Dobrý den,
na jaře příštího roku bych chtěl koupit 3 jehňata suffolků na podzimní porážku, Vzhledem k tomu, že nemám žádné zkušenosti, tak se nechci zatím pouštět do chovu a zatím si péči o ovce "osahat". Na internetu i v knihách jsem vyčetl co jsem mohl, ale chybí mě odpovědi na konkrétní dotazy a rady z praxe. Hledám někoho kdo by byl ochoten mě jako začátečníkovi s radami pomoci a od koho bych pak případně jehňata na jaře/létě odebral. Zajímá mě například jaký je nejlepší systém oplůtků - jestli uzlíkové pletivo nebo využít elektrické ohradníky - pásky a jak silné impulsy jsou ještě pro jehňata neškodné? Dále jakou ideálně zvolit podlahu do ovčína - jestli beton nebo postačí například vyspádovaná zámková dlažba? Dále kolik je potřeba pro tři jehňata na měsíc sena na podest´ýlku - kupoval bych malé hranaté balíky. Zda je nutné ovce na noc zavírat nebo jestli může být ovčín celodenně otevřený, například s nějakou dekou ve dveřích proti průvanu? Otázek je hodně´:-) Mnohokrát děkuji, když si někdo udělá čas a na otázky mě odpoví.
Děkuji
kupoval jsem loni na jaře tři ovečky a beránka. jako ovčín používám skříň s avie. jako podestýlku používám slámu. měním dle potřeby. taky dost vytahají z jesliček, kde mají seno neustále.... ovčín je celoročně otevřený a můžou tedy jít dovnitř i ven kdykoli se jim zachce, ale raději jsou venku i nyní v mínus deseti a 20 cm sněhu. jako oplocení mám uzlíkové pletivo a zatím ok.
Dobrý den,
ja jsem na podzim také začala s chovem suffolk, proto by me těž zajimali nějaké dobre rady.
Ale co ja mam vypozorovano, tak neni problem je mit v zime venku, ikdyz hodne zaleží na jakem miste jste. My jsme uz 400 m.n.m a zimi mame krute, fouka tu silny vitr a kdyz se do toho prida hnih nic extra to neni. Ja je mam na noc zavrene a pres den venku.
Velmi dobrou zkušenost mam s panem Axmanem od Pardubic, jeho jehnata jsou silne kunstituce. Pan Axman je vtricny, trpělive odpovidal na vše.
j.david
napsal(a):
Dobrý den,
na jaře příštího roku bych chtěl koupit 3 jehňata suffolků na podzimní porážku, Vzhledem k tomu, že nemám žádné zkušenosti, tak se nechci zatím pouštět do chovu a zatím si péči o ovce "osahat". Na internetu i v knihách jsem vyčetl co jsem mohl, ale chybí mě odpovědi na konkrétní dotazy a rady z praxe. Hledám někoho kdo by byl ochoten mě jako začátečníkovi s radami pomoci a od koho bych pak případně jehňata na jaře/létě odebral. Zajímá mě například jaký je nejlepší systém oplůtků - jestli uzlíkové pletivo nebo využít elektrické ohradníky - pásky a jak silné impulsy jsou ještě pro jehňata neškodné? Dále jakou ideálně zvolit podlahu do ovčína - jestli beton nebo postačí například vyspádovaná zámková dlažba? Dále kolik je potřeba pro tři jehňata na měsíc sena na podest´ýlku - kupoval bych malé hranaté balíky. Zda je nutné ovce na noc zavírat nebo jestli může být ovčín celodenně otevřený, například s nějakou dekou ve dveřích proti průvanu? Otázek je hodně´:-) Mnohokrát děkuji, když si někdo udělá čas a na otázky mě odpoví.
Děkuji
Pokud, jesltli tedy dobře chápu, chcete mít suffolky jen na výpas, jsou bezproblémový..chovám tedy Zwartbles,ale mám dvě ovečky SF. Přes léto poze přístřešek, 3 plná strany, jedna volná, bez podestýlky. Zalezou jen v hustém dešti. Hlavně, ať mají dost pastvy, pak krásně přibírají, čerstvou vodu a minerální liz..to je vše co potřebují.