Dobrý den,chtěla bych se zeptat těch,kdo dělají domácí sýry a kdo je prodává.Já také dělám domácí sýry a mám zájemce.Prodávám to ,,načerno",ale raději bych to chtěla oficiálně,jenže se mi vzhledem k množství nevyplatí budovat sýrárnu.Proto bych se chtěla zeptat,jestli nevíte o nějakých ,,lidských podmínkách".Jako jestli se to dá dělat s pomocí hrnců,teploměrů apod,anebo na to musí být pastér a další potřeby.Ale zároveň aby to bylo v souladu s hygienickými požadavky... Děkuji za odpovědi
Dobrý den, neporadím vám přímo, ale odkazuji na stránky farmy Macháčkových, kde najdete vše potřebné k tomuto tématu. http://www.machackovi.cz/kategorie/prodej-syroveho-mleka-ze-dvora/
Snad vám to alespoň trošku pomůže. Hledala jsem totiž podobné informace.
Mějte hezký den.
Dobrý den,odpověď na vaší otázku je někde tady http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/ Jirkaj.
Na to jak to vypadá s mlékarnou třeba ve Franci se můžete podívat na ČT.
Kamera na cestách: Provence - 15. září 2012 - 15:30
Kamera na cestách: Provence - 17. září 2012 - 10:05
Je tam rychlé nahlédnutí do mini výrobny sýra.
Naše hygieniky by asi kleplo.
Nadherně je to zpracovaný ve filmu Muž, který snil s orly (TV film)
s Terence Hillem v hlavní roli.
Úžasný film o kterém se tu už mluvilo.
BobCZ
www.ahele.cz
blaha13
napsal(a):
Dobrý den, neporadím vám přímo, ale odkazuji na stránky farmy Macháčkových, kde najdete vše potřebné k tomuto tématu. http://www.machackovi.cz/kategorie/prodej-syroveho-mleka-ze-dvora/
Snad vám to alespoň trošku pomůže. Hledala jsem totiž podobné informace.
Mějte hezký den.
teda tenhle dokument mi asi otevřel oči...došla jsem k závěru i po zkoumání knihy,která se mi dostala do rukou a myslím,že mám jasno.nebudu ze sebe dělat s prominutím blbce a běhat a vyřizovat to,v čem v porovnání s paní z dokumentu nemám ani nejmenší šanci uspět.prostě se do toho pustím,až to tady v tomhle státě někdo nedejbože dá trochu do kupy a bude to mít nějaký smysl...z mých do začátku plánovaných deseti koziček s tím,že bych si rozšířila stádečko jsem vystřízlivěla.nechám si čtyři nebo pět kozen a prostě budeme společně čekat co bude dál a možná do budoucna se dočkáme nějaké naší malé farmičky :( vážně nemám slov na to,co se tady děje :(
ale tak nevadí,zatím si zkusím koupit nějaké pozemky a uvidí se co dál.třeba tam nahoře někdo prozří a uvede aspoň jedno odvětví,ve kterém jsme byli ,,kdysi dávno " soběstační zase do provozu.vždyť to není normální,co tady se děje...ach jo :( že člověk nemůže dělat to,co ho baví a co má rád :(
Než v současné situaci riskovat obvinění z ohrožení obyvatelstva závadnými potravinami, tak bych to raději legalizoval. Není to až takový problém, takové excesy, jako předváděl ten Zlínský veterinář se vyskytují spíše výjimečně.
viz: http://biomleko.com/
Konec konců, ta mlékárnička již legálně funguje a je asi dvacátá v rámci České republiky, kterou se nám za poslední dva roky podařilo uvést do provozu. Tak proč ne tu Vaší.
Ozvěte se na kontakt na stránkách biomleko.com Současně ale musím říci, že Vámi uváděných 10 koz je na dolní hranici ekonomické rentability projektu, či spíše mírně pod ní.
Ing. Ivan Hrbek
farmar
napsal(a):
Než v současné situaci riskovat obvinění z ohrožení obyvatelstva závadnými potravinami, tak bych to raději legalizoval. Není to až takový problém, takové excesy, jako předváděl ten Zlínský veterinář se vyskytují spíše výjimečně.
viz: http://biomleko.com/
Konec konců, ta mlékárnička již legálně funguje a je asi dvacátá v rámci České republiky, kterou se nám za poslední dva roky podařilo uvést do provozu. Tak proč ne tu Vaší.
Ozvěte se na kontakt na stránkách biomleko.com Současně ale musím říci, že Vámi uváděných 10 koz je na dolní hranici ekonomické rentability projektu, či spíše mírně pod ní.
Ing. Ivan Hrbek
no,tak já určitě plánuju do budoucna víc-asi tak 30-40kusů,ale těch deset bych chtěla do začátku.jsem na MD,tak abych to zvládala a postupně to navyšovat...samozřejmě je to otázka kapacity pozemku,takže jak se námpodaří sehnat nějaké další pozemky,určitě by to vedlo k navýšení stádečka...
jinak děkuji...na jinéé diskuzi mě docela překvapili,takže prostrě zajdu na naši veterinární správu a poptám se přímo tam co a jak... snad to nějak dopadne... ;)
Ano přesně tak. Dostanete lejstra, vyplníte, pak zavezete do nejbližší laboratoře směsný vzorek mléka (zajímá je hlavně Stafylokok) a s výsledky a vyplněným lejstrem zase zpátky na KVS. Občas vás překvapí kontrolu, zajímá je kniha léků, kde a jak dojíte, kde mléko skladujte, jestli pasterizujete, pokud ho prodáváme čerstvé, tak musíte mít připravený papír s informací o čerstvém mléku a co má zákazník před konzumací udělat. Prý má každý kraj jiné požadavky, tak uvidíte co vám řeknou a poradí?