Zdravím všechny,po porodu mi zemřela koza měla trojčata,dvě živé ale malé a třetí mrtvé zustalo v koze,veterinář jej vybavil ven,ale koze neodešlo lůžko a druhý den rano zemřela na sepsy, i po pokrytí ATB,oxitocinu ,kofeinu. Dle vet. mrtvé kůzle bylo déle a vyvolalo tedy předčasný porod. Malé mám doma. Mlezivo jsem dala jejich matky,jelikož mamina neměla sílu se postarat,ale neodmítala jej,jen trochu olízala,my museli dosušit a zahřát. Měla i málo mleziva, já měla zamražené náhradní a tak dvojčata dostali to i trochu maminy. Dnes je kůzlatům 5 dnu,dávám od hipp startovací mléko (instant) s troškou glukopuru, když zbyde mléko kozy co rodila dříve dám její,ale nestačí to pro všechny...tak jen jako mezi krmnou dávku..
mám dostaz existuje dle vašeho názoru pro tyto malé kůzlátka lepší krmení? po narození měla kozička 2 kg a kozlík 2,200 kg dnes něco malo přibrali. Vyprazdňovaní v pořádku ani prujem ani zácpa.
Budu ráda za vaše rady a zkušenosti.
Bílá koza
Děkuji Kat.
Dobrý den,
také mi pošla koza třetí den po porodu.Kůzlata měli tři dny mlezivo a pak jsem jim začala dávat sušené mléko pro telata.Sehnala jsem z místního ZD.Budou jim tři týdny a v pohodě prospívají,žužlají seno a začínají napodobovat kozy lízáním šrotu.Řekla bych,že v mléce jsou obsaženy minerály a vitamíny.Je do žluto-béžové barvy.Ochutnala jsem ho a mě teda nechutná,ale oni dva kozlíci jsou po něm jako diví.Na noc jim do mléka vmíchám žloutek,aby byli lépe zasycení.To dávám kolem 23.30 a pak až kolem sedmé ráno.Chovu zdar.Romana
Jehněsan mám trochu ješte z minulého roku,ale nevím jak se u kůzlat dávkuje a je to fakt hnusný-chutnala jsem