Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dasha123

29.8.2012 09:35
Dasha123

XXX.XXX.42.163

Dobrý den.Chtěla jsem zeptat,jestli je možné,aby koza najednou ztatila méko.Je to prvnička a dojila tak max 0,75 litru za den.Ale najednou odmítá zrno a chleba a nemá mléko.Jinak žere normálně a chová se taky normálně.Má cenu zkoušet dojit dál? smajlík
Děkuji za odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.8.2012 10:34

Slyšela jsem, že se to někdy (asi zřídka) stává, ale ne jen tak z ničeho nic - koza má nějaký důvod. Třeba - utrpěla nějaký šok, je znovu březí, je nemocná - horečka apod. Taky už se blíží podzim, což na to může mít vliv. Některé kozy se jsou ještě "přírodnější" než některé jiné. A kdy to mléko ztratila - během jednoho dne nebo třeba během týdne? Marie

Dasha123

29.8.2012 10:48
Dasha123

XXX.XXX.42.163

Ona měla vždycky míň mléka než ta druhá.A zdálo se mi,že ho ubývá.Ale teď to bylo najednou ze dne na den vůbec nic.Maximálně odstříknu a konec.I vzhledově je to vemínko prázné.O tom,že by utrpěla šok nevím...březí by být neměla-v ohradě je jen dvouměsíční kozlík.Ale stalo se to po tom,co sežrala pár jablek a měla jeden den průjem.A hend druhý den mléko nebylo.Teď už je to takto 4 dny-bez průjmu,ale i bez mléka.

29.8.2012 10:52

Jak reakce na průjem to může být. A pár dní to může trvat, i když je už v pořádku. Tak pokud to mléko od ní chcete, zkuste něco na jeho podporu (např. jestřabina, sladový květ, lněné semínko povařené a v nápoji třeba s bramborami a se šrotem apod.) a kdyby se to tak do týdne nezvedlo, asi je to v "háji" a už s tím nic neuděláte. Uvidíme, jestli ještě někdo něco nebude vědět. Marie

Dasha123

29.8.2012 10:59
Dasha123

XXX.XXX.42.163

Moc děkuju za radu.

30.8.2012 09:05
mafrin

XXX.XXX.147.19

Také bych to tipovala na reakci odvodněného organismu po průjmu. Naše jedna koza po průjmu také téměř přestala dojit, ale předtím měla mléka hodně, takže ho neztratila úplně. Postupně se zase rozdojila, i když už to nebylo tolik - bylo to na podzim, trochu později, než je teď (tuším přelom září/října nebo trochu dřív, už nevím, jsou to 2 roky).
S tím náhlým odmítáním jádra mám ale čerstvou zkušenost od kozy prvničky, která ho po porodu přestala náhle zcela žrát. Teprve později jsem si všimla, že má nějaké trávicí problémy, které se stuňovaly a prošla lehčí ketózou - nevím, co byla příčina a co následek. Chleba žrala (dostávala ho jen omezeně), ale jádro vůbec,celkově toho moc nesežrala, nadýmala se a hubla. Léčili jsme ji prostředky na podporu trávení (které podle slov veterináře obsahovaly i podpůrné složky proti ketóze), vitamíny, potom jsme přidali ostropestřec, který žrala velmi ochotně a další drobné lahůdky. Až potom, když už byla dost hubená se najednou rozežrala a začala mít zájem i o jádro. Celou dobu kojila dvě kůzlata, ale vypadala, že mléka moc nemá, teď, co zase žere hodně, je vidět (na vemínku), že má mléka najednou mnohem víc, ale zatím jí neoddojujeme, kůzlátkům teď budou 2 měsíce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík