Zkušenosti z ohradníkem typu..... + drát nebo pásku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.1.2013 12:09
j.david

XXX.XXX.82.194

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na zkušenosti s ohradníkem této značky a typu:

http://www.driml-napajecky.cz/cz/elektricke-ohradniky/zdroje-impulzu-bateriove/item-14408.html

A dále, jestli je lepší drát - lanko nebo páska?

Děkuji mnohokrát za odpověď

27.1.2013 16:08
enducha

XXX.XXX.18.54

Záleží jaká zvířata chováte..někdo říká, že u ovcí musí být drát..já mám klasické ohradníkové lanko a bez problémů.

27.1.2013 20:07
j.david

XXX.XXX.82.194

Jo to jsem zapoměl smajlík - ovce. Děkuji za odpověď.

27.1.2013 20:23
j.david

XXX.XXX.82.194

Ještě bych měl jeden dotaz co se týče křížení. Je možné nakřížit plemeno suffolk - ovce + texel - beran? Má to smysl s tím že by jehňata byla na výkrm? Nebo třeba zůstat u suffolka - berana? Pomohlo by nějakým způsobem ono nakřížení s texelem? (omlouvám se za případné neodborné výrazy) Děkuji

27.1.2013 20:31
danurba

XXX.XXX.54.200

Mívala jsem ovce za ohradníkem, měla jsem tam pozinkový drát, 5 vrstev 15-15-15-25-35cm, nad tím ještě břevno kvůli kobyle. Fungovalo to skvěle asi 3 roky, než se jedno jehně naučilo skrz dráty prolézat. Za ním následovala další jehňata, v místě, kde prolézala, se na dráty namotala vlna, odizolovala je a za jehňaty se naučily prolézat i dospělé ovce. Pak jsem pastvinu oplotila lesnickým pletivem, ale ovce skrz něj strkaly hlavy, kozy se tam občas zašprajcly rohama a jehňata se skrz roztažená oka naučila vylézat ven, jen se neuměla vracet. Nakonec jsme kolem celé pastviny natáhla lesnické pletivo a asi 20cm před něj jsem natáhla ohradník ve výšce asi 30cm. Teď mám klid, ovce se nedostanou přes ten drát k pletivu, nestrkají do něj hlavy a neničí ho. Je to dražší než ohradník, ale doporučuju. Dana

27.1.2013 20:45
j.david

XXX.XXX.82.194

danurba napsal(a):
Mívala jsem ovce za ohradníkem, měla jsem tam pozinkový drát, 5 vrstev 15-15-15-25-35cm, nad tím ještě břevno kvůli kobyle. Fungovalo to skvěle asi 3 roky, než se jedno jehně naučilo skrz dráty prolézat. Za ním následovala další jehňata, v místě, kde prolézala, se na dráty namotala vlna, odizolovala je a za jehňaty se naučily prolézat i dospělé ovce. Pak jsem pastvinu oplotila lesnickým pletivem, ale ovce skrz něj strkaly hlavy, kozy se tam občas zašprajcly rohama a jehňata se skrz roztažená oka naučila vylézat ven, jen se neuměla vracet. Nakonec jsme kolem celé pastviny natáhla lesnické pletivo a asi 20cm před něj jsem natáhla ohradník ve výšce asi 30cm. Teď mám klid, ovce se nedostanou přes ten drát k pletivu, nestrkají do něj hlavy a neničí ho. Je to dražší než ohradník, ale doporučuju. Dana

Děkuji mnohokrát za radu! smajlík Začínám, takže sháním infomrace kde se dá a některé informace, jako tuto, v knížkách nenajdu. To by mě teda nenapadlo, že jsou ovce někdy až tak urputný ve zdrhání smajlík .

27.1.2013 22:34
danurba

XXX.XXX.54.200

A ještě něco - drát jsem původně měla 1,8mm, ale ovce ho bez problémů protrhly, musela jsem dát 2,24, ten byl pevnější, ale zase je s ním je horší manipulace. Ohradníkové lanko jsem měla taky, ale hodně se prověšovalo, je vhodné spíš jen na dočasné ohrady, protože se dá snadno zase smotat. Drát doporučuji vždy asi po 50m přerušit a navázat na něj pozinkový napínák na pletivo, takové to očko s račnou. Drát se časem povolí a prověsí a tímhle ho snadno otočením klíče zase napnete. Mám takhle nataženo kolem ohrady skoro 1km, přitahuji to tak 2x do roka. Předtím jsem to napínala smyčkou na izolátoru, ale nedělalo to dobrotu. Izolátory byly pak dost namáhané a občas praskaly a na drátě tím vznikl uzlík a taky tam měl tendenci praskat.

28.1.2013 02:26
pajce

XXX.XXX.124.34

Dobrý večer. Co se týče křížení Texel/Suffolk, osobně bych Vám raději doporučil zůstat u Suffolk/Suffolk. Tyto plemena takto samozřejmě křížit lze a jehňata jsou zmasilejší, ale musíte se připravit na problémy při porodech. Texel je typický tím, že má klínovitou hlavu(už i jako jehně), jelikož berani tohoto plemene předávají tyto dispozice na své potomky a velmi často se stává, že takové jehně ovce zkrátka sama neporodí. Pak přichází na řadu veterinář a s tím i jistě nemalé náklady. Určitě tu jsou chovatelé, kteří toto dokáží potvrdit, ikdyž existují i vyjímky. Zde je podle mého názoru důležité, aby bahnice byla v době porodu dostatečně kosterně vyvinutá a dále až do porodu nepřilepšovat jadrná krmiva. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit spíše křížení opačné, tj. beran Suffolk a ovce Texel. Pavel.

28.1.2013 20:23
ssuchos

XXX.XXX.207.233

Tak s posledním příspěvkem souhlásím jen velmi z části - pravda je v tom, že ovce či jehnice by měly být při porodu správně narostlé, ale texelové jsou mnohem hodnější berani jak na lidi tak na jehnata, jsou to proste flegmouši, já mám berana texel, pět ovcí texel, dvě romanovky a tři ovce suffolk, každý rok máme minimálně troje trojčata a zbytek dvojčata, jehnata rostou mnohem rychleji pokud je beran texel a ovce takto ale to je jen můj osobní názor :D

28.1.2013 20:44
danurba

XXX.XXX.54.200

ssuchos napsal(a):
Tak s posledním příspěvkem souhlásím jen velmi z části - pravda je v tom, že ovce či jehnice by měly být při porodu správně narostlé, ale texelové jsou mnohem hodnější berani jak na lidi tak na jehnata, jsou to proste flegmouši, já mám berana texel, pět ovcí texel, dvě romanovky a tři ovce suffolk, každý rok máme minimálně troje trojčata a zbytek dvojčata, jehnata rostou mnohem rychleji pokud je beran texel a ovce takto ale to je jen můj osobní názor :D

to jsme moc ráda, že to čtu, asi budu muset co nejdřív vyměnit berana a mám možnost koupit texela, chtěla bych ještě teď s ním připustit loňské jehnice křížené zwertbly s malým podílem romanovek, prostě nejsou to žádné obryně a bála jsem se, jestli zvládnou porod. Dana

28.1.2013 22:40
j.david

XXX.XXX.82.194

Všem moc děkuji za tipy a rady! smajlíksmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík