Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.3.2013 18:39
ales.

XXX.XXX.6.34

Dobrý den, chci se zeptat na doporučené rozdělení louky na pastvu a na sena. mám něco přes 2 ha louky a chci si pořídit nějakou tu ovečku. A nevím jak velkou část zahradit a kolik nechat na sena abych byl soběstačný A kolik oveček mi ty 2 ha uživí? abych měl radši víc krmiva než míň, prostě aby nestrádaly. Má cenu tu zbylou pastvu rozdělit na dvě abych ovce střídal a dal pastvě vždy čas na obnovení, nebo mám nechat v jednom kuse? Děkuji za reakce.

25.3.2013 20:32
balito

XXX.XXX.32.145

kolik ovcí na ha je hodně individuální podle kvality pastviny a podnebí, rychleji dorůstá tráva ve vlchkém a teplém podnebí než v horském... uvádí se že ovce sežere 5-7kg trávy, respektive až 10kg když se počítají i nedopastky a v zimě je to 3-5kg sena na kus. na 1 ha se bere průměr 15 dospělých ovcí ( jsou v tom brána i jehňata ) ale ve skutečnosti je to tak 10-20 podle kvality.
a co se týká rozdělení pastvy, tak bych jí určitě ještě přepůlila, ať tráva stíhá v nespásané dorůstat, ale zase nesmí být přerostlá a moc vykvetlá, pak není tak šťavnatá a jsou tam větší nedopastky.

25.3.2013 20:58
ales.

XXX.XXX.6.34

No Jsem z Plzenskeho kraje nadmořská výška 379 m.n.m. Ono mi ani tak o ten počet nejde, to bych stejně pořídil tak 5 zatím, ale o to rozdělení té pastvy do budoucna. tak abych měl akorát seno na počet ovcí ńa pastvě. Předpokládám, že když to rozdělím 50:50 a zaplním pastvu, tedy hektar ovcema, tak nevim jestli mi ten počet ovcí potom uživí seno z hektaru. jestli třeba nebude lepší 40 procent pastva a 60 procent sena.
Díky za reakce

Přidejte reakci

Přidat smajlík