Prosím máte někdo zkušenost s porodem u kozy, které vyhřezává pochva? Děje se to naší koze teď pár dní před porodem, veterinář doporučuje porod císařským řezem, tak nevím, které riziko je větší,podle něj to první-nechat jí s tímto problémem rodit přirozeně.Uvítám i případné zkušenosti s císařem u kozy, děkuji.
V poslední době,mým známým zemřela dvě zvířata po císaři,koza a ovce. U obou zvířat byl císař nutný,neotevřely se.Naopak jiné známé,vyhřezávala pochva u ovce a porodila normálně bez výhřezu. Pokud vaší koze vyhřezne pochva,zatáhne jí sama,nebo jí musíte zastrčit vy? Nebo je už zasponkovaná? Roklanka
U. ovce to byl zápal plic a pohrudnice a koza uhynula do 24 hodin,pitvu nedělali. Myslím si,že výhřez pochvy při porodu není taková komplikace,jako je narkoza a císař. Pochva se vrátí zpět,eventuálně zasponkuje,není to takový zásah. Narkoza může zastavit trávení a to komplikace je. Pokud se ohlídá porod,tak lze pomoc,jeden přidržuje pochvu,druhý pomáhá kůzleti,aby koza tolik nemusela tlačit. To je můj názor. Ale až další březost ukáže,zda je to na vyřazení z chovu,či to byla vyjimka. Roklanka
Dobrý den.
Jelikož mám bohužel s tímto problémem vlastní zkušennost, chtěla bych se zapojit do diskuze. Mám stádečko 14 kamerunských ovcí, 4 z nich jsou poloviční sestry a 2 z nich mají tento problém. Mají stejného otce, s veterinářem jsme se shodly, že právě z jeho linie toto vše přišlo. Z drtivé většiny je to prý dědičné a potomci mají velkou pravděpodobnost, že se u nich nemoc projeví (respektive u samic), proto je vhodné je dále do chovu nezařazovat. V mém chovu byla tato dědičnost 50%. Starší z ovcí vyhřezla krátce před prvním porodem, doktor ji zašil a já ji v noci hlídala a ve dne babička. Když přišel porod, stehy jsem přestřihla a ovce bez problému porodila sama. Poté byl chvilku klid a před dalším porodem vyhřezla znovu, tentokrát více než minule, nicméně po zašití a hlídání opět porodila sama bez problému. Bohužel vazy už byly dost vytahané a tak asi tři dny po porodu vyhřezla opět. Do dnes byla opět zašitá, ale uvolnil se jí steh, ten vnitřek v sobě už vůbec neudrží, nevím co s ní budu dělat, jehně po ní už vůbec nenabízím k chovu, jen na mazlíka, protože nikomu nepřeji to trápení s tím. Druhá ovce je po jednom porodu, kdy se jí to stalo před porodem, ale porodila také víceméně sama (musela jsem jí pomoci, jehně mělo skrčenou nohu). Ta je teď nezašitá, zatím se to v ní drží, tak snad vydrží. Je to vážně zlo a úplně vás chápu, člověk už pak neví co by udělal, aby se zvíře netrápilo. Tak ať ta vaše kozena dopadne co nejlépe a doufám, že jsem vás moc nevyděsila :)