Hlídací pastevecký pes

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.8.2006 18:49

farmar napsal(a):
šarplaninci ve službě

šarplaninci ve službě

4.8.2006 18:50

farmar napsal(a):
šarplaninci ve službě

šarplaninci ve službě

4.8.2006 18:50

farmar napsal(a):
šarplaninci ve službě

šarplaninci ve službě

7.8.2006 08:51

farmar napsal(a):
šarplaninci ve službě

australak pri pastve.

7.8.2006 08:53

iveta navratilova napsal(a):
australak pri pastve.

a taky nem.ovcak.

maťa

13.8.2006 17:33
maťa

iveta navratilova napsal(a):
a taky nem.ovcak.

Nááádhera!!!
Tiše závidím, tolik krásných zvířátek, a tak báječní pastevci

maťa

13.8.2006 17:37
maťa

maťa napsal(a):
Nááádhera!!!
Tiše závidím, tolik krásných zvířátek, a tak báječní pastevci

Vlastní ovešky bohužel nemáme, tak aspoň chodíme za kámoškama na pokec

maťa

13.8.2006 17:38
maťa

maťa napsal(a):
Vlastní ovešky bohužel nemáme, tak aspoň chodíme za kámoškama na pokec

maťa

13.8.2006 17:40
maťa

maťa napsal(a):

Ovešky už nás znají a těší se na nás stejně, jako my na ně

maťa

13.8.2006 17:42
maťa

maťa napsal(a):
Ovešky už nás znají a těší se na nás stejně, jako my na ně

Brituška by s nima i tu travičku spásala, kdyby mohla

maťa

13.8.2006 17:43
maťa

maťa napsal(a):
Brituška by s nima i tu travičku spásala, kdyby mohla

...takto nás vyprovázejí na konec plotu.....

maťa

13.8.2006 17:45
maťa

maťa napsal(a):
...takto nás vyprovázejí na konec plotu.....

....a na konci bečí, že už jdeme domů a určitě se těší na další den, až zase přijdeme Jako my!

14.8.2006 21:30

maťa napsal(a):
....a na konci bečí, že už jdeme domů a určitě se těší na další den, až zase přijdeme Jako my!

Ahoj Maťo, máš hezké stádečko i smečku. To malé bez košíku je hlídací netopýr???
Ivan

maťa

15.8.2006 10:22
maťa

farmar napsal(a):
Ahoj Maťo, máš hezké stádečko i smečku. To malé bez košíku je hlídací netopýr???
Ivan

Ahoj Farmáři, moc děkuju za pochvalu, však víte, že zbožňuju ovečky a kravičky a všechno a měla sem strašnou radost, když jsem tohle stadéčko oveček objevila kousek nad barákem!!! Pod svícnem největší tma, že?
A to malé bez košíku není ani hlídací, ani netopýr, to je nepovedenej motýl, kterýmu ještě nenarostli pořádný křídla, aby frnknul, tak ho zatím živím......

16.8.2006 09:42

maťa napsal(a):
Ahoj Farmáři, moc děkuju za pochvalu, však víte, že zbožňuju ovečky a kravičky a všechno a měla sem strašnou radost, když jsem tohle stadéčko oveček objevila kousek nad barákem!!! Pod svícnem největší tma, že?
A to malé bez košíku není ani hlídací, ani netopýr, to je nepovedenej motýl, kterýmu ještě nenarostli pořádný křídla, aby frnknul, tak ho zatím živím......

Martí,pěknej netopejr Prosím,nemlátit mě...

maťa

16.8.2006 10:51
maťa

eavy napsal(a):
Martí,pěknej netopejr Prosím,nemlátit mě...

Verčí, mlátit tě nebudu neboj.......pošlu na tebe zabijáckého "netopejra"

1.9.2006 17:35

farmar napsal(a):
šarplaninci ve službě

Mášenka (KPP) si taky našla svý původní uplatnění...

1.9.2006 17:38

koro napsal(a):
Mášenka (KPP) si taky našla svý původní uplatnění...

12.9.2006 11:43

koro napsal(a):

Taky se připojím. Tady je náš středoasijský pastevecký pes a jeho svěřenci.

12.9.2006 11:47

berta napsal(a):
Taky se připojím. Tady je náš středoasijský pastevecký pes a jeho svěřenci.

A ještě u salaše.

12.9.2006 12:02

farmar napsal(a):
šarplaninci ve službě

trochu netypický "pastevec"

2.10.2006 09:19

farmar napsal(a):
šarplaninci ve službě

naše fena KAO při práci

2.10.2006 09:20

farmar napsal(a):
šarplaninci ve službě

s beranem Oxford Down

2.10.2006 09:22

farmar napsal(a):
šarplaninci ve službě

siesta

2.10.2006 09:23

farmar napsal(a):
šarplaninci ve službě

2.10.2006 09:24

farmar napsal(a):
šarplaninci ve službě

kozeny Bára (flekatá) a Sára (béžová)

2.10.2006 09:29

farmar napsal(a):
šarplaninci ve službě

je dobré, když jsou zvířata na psa zvyklá

10.10.2006 20:56

pvc napsal(a):
je dobré, když jsou zvířata na psa zvyklá

potřebuje takový hlídací pastevecký pes nějaký speciální výcvik, má to přirozeně v genech nebo jak na to?

10.10.2006 22:06

basanta napsal(a):
potřebuje takový hlídací pastevecký pes nějaký speciální výcvik, má to přirozeně v genech nebo jak na to?

Většina pasteveckých psů (Kavkazan, středoasiat, šarplaninec, krašák, čuvač a někteří další) byla až do nedávné doby přirozeně využívána ve své domovině k ochraně stád a mají to v genech. Až v posledních letech se tato plemena rozšířila i mimo regiony původu a řada jedinců je využívána jako plemena společenská. Původní genetické vlohy tedy oslabují, ale u tzv. primitivních pasteveckých plemen dosud v naprosté většině případů zůstávají. Přesto pro tyto účely je lépe vybírat z chovů, kde rodiče zůstávají u stád. Pro běžnou ostrahu objektů, bez zvířat, není tato podmínka rozhodující.
Potřeba je také zajistit, aby se hlídaná zvířata, zejména ovce, psa nebály. Jinak před ním utíkají a pes, kerý je chce hlídat pochopitelně běží za nimi, což způsobuje další útěk zvířat a může vzniknout "začarovaný kruh". Proto doporučuji zvířata i psa umístit na dobu navykání do prostor, v nichž je pohyb zvířat ztížen, ovce nemají, kam utéct, zjistí, že pes leží a nevšímá si jich a později na pastvě před ním neutíkají.

11.10.2006 08:48

farmar napsal(a):
Většina pasteveckých psů (Kavkazan, středoasiat, šarplaninec, krašák, čuvač a někteří další) byla až do nedávné doby přirozeně využívána ve své domovině k ochraně stád a mají to v genech. Až v posledních letech se tato plemena rozšířila i mimo regiony původu a řada jedinců je využívána jako plemena společenská. Původní genetické vlohy tedy oslabují, ale u tzv. primitivních pasteveckých plemen dosud v naprosté většině případů zůstávají. Přesto pro tyto účely je lépe vybírat z chovů, kde rodiče zůstávají u stád. Pro běžnou ostrahu objektů, bez zvířat, není tato podmínka rozhodující.
Potřeba je také zajistit, aby se hlídaná zvířata, zejména ovce, psa nebály. Jinak před ním utíkají a pes, kerý je chce hlídat pochopitelně běží za nimi, což způsobuje další útěk zvířat a může vzniknout "začarovaný kruh". Proto doporučuji zvířata i psa umístit na dobu navykání do prostor, v nichž je pohyb zvířat ztížen, ovce nemají, kam utéct, zjistí, že pes leží a nevšímá si jich a později na pastvě před ním neutíkají.

Přesně tak, jak říká Farmář, vzala jsem si fenu z chovu, kde jsou psi používaní ke střežení stád, se zvířaty do doby mého odběru do styku nepřišla a já pořizovala nejdříve kozy na jejím půl roce. Taky jsem si nebyla jistá, dala jsem jí vodítko, pustila na zahradu ke kozenám. Chtěla si je pochopitelně očuchat, když kozy zjistili, že jí o nic jiného nejde, tak si jí přestali všímat. Pak přišli ovce - nebyly zvyklé na psa, fena je chtěla očuchávat - ovce jsem jí jednu po druhé podržela, ona je oňuchala a pak už si jich nevšímala. Občas je jde zkontrolovat, ale je to v klidu. Když přijde nové zvíře do stáda - velice rychle zjistí, že se nevyplácí zběsile pobíhat - cca za týden je klid. A vlastní přírůstky jsou na její péči od malička zvyklé (čištění hlavy a zadečku), takže to je naprostá paráda. A hlavně ten klid, že nepřijdu domů a nebu mít prázdnou ohradu!!!

11.10.2006 10:52

pvc napsal(a):
Přesně tak, jak říká Farmář, vzala jsem si fenu z chovu, kde jsou psi používaní ke střežení stád, se zvířaty do doby mého odběru do styku nepřišla a já pořizovala nejdříve kozy na jejím půl roce. Taky jsem si nebyla jistá, dala jsem jí vodítko, pustila na zahradu ke kozenám. Chtěla si je pochopitelně očuchat, když kozy zjistili, že jí o nic jiného nejde, tak si jí přestali všímat. Pak přišli ovce - nebyly zvyklé na psa, fena je chtěla očuchávat - ovce jsem jí jednu po druhé podržela, ona je oňuchala a pak už si jich nevšímala. Občas je jde zkontrolovat, ale je to v klidu. Když přijde nové zvíře do stáda - velice rychle zjistí, že se nevyplácí zběsile pobíhat - cca za týden je klid. A vlastní přírůstky jsou na její péči od malička zvyklé (čištění hlavy a zadečku), takže to je naprostá paráda. A hlavně ten klid, že nepřijdu domů a nebu mít prázdnou ohradu!!!

Mé známé se stalo,že pes ji dobře hlídal,ale čerstvě narozené mládě ji zakousl asi si myslel,že je to vetřelec.A vy píšete ,že je to pohoda. Taky uvažuji,že něco pořídím do ohrady ke zvířatům.Renata
P.S. Co máte prosím za plemeno?

11.10.2006 11:11

renata napsal(a):
Mé známé se stalo,že pes ji dobře hlídal,ale čerstvě narozené mládě ji zakousl asi si myslel,že je to vetřelec.A vy píšete ,že je to pohoda. Taky uvažuji,že něco pořídím do ohrady ke zvířatům.Renata

Náš středoasiat se poprvé dostal k ovcím ve svých 8 letech. Ani 1 z jeho rodičů u stáda nebyl využíván. Je pravda, že jsem si ho pořizovala, když jsem hlídala v bezpečnostní agentuře a chtěla jsem asiata s co "nejpůvodnější" povahou a instinkty. Tak jsem si jela na Slovensko, kde tehdy byla k mání štěňata po importovaných rodičích z Ruska. Nyní je našemu asiatovi 8 let a užívá se spokojeného důchodu. Pořídili jsme mu nějaké ovečky a kozu. Když jsme jej vpustili do ohrady, tak je jen ze vzdálenosti několika mertů sledoval. Ale naše ovečky se psů nebojí, tak jej začaly usurpovat. Nahnaly jej do rohu, zastoupily mu cestu a chtěly jej trkat. Na asiatovi bylo vidět, jak jim nechce nijak ublížit, ale trkat se taky nechtěl nechat. Tak jednu povalil na zem a hrůzostrašně jí zavrčel do obličeje. Tady bylo vidět, že ač byl velice naštvaný a mohl ji v okamžiku rozpárat břicho, tak si pouze šetrně získal respekt. Nyní se navzájem respektují.

11.10.2006 11:53

berta napsal(a):
Náš středoasiat se poprvé dostal k ovcím ve svých 8 letech. Ani 1 z jeho rodičů u stáda nebyl využíván. Je pravda, že jsem si ho pořizovala, když jsem hlídala v bezpečnostní agentuře a chtěla jsem asiata s co "nejpůvodnější" povahou a instinkty. Tak jsem si jela na Slovensko, kde tehdy byla k mání štěňata po importovaných rodičích z Ruska. Nyní je našemu asiatovi 8 let a užívá se spokojeného důchodu. Pořídili jsme mu nějaké ovečky a kozu. Když jsme jej vpustili do ohrady, tak je jen ze vzdálenosti několika mertů sledoval. Ale naše ovečky se psů nebojí, tak jej začaly usurpovat. Nahnaly jej do rohu, zastoupily mu cestu a chtěly jej trkat. Na asiatovi bylo vidět, jak jim nechce nijak ublížit, ale trkat se taky nechtěl nechat. Tak jednu povalil na zem a hrůzostrašně jí zavrčel do obličeje. Tady bylo vidět, že ač byl velice naštvaný a mohl ji v okamžiku rozpárat břicho, tak si pouze šetrně získal respekt. Nyní se navzájem respektují.

Tak to super.A drůbež? Nechá ji taky na pokoji?Jestli už toho nechci od psa moc,ale u nás je lišek jak nas...a myslivci střílí jenom co je k jídlu.Dík .Renata

11.10.2006 12:00

renata napsal(a):

Ano, u porodu byla jednou, sama (špatně jsem to odhadla) a prvorozené jehně nepřežilo. Měla ho mezi packama a olizovala a olizovala...... Od té doby jsme nerodili, jehňata k ní pouštím tak od týdne věku a už je to v pořádku. Samozřejmě jí je nechám očuchat. Ale plánuji, že až budeme v zimě rodit, tak to bude v chlívku a ona bude u toho. Aby věděla, že do toho nesmí zasahovat a jehně hned opečovávat. Jinak máme KAO (viz fotky nahoře).

11.10.2006 18:43

pvc napsal(a):
Ano, u porodu byla jednou, sama (špatně jsem to odhadla) a prvorozené jehně nepřežilo. Měla ho mezi packama a olizovala a olizovala...... Od té doby jsme nerodili, jehňata k ní pouštím tak od týdne věku a už je to v pořádku. Samozřejmě jí je nechám očuchat. Ale plánuji, že až budeme v zimě rodit, tak to bude v chlívku a ona bude u toho. Aby věděla, že do toho nesmí zasahovat a jehně hned opečovávat. Jinak máme KAO (viz fotky nahoře).

Moje šarplaninka sice u porodů není, ovce i kozy se postupně střídají na "porodně" a do velkého chlíva jdou po 2 dnech až týdnu, podle toho, jaký je na porodně nával. Letos jsem měl ve chlívě tak vysokou podestýlku, že mi kůzlata a jehňata vypadávali přes žbrlení ven a fena si je tahala do svého místa pod prkny a vždycky je hlídala a hřála do rána. Ráno jseme jí museli přesvědčovat, že je potřeba je vrátit maminkám

11.10.2006 21:05

farmar napsal(a):
Moje šarplaninka sice u porodů není, ovce i kozy se postupně střídají na "porodně" a do velkého chlíva jdou po 2 dnech až týdnu, podle toho, jaký je na porodně nával. Letos jsem měl ve chlívě tak vysokou podestýlku, že mi kůzlata a jehňata vypadávali přes žbrlení ven a fena si je tahala do svého místa pod prkny a vždycky je hlídala a hřála do rána. Ráno jseme jí museli přesvědčovat, že je potřeba je vrátit maminkám

Pro Renatu:
jak je to přesně se slepicemi, nevím. My máme naše slepice ve zvlášť výběhu, kam psi nechodí. Ale přes plot je nijak nenahání, ani je nesleduje. Ale on se většiny opeřenců štítí (asi si myslí, že by od nich mohl něco chytit). Kachny úplně přehlížel.

20.10.2006 09:00

berta napsal(a):
Pro Renatu:
jak je to přesně se slepicemi, nevím. My máme naše slepice ve zvlášť výběhu, kam psi nechodí. Ale přes plot je nijak nenahání, ani je nesleduje. Ale on se většiny opeřenců štítí (asi si myslí, že by od nich mohl něco chytit). Kachny úplně přehlížel.

Mám pole (900m2) za zahradou a přemýšlela jsem o tom, že bych tam zřídila pastvinu pro malého koníka a dvě kozy. Problém je ten, že kolem vede cestička a na ní chodí pejskaři se svými psími miláčky a také s dětmi na volno..., takže normální dřevěná ohrada je (právě kvůli psům) nevyhovující. Na zahradě mám el.ohradník a ten bych protáhla na pole a ohradila i pole. Chci se zeptat, jestli do tohoto ohradníku mohu dát nějakého pasteveckého psa, který by tam vydržel a neutekl a ochránil zvířata před nenechavci a psy (na noc by se zavírali do chlíva).

20.10.2006 10:33

alexandr napsal(a):
Mám pole (900m2) za zahradou a přemýšlela jsem o tom, že bych tam zřídila pastvinu pro malého koníka a dvě kozy. Problém je ten, že kolem vede cestička a na ní chodí pejskaři se svými psími miláčky a také s dětmi na volno..., takže normální dřevěná ohrada je (právě kvůli psům) nevyhovující. Na zahradě mám el.ohradník a ten bych protáhla na pole a ohradila i pole. Chci se zeptat, jestli do tohoto ohradníku mohu dát nějakého pasteveckého psa, který by tam vydržel a neutekl a ochránil zvířata před nenechavci a psy (na noc by se zavírali do chlíva).

Tak tohle jsem přesně řešila také, cesta podél pastviny, na ní navolno psi, lidi, co mají pocit, že ovce netouží po ničem jiném, než po hlazení a překrmování chlebem. Ohradník je skvělá věc, když se pes naučí, že k němu nesmí. A to pastevec pochopí velmi rychle, jen je potřeba, aby tu zkušenost udělal pod Vaším dohledem. Pokud se naučí přeskakovat, je zle. Naštěstí pro ně nejsou nějaké provázky překážkou, takže to zkusí prolézt - nutné mít ohradník na co nejčastější impulzy, aby tu ránu opravdu dostal. Zkusí to párkrát a pak už se k nim nepřiblíží. A ani nepřeskakuje. Naše fena je za ohradníkem cca 60 cm vysokým, spolehlivě přeskočí plot 1,2 m a ohradník překonala pouze jednou, když jsem šla s jiným psem na procházku a ji nechala "v práci". Od té doby je zaplaťbůh pokoj, už to nezkusila. Neřekla bych, že záleží na tom, zda si pořídíte KAO, nebo SAO, záleží na té zkušenosti s ohradníkem. I když je pravda, že chlupatec KAO budí asi větší respekt.

20.10.2006 10:42

alexandr napsal(a):

Nemáte tam překlep ? 900m2 je třicet krát třicet. To není moc velké pole na hlídání. Pokud by to bylo opravdu 30x30 m , je dobrá metoda pevný drátěný plot okolo a do něj dát o metr - dva dovnitř el. ohradník . Lidi vám nebudou ožužlávat zvířata a kozy vám nebudou ožužlávat lidi a plot. V tomto případě hlídacího psa netřeba , anebo bude za pevným plotem. Pes s tvrdší povahou ohradník skáče nebo probíhá - rány nerány..Sousedovic border dostal ran nepočítaně a probíhá ohradník pořád, je mu to jedno, hlavně že běží..helena

20.10.2006 10:56

hehe napsal(a):
Nemáte tam překlep ? 900m2 je třicet krát třicet. To není moc velké pole na hlídání. Pokud by to bylo opravdu 30x30 m , je dobrá metoda pevný drátěný plot okolo a do něj dát o metr - dva dovnitř el. ohradník . Lidi vám nebudou ožužlávat zvířata a kozy vám nebudou ožužlávat lidi a plot. V tomto případě hlídacího psa netřeba , anebo bude za pevným plotem. Pes s tvrdší povahou ohradník skáče nebo probíhá - rány nerány..Sousedovic border dostal ran nepočítaně a probíhá ohradník pořád, je mu to jedno, hlavně že běží..helena

No, překlep to není, zatím jsem se na větší plochu finančně nezmohla. Asi to budu muset nechat zatím tak, když se vydám z peněz za drátěný plot, tak mi uteče další políčko.
Děkuji za rady, Věra

11.7.2008 08:28
leluska

XXX.XXX.235.245

alexandr napsal(a):
No, překlep to není, zatím jsem se na větší plochu finančně nezmohla. Asi to budu muset nechat zatím tak, když se vydám z peněz za drátěný plot, tak mi uteče další políčko.
Děkuji za rady, Věra

Náš pidi pastevec - Maďarský ohař... 2,5 mesíce...

11.7.2008 13:11
leluska

XXX.XXX.235.245

leluska napsal(a):
Náš pidi pastevec - Maďarský ohař... 2,5 mesíce...

....teda 3,5 měsíce

11.7.2008 13:15

leluska napsal(a):
....teda 3,5 měsíce

Nemáte někdo zkušenosti s Holandským ovčákem? Jak se chová k dobytku a tak, uvažuji v budoucnu o jeho pořízení..

12.7.2008 09:52
androvamilada

XXX.XXX.6.15

chypi napsal(a):
Nemáte někdo zkušenosti s Holandským ovčákem? Jak se chová k dobytku a tak, uvažuji v budoucnu o jeho pořízení..

Můžeme jenom doporučit!

12.7.2008 09:54
androvamilada

XXX.XXX.6.15

androvamilada napsal(a):
Můžeme jenom doporučit!

A když nebudete chtít pást, je to velice všestranný pes, který se nadšeně vrhne do všeho, co Vás napadne. Excelentní hlídač, nekompromisní žíhaná skvrna

12.7.2008 09:55
androvamilada

XXX.XXX.6.15

androvamilada napsal(a):
A když nebudete chtít pást, je to velice všestranný pes, který se nadšeně vrhne do všeho, co Vás napadne. Excelentní hlídač, nekompromisní žíhaná skvrna

Hlídání Jarouška

12.7.2008 09:58
androvamilada

XXX.XXX.6.15

androvamilada napsal(a):
Hlídání Jarouška

A poslední holanďátko v miniprovedení
www.machackovi.cz

midrísek

30.3.2009 22:03
midrísek

XXX.XXX.77.240

farmar napsal(a):
šarplaninci ve službě

Tak já takej přidám foto šarplanince při službě
Fena "ŤAPKA"

midrísek

30.3.2009 22:06
midrísek

XXX.XXX.77.240

midrísek napsal(a):
Fena "ŤAPKA"

A eště ras moja Roční fena Ťapka u části mého stáda.Zbytek je v ovčíně s kozlaty a jahňaty

midrísek

30.3.2009 22:10
midrísek

XXX.XXX.77.240

midrísek napsal(a):
A eště ras moja Roční fena Ťapka u části mého stáda.Zbytek je v ovčíně s kozlaty a jahňaty

A tady budoucí další hlídač mojí farmy fenka ARINA

midrísek

30.3.2009 22:11
midrísek

XXX.XXX.77.240

midrísek napsal(a):
A tady budoucí další hlídač mojí farmy fenka ARINA

Větří večeřu

30.3.2009 22:17
rybka

XXX.XXX.136.139

midrísek napsal(a):
Fena "ŤAPKA"

My máme Bílé švýcarské ovčáky, ale ovečky pase pouze pes. Naše dvě feny jsou hrozné divošky a hůře se ovládají, prostě v nich převládají lovecké pudy.

30.3.2009 22:18
rybka

XXX.XXX.136.139

rybka napsal(a):
My máme Bílé švýcarské ovčáky, ale ovečky pase pouze pes. Naše dvě feny jsou hrozné divošky a hůře se ovládají, prostě v nich převládají lovecké pudy.

Ještě jedna.

30.3.2009 22:19
rybka

XXX.XXX.136.139

rybka napsal(a):
Ještě jedna.

a ještě

30.3.2009 22:21
rybka

XXX.XXX.136.139

rybka napsal(a):
a ještě

a poslední ať neprudím

30.3.2009 22:31
roklanka

XXX.XXX.6.50

rybka napsal(a):

Španělsky x Pyrenejský mastin,holka ,Bela.Neublíží ani mouše,hlásí dravce ne obloze,opečovává kuchyňské dudlíkáře.

31.3.2009 09:52
lavacca

XXX.XXX.104.86

roklanka napsal(a):
Španělsky x Pyrenejský mastin,holka ,Bela.Neublíží ani mouše,hlásí dravce ne obloze,opečovává kuchyňské dudlíkáře.

Bela vypadá s tím kůzletem fakt sladce.

Jinak my máme kavkazačku(pastevec) a briardku(ovčák). Kavkazačku nechávají ovce chladnou. Chodí je občas očichat k plotu, ale tím to končí. Za to briardka by je neustále proháněla. Oveny jí teda tropí naschvály - ,,jumpují´´(jinak se to nazvat nedá - kdo má Quessankt yví, o čem mluvím) podél plotu, kterým jsou oddělené tak, že pak briardka lítá v závěsu cca 1,5 metru za nimi a štěká. Viz video : http://www.stream.cz/ video /9/237662-quessantky-provokaterky (2 mezery) .

Jednou jsem briardku k ovcím pustila - snažila se je nahánět ke mně. Pasení by se jí asi líbilo, teďka ale propadla vášni ,,přetahování o činku aneb zvedáme do vzduchu´´.

a tady s beránkem:

Přidejte reakci

Přidat smajlík