dobrý. Koza stojí 1500,- je stará 1,5 roku a kuzle měla 1. Pán ji koupil před 14dny, ale kvuli tomu kozlovi prodává. Vim, že si to budu muset rozhodnout sama, ale s někým jsem se prostě musela poradit
Uživatel s deaktivovaným účtem

gavottka
napsal(a):
Mam doma, mimo jiné, prvničku, nejasného puvodu, řekla bych, že tam bude i kamzík , teď jí začínám dojit a dává s minivemínkem s přehledem 2l denně, tak mi holka dělá radost
.Měla jsem dvouletou, po odstavu kuzlat dávala 2l a víc, ale potvora rohatá, trkavá, takže šla k ,,rohatýmu,, stádu a já shánim náhradu. Jelikož vyrábím i sýry a podobně, tak každý litr dobrý. Koza stojí 1500,- je stará 1,5 roku a kuzle měla 1. Pán ji koupil před 14dny, ale kvuli tomu kozlovi prodává. Vim, že si to budu muset rozhodnout sama, ale s někým jsem se prostě musela poradit
Do toho bych nešla. Divné je to, že koupil kozu v laktaci, po odstaveném kůzleti a nezačal ji dojit. Spíš mi přijde, že koupil mizernou kozu a tak se jí snaží zbavit. Ale třeba mu křivdím.
ahoj dievcata ,ja som tiey priniesla koyu ktora mi na prve dojenie dala pol deci a len som poyerala ye ako to a rano vecer dojit vela yelene ,jacmen ,a hlavne vodu ,a moja koyenka doji liter a pol a je tomu presne mesiac ,ale rada je cim viac vodz koya vzpije tym ma viac mlieka ,svata pravda je to ,takze zelene a hodne aby mala cely den co zuvat a jacmen a vodu
Tak naše kozy jsou celý den na zelenym, nebo šplhají po stráních a škubou keře, na noc seno, řepu a při dojení dostane každá svoji porci jádra, takže s krmením nebude problém, spíš mam strach, jestli je pán férový.Mam rozjednanou ještě jednu kozenku, bílou s puvodem, březí, momentálně je zasušená, ale v laktaci dávala 5litru, jsou ji 3 roky, tak váhám a koz na prodej ,,kolem,, nás je málo.No večer dám vědět.
ja som tuto moju priniesla vo fakt zubozenom stave a teraz je uz v pohode ale nezabudni ju nechat veterinarom odcervit a zaockovat na parazity a davaj jej vytaminy pre kozy kupis aj v lekarni kde maju veci pre zvierata u nas take su ,a ja som davala jacmen 3x denne aby nabrala silu a nepustalasom ju na pasu ale 3x denne som jej nosila cerstvu zelen travu a tak a sem tam pobehat inak zatvorena ,ona si musi oddychnut a nabrat sily potom bude dobra
ak pan tvrdi ze doji kozu iba vecer tak klame ,koza sa 1x za den dojit neda musi sa dva krat sak by tej koze prasklo vemeno pretoze koza dava viac mlieka rano ako vecer takze tolko k panovy zdravim ho ,ale kozenku zacni dojit uz teraz aj ked je v zubozenom stave ,aby si navykla na to ze ju dojis a prisposobi tomu aj zranie ,lebo nedojena koza tolko nezerie ako dojena mam to z vlastnej skusenosti ,takze uz teraz ju zacni rozdajat aj ked ti nic neda tak jej masiruj vemena a potahuj struky a ona pusti mliecko ale musis hned s tym zacat nenechavaj to na neskor a ozaj skusala si ju dojit???dala ti nieco???ak nie tak skusaj stale ale skus aj kupit tie vytaminy pre kozy velmi dobre to zabera poznam to 3male lyzicky rano do srotu skus pri tom dojeni a ona sa chyti uvidis mala som to iste drzim palec
Tak jsme kozu včera dovezli......., no, co k tomu říct.Pán absolutní primitiv, v čem ty kozy ,,choval,, no coment, koza vypadala ještě huř než na fotce, prujem jako blázen, možná je i březí, těžko říct.Mam objednáného veterináře, hned jsme odčervili, moc nežere, ale řekla bych, že je spíš vybíravá.Dostává postupně ovesný vločky, granule, lněný semínko, zatim, jen tak hrstičku.A samozřejmě seno Je hodná,přiběhne na zavolání, taková vděčná, u dojení pěkně stojí, ale mlíka má maličko, což tedy není divu.Věk odhaduji na 2,5roku, kříženka, foto mi bohužel nejde vložit.Ale myslim, že z ní bude dobrá kozička, i když krásy moc nepobrala

Jste hodní, že jste se kozy ujali. Ale fakt jste za ní dali tomu "chovateli" 1500,-- Kč ?
Nééééé , když jsem viděla fotku, řekla jsem, že mu dám 1000,- a když jsem ji viděla na vlastní oči, tak jsem mu řekla, že muže bejt rád, když dostane 700,- a to budu ještě hodná.On absolutně netušil, co to znamená, když jsem mu řekla, že je koza začervená.Jeho slova ,, a to sou jako nějaký brouci, jo?,, , takže chovatelem bych ho určitě nenazývala
.A to už tu vubec nebudu popisovat, co pro pána znamená ,,velká ohrada,, , kde měl 3kozy s kozlem

Však jsemtaky chovatele dala do úvozovek !
roklanka
napsal(a):
Vždyť to není pravda,koza se dá dojit jen jednou denně,pokud to není údernice s 6lt nádojem.
tak to teraz pocujem prvy krat ze koza sa da dojit len raz za den ,ak je to tak omluvam sa za mylnu info ,ale ja mam kozy uz dlho este sa mi chvalabohu nestalo ze by som nevedela vydojit dva krat za den ale bola som pri tom ked nevydojili kozu ako mali a rano sa sla ta koza posrat bolestou skakala a blacala jak keby ju drali tak ju to bolelo ,takze o dojeni 1x za den neviem ,mozno ak sa tak nauci tak sa da ,omluvam sa a poucim sa ak sa mylim
farmarkawebi
napsal(a):
tak to teraz pocujem prvy krat ze koza sa da dojit len raz za den ,ak je to tak omluvam sa za mylnu info ,ale ja mam kozy uz dlho este sa mi chvalabohu nestalo ze by som nevedela vydojit dva krat za den ale bola som pri tom ked nevydojili kozu ako mali a rano sa sla ta koza posrat bolestou skakala a blacala jak keby ju drali tak ju to bolelo ,takze o dojeni 1x za den neviem ,mozno ak sa tak nauci tak sa da ,omluvam sa a poucim sa ak sa mylim
Pokud kozu po odstavu kůzlat omezíte přikrmování jádrem a začnete dojit jen jednou denně, bude se jí tvořit méně mléka a takové dojení jí bude stačit. Mluvím o většině běžných koz. Pak jsou údernice, které i bez přikrmování dojí třeba 4-5 litrů, takové se samozřejmě musí dojit častěji.