Jsem majitelem těch koziček na foto se samosběrem žaludů. Teď řeším problém jak se dostat na vyšší úroveň chovu. O co jde . Máme nyní 10 koz a 4 letošní kozičky. Na jaře jsem prodal dost koz i s kozlaty. Odstranil jsem tím ze stáda většinu koz, které do stáda nezapadli a drželi se stranou nebo naopak moc prosazovali své zájmy, ale jejich nádoj neodpovídal mým představám. Od nejlepších koz jsem si nechal ty 4 kozičky. Samozřejmě mám i nového kozla s PoP linie BUMSI bonifikace ER. Mým představám o kvalitní koze však stále odpovídá jen jediná koza „Róza“.
Napadá mne několik způsobů zkvalitnění chovu :
a) Přikoupení koziček s PoP , kde předpoklad vyšší kvality je, ale moc tomu nevěřím protože se podvádí ve všem a divil by jsem se, že v tomhle zrovna ne. A taky kdo Vám prodá potomstvo po nejlepších kozách.
b) Ty 4 letoční kozičky připustit Anglonubijským kozlíkem. Musel by jsem ho teď koupit. Příští rok to přehodit a tyto i jejich potomstvo připustit našim plemenným kozlem a ostatní kozy připustit tím Ang.kozlíkem. Pak udělat selekci.
c) Od ty nejlepší kozy Rózy si nechat kozlíka – pokud se jí na jaře narodí, a tím v dalším roce připustit všechny ostatní kozy. Další rok pak pokračovat jen s naším plemeným kozlem.
Co by jste doporučovali Vy ????
BobCZ - www.ahele.cz
bobcz
napsal(a):
Jsem majitelem těch koziček na foto se samosběrem žaludů. Teď řeším problém jak se dostat na vyšší úroveň chovu. O co jde . Máme nyní 10 koz a 4 letošní kozičky. Na jaře jsem prodal dost koz i s kozlaty. Odstranil jsem tím ze stáda většinu koz, které do stáda nezapadli a drželi se stranou nebo naopak moc prosazovali své zájmy, ale jejich nádoj neodpovídal mým představám. Od nejlepších koz jsem si nechal ty 4 kozičky. Samozřejmě mám i nového kozla s PoP linie BUMSI bonifikace ER. Mým představám o kvalitní koze však stále odpovídá jen jediná koza „Róza“.
Napadá mne několik způsobů zkvalitnění chovu :
a) Přikoupení koziček s PoP , kde předpoklad vyšší kvality je, ale moc tomu nevěřím protože se podvádí ve všem a divil by jsem se, že v tomhle zrovna ne. A taky kdo Vám prodá potomstvo po nejlepších kozách.
b) Ty 4 letoční kozičky připustit Anglonubijským kozlíkem. Musel by jsem ho teď koupit. Příští rok to přehodit a tyto i jejich potomstvo připustit našim plemenným kozlem a ostatní kozy připustit tím Ang.kozlíkem. Pak udělat selekci.
c) Od ty nejlepší kozy Rózy si nechat kozlíka – pokud se jí na jaře narodí, a tím v dalším roce připustit všechny ostatní kozy. Další rok pak pokračovat jen s naším plemeným kozlem.
Co by jste doporučovali Vy ????
BobCZ - www.ahele.cz
První by jste si měl říct,zda chcete chovat čistokrevné kozy,nebo kříženky a od toho by se měly odvíjet další kroky. Ne vždy exteriér je přímo úměrný s užitkovostí. Kozel by měl především zkvalitňovat bílkovinu a není zase tak důležité,zda je pěkný,to bývá je bonus,je li tomu tak. Pokud máte kozu v oku a podíváte se na dcery,tak by jste mohl odhadnout,jaká kozička může být. U koziček ale můžete čekat až na třetí,i čtvrtou laktaci,než dosáhne vrcholné,což je běh na delší trať. Ideální je rozšiřovat stádo z vlastních zdrojů. Je to pomalá ,mravenčí práce.
Vylepšíte AN první generaci F1,prý je odolná a vůbec nejlépe vám poradí ten,kdo takto chová,znám jen Miladu Macháčkovou,zkuste jí oslovit. Nechat si kozlíka od vaší nejlepší kozy mi připadá jako velký krok zpět,přeci jen bych více věřila prověřeným plemeníkům. Pravdu máte,že se podvádí,ale je ještě dost slušných chovatelů,takže bych se zase tak nebála,spíš bych hledala mezi méně vyhlášenými a menšími. Roklanka