Chov Suffolků - začátečník

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.12.2012 14:45
j.david

XXX.XXX.82.194

Dobrý den,

na jaře příštího roku bych chtěl koupit 3 jehňata suffolků na podzimní porážku, Vzhledem k tomu, že nemám žádné zkušenosti, tak se nechci zatím pouštět do chovu a zatím si péči o ovce "osahat". Na internetu i v knihách jsem vyčetl co jsem mohl, ale chybí mě odpovědi na konkrétní dotazy a rady z praxe. Hledám někoho kdo by byl ochoten mě jako začátečníkovi s radami pomoci a od koho bych pak případně jehňata na jaře/létě odebral. Zajímá mě například jaký je nejlepší systém oplůtků - jestli uzlíkové pletivo nebo využít elektrické ohradníky - pásky a jak silné impulsy jsou ještě pro jehňata neškodné? Dále jakou ideálně zvolit podlahu do ovčína - jestli beton nebo postačí například vyspádovaná zámková dlažba? Dále kolik je potřeba pro tři jehňata na měsíc sena na podest´ýlku - kupoval bych malé hranaté balíky. Zda je nutné ovce na noc zavírat nebo jestli může být ovčín celodenně otevřený, například s nějakou dekou ve dveřích proti průvanu? Otázek je hodně´:-) Mnohokrát děkuji, když si někdo udělá čas a na otázky mě odpoví.

Děkuji

13.12.2012 16:13
polino

XXX.XXX.240.136

kupoval jsem loni na jaře tři ovečky a beránka. jako ovčín používám skříň s avie. jako podestýlku používám slámu. měním dle potřeby. taky dost vytahají z jesliček, kde mají seno neustále.... ovčín je celoročně otevřený a můžou tedy jít dovnitř i ven kdykoli se jim zachce, ale raději jsou venku i nyní v mínus deseti a 20 cm sněhu. jako oplocení mám uzlíkové pletivo a zatím ok.

15.12.2012 19:14
nanarchie

XXX.XXX.216.102

Nejlepší je se zastavit u někoho kdo ovce chová a pokecat s ním na místě. Né všichni jsou k tomu ochotni.smajlík
Odkud jste?

17.12.2012 08:44
j.david

XXX.XXX.196.78

No právě ta ochota mě trochu schází.. Bydlim u Brna, ale můžu dojet víceméně kamkoliv.

17.12.2012 08:53
polino

XXX.XXX.240.136

pokud se chcete zastavit kouknout na mé dvě ovečku suffolk a jednu romanovku, pokecat o tom co vás zajímá, není problém. Jsem z Ruprechtova. bližší domluva na satny.pavel@seznam.czsmajlík

28.12.2012 13:46
denny trikolka

XXX.XXX.174.46

Dobrý den,

ja jsem na podzim také začala s chovem suffolk, proto by me těž zajimali nějaké dobre rady.

Ale co ja mam vypozorovano, tak neni problem je mit v zime venku, ikdyz hodne zaleží na jakem miste jste. My jsme uz 400 m.n.m a zimi mame krute, fouka tu silny vitr a kdyz se do toho prida hnih nic extra to neni. Ja je mam na noc zavrene a pres den venku.

Velmi dobrou zkušenost mam s panem Axmanem od Pardubic, jeho jehnata jsou silne kunstituce. Pan Axman je vtricny, trpělive odpovidal na vše.

28.12.2012 14:28
polino

XXX.XXX.243.220

jsem 550 m.n.m. a mám je celoročně venku... sice mají kdykoli přístup do ovčína, ale nejraději jou venku

12.1.2013 10:03
denny trikolka

XXX.XXX.174.46

Tak to my je mame asi divne, ty nase jsou zalezle a nechtej ven, jenom kdyz jim clovek nese něco dobreho na zub smajlík

15.1.2013 00:55
enducha

XXX.XXX.18.54

j.david napsal(a):
Dobrý den,

na jaře příštího roku bych chtěl koupit 3 jehňata suffolků na podzimní porážku, Vzhledem k tomu, že nemám žádné zkušenosti, tak se nechci zatím pouštět do chovu a zatím si péči o ovce "osahat". Na internetu i v knihách jsem vyčetl co jsem mohl, ale chybí mě odpovědi na konkrétní dotazy a rady z praxe. Hledám někoho kdo by byl ochoten mě jako začátečníkovi s radami pomoci a od koho bych pak případně jehňata na jaře/létě odebral. Zajímá mě například jaký je nejlepší systém oplůtků - jestli uzlíkové pletivo nebo využít elektrické ohradníky - pásky a jak silné impulsy jsou ještě pro jehňata neškodné? Dále jakou ideálně zvolit podlahu do ovčína - jestli beton nebo postačí například vyspádovaná zámková dlažba? Dále kolik je potřeba pro tři jehňata na měsíc sena na podest´ýlku - kupoval bych malé hranaté balíky. Zda je nutné ovce na noc zavírat nebo jestli může být ovčín celodenně otevřený, například s nějakou dekou ve dveřích proti průvanu? Otázek je hodně´:-) Mnohokrát děkuji, když si někdo udělá čas a na otázky mě odpoví.

Děkuji

Pokud, jesltli tedy dobře chápu, chcete mít suffolky jen na výpas, jsou bezproblémový..chovám tedy Zwartbles,ale mám dvě ovečky SF. Přes léto poze přístřešek, 3 plná strany, jedna volná, bez podestýlky. Zalezou jen v hustém dešti. Hlavně, ať mají dost pastvy, pak krásně přibírají, čerstvou vodu a minerální liz..to je vše co potřebují.

Přidejte reakci

Přidat smajlík