Dobrý večer,
chcel by som sa spýtať tých, ktorí majú skúsenosti s cisárskym u kozy o správny postup.
Pre vysvetlenie, ide o anglonúbijskú kozu v poslednom týždni gravidity bez šance, že by sama porodila.
Veterinár ju chce pred samotným zákrokom uspať /nie lokálne umrtviť/ a následne kozliatka vybrať.
Keďže kozu som nútený ihneď uspať( už skoro 4 mesiace nevie chodiť dôsledkom luxácie pately, ktorej operácia neprebehla podľa očakávaní), chcel by som sa spýtať, či úplna nakróza neublíži mláďatám...
Vopred ďakujem každému za cenné rady.
S chovateľským pozdravom
Eugen Nagy
Farma NOE
Proč si myslíte,že není schopná porodu? Nevidím jediný důvod,proč by neměl být porod normální a musel by se použít císařský řez. Dívala jsem se na vaše stránky a i její příběh.Pokud by nastal problém,císař lze provést vždy. Na vašem místě bych kozu nechala porodit a nechala jí ještě částečně odchovat kůzlata. Měla jsem kozu s vykloubenou zadní nohou,jsou schopné chodit po třech,pokud by byl problém,tak závěs.Pokud by to nešlo uspat se dá vždy.
Koza má problém už so samotným vyprázdňovaním, 4 mesiace ju prevraciame 2-3x denne /pretože sa už viac nedokáže postaviť/, aby nedostala zápal pľúc, zle zoperovaný kolenný kĺb sa pod jej hmotnosťou úplne zdeformoval a keďže celý čas zaťazovala ostatné končatiny, padla z nôh a už sa viac nepostavila. Ide o temer 80kg živej váhy ešte pred graviditou, aktuálne neviem koľko váži...
V závese bola, ale nepomohlo to, je úplne nemožné, aby kozliatka odchovala aj keby s našou pomocou.
Pani Roklanka, verte mi, že toto rozhodnutie som musel spraviť hlavne pre jej dobro keďže posledné mesiace začala mať aj bolesti (škrípe zubami a občas dokonca odmieta aj krmivo, ktoré jej musíme dávať tiež z ruky...)
Hovorí sa mi o tom o to ťažšie, pretože takéto zviera už viac mať nebudem, je to dokonalá núbia a bola okrasa môjho chovu, ale bez mojej pomoci sa chudera nevie prevrátiť ani na druhý bok, preto by som potreboval poradiť, aby som mal po nej aspoň kozľatá a ona netrpela.
Ďakujem
EN
lehká narkoza malým by neměla uškodit však i člověk rodí v narkoze císařem , ale musí se to provést rychle zkušený veterinář bude vědět - počkala bych cca do 148 dne březosti pokud jste rozhodnuti kozu utratit takbych ji před narkozou pokud má mlezivo celou vydojila at máte pro mladé a pak už je to na doktorovi... napište případně jak to dopadlo docela mě to zajímá
Pekné, dobré ráno každému.
Tak sa idem pochváliť. Včera sa u nás "diali veci". Koza (Fee) porodila o 14.30hod. párik nádherných kozliatok cisárskym rezom. Po zákroku sme ju "vyslobodili z trápenia", ktoré mala už nejaký ten čas a v pokoji odišla do "kozieho nebíčka" v mojom náručí.
Čo sa samotného pôrodu týka, trvalo to celkom do 30 min. (keby to bol bežný, každodenný zákrok, tak si trúfam povedať, že by to bolo asi aj menej), kozliatka boli prispaté a vet im po očistení pichol dávku na stimuláciu srdca a dýchania. Mledzivo som im dal do hodiny pomocou injekčnej striekačky, aby sa im naštartovali črevá. Večer už javili aký-taký náznak života a dnes ráno ma zobudili práve oni dožadujúc sa raňajok
Ešteraz Vám veľmi ďakujem a Vám Roklanka obzvlášť!
Nech sa darí.
Bol tu Egi z Farmy NOE