3 denní jehně napadá na zadní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.1.2013 09:47
xjanca

XXX.XXX.119.169

Dobrý den,
v neděli ráno se nám narodila dvojčata od VF, jedno v pohodě, druhé mám od pondělí doma na kravském mléku a dávám ho do kupy. Jehně udělalo obrat o 180° z naprosté mrtvolky začalo pobíhat, sát jako vzteklé atd. Asi se mi ale přestalo dařit, protože dnes úplně z ničehonic ho přestaly poslouchat nožičky. Podlomí se mu zadní a padne na zem i s předníma. Snaží se hned vstát, ale asi je celkově ještě trochu slabé, protože po takovém 3., 4. pádu už zůstane ležet. Co se stalo? Co doporučujete? Četla jsem něco o nějakých rehabilitacích, víte o tom něco, jak by to mělo vypadat? Děkuji za rady. Jana

16.1.2013 11:07
honzapm

XXX.XXX.29.18

Zdravím, přidala jste na začátku odchovu Selen?
Možná by bylo lepší umělé ovčí mléko (Mikrop Ovis, např.) než kravské.
Ale snad se vyjádří jiní s osobními zkušenostmi.

16.1.2013 11:13
xjanca

XXX.XXX.119.169

Děkuji za zprávu. Selen jsem nepřidala, kravské mléko jsem zvolila na základě doporučení od jiných chovatelů, pokud není k dispozici kozí mléko. Než bych koupila to umělé ovčí, ubralo by mi to spoustu drahocenného času, tak proto tato volba. Nicméně jehně se vyspalo a zase je v pořádku, tak přemýšlím, jestli nepřidávat cukr? Jestli to nebylo jen opravdu z nedostatku energie?? Dnes zkusím dát jehně zpátky pod matku, jak se bude dařit...

16.1.2013 13:34
danurba

XXX.XXX.65.123

tohle vypadá opravdu na počátek svalové dystrofie z nedostatku selenu

16.1.2013 14:36
honzapm

XXX.XXX.29.18

xjanca napsal(a):
Děkuji za zprávu. Selen jsem nepřidala, kravské mléko jsem zvolila na základě doporučení od jiných chovatelů, pokud není k dispozici kozí mléko. Než bych koupila to umělé ovčí, ubralo by mi to spoustu drahocenného času, tak proto tato volba. Nicméně jehně se vyspalo a zase je v pořádku, tak přemýšlím, jestli nepřidávat cukr? Jestli to nebylo jen opravdu z nedostatku energie?? Dnes zkusím dát jehně zpátky pod matku, jak se bude dařit...

Nebo zkuste matce trochu mléka oddojit a nabídnout jehněti - pokud lze.

Tu mléčnou náhražku (Mikrop Ovis aj.) jsem uvedl proto, že pro jehně může být lepší (dlouhodoběji), než kravské mléko. Chápu, že jste podala první, co bylo po ruce (kravské).
Ale také jste mohla ihned objednat Mikrop Ovis a už jste ho mohla mít doma. Balíček putuje
tak 2-3 dny, max. týden. Nevím, jestli se dá jehně zcela odchovat na kravském mléce.
Třeba to někdo bude vědět. Já bych to kravské měl spíše jako vzpruhu pro první šoky-dny.

16.1.2013 15:08
xjanca

XXX.XXX.119.169

Chovatel, od kterého mám to kravské, sám na kravském pravidelně odchovává svá jehňata a dokonce i zde na diskuzích jsem na to našla kladné reference. Jistě to nebude nejvhodnější, ale pokud se to s úspěchem praktikuje, tak proč ne smajlík přesto OVIS objednaný, zkusíme to. Dnes jsem se pokusila vrátit jehně pod matku, tak ačkoli trpělivě stála a už mu neutíkala, to jehně jak se pustí, tak neví, kde se má znovu chytit. Budu zkoušet. Problém s nohami se od toho prvního případu už neobjevil, naštěstí.

16.1.2013 15:08
danurba

XXX.XXX.65.123

Na čestvém kravském mléce odchovávám jehňata úspěšně, ale máme jerseyku, to má přece jen trochu jiné parametry než mléko od jiných krav, hlavně je tučnější. Jednou jsem úspěšně odchovala kůzle na krabicáku, do kterého jsem přidávala vaječný žloutek. Pokud chcete mléko přisladit, tak použijte výhradně hroznový cukr (glukopur, dextrózu), po řepném cukru by mohlo jehně dostat průjem.

16.1.2013 16:21
mamčis

XXX.XXX.245.37

Taky odchovávám jehňata jen na kravském mléce a nikdy nebyl problém. Jen pro případ Jehnička z trojčat, kříženka po porodu malá a hodně slabá, zůstala na kravském mléce a v 7 měsících váha 56kg a byla větší než její dvě sestry, co byly pod matkou.

16.1.2013 16:54
lesakm

XXX.XXX.163.101

No ona i ta náhražka se ve finále vyrábí z kravského mléka a myslím že ho tam navíc je jen trošku a ostatní je bůhvíco takže čerstvé mléko je nenahraditelné (byť kravské) a náhražka bude stále jen "nouzovka"smajlíkML.

16.1.2013 21:01
honzapm

XXX.XXX.29.18

To je dobře, že se tu najednou vyvrbilo tolik + reakcí na kravské mléko. smajlík

29.1.2013 20:53
xjanca

XXX.XXX.119.169

a jak to děláte, nebo jste dělali, aby vám jehňata na kravském mléce nedostala průjem? Já s tím pořád bojuju... ten Mikrop Ovis jsem začlaa dávat a za dva dny s ním rychle skončila - už je to v jiné diskusi, nějak mi na to to jehně špatně reaguje smajlík je to teda story, opravdu.

29.1.2013 21:51
danurba

XXX.XXX.54.200

xjanca napsal(a):
a jak to děláte, nebo jste dělali, aby vám jehňata na kravském mléce nedostala průjem? Já s tím pořád bojuju... ten Mikrop Ovis jsem začlaa dávat a za dva dny s ním rychle skončila - už je to v jiné diskusi, nějak mi na to to jehně špatně reaguje smajlík je to teda story, opravdu.

Momentálně mám na kravském dvě 3týdny stará jehňata, jsou na něm od druhého dne po narození. První den dáváme 50ml asi 6x denně, ale protože chodíme do práce a nemůžeme je krmit tak často i nadále, museli jsme je od druhého dne navyknout na větší příjem mléka najednou - tzv. jim roztáhnout žaludky. Takže jsme jim to během druhého dne zvedli až na 150ml 4x denně a toto množství jim průběžně navyšujeme, momentálně jsou na 4x denně 400ml. Mléko dáváme čerstvé, plnotučné, ohřáté na 40°nebo i trochu víc, než to doneseme do stáje, trochu to vychladne. Ideální je krmit jehňata 5x - 6x denně s 6-8hodinovou přestávkou v noci. Začít na těch 50ml a postupně přidávat množství, většinou odstavujeme mezi 2. a 3. měsícem a v té době vypijí asi 500ml najednou. Nikdy jsem s tím problém neměla. Když jsme neměla mléko od krávy, používala jsem polotučný krabicák, do kterého jsme zamíchala žloutek.

21.3.2013 22:12
martinatumova22

XXX.XXX.8.67

Dobrý den
Prosím o radu máme dvě ovečky OD moc hodné holky kontaktní.Pred týdnem obě na jednou v rozmezí 2 hodin obe porodily.Byly v choulu všechno v pohodě ale teď se zacaly napadat přes to zábradlí.utoči na sebe navzájem i kazda napadá jehňátka té druhé vůbec nechápu proč ?dřív by jedna bez druhé neudělala krok a teď by se zabily.vsehno bylo připravené cele dny na volno na pastve když se to blýžilo tak jsem schoulovaly.spousta žrádla mlsot vitaminu Serenu mrkve zrna jablek porod kratky rychly pece dobra vse bez zasahu ,proste to jsou milackove ale nerozumím tomu.dekuji za nazor

21.3.2013 22:13
martinatumova22

XXX.XXX.8.67

Prosím o radu máme dvě ovečky OD moc hodné holky kontaktní.Pred týdnem obě na jednou v rozmezí 2 hodin obe porodily.Byly v choulu všechno v pohodě ale teď se zacaly napadat přes to zábradlí.utoči na sebe navzájem i kazda napadá jehňátka té druhé vůbec nechápu proč ?dřív by jedna bez druhé neudělala krok a teď by se zabily.vsehno bylo připravené cele dny na volno na pastve když se to blýžilo tak jsem schoulovaly.spousta žrádla mlsot vitaminu Serenu mrkve zrna jablek porod kratky rychly pece dobra vse bez zasahu ,proste to jsou milackove ale nerozumím tomu.dekuji za nazor

21.3.2013 22:13
martinatumova22

XXX.XXX.8.67

21.3.2013 22:31
danurba

XXX.XXX.54.200

oddělte je od sebe tak, aby na sebe neviděly, možná jsou k sobě moc blízko a když mají jehňata, chtějí si instinktivně ochránit svůj životní prostor před tou druhou.

21.3.2013 23:14
martinatumova22

XXX.XXX.8.67

To bych mohla ale stalo se to po tydnu porad byla harmonie pohoda a najednou.... A co dal jak je pustím na pastvu když po sobě tak půjdou?

21.3.2013 23:32
danurba

XXX.XXX.54.200

Na pastvině bude klid, tam mají místa dost. Pokud máte na pastvině nějaký přístřešek a jehňata jsou v pořádku, klidně bych je tam pustila, ovce ten pobyt ve stáji očividně stresuje.

22.3.2013 00:20
martinatumova22

XXX.XXX.8.67

Je jim jenom 14 dni?I tak?

22.3.2013 00:23
martinatumova22

XXX.XXX.8.67

Zítra zkusím kdyžtak je zase po chytám.

22.3.2013 12:34
danurba

XXX.XXX.54.200

matky s jehňaty pouštím většinou ven po týdnu, tedy pokud je vše v pořádku, a to i v mrazech. Dokonce mrazy jim svědčí víc než bahno a plískanice.
Naučte ovce, aby za vámi chodily na kyblík s nějakým obilím, budete jak pak moci kdykoliv odvést kam potřebujete. Chodila jsme dřív pást naše stádečko asi 15ks přes vesnici k řece, nejprve jsem je naučila že jim dávám z ruky trochu chleba, ten jsme nosila v igelitovém pytlíku. Pak už jen stačilo zašustit prázdným pytlíkem a ovce šly za mnou, kam jsem potřebovala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík